B.E.G. Luxomatin ratkaisu valaistusalueiden automatisointiin on yksinkertainen ja toimii ilman keskuslaitteita. Tällä niin sanotulla Stand-alone -ratkaisulla saadaan parannettua energiatehokkuutta, pidennettyä valaisimien elinikää ja lisättyä viihtyvyyttä vaivattoman ohjauksen ansiosta.

Stand-alone -ohjauksessa jokaisen valaistusalueen automatiikasta vastaa yleensä yksi master-läsnäolotunnistin. Valaistusalueen master-tunnistimeen tehdään asetukset, joiden mukaan tunnistimen automatiikka toimii. Tyypillisiä asetuksia on sammutusviive, tavoitevalaistusvoimakkuus ja himmennettävissä järjestelmissä valaistuksen pohjataso.

Valvonta-alueen kasvattaminen slave-tunnistimin

Yleensä yksi master-tunnistin ei riitä valvomaan kokonaista valaistusaluetta. Jos koko valaistusalue halutaan valvoa tarkasti, laajennetaan valvonta-aluetta slave-tunnistimilla.

Slave-tunnistin lähettää tiedon master-tunnistimelle, jos se havaitsee liikettä. Slave-tunnistin ei siis ohjaa valaistusta, vaan ainoastaan tilatietonsa perusteella laajentaa master-tunnistimen ohjaamaa valvonta-aluetta. Slave-tunnistin antaa n. 230 V tasoisen jännitteen master-tunnistimen R-linjaan, kun se havaitsee liikettä. Slave-tunnistin vilkuttaa vihreää lediä merkiksi liikkeen havaitsemisesta. Slave-tunnistimia voidaan periaatteessa kytkeä rajattomasti rinnakkain laajentamaan master-tunnistimen valvonta-aluetta.

Jos kuvan slave-tunnistimen rinnalle kytketään lisää slave-tunnistimia, lähettävät kaikki slave-tunnistimet samalle master-tunnistimelle samaa R-linjaa pitkin tilatietonsa, samantasoisena jännitetietona. Slave-tunnistimen R-terminaalissa on mittaus, joka estää slave-tunnistimia lähettämästä samanaikaisesti tilatietoa. Jos yksi slave-tunnistin näkee liikettä, vilkkuvat kaikkien slave-tunnistimien merkkiledit.

Häiriönpoistajalla eroon haamujännitteestä

R-linjassa ei ole kuormaa, joten johtimeen voi indusoitua haamujännitettä toisista johtimista. Jos haamujännite R-linjassa nousee riittävästi, esim. n. 15 V -tasolle, estää se slave-tunnistimia lähettämästä tilatietoaan. Tunnistin ei suinkaan ole rikki, eikä tilanne parane vaihtamalla tunnistinta.

Haamujännitteestä voidaan hankkiutua eroon lisäämällä RC-häiriönsuotopiiri (snubberi) R-linjan ja verkkosähkön nollan väliin. Tämä komponentti muuntaa haamujännitteen vastuksessa lämmöksi ja R-linjan jännite palautuu nollaan jokaisen tunnistimen tilatiedon lähetyksen jälkeen. Katso lisää: RC-häiriönpoistaja.

RC-häiriönsuotopiiri on suositeltavaa lisätä jokaisen R-linjan viimeisen slave-tunnistimen läheisyyteen. Jos yhdelle master-tunnistimelle meneviä R-linjoja on useampia, saatetaan tarvita useampia RC-häiriönsuotopiirejä.

SLO:n verkkokaupassa

Snro Tuote
3515490 Häiriönpoistaja - Luxomat RC-PLUS


Teksti ja kuvat: Nylund

Sentakian pyyhekuivain on nyt SLO:n keskusvarastotuote

Sähkötoiminen pyyhekuivain Sähkötoimiset mallit on varustettu pistorasialiitännällä ja niiden suojausluokka on IP 44 tai IP 34. Valmistusmateriaalina on mallista riippuen joko kromattu teräsputki tai ruostumaton teräs. EE-kuivaimia toimitetaan erikoistilauksesta myös RAL-väreissä. Sähkötoimisten kuivaimien sekä sähkövastusten takuu on 2 vuotta. Kuivaimet ovat CE-hyväksyttyjä. Sähkötoimisia Sentakia-pyyhekuivaimia voidaan käyttää, kuten vesikiertoisiakin, lähes kaikkialla mistä vain sähkölähde löytyy. Asennettaessa pistotulppakytkennällä asiakas voi suorittaa vaivattoman asennuksen itse, eikä sähköasentajaa tarvita. Tuote voidaan asentaa sähköalan ammattilaisen toimesta myös kiinteästi, jolloin sähköjohtoja ei jää näkyviin. Suurimmalla osalla sähkötoimisilla kuivaimilla on pieni energiankulutus – vain 25-100 W. Lisäksi on muutama tehokkaammalla sähkövastuksella varustettu tuote, jotka soveltuvat myös lämmitystarkoitukseen. Kuivaimet ovat CE-hyväksyttyjä. Etuja Kuivain voidaan kääntää myös ylösalaisin, jolloin sähköjohto tulee oikeasta yläkulmasta. On/off kytkin sijaitsee kuivaimen rungossa, sähköjohdon vieressä.   BLG-500 BLG-350     [su_table responsive="yes" fixed="yes"] BLG-350 Teho 30 W Snro 81 125 22 Materiaali Kiillotettu RST IP luokitus IP34 [/su_table] [su_table responsive="yes" fixed="yes"] BLG-500 Teho 35 W Snro 81 125 24 Materiaali Kiillotettu RST IP luokitus IP34 [/su_table]   [su_button url="https://verkkokauppa.slo.fi/?q=sentakia" target="blank" style="flat" background="#dd052b" color="#ffffff" size="6" icon="icon: hand-o-right"]Katso tuotteet SLO:n verkkokaupassa[/su_button]   Lisätietoja löydät Sentakian kotisivuilta » Teksti ja kuvat: Sentakia  

Soneparin uusi laadukas valaisinperhe: LiT by Cardi 

Valikoimaan kuuluu kuusi valaisinta ja kaikkiaan 16 vaihtoehtoa, mm. yleisvalaisin IP54 ja teollisuusvalaisin IP65 

Kotimaiset sähkötuotteet rakentamiseen, sähkönsiirron ja teollisuuden tarpeisiin

Kasvava ja kehittyvä perheyhtiö UTU on kuulunut jo lähes vuosisadan ajan suomalaisen sähköalan osaajiin.