Kotiautomaatiotuotteiden kehitystä on hyvä tarkastella vähintään parin vuoden välein. Tekniset ratkaisut kehittyvät nopeasti ja tuote, joka viisi vuotta sitten vaikutti hyvältä, voi tänään olla jo vanhentunut.

Älykotien hehkutus on hieman rauhoittunut

Pari vuotta sitten älykodeista puhuttiin paljon, nyttemmin hype on laantunut eikä uusia edistysaskeleitakaan ole juuri näkynyt. Tällä hetkellä parhaiten pärjää viihdeautomaatiosektori, johon lasken kuuluvan äänen, kuvan ja valojen ohjaukset. Tällä sektorilla menestyjiä ovat Apple, Google, Amazon ja Philips kukin omilla ratkaisuillaan.

Onko perinteinen sähköasennusala hävinnyt pelin?

Peli ei ole menetetty, ehkä vain muuttanut hieman muotoaan. Sähköasentajia onneksi tarvitaan edelleen myös älykotiratkaisuissa, vaikka osa toteutuksista onkin muuttunut langattomiksi. Tässä esittelen muutaman tällaisen ratkaisun heikkouksineen ja vahvuuksineen.

Yhteistä viihdeautomaatioratkaisuille on se, että niiden toteuttamisessa ei tarvita sähköasentajaa. Rajoituksena kuitenkin on, että valaisimien ja lamppujen lisäksi ohjattua saa vain pistotulpalla liitettäviä laitteita. Murto- ja videovalvontakin ilman hälytysliikettä toteutuu helposti. Lämmityksen ja muun talotekniikan ohjaukset toimivat kuten ennenkin.

Bluetooth-ohjattujen valaisimien heikkous lyhyt signaalin kantama

Useat valaisinvalmistajat tarjoavat valaisimia, joissa on valmistajakohtaisia ohjausjärjestelmiä ja Bluetooth-tekniikkaa. Tämä ratkaisu voi olla epäkäytännöllinen ja markkinoilla lyhytikäinen, sillä ohjaavan laitteen pitää olla vain muutaman metrin päässä valaisimesta, jolloin etäohjaus ei toimi. Eikä eri valmistajien valaisimet toimi samassa ohjelmassa.

Osa on lähtenyt tekemään Zigbeen kautta toimivia Philips Hue -yhteensopivia valaisimia, jolloin valmistajat pääsevät osaksi laajempaa sovellusvalikoimaa ja toivottavasti sitä kautta saavat tuotteelleen myös pidempää elinikää.

Zigbeen signaali on epäluotettava suurissa asunnoissa

Zigbee-tekniikassa on kuitenkin vielä suuria ongelmia vähääkään isommissa asunnoissa, joissa on paksuja seiniä. Jotta halutun signaalin saisi toivottuun paikkaan, pitäisi Zigbee-laitteita ripotella muutaman metrin välein. Jos sekaan erehtyy laittamaan yhteensopimattoman zigbee-laitteen, koko ohjaustaajuus voi tukkiutua.

Yli 145 yritystä on liittynyt yhteen Zigbee Alliance:n kehittämään uutta standardia, joka on nimeltään ”Connected Home over IP Application Layer”. Standardin pitäisi valmistua 2021. Standardin on tarkoitus toimia käytännössä kaikissa kodin sähkölaitteissa: kytkimet, pistorasiat, valaisimet, lukot, termostaatit, lämmittimet, turvatuotteet jne.

Sähkökalusteiden valmistajat ovat ilmestyneet älykotimarkkinoille

Sähkökalusteiden valmistajilta on tullut markkinoille omia sekä langattomia että kaapeloitavia ohjausjärjestelmiä. Näistä tuotteista voisi saada loppukäyttäjälle kiinnostavan, jos ohjausjärjestelmät saisi yhdistettyä viihdeautomaatiosovelluksiin ilman, että kokonaishinta nousisi yli parin sadan. Jäämme seuraamaan hintakehitystä ja tuotteiden elinikää markkinoilla.

Langattomilla kytkimillä muutostyöt ovat helpompia

Perinteisiä kaapeloitavia kytkimiä ei älykoteihin kannata asentaa muuta kuin täysin ohjauksien ulkopuolelle jääviin tiloihin. Perinteisten kytkimien tarve on edelleen olemassa, mutta kytkimien sijainti ja toiminta pitää olla helposti muutettavissa.

Ohjauksien on oltava langattomia jo senkin takia, että muuten niitä ei saa otettua käyttöön jo valmiiksi rakennetuissa asunnoissa. Kytkimet toimivat ohjelmien ja sääntöjen rinnalla tai laukaisijoina älypuhelimien rinnalla.

Kaikissa pistorasioissa olisi hyvä olla langaton etäohjausmahdollisuus erittäin pienellä hintavaikutuksella. Kylmä tosiasia on, että muuten niitä ei asenneta uudiskohteisiin.

Pistorasioihin asennettavat ohjausyksiköt ovat nyt pienempiä

Hyvä uutinen on, että pistorasian päälle asennettavat ohjausyksiköt ovat pienentyneet paljon ja ohjausyksikkö mahtuu helposti pistorasian kojerasiaan. Tosin rasian sisällä oleva yksikkö ohjaa yhtä aikaa kaikkia pistorasian lähtöjä, enkä ole vielä nähnyt pieneen DIN-aukkoon asennettavaa ohjausyksikköä.

Tarvitaanko seinälle asennettavaa ohjausyksikköä?

Seinälle asennettava ohjausnäyttö on mielestäni turha, koska valtaosalla on kuitenkin ohjaussovellus tabletille tai vastaavalle asennettuna asunnon etäohjauksien ja hälytysjärjestelmän takia.

Turhat purkit veks ja tilalle WLAN

Ohjausjärjestelmänä suoraan verkkoon liittyvä WLAN on noussut suosioon. Tällöin ohjaukset ja säännöt tehdään pilvipalvelussa, esimerkkinä WOOX.

Erilaisia ohjaustaajuuksia ja eri valmistajien laitteita yhdisteleviä ratkaisuja ovat esimerkiksi

  • Trust Smarthome ja
  • Cozify.

Miltä osin asennetut älyratkaisut voi pakata muutossa laatikkoon?

Asunnosta toiseen muutettaessa voi tulla mielenkiintoisia tilanteita sen suhteen, kuinka paljon olemassa olevaa tekniikkaa myyjä jättää kohteeseen (kuuluu kauppaan) ja kuinka käyttöön opastus tapahtuu.

Jo pelkästään ohjelmien asennus ja käyttöoikeudet voi olla haastava saada toimimaan uuden käyttäjän laitteilla ja tunnussanoilla.


Teksti: Rauno Huikari / tekninen asiantuntija / SLO Oy
Kuva: Mostphotos

Uusi tilavampi ABB-free@home-ryhmäkeskus

COMBI-FRH-3 on uusin laajennus ABB-free@home-keskustuotteistoon. Keskuksessa on entistä enemmän tilaa kaapeloinnille ja komponenteille.

Siemensin valokaarivikasuojat ovat uudistuneet

Havaitse johdinviat ennen kuin vahinko syntyy

Takuu Ebeco -sovellus tekee takuupalvelustasi helppoa!

Takuu Ebeco on WebApp, joka tekee lattialämmitysasennustesi dokumentoinnista ja takuupalvelusta helppoa – ja asiakkaistasi tyytyväisempiä.