Litiumpaloissa perinteiset menetelmät eivät toimi

Vedestä muodostuu vetykaasua, joka kiihdyttää paloa ja vaahtosammutin pitää tulen tukahdutettuna vain niin kauan kuin vaahtoa ruiskutetaan tuleen. AVD (Aqueous Vermiculite Dispersion eli vesipitoinen vermikuliittidispersio) on vallankumouksellinen sammutusaine, joka on erityisesti suunniteltu litiumakkupalojen sammutukseen. Vesipohjaisen liuoksen sisältämät mineraalipartikkelit muodostavat eristävän kerroksen, joka jäähdyttää paloa ja muodostaa sen ylle kiinteän kuoren. Litiumakut ovat yleistyneet paljon energiaa vaativissa tuotteissa, kuten ajoneuvoissa, ilmaisimissa, varavirtalähteissä, tietokoneissa, matkapuhelimissa, työkaluissa sekä useissa kuluttajatuotteissa.

Akuissa on erittäin suuri energiatiheys, ja tämä voi joissakin tapauksissa aiheuttaa riskejä. Litiumakkujen aiheuttamat tulipalot ovat yleistyneet. Jotta energia ei riistäytyisi hallinnasta, ns. lämpökarkaamisena (”Thermal Runaway”), on olemassa useita erilaisia turvajärjestelmiä. Jos jokin turvajärjestelmistä pettää voimakkaan iskun tai kuumuuden aiheuttamana, on olemassa vaara, että akut räjähtävät ja syttyvät palamaan synnyttäen erittäin korkean lämpötilan.

Lukuisia onnettomuuksia

Maailmalla – ja Suomessakin on jo tapahtunut lukuisia onnettomuuksia. Muun muassa lentokoneissa on sattunut useita litiumpaloja. Jokin aika sitten valmistaja veti markkinoilta takaisin yli 500 000 tasapainoskootteria, koska monet niistä olivat syttyneet tuleen. Myös matkapuhelimia on pyydetty palauttamaan räjähdysvaaran vuoksi. Aiemmin ei tähän ongelmaan ole ollut olemassa sammutusainetta ja sammutusponnistelut ovat keskittyneet jäähdyttämiseen ja palon leviämisen estämiseen.

Nyt ratkaisu on olemassa

Housegard brändillä on tullut markkinoille kaksi käsisammutintuotetta:

  1. EX sammutussuihke 400 ml  (sähkönumero 64 117 42) Housegard Lith EX sammutussuihke on suunniteltu riskikohteisiin torjumaan pienehköjä tulipaloja – sammutusaineena on AVD (vesipitoinen vermikuliittidispersio). Suihke soveltuu ihanteellisesti koteihin, hotellihuoneisiin, lentokoneisiin, veneisiin, asuntovaunuihin, ja erityisiin paloihin, jotka on torjuttava varhaisessa vaiheessa, ennen kuin ne ehtivät riistäytyä täyteen tulipaloon.
  2. AVD sammutin 4,8 l (sähkönumero 64 117 44) Housegard AVD palosammutin litiumakkupalojen sammuttamiseen. Sammutin jossa
    sammutusaineena on AVD (vesipitoinen vermikuliittidispersio). Toimitetaan patentoidulla sumutusvarrella. AVD sammuttimille on käyttöä lähestulkoon kaikialla. Käyttökohteita on mm. teollisuudessa, pelastustoiminnassa, sairaaloissa, akkujen säilytys- ja varastointipisteissä, terveydenhuollossa, liikenteessä, palontorjuntatehtävissä, hälytystehtävissä sekä kierrätys- ja logistiikkakeskuksissa.

Siirry SLO verkkokauppaan ostoksille!

Löydät tuotteet SLO verkkokaupasta sähkönumeroilla. Sammutin on halpa henkivakuutus. Hanki omasi jo tänään.

 Snro Nimike
64 117 42 EX sammutussuihke 400 ml
64 117 44 AVD sammutin 4,8 l

CA6522, CA6524 & CA6526 eristysvastustesterit

  Selkeä analoginen/digitaalinen näyttö sekä mittauskohteen automaattinen purku mittauksen jälkeen tekevät laitteista erittäin käyttäjäystävällisiä.

MICA – suunniteltu, testattu ja valmistettu Suomessa

Suomessa suunnitellut MICA®-valaisimet valmistetaan Atexor Oy:n Seinäjoen tehtaalla. Ladattavia ammattilaisvalaisimia Suomesta - jo vuodesta 1983 alkaen.

Wihan 75 mm pitkillä ohutkärjillä ruuvaat turvallisesti

  Ainutlaatuiset, jännitetyöhön hyväksytyt WIHA-ohutkärjet ovat osa WIHA slimFamily-tuoteperhettä