Rauno Huikari
tekninen asiantuntija,
SLO Oy
14.5.2019

Vapaa-ajan asunto voi olla pitkiäkin aikoja tyhjillään. Metsän läheisyydessä olevat mökit ovat alttiita syysmyrskyille ja kutsumattomille vieraille. Kevättalven isot ja raskaat lumitaakatkin saattavat aiheuttaa omistajissa huolta. Valvontakameralla kurkistat kätevästi oman mökkisi tilanteen aina, kun on tarve.

Moni toivoo, että kakkosasunnon valvontakulut pysyisivät kuitenkin kohtuullisina. Tässä kirjoituksessa tarjoamme esimerkkejä, kuinka toteutat kameravalvonnan ja sähkölämmitetyn vapaa-ajan asunnon lämpötilan säädön huokeasti ja huolettomasti.

Tekstiviesteistä on siirrytty nettiyhteyteen

Vielä pari vuotta sitten tämä toteutettiin yleensä tekstiviestipohjaisella yksiköllä, jonka sisällä on oma SIM. Nykyään mökilläkin halutaan käyttää nettiä kuten kotona, joten sinne asennetaan oma GSM-modeemi, johon saadaan myös valvonta liitettyä. Tällöin on turhaa maksaa erikseen automatiikan SIM-yhteydestä.

Valvontakameralla näet pihamaan tapahtumat

Pelkällä valvontakameralla pystyy korvaamaan liiketunnistimen ja ovikoskettimen. Kamera voidaan asettaa lähettämään hälytys liikkeestä. Kameralla voi myrskyn jälkeen tarkastaa, onko mökin päälle kaatunut puita tai talvella lumipeitteen paksuutta. Edullisimmillaan kamera ei tarvitse edes ohjausyksikköä mökille.

Lämpötilan ja valojen säätö

Sähköistetyissä vapaa-ajan asunnoissa on tyhjilläänoloaikana ylläpitolämpö, joka estää muun muassa putkien jäätymisen. Kiinteistön lämpötilaakin voi ohjata etänä, jos toiminnolle on tarvetta.

Lämpötilan ohjaaminen etänä vaatii yleensä erillisen ohjausyksikön, johon voi liittää monia muitakin toimintoja. Markkinoilla on vasta yksittäisiä termostaatteja jotka toimivat ilman sitä.

Mökillä on harvoin tarvetta valojen ohjaukselle automaattisesti tai etänä. Tosin tarvittaessa tämäkin onnistuu ohjausyksikön avulla.

Esimerkkejä kriteerit täyttävistä laitteista:

Trust Smarthome tuotteet: kts luettelo »

Woox kamera, snro 7116700

Nventin Wifi termostaatti, snro 2615428

 

Mökkiautomaation valintaan vaikuttavat tekijät

  • Kameravalvonta halutaan, koska mökit ovat tyypillisesti pitkiä aikoja tyhjillään.
  • Vapaa-ajan asunto sijaitsee usein kaukana kodista, jolloin tarkastuskäynnit voivat olla hankalia toteuttaa.
  • Monissa on suora sähkölämmitys.
  • Automaatioon ei haluta laittaa paljoa rahaa.

KNX-automaatio kirkastaa revontulinäkymät

Santa’s-hotellin ylellisten lasi-iglujen olot pitää optimaalisina KNX-automaatio.

Sähkölämmityksen modernisointi

Suora sähkölämmitys on edelleen hyvä, ekologinen ja tehokas lämmitysjärjestelmä asuntoon kuin asuntoon. Sähkölämmityksen tehokkuus perustuu sen nopeaan reagointikykyyn lämmitystarpeen muuttuessa, tila lämmitetään mukavuustasolle vain niinä aikoina, kun tilat ovat käytössä.

Verkotetut virtalähteet

Virtalähteiden perustoiminto on tuottaa tasavirtaa laitoksen laitteisiin, mutta verkotetut virtalähteet antavat kunnossapitoonsa ja ohjaukseensa liittyvää tietoa näkyvässä muodossa.