B.E.G. Luxomatin ratkaisu valaistusalueiden automatisointiin on yksinkertainen ja toimii ilman keskuslaitteita. Tällä niin sanotulla Stand-alone -ratkaisulla saadaan parannettua energiatehokkuutta, pidennettyä valaisimien elinikää ja lisättyä viihtyvyyttä vaivattoman ohjauksen ansiosta.

Stand-alone -ohjauksessa jokaisen valaistusalueen automatiikasta vastaa yleensä yksi master-läsnäolotunnistin. Valaistusalueen master-tunnistimeen tehdään asetukset, joiden mukaan tunnistimen automatiikka toimii. Tyypillisiä asetuksia on sammutusviive, tavoitevalaistusvoimakkuus ja himmennettävissä järjestelmissä valaistuksen pohjataso.

Valvonta-alueen kasvattaminen slave-tunnistimin

Yleensä yksi master-tunnistin ei riitä valvomaan kokonaista valaistusaluetta. Jos koko valaistusalue halutaan valvoa tarkasti, laajennetaan valvonta-aluetta slave-tunnistimilla.

Slave-tunnistin lähettää tiedon master-tunnistimelle, jos se havaitsee liikettä. Slave-tunnistin ei siis ohjaa valaistusta, vaan ainoastaan tilatietonsa perusteella laajentaa master-tunnistimen ohjaamaa valvonta-aluetta. Slave-tunnistin antaa n. 230 V tasoisen jännitteen master-tunnistimen R-linjaan, kun se havaitsee liikettä. Slave-tunnistin vilkuttaa vihreää lediä merkiksi liikkeen havaitsemisesta. Slave-tunnistimia voidaan periaatteessa kytkeä rajattomasti rinnakkain laajentamaan master-tunnistimen valvonta-aluetta.

Jos kuvan slave-tunnistimen rinnalle kytketään lisää slave-tunnistimia, lähettävät kaikki slave-tunnistimet samalle master-tunnistimelle samaa R-linjaa pitkin tilatietonsa, samantasoisena jännitetietona. Slave-tunnistimen R-terminaalissa on mittaus, joka estää slave-tunnistimia lähettämästä samanaikaisesti tilatietoa. Jos yksi slave-tunnistin näkee liikettä, vilkkuvat kaikkien slave-tunnistimien merkkiledit.

Häiriönpoistajalla eroon haamujännitteestä

R-linjassa ei ole kuormaa, joten johtimeen voi indusoitua haamujännitettä toisista johtimista. Jos haamujännite R-linjassa nousee riittävästi, esim. n. 15 V -tasolle, estää se slave-tunnistimia lähettämästä tilatietoaan. Tunnistin ei suinkaan ole rikki, eikä tilanne parane vaihtamalla tunnistinta.

Haamujännitteestä voidaan hankkiutua eroon lisäämällä RC-häiriönsuotopiiri (snubberi) R-linjan ja verkkosähkön nollan väliin. Tämä komponentti muuntaa haamujännitteen vastuksessa lämmöksi ja R-linjan jännite palautuu nollaan jokaisen tunnistimen tilatiedon lähetyksen jälkeen. Katso lisää: RC-häiriönpoistaja.

RC-häiriönsuotopiiri on suositeltavaa lisätä jokaisen R-linjan viimeisen slave-tunnistimen läheisyyteen. Jos yhdelle master-tunnistimelle meneviä R-linjoja on useampia, saatetaan tarvita useampia RC-häiriönsuotopiirejä.

SLO:n verkkokaupassa

Snro Tuote
3515490 Häiriönpoistaja - Luxomat RC-PLUS


Teksti ja kuvat: Nylund

SBTi ilmastoaloitteen tavoitteita todeksi: Soneparin logistiikkakeskukseen oma aurinkovoimala

Emokonsernimme Sonepar on sitoutunut tieteeseen pohjautuvaan ilmastotavoitteeseen, missä maapallon lämpötilan nousu pidetään alle 1,5 °C:ssa. Tämä vastuullinen päämäärä velvoittaa kaikkia Sonepar-maita muokkaamaan toimintaansa aktiivisesti vihreämpään suuntaan. Suomessa on nyt otettu suurin kertaharppaus ekotekojen listassa, eli Vantaan logistiikkakeskuksessa osa sähköstä tulee päästöttömästi auringosta.

Mittauskeskus mökkiympäristöön

Ensto laajentaa keskustuotevalikoimaa ylijännitesuojallisella mittauskeskuksella PEVEP225.03-Y

ABB Impressivo USB-pistorasia

Latausta parhaimmillaan USB-pistorasia mahdollistaa samanaikaisen sähkölaitteen käytön ja kahden akkukäyttöisen laitteen lataamisen tuoden näin kaiken tarvittavan yhteen. Uppoasennettavassa pistorasiassa on liittimet kahdelle johdolle kutakin kosketinta kohden. Ei lisäliittimiä. Liittimet on hyväksytty ML ja MK johtimille. Pistorasiaan on integroitu 2xUSB A -latauslaite 5V/2,4A, ja se sisältää oikosulku- ja ylikuormitussuojauksen. Tärkeimmät edut ja ominaisuudet USB-latausasemalla avulla voidaan ladata myös suurempia laitteita. Kahden USB-virtaliittimen ansiosta voidaan ladata kahta matkapuhelinta, digitaalikameraa tai muuta akkukäyttöistä laitetta samaan aikaan. Latauksessa voi käyttää laitteen omaa USB-latauskaapelia. Latausvirta enintään 2400 mA kun yksi liitin on käytössä. Latausvirta enintään 1200 mA per liitin kun molemmat liittimet ovat käytössä. Oikosulku- ja ylikuormitussuojaus. Tekniset tiedot 230 VAC/5 VDC 50 - 60 Hz 2,4 A tyhjäkäyntiteho 0.3 W IP20 SELV käyttölämpötila 5°C - 40°C. Yhteensopiva standardin DIN EN62684 kanssa.   [su_button url="https://slosaml.contenthub.fi/NiboWEB/SLO/getPublicFile.do?uuid=18652736&inline=false&ticket=e1b8650062abc77cb03422eb603f7e30&type=original" target="blank" style="flat" background="#dd052b" color="#ffffff" size="6" icon="icon: hand-o-right"]Lataa esite[/su_button]   [su_table responsive="yes" fixed="yes"] Snro Tyyppi Kuvaus Pakkauskoot 25 061 84 20 EUCB2USB-214-510 Pistorasia, Jussi, 1-os, maad, 2xUSB A-laturilla 1/10 25 061 85 20 EUCB2USB-84-500 Pistorasia, Impressivo, 1-os, maad, 2xUSB A-laturilla, valkoinen 1/10 25 061 86 20 EUCB2USB-81-500 Pistorasia, Impressivo, 1-os, maad, 2xUSB A-laturilla, antrasiitti 1/10 25 061 87 20 EUCB2USB-83-500 Pistorasia, Impressivo, 1-os, maad, 2xUSB A-laturilla, alumiini 1/10 25 061 88 20 EUCB2USB-885-500   Pistorasia, Impressivo, 1-os, maad, 2xUSB A-laturilla, matta musta 1/10 [/su_table] Teksti ja kuvat: ABB