Kotiautomaatiotuotteiden kehitystä on hyvä tarkastella vähintään parin vuoden välein. Tekniset ratkaisut kehittyvät nopeasti ja tuote, joka viisi vuotta sitten vaikutti hyvältä, voi tänään olla jo vanhentunut.
Älykotien hehkutus on hieman rauhoittunut
Pari vuotta sitten älykodeista puhuttiin paljon, nyttemmin hype on laantunut eikä uusia edistysaskeleitakaan ole juuri näkynyt. Tällä hetkellä parhaiten pärjää viihdeautomaatiosektori, johon lasken kuuluvan äänen, kuvan ja valojen ohjaukset. Tällä sektorilla menestyjiä ovat Apple, Google, Amazon ja Philips kukin omilla ratkaisuillaan.
Onko perinteinen sähköasennusala hävinnyt pelin?
Peli ei ole menetetty, ehkä vain muuttanut hieman muotoaan. Sähköasentajia onneksi tarvitaan edelleen myös älykotiratkaisuissa, vaikka osa toteutuksista onkin muuttunut langattomiksi. Tässä esittelen muutaman tällaisen ratkaisun heikkouksineen ja vahvuuksineen.
Yhteistä viihdeautomaatioratkaisuille on se, että niiden toteuttamisessa ei tarvita sähköasentajaa. Rajoituksena kuitenkin on, että valaisimien ja lamppujen lisäksi ohjattua saa vain pistotulpalla liitettäviä laitteita. Murto- ja videovalvontakin ilman hälytysliikettä toteutuu helposti. Lämmityksen ja muun talotekniikan ohjaukset toimivat kuten ennenkin.
Bluetooth-ohjattujen valaisimien heikkous lyhyt signaalin kantama
Useat valaisinvalmistajat tarjoavat valaisimia, joissa on valmistajakohtaisia ohjausjärjestelmiä ja Bluetooth-tekniikkaa. Tämä ratkaisu voi olla epäkäytännöllinen ja markkinoilla lyhytikäinen, sillä ohjaavan laitteen pitää olla vain muutaman metrin päässä valaisimesta, jolloin etäohjaus ei toimi. Eikä eri valmistajien valaisimet toimi samassa ohjelmassa.
Osa on lähtenyt tekemään Zigbeen kautta toimivia Philips Hue -yhteensopivia valaisimia, jolloin valmistajat pääsevät osaksi laajempaa sovellusvalikoimaa ja toivottavasti sitä kautta saavat tuotteelleen myös pidempää elinikää.
Zigbeen signaali on epäluotettava suurissa asunnoissa
Zigbee-tekniikassa on kuitenkin vielä suuria ongelmia vähääkään isommissa asunnoissa, joissa on paksuja seiniä. Jotta halutun signaalin saisi toivottuun paikkaan, pitäisi Zigbee-laitteita ripotella muutaman metrin välein. Jos sekaan erehtyy laittamaan yhteensopimattoman zigbee-laitteen, koko ohjaustaajuus voi tukkiutua.
Yli 145 yritystä on liittynyt yhteen Zigbee Alliance:n kehittämään uutta standardia, joka on nimeltään ”Connected Home over IP Application Layer”. Standardin pitäisi valmistua 2021. Standardin on tarkoitus toimia käytännössä kaikissa kodin sähkölaitteissa: kytkimet, pistorasiat, valaisimet, lukot, termostaatit, lämmittimet, turvatuotteet jne.