Seppo Mustonen
aluejohtaja, Pohjois-Suomi,
Sonepar Suomi Oy
24.4.2024

Suomen BKT supistui selvästi viime vuoden lopussa, ja talouskehitys on ollut vaimeaa myös alkuvuonna 2024. Rakentamisessa suhdannetilanne sekä näkymät ovat myös synkät. Yleinen heikko taloustilanne, korkeat korot, kiristynyt luottopolitiikka, luottamuspula omaan talouteen ja noussut kustannustaso ovat lähes pysäyttäneet asuntotuotannon ja vähentäneet korjaus- ja toimitilarakentamista.

Yhdysvaltain talous on dynaaminen ja kasvaa hyvin. Edelleen. Sen teollisuus ja rakennusala ovat vahvassa iskussa, yritysten tuloskunto hyvä ja työttömyys alhainen. Myös dollari on pysynyt vahvana. Kun USA:n keskuspankki vihjasi talvella tulevista koronlaskuista, painoi se joukkolainakorot saman tien alas. Matalammat korot elvyttivät taloutta ja samalla kiihdyttivät inflaatiota, mikä estää nyt koronlaskun siellä.

Euroalueen talouden näkymät ovat piristymässä.

Euroopassa tilanne on erilainen. Iso osa Euroopan maista on taantumassa, kuten Suomi, Saksa ja Ruotsi. Inflaatio onkin hidastunut nopeasti ja Euroopan keskuspankki on tiukasti pitänyt kiinni siitä, että korkoja lasketaan kesäkuussa, mikäli inflaatio laskee odotetusti eikä työttömyysluvut yllätä eli disinflatorinen prosessi jatkuu.

Suomi ajautui taantumaan muuta Eurooppaa aiemmin, ja nyt näyttää, että nousemme sieltä hitaasti, mutta varmasti. Suomen inflaatio on jo nyt euroalueen alhaisimpia, parin prosentin luokkaa.

Rakennustuotteidenkin inflaatiovauhti on laskenut ja materiaalihinnat jopa laskivat viime vuonna. Monien tuotteiden osalta hinnoissa ollaan jo vuoden 2021 tasolla. Lähivuodet pysytellään todennäköisesti hyvin tasaisen hintakehityksen eli pienen inflaation ajassa.

Viime vuonna vapaarahoitteinen kerrostalorakentaminen vajosi 80 prosenttia.

 Rakennusala on perinteisesti ollut syklinen: yleensä tasaista jaksoa ei kauan kestä, vaan suhdanteen mukaisesti mennään joko ylös tai alas. Talonrakentamisen aloitukset ovat nyt supistuneet vuoden 2022 alusta alkaen, joten käännettä odotetaan kovasti. Todennäköisesti käänne tapahtuu lähikuukausina EKP:n koronlaskuilmoituksen jälkeen.

Korkojen laskua tarvitaan niin talouden kuin rakennusalan käänteelle.

Korkojen lasku ja rahapolitiikan keveneminen piristävät yleistä luottamusta, mikä tukee rakentamistakin. Käytännössä korkotaso vaikuttaa suoraan tai epäsuorasti jokaisen yrityksen ja kuluttajan talouteen. Tärkeintä on, että koronlaskut aloitetaan: jo se alkaa sulattamaan rakennusalan syväjäätä. Kun loppuvuonna päästään lähelle normaalia eli kahden prosentin korkotasoa, ei se enää ole hidaste uusien investointien aloittamiselle ja markkina saattaa käynnistyä nopeasti. Lisäksi väestökehitys sekä palautuva ostovoima elvyttävät rakentamisen tuotantoa. Kaupungistuminen on megatrendi, joten kasvualueille tarvitaan varmasti lisää mm. asuntoja, kauppoja, kouluja ja infraa. Siksi asuntokauppavolyymi sekä asuntojen hinnat lähtevät taas vahvaan nousuun viimeistään muutaman vuoden aikajänteellä, koska juuri tällä hetkellä tarve patoutuu. Sama tilanne on toimitila- ja korjausrakentamisessa.