Emokonsernimme Sonepar on sitoutunut tieteeseen pohjautuvaan ilmastotavoitteeseen, missä maapallon lämpötilan nousu pidetään alle 1,5 °C:ssa. Tämän tavoitteen saavuttamiseksi Sonepar Suomen logistiikkakeskuksen katolle asennettiin vuonna 2022 lähes 1600 aurinkopaneelia.

Kun aurinkovoimala on ollut toiminnassa pian vuoden, on mielenkiintoista kurkistaa tuotantolukuja. Näin meillä on mennyt.

Kesän valo lisää tuotantoa

Vuosituotantoarvio ensimmäiselle kokonaiselle vuodelle oli noin 524 MWh ja vuonna 2023 tuotantoa on kertynyt 178,14 MWh kesäkuuhun mennessä. Tätä voidaan pitää hyvänä, koska talvella lumipeite estää paneelien tuotannon kokonaan. Alkuvuoden aikana on kuitenkin saatu jo kolmannes arvioidusta vuosituotannosta. Se on positiivinen signaali ja muutkin seurantaluvut tulevat varmasti vastaamaan odotuksia.

Soneparin aurinkovoimalan vuosituotannolla ajaisi keskimäärin 3 290 000 kilometriä sähköautolla tai täyttäisi 247 kerrostalokaksion vuosikulutustarpeen.

Ennen projektin alkua aurinkovoimalan koko optimoitiin yhteistyössä Helenin kanssa niin, että ylituotantoa ei tule. Kaikki paneeleista tuleva aurinkoenergia hyödynnetään siis suoraan omassa käytössä, mikä tuo vakautta Soneparille ailahtelevien energianhintojen aikana.

CO2-kuorman kokonaiskevennys nähdään vuoden lopulla

Projektin alkaessa aurinkovoimalan tuotoksi arvioitiin 20 % kokonaiskulutuksesta. Tämä osuus laskisi logistiikkakeskuksen ja Soneparin pääkonttorin vuotuista Co2:ta noin 46 600 kg. Vuoden lopulla näemme, kuinka hyvin lopulta saavutimme ennustetun CO2-kuorman vähennyksen. Sitä odotellessa nauttikaamme energiarikkaasta auringosta. 

 

Lue myös

Riittääkö sähkö ensi talvena?

Suomesta on tulossa omavarainen sähköntuotannossa parin vuoden aikana. Tämä on iso muutos, koska olemme tarvinneet tuontisähköä vuosikymmeniä, eli olemme ostaneet sähköä naapurimaistamme.

UUTTA: Soneparin verkkokaupan Solar-valintatyökalu

Sonepar Suomi on kehittänyt uuden valintatyökalun verkkokauppaansa. Tällä kätevällä apuvälineellä asiakkaamme voivat suunnitella helposti ja seikkaperäisesti sopivan aurinkopaneelijärjestelmän - sisältäen oikeat asennustarvikkeet ja ehdotuksen sopivimmasta invertteristä.

WISOL – Aurinkopaneelien kiinnitysratkaisut harja- ja tasakatoille

WISOL tarjoaa kotimaisen tuotevalikoiman aurinkopaneelien kestävään, nopeaan ja turvalliseen kiinnitykseen kaikille yleisille kattotyypeille katon kaltevuudesta ja sääolosuhteista huolimatta. WISOL-tuotteet on kehitetty tiiviissä yhteistyössä aurinkosähköjärjestelmiä asentavien yritysten kanssa.