Johtojärjestelmän palonkestävyydellä on merkitystä

Kaupunkien infrastruktuurien kasvu laittaa paloturvallisuuden todelliseen testiin. Paloturvallisuuden kannalta paras ennaltaehkäisevä toimenpide on oikeat tekniset ratkaisut.

Tunnista ongelmakohdat ajoissa: Sähköpalot lähtevät laitevioista ja virheistä

Sähköpalojen syyt ovat useasti lopputulema sähkölaitteiden vioista, kunnossapidon puutteista tai teknisesti väärin toteutetuista asennuksista. Laitteiden vikaantumista on vaikea täydellisesti estää. Sitä voi kuitenkin yrittää hallita oikea-aikaisella kunnossapidolla ja määräaikaishuolloilla.

Ennaltaehkäisyä on myös ylläpitää rakennuksen turvajärjestelmien, kuten turvavalaistus ja hälytysjärjestelmät, toiminnallisuutta tulipalossa. Jo puoli tuntia riittää henkilö- ja materiaalivahinkojen minimointiin. Julkisissa tiloissa tarvitaan 30-90 minuutin aikaikkuna pelastustoimien käynnistämiseen. Lentokenttien, liikerakennusten, hotellien, teollisuuslaitosten ja sairaaloiden paloturvallisuus on ollut EU:n CPR -kaapeliluokittelun ja kehitystyön taustalla.

Lentokenttien, liikerakennusten, hotellien, teollisuuslaitosten ja sairaaloiden paloturvallisuus on ollut EU:n CPR -kaapeliluokittelun ja kehitystyön taustalla.

Luo parempi käyttöympäristö

Turvallinen ja luotettava käyttöympäristö muodostuu tarkkaan valittujen materiaalien, ajantasaisten säännösten soveltamisen sekä käyttöönottotarkastuksen dokumenttien summana.

Toimittajaverkostomme kehittää jatkuvasti uusia ratkaisuja. SLO seuraa alan innovaatiota ja rakentaa järjestelmäkokonaisuuksia, joissa yksityiskohdat muodostavat asennusta tehostavia ja nopeuttavia ratkaisuja asiakkaidemme tarpeita kuunnellen. Huolellinen suunnittelu ja testatut tuotesarjat varmistavat ammattimaisen ja turvallisen asennuslopputuloksen

SLO:n palonkestävät tuoteperheet muodostavat laajan kokonaisuuden, joka skaalautuu jatkuvasti yhä monipuolisemmaksi tuotekoriksi. Tutustu verkkokaupan valikoimassa oleviin palonkestäviin tuotteisiin. >> Siirry tästä << 

Kolme vinkkiä oikeiden materiaalien valintaan

Aloita asennuksen suunnittelu oikeilla tuotteilla. Palonkestävä johtojärjestelmä muodostaa mekaanisen perustan turvajärjestelmän energiansiirtoketjun sekä viestinnän varmistamiseksi.

1. Kaapelihyllyt

Käytä paloluokiteltuja ja tyyppihyväksyttyjä sertifioituja tuotteita. Vaihtoehtoisia tikastyyppejä asennustavasta riippuen on muun muassa lanka-, levy tai tikashyllyt.

Kaapelihyllyjen asennuksessa on huomioitava seuraavaa:

  • kannakkeiden kuormitettavuus
  • Asennustapa: pysty tai vaaka
  • Hyväksyttyjen kiinnitystarvikkeiden soveltuvuus käyttökohteeseen

Tarvittaessa kaapelointi voidaan sijoittaa palosuojakanavaan tai palonkestävään suojaputkeen, johon SLO:lta löytyy tyyppitestattuja ja hyväksyttyjä vaihtoehtoja.

2. Palonkestävät kaapelit ja liitosratkaisut

Palonkestävien FRHF (Fire Resistant, Halogen Free) merkinanto-, asennus-, ja voimakaapeleiden ominaisuudet varmistavat kaapelin toimivuuden myös tulipalon aikana kriittisille syötöille.

Halogeenittomuutensa ansiosta kaapeleista ei synny vetykloridia, joka veden kanssa muuttuu syövyttäväksi suolahapoksi muodostaen merkittävän riskin kone- ja laitekannalle.

Kaapelit soveltuvat kiinteisiin ulko- tai sisäasennuksiin. Kaapelit noudattava Rohs ja Reach direktiivien osalta EU raaka-aine vaatimuksia.

Yleisemmin käytetyt palonkestävät liitosratkaisut ovat halogeenivapaita kestomuovisia tai teräksisiä jakorasioita katto- ja seinäasennuskohteisiin eri palonluokituksilla.

Muovisten rasioiden eristekotelo sulaa ja syttyy palamaan, mutta keraamiset liittimet varmistavat paloluokituksen mukaisesti sähkövirran esteettömän kulun. Teräskotelo ei sula ja säilyttää palossa muotonsa on myös luotettava valinta palonkestäväksi liitosratkaisuksi. Rasiat suojataan kalvotiivistein kosteutta, pölyä ja korroosiota vastaan.

Kaapeleiden ja jakorasioiden palonkesto-ominaisuudet perustuvat muovin raaka-aineeseen sekoitettaviin mineraalipartikkeleihin, jotka hidastavat palon etenemistä.

3. Kutistejatkos voimakaapeleille

Palonkestävä kutistejatkos spacws soveltuu käytettäväksi EMC -suojatuille voimakaapeleille. Liitoksen palonkesto varmistetaan käyttämällä korkean lämpötilan mineraalieristettä kerrosten välillä. Liitoksen päälle asennetaan silikonilla pinnoitettu suojaputki.

Teksti:
Mika Laukkanen, tekninen asiantuntija, SLO Oy

HXJ EASY™ Ainutlaatuiset taivutus- ja kuorintaominaisuudet

Kaapelien erinomaiset taivutus- ja kuorintaominaisuudet tekevät työskentelystä sujuvaa.

Valokuitukaapeleiden nimeäminen yhdenmukaistettiin

Valokuitukaapeleita on myyty Suomessa ja SLO:lla noin 20 vuotta ja osa tänään myytävistä nimikkeistä on yhtä vanhoja. Tänä aikana kaapeleiden standardit ovat muuttuneet ja STK-liiton tai sähkönumeroiden nimeämissäännöt ovat myös muuttuneet useasti.

Prysmian Groupin MMJ – suomalaisilta suomalaisille

  Draka MMJ on aina ollut luotettava ja standardit täyttävä asennuskaapeli, ja näin on edelleen.