Emokonsernimme Sonepar on sitoutunut tieteeseen pohjautuvaan ilmastotavoitteeseen, missä maapallon lämpötilan nousu pidetään alle 1,5 °C:ssa. Tämän tavoitteen saavuttamiseksi Sonepar Suomen logistiikkakeskuksen katolle asennettiin vuonna 2022 lähes 1600 aurinkopaneelia.

Kun aurinkovoimala on ollut toiminnassa pian vuoden, on mielenkiintoista kurkistaa tuotantolukuja. Näin meillä on mennyt.

Kesän valo lisää tuotantoa

Vuosituotantoarvio ensimmäiselle kokonaiselle vuodelle oli noin 524 MWh ja vuonna 2023 tuotantoa on kertynyt 178,14 MWh kesäkuuhun mennessä. Tätä voidaan pitää hyvänä, koska talvella lumipeite estää paneelien tuotannon kokonaan. Alkuvuoden aikana on kuitenkin saatu jo kolmannes arvioidusta vuosituotannosta. Se on positiivinen signaali ja muutkin seurantaluvut tulevat varmasti vastaamaan odotuksia.

Soneparin aurinkovoimalan vuosituotannolla ajaisi keskimäärin 3 290 000 kilometriä sähköautolla tai täyttäisi 247 kerrostalokaksion vuosikulutustarpeen.

Ennen projektin alkua aurinkovoimalan koko optimoitiin yhteistyössä Helenin kanssa niin, että ylituotantoa ei tule. Kaikki paneeleista tuleva aurinkoenergia hyödynnetään siis suoraan omassa käytössä, mikä tuo vakautta Soneparille ailahtelevien energianhintojen aikana.

CO2-kuorman kokonaiskevennys nähdään vuoden lopulla

Projektin alkaessa aurinkovoimalan tuotoksi arvioitiin 20 % kokonaiskulutuksesta. Tämä osuus laskisi logistiikkakeskuksen ja Soneparin pääkonttorin vuotuista Co2:ta noin 46 600 kg. Vuoden lopulla näemme, kuinka hyvin lopulta saavutimme ennustetun CO2-kuorman vähennyksen. Sitä odotellessa nauttikaamme energiarikkaasta auringosta. 

 

Lue myös

Jokelassa valmistuu artesaaniolutta aurinkoenergialla

Aurinkoenergian talteenotto on ollut viime vuosina nouseva trendi ja tekniikan kehityttyä yhä useampi pientaloasuja joko miettii tai on jo asentanut oman talon katolle aurinkopaneelit. Myös jokelalaisessa kotipanimossa valmistetaan olutta osittain aurinkoenergialla. Lue kirjoituksesta, mitä aurinkopaneelipaketin valinnan lisäksi tulee huomioida, kun pienvoimalaa perustetaan.

HellermannTyton asennustarvikkeet aurinkopaneeliasennuksiin

MCS2 -kaapelikiinnike, sähköteippi, johdinsiteet sekä kutistemuoviletkut aurinkopaneeliasennuksiin.

Riittääkö sähkö ensi talvena?

Suomesta on tulossa omavarainen sähköntuotannossa parin vuoden aikana. Tämä on iso muutos, koska olemme tarvinneet tuontisähköä vuosikymmeniä, eli olemme ostaneet sähköä naapurimaistamme.