KTP:n kotikentälle asennetut Easy LEDin BUBOt välivarastoitiin Soneparilla

N3M Group Oy Ab oli mukana, kun Arto Tolsa Areenan kenttävalaistus saneerattiin. Nopeatempoisen projektin tuotteisto tilattiin ajoissa Soneparin välivarastoon. Näin tarvittavat tavarat saatiin kotiutettua lyhyelläkin varoitusajalla projektin etenemisen mukaan.

Olympialaisiin rakennetun stadionin kenttävalaistus päivitettiin ledillä ja älyllä

Kotkan keskustassa sijaitseva Arto Tolsan Areena on vuoden 1952 olympialaisiin rakennettu jalkapallostadion. Nykyään stadion toimii Veikkausliigassa pelaavan KTP:n kotina ja kentällä kuvataan TV-lähetyksiä.

Arto Tolsa Areena kenttävalaistus

Tämä asettaakin valaistukselle omanlaisiaan vaatimuksia, joista ei tavanomaisella kentällä tarvitse suuremmin murehtia. Areenan kenttävalaistuksen päivitys toteutettiin Easy LEDin BUBO-valonheitinjärjestelmällä sekä BUBO Cave ja Nest -liitäntälaitekaapeilla. Lisäksi kolmen maston vanhat keskukset kalustettiin uudelleen.

TV-kamerat pitävät BUBOn tasaisesta valosta

Kun vastassa on TV-lähetysten vaatimukset, valaisimella on merkitystä. TV-lähetysten vaatima tasainen valo syntyy laadukkaasta optiikasta ja välkkymättömyys tulee oikeasta elektroniikasta, joita Easy LEDin BUBOista löytyy.

Easy LEDin BUBOt löytyvät mm. Hartwall Areenalta, jonne ne asennettiin vuonna 2018 ja Turun Gatorade Centeriin valaisimet tulivat vuoden 2021 kesällä. Loppuvuodesta 2021 BUBOT® löytyvät myös Tampereen Kannen Areenalta.

Modulaarisia BUBO-valaisimia on asennettu Suomessa areenoiden lisäksi myös lentokentille ja suureen osaan satama-alueita.

– Arto Tolsa Areena on kuitenkin ensimmäinen Veikkausliigan stadion, joka on tehty LED-heittimillä. Olemme hyvin ylpeitä siitä, mainitsee Ilkka.

Kauttakulkuvarasto toimii puskurina

Soneparin välivarastointi on tarkoitettu logistiikkakeskuksen kautta kulkevien tuotteiden säilytykseen. Voit hyödyntää varastoa kahdella tavalla; joko hankkia tavaroita puskuriin tai käyttää kauttakulkuvarastoa säilytystilana työmaan viivästyessä. Lue lisää »

Kuormaa kevennettiin tuomalla elektroniikka tolpan juureen

BUBO Cave
Kuva: BUBO Cave

Arto Tolsan Areenan valaisinsaneerauksessa neljään valotolppaan asennettiin yhteensä 55 heitintä. Uudet valaisimet kiinnitettiin olemassa oleviin tolppiin ja asennuksessa huomioitiin mastojen kantavuus.

Projektin erityinen piirre oli se, että elektroniikka tuotiin tolppien juureen. Näin saatiin kevennettyä mastojen kuormaa ja samalla helpotettiin myös huoltoa, kun elektroniikkaan pääsee nyt käsiksi ilman henkilönostinta.

Tämä siirto vaati kuitenkin tarkkaa kaapeloinnin ja valaistuksen suunnittelua valaisintoimittajalta. Easy LEDin valaistusjärjestelmien projektipäällikkö Timo Isotahdon ja valaistussuunnittelija Ville Koivunen tekivät tilaajan suunnittelijan kanssa yhteistyötä useamman kuukauden ennen toteutuksen aloitusta.

– Emme tyydy vain toimittamaan valaisimia. Olemme hyvin tarkkoja siitä, että asiakas saa tarvitsemansa kokonaisratkaisun. Siksi nämä ovat myös meille projekteja ei vain kauppoja, painottaa Easy LEDin toimitusjohtaja Ilkka Kartio.

“Arto Tolsa Areena on ensimmäinen ledeillä toteutettu Veikkausliigan stadion”
Ilkka Kartio, toimitusjohtaja, Easy LED Oy

Säälimätön projektiaikataulu ohjasi asioimaan luottomyyjän kanssa

BUBO Nest
Kuva: BUBO Nest

Työt Arto Tolsa Areenalla päästiin aloittamaan toukokuussa ja juhannukseen mennessä asentajat olivat jo poissa työmaalta. Veikkausliigassa pelaavan joukkueen kotikenttä ei voi olla kovin kauan ilman valoja. Tästä syystä projekti vietiin läpi melko napakassa aikataulussa.

Projektissa taustatyötä oli ehditty tekemään melko kattavasti ennen kuin N3M astui kuvaan. Kaupan vahvistumisen jälkeen N3M Group Oy Ab:n projektipäällikkö Mikael Bäckman otti yhteyttä heti Soneparin avainasiakaspäällikkö Jyri Rosenholmiin.

– Aikataulu oli tiukka ja homma lähti suoraan liikkeelle Soneparin kanssa, en edes ajatellut muita vaihtoehtoja. Asiat etenivät alusta asti reippaasti, sillä valaisinlaskelmat olivat valmiita ja sähkösuunnittelija oli jo ehdottanut Easy LEDiä hyvänä vaihtoehtona Kotkan Kaupungille. Kun näin oli ja yhteistyötä Easy LEDin kanssa oli tehty aikaisemminkin, niin asiaa ei tarvinnut lähteä enää ihmettelemään, muistelee Mikael projektin alkua.

“Jalkapallokentän valaisinsaneeraus oli aikataulun puolesta hyvä henkilökohtainen haaste.”
– Mikael Bäckman, projektipäällikkö N3M Group Oy Ab

Valaisinpotin välivarastointi vähensi aikatauluriskiä

Liukkaan alun jälkeen päästiin heti hankintaprosessin kimppuun. Projektissa hyödynnettiin välivarastointia, eli N3M pääsi tilaamaan koko valaisinpotin kerralla ja Soneparin logistiikkakeskuksesta vapautettiin valaisimia sovitun mukaan.

– Ennen asennuksia kävin Vantaalla Easy LEDin ja Jyrin kanssa sopimassa, että missä järjestyksessä tavarat otetaan työmaalle, kuvailee Mikael projektin etenemistä.

N3M pystyi toteuttamaan tiukan aikataulun projektin suunnitelman mukaan, koska tuotteet olivat jo saapuneet ja vaativat vain kotiuttamista Soneparin toimitusvarmalla logistiikalla. – Projekti meni erittäin mallikkaasti. Koko ketju toimi hyvin infon ja logistiikan näkökulmasta katsottuna, kehuu Mikael.

Mikaelin kolme vinkkiä kenttävalaistusta suunnittelevalle projektipäällikölle
  1. Etene suunnitelmallisesti, ajattele jutut alusta asti läpi.
  2. Hyväksy, että haasteita tulee aina.
  3. Luota toimitusketjuun.

Omamyyjä on tärkeä sparrauskaveri

Mikael on asioinut Soneparin kanssa jo kymmenen vuoden ajan ja pitkä historia näkyy arkisessa tekemisessä. – Jyri on sparrauskaveri, joka jeesii silloin, kun mietin että toimiiko joku juttu vai ei. Sekin on jo iso apu, kun tietää ettei jotain pysty toteuttamaan koska silloin osaan siirtyä toiseen toteutukseen, pohtii Mikael omamyyjän tärkeyttä.

– Minullakin on Jyrin kanssa yhteistyötä takana jo vuosia ja siksi me melkein luemme toistemme ajatuksia. Tässäkin projektissa yhteinen tekeminen toimi kuin junan vessa. Myös yhteistyö N3M:n kanssa on aina toiminut sujuvasti, kuvailee Ilkka tuntemuksiaan projektin jälkeen.

N3M:n ja Soneparin yhteinen tekeminen jatkuu uusien projektien suunnittelun ja toteutuksen parissa. – Siellä on tavaraa taas tilauksessa ja yksi tarjous on laskennassa, myhäilee Mikael tyytyväisenä.

 

Nämä tuotteet asennettiin Arto Tolsa Areenalle
  • BUBO B3 360–1200 HP-12 750  Arto Tolsa Areenan kenttävalaistus toteutettiin Easy Ledin BUBO B3:lla
  • BUBO B3 360–1200 HP-25 750
  • BUBO Cave -liitäntälaitekaappi
  • BUBO Nest -liitäntälaitekaappi

Kysy lisätietoja tuotteista myyjältäsi.

Lataa BUBO -valonheitinjärjestelmän esite tästä »

 

Kuka?

N3M / Mikael Bäckman Easy LED / Ilkka Kartio
 

Mikael Bäckman
projektipäällikkö
N3M Oy

 

Ilkka Kartio
toimitusjohtaja
Easy Led Oy

 

Mikä yritys?

N3M Power Oy Ab on erikoistunut sähkö- ja tietoliikenneverkkojen, tie- ja katuvalaistuksen sekä sähköautojen latausratkaisujen rakentamiseen, käyttöön ja ylläpitoon.

Yhtiön toimipaikat ovat Raaseporissa, Lohjalla ja Porvoossa. N3M:n liikevaihto on hieman yli 14 miljoonaa euroa vuodessa ja se työllistää noin 55 henkilöä. N3M Power Oy Ab muodostaa yhdessä N3M Infra Oy Ab:n kanssa N3M Group Oy Ab -konsernin.

Easy Led Oy on kotimainen ledivalaistusjärjestelmien suunnitteluun, valmistukseen ja toteutukseen erikoistunut yhtiö, joka on perustettu vuonna 2006.

Yrityksen valaisimet ovat sopivat erityisen hyvin kohteisiin, joissa tarvitaan paljon pitkäikäistä, tasaista ja miellyttävää valoa, tarvittaessa älykkäästi ohjattuna. Tuotteet valmistetaan Salossa ja niillä on sekä avainlipputunnus että Design from Finland -merkintä.

Lue seuraavaksi:

Teksti:
Marja Apunen-Mäkelä / Sonepar Suomi Oy
Kuva:
Marja Apunen-Mäkelä / Sonepar Suomi Oy

LEDVANCE HIGH BAY PERFORMANCE – kevyt, tehokas ja pitkäikäinen

LEDVANCEn uudet kolmannen sukupolven HIGH BAY LED-syväsäteilijät ovat täällä.

Aina sopivasti valoa CoreLine wall-mounted -valaisimen ansiosta

Philipsin uusi CoreLine wall-mounted on kustannustehokas ja muotoilultaan kestävä ja matala yleisvalaisin katto- ja seinäasennukseen sisä- tai ulkotiloihin.

Steinel IS2360-3 liiketunnistin laajalla tunnistusalueella, uutuusväri musta

Helposti asennettava, sisä- ja ulkokäyttöön tarkoitettu Steinel IS2360-3 PIR-liiketunnistin tunnistaa liikkeen tehokkaasti.