Emokonsernimme Sonepar on sitoutunut tieteeseen pohjautuvaan ilmastotavoitteeseen, missä maapallon lämpötilan nousu pidetään alle 1,5 °C:ssa. Tämän tavoitteen saavuttamiseksi Sonepar Suomen logistiikkakeskuksen katolle asennettiin vuonna 2022 lähes 1600 aurinkopaneelia.

Kun aurinkovoimala on ollut toiminnassa pian vuoden, on mielenkiintoista kurkistaa tuotantolukuja. Näin meillä on mennyt.

Kesän valo lisää tuotantoa

Vuosituotantoarvio ensimmäiselle kokonaiselle vuodelle oli noin 524 MWh ja vuonna 2023 tuotantoa on kertynyt 178,14 MWh kesäkuuhun mennessä. Tätä voidaan pitää hyvänä, koska talvella lumipeite estää paneelien tuotannon kokonaan. Alkuvuoden aikana on kuitenkin saatu jo kolmannes arvioidusta vuosituotannosta. Se on positiivinen signaali ja muutkin seurantaluvut tulevat varmasti vastaamaan odotuksia.

Soneparin aurinkovoimalan vuosituotannolla ajaisi keskimäärin 3 290 000 kilometriä sähköautolla tai täyttäisi 247 kerrostalokaksion vuosikulutustarpeen.

Ennen projektin alkua aurinkovoimalan koko optimoitiin yhteistyössä Helenin kanssa niin, että ylituotantoa ei tule. Kaikki paneeleista tuleva aurinkoenergia hyödynnetään siis suoraan omassa käytössä, mikä tuo vakautta Soneparille ailahtelevien energianhintojen aikana.

CO2-kuorman kokonaiskevennys nähdään vuoden lopulla

Projektin alkaessa aurinkovoimalan tuotoksi arvioitiin 20 % kokonaiskulutuksesta. Tämä osuus laskisi logistiikkakeskuksen ja Soneparin pääkonttorin vuotuista Co2:ta noin 46 600 kg. Vuoden lopulla näemme, kuinka hyvin lopulta saavutimme ennustetun CO2-kuorman vähennyksen. Sitä odotellessa nauttikaamme energiarikkaasta auringosta. 

 

Lue myös

UUTTA: Soneparin verkkokaupan Solar-valintatyökalu

Sonepar Suomi on kehittänyt uuden valintatyökalun verkkokauppaansa. Tällä kätevällä apuvälineellä asiakkaamme voivat suunnitella helposti ja seikkaperäisesti sopivan aurinkopaneelijärjestelmän - sisältäen oikeat asennustarvikkeet ja ehdotuksen sopivimmasta invertteristä.

Sähkö on tehokasta

Maailmamme on muuttunut viimeisten vuosien aikana ja varsinkin tämän vuoden puolella rajusti. Tarve päästä eroon fossiilisesta energiasta on kasvanut samaan aikaan, kun puhtaasti tuotetun sähkön kysyntä on kasvanut.

Nyt on energiatehokkuusremontin aika

Rakennusten hiilijalanjäljestä jopa 75% syntyy käytön aikana. Rakennusten energiatehokkuuden parantaminen on keskeinen keino pienentää energiankulutusta ja siten auttaa ilmastonmuutoksen hillitsemisessä.   Ratkaisevassa roolissa on rakennusten käytönaikainen energiatehokkuus Korjaamisen tarve ei katoa poikkeustilanteessa minnekään, joten myös nyt on oikea aika tehdä kiinteistöjen energiaremontteja. Varsinkin omakotitaloissa pystyy jo pienillä teoilla vähentämään energiankulutusta. Energiatehokkuus on myös osa huoltovarmuutta, koska se parantaa energiaomavaraisuuttamme. Valtiolta avustusta energiaremonttiin Valtio antaa energia-avustuksia remontteihin, jolloin yhä useammalla on taloudellinen mahdollisuus parantaa oman kodin tai taloyhtiön tehokkuutta. Jokainen korjattu rakennus on askel kohti hiilineutraalimpaa Suomea. Lisäksi toimiva sähköistys lisää helppoutta, hyvinvointia ja kiinteistön turvallisuutta. Älykkäät talotekniset ratkaisut kehittyvät vinhaa vauhtia Digitalisaatio ja rakennusautomaatiojärjestelmät tarjoavat valtavat mahdollisuudet kiinteistöalalle. Älykkäät rakennukset ovat kohta keskuudessamme, koska ihmiset haluavat helppoa, turvallista, energiaa säästävää ja vähäpäästöistä elämäntapaa. Parempaa valoa uudella LED-tekniikalla Älykäs teknologia mahdollistaa myös kustannusten, resurssien ja energian säästön infrassa, rakentamisessa ja liikenteessä. Valaistusremontilla saadaan säästöjä käyttökustannuksiin ja parannetaan valaistuksen määrää ja laatua valitsemalla uutta led-tekniikkaa. Uusimalla niin ulko- kuin sisävalaistus säädettäviin ja pitkäikäisiin led-valaisimiin, tilan viihtyisyys paranee ja hiilijalanjälki pienenee. Sivutuotteena positiivinen yrityskuva ja mukavammat työolosuhteet Vähäpäästöisyys ja energiatehokkuus ovatkin nyt yritystenkin liiketoiminnan ytimessä, joten toimitilojen, hallien ja piha-alueiden korjaustarve kannattaa tarkistaa. Oheishyötyjen, kuten asiakastyytyväisyyden, maineen sekä työolosuhteiden paraneminen kannattaa huomioida myös kannattavuustarkasteluissa. Nyt kannattaa investoida aurinkojärjestelmiin ja sähköautojen lataukseen Ajankohtaisia investointikohteita ovat energiatehokkuuden lisäksi myös mm. aurinkosähköjärjestelmät sekä sähköautojen latausasemat. Näidenkään asennus ei katso vuodenaikaa. Hyvä on myös muistaa, että kiinteistön arvo kasvaa energia- ja kustannustehokkuuden myötä.   [su_box title="Neljä syytä tehdä energiaremontti" style="soft" box_color="#eceef0" title_color="#0f0d0d"] Valtio avustaa energiaremontteja Rakennusautomaatiolla saat säästöjä Uudella led-tekniikalla parannat valaistusta samalla kun säästät Vähäpäästöisyys ja energiatehokkuus ovat modernin liiketoiminnan ytimessä [/su_box]