Rauno Huikari
Tekninen asiantuntija,
SLO Oy
10.10.2018

On olemassa useita konsteja parantaa nopeutta ja verkon peittoa talon sisällä. Uuden reitittimen hankinta voi parantaa tilannetta, mutta on vain osittainen ratkaisu. Kaikkein tärkein toimenpide on reitittimen/tukiaseman optimaalisen sijainnin löytäminen.

Operaattoreiden nettipakettien nopeudet voivat olla käytännössä jotain muuta kuin on luvattu. Mainostetut nopeudet ovatkin teoreettisia lukuja ja saavutetaan vain ihanteellisissa olosuhteissa ja suositelluilla laitteilla.  Nopeutta syö useampi ulkoinen tekijä ennen kuin data edes saavuttaa reitittimen. Talon sisällä on kuitenkin muutama muuttuja, joihin voit valinnoillasi vaikuttaa.

Tässä kerromme seitsemän tärkeintä vaihetta nopeamman yhteyden virittämiseen.

Vaihe 1: Valitse oikea laite

Verkon rakentaminen alkaa sopivan reitittimen tai tukiaseman valinnalla. Laitteiden ominaisuudet vaihtelevat, kuten asunnotkin. Molemmat vaikuttavat siihen, minkälaisen WiFi -verkon tarvitset.

Mesh -verkon tukiasemat keskustelevat langattomasti  

Useimmissa asunnoissa yhden tukiaseman pitäisi riittää, kun sijainti vain on hyvä. Isommissa ja monikerroksisissa asunnoissa kattavan WiFi-verkon saa toteutettua kaapeloiduilla tukiasemilla tai langattomalla Mesh-verkolla.

Vaihe 2: Löydä reitittimelle optimaalinen sijainti

Uusissa asunnoissa nettiyhteys on kaapeloitu kotijakamoon, joka sijaitsee tavallisimmin sähkökeskuksen vieressä. Yleensä tämä tarkoittaa rakennuksen nurkkaa, jossa reititin vie mahdollisimman vähän tilaa. WiFi -verkon optimoinnin kannalta syrjäinen nurkka on huonoin mahdollinen ratkaisu.

Muuta järkevää paikkaa reitittimelle harvoin on, koska asunnon datarasiat on kaapeloitu samaan paikkaan. Usein reitittimen sisältämä kytkin riittää kaikkien datarasioiden yhdistämiseen.

Vaihe 3: Etsi tukiasemalle keskeinen paikka

Reitittimen tukiaseman antennit lähettävät signaalia kaikkiin suuntiin. Jos tukiasema sijoitetaan asunnon nurkkaan, merkittävä osa signaalista menee hukkaan. Paras vaihtoehto on asentaa tukiasema keskelle asuntoa. Uudisrakentamisessa sijainti kannattaa ottaa huomioon jo suunnittelussa ja rakennusvaiheessa tekemällä kaapelivarauksen.

Vaihe 4: Nosta tukiasema ylös

Parhaan mahdollisen kattavuuden saamiseksi tukiasema kannattaa asentaa joko kattoon tai katon rajaan. Kaksikerroksisessa talossa paras paikka löytyy yläkerrasta keskeltä kattoa.

Jos tukiasema sijoitetaan asunnon nurkkaan, merkittävä osa signaalista menee hukkaan.

Vaihe 5: Vältä näitä

Erityisesti häiriötä aiheuttava laite on mikroaaltouuni. Vältä myös paikkoja, joissa on

  • muita sähkölaitteita,
  • radiosignaalia lähettäviä laitteita,
  • metallisia pintoja (metallisesta kotelosta WiFi -signaali ei tule ulos).

Vaihe 6: Kun yksi tukiasema ei riitä

Operaattoreiden paketin mukana tulevan reitittimen tukiaseman voimakkuus on usein paljon pienempi kuin erillisen tukiaseman. Operaattorin tukiasema saattaa myös toimia vain yhdellä taajuudella.

Suositeltavaa on käyttää niin sanottua Dualband -tukiasemaa, joka toimii kahdella taajuudella.

Erillisistä tukiasemista saa usein tehtyä Mesh -verkon, jossa ensimmäinen tukiasema on kaapeloitu reitittimeen ja loput keskustelevat langattomasti ensimmäisen kanssa. Näin verkon kantamaa on helppo laajentaa. Tukiasemat tarvitsevat aina sähkösyötön.

Vaihe 7: Mittaa signaali

Ennen suurien muutostöiden aloittamista mittaa signaalin taso. Tähän tarkoitukseen löytyy ilmaisia puhelinsovelluksia, jotka kertovat signaalin voimakkuuden ja kanavan. Niiden avulla selviää myös, onko naapurin tukiasema jo varannut kyseisen kanavan.

Operaattorin reititin jää helposti turhaksi, koska uuden tukiaseman signaali on usein voimakkaampi. Tukiasema hoitaa verkon IP-osoitteiden jakamisenkin tehokkaammin kuin operaattorin reititin. Helpointa on sulkea operaattorin reititin ja nauttia uudesta, tehokkaasta WiFistä, joka on nyt asennettu optimaalisesti asuntoon.

 


Tuoreimmat blogikirjoitukset

 

Lankaliittymästä mobiilinettiin

4G/5G -reitittimen käyttöönotto Monessa kiinteistössä on tullut eteen ongelma, kun operaattorit purkavat jopa kaupunkialueilta vanhaa ADSL-verkkoja ja valokuitua ei saa rahallakaan. Seuraavassa neuvoja esimerkin kautta, kuinka mobiilinetin saa toimimaan paremmin.

Kun pandemia halvaannuttaa perinteiset asiointitavat 

Digitaalisten tilauskanavien ja automatisoitujen prosessien merkitys on korostunut uudenlaisessa tilanteessa. Olemme ottaneet lyhyessä ajassa ison harppauksen kohti virtuaalisempaa yhteiskuntaa. 

Ilmalämpöpumppujen etäohjaus on sekä mukavuustekijä että riskienhallintakeino

Lämpöpumput ovat suosittuja lämmönlähteitä suomalaisilla mökeillä.