Suora sähkölämmitys on edelleen hyvä, ekologinen ja tehokas lämmitysjärjestelmä asuntoon kuin asuntoon. Sähkölämmityksen tehokkuus perustuu sen nopeaan reagointikykyyn lämmitystarpeen muuttuessa, tila lämmitetään mukavuustasolle vain niinä aikoina, kun tilat ovat käytössä.

Uusi ekosuunnitteluohjeistus ohjaa käyttäjien tottumuksia ekologisempaan suuntaan

Uusi, vuodenvaihteessa voimaan tullut ekosuunnitteluohjeistus ohjaa sähkölämmitystapojamme energiatehokkaampin ja ekologisempiin valintoihin. Voit lukea Antti Vuorivirran blogikirjoituksen aiheesta täältä. Vanhan sähkölämmitteisen asunnon modernisoiminen on yksinkertaista, yleensä riittää pelkkä termostaatin vaihto.

Kolme vinkkiä termostaatin optimaalisesta toiminnasta

Tässä vinkkejä miten termostaatin tulisi toimia esimerkkitilassa. Kannattaa muistaa kuitenkin, että kohteet poikkeavat toisistaan, mm lämmitysjärjestelmän lämmönvarauskyky vaikuttaa säästöpotentiaaliin. Nopeammin säätyvässä järjestelmässä energiansäästö on helpompaa mukavuuden siitä kärsimättä.

1. Vinkki: Olohuone/keittiö, jossa takka ja ilmalämpöpumppu

Termostaatti asetetaan huonetermostaatiksi rajoittavalla lattiatoiminnolla, asetetaan termostaatin pyyntölämpötilaksi 21 astetta ja lämpöpumpun pyyntölämpötilaksi 22,5 astetta. Tällöin tilan päälämmönlähteenä toimii ilmalämpöpumppu ja lämmitystä tehostetaan sähköisellä lattialämmityksellä pumpun tehon loppuessa. Termostaatin mukavuusajaksi rajataan asukkaan kotona ja hereillä oloajat. Optimaalinen tilanne saavutetaan, mikäli lämpöpumpullakin on samat lämmitysajat ohjelmoituna. Termostaatin rajoittavalla lattiatoiminnolla voidaan rajoittaa lattian minimi ja maksimilämpötilat, jolloin lattia tuntuu aina mukavan lämpöiseltä.

2. Vinkki: Makuuhuone

Termostaatti asetetaan huonetermostaatiksi rajoittavalla lattiatoiminnolla. Termostaatin mukavuusajat asetetaan asukkaan vuorokausirytmin mukaan siten että tilassa on mukavuuslämpötila nukkumaan mentäessä esimerkiksi klo 21-24 välisenä aikana. Yön ja nukkumisen ajaksi on suotavaa laskea huoneen lämpötilaa 2-3 astetta jolloin unen laatu paranee energiansäästön lisäksi. Mukavuuslämpötila asetetaan jälleen aamuksi esimerkiksi klo 6-8 jonka jälkeen jälleen lämpötilan muutaman asteen pudotus.

3. Vinkki: WC ja Suihku ja kylpytilat

Termostaatti asetetaan lattiatermostaatiksi. Termostaatin mukavuusajaksi asetetaan asukkaan vuorokausirytmin ja kotona oloaikojen mukaan arkisin esimerkiksi aamusta klo 6-8 ja illaksi klo 16-24. Viikonlopuiksi voidaan ohjelmoida muuta ajat. Näin tiloissa on mukava vierailla aina tarpeen tullessa.

 

Microtemp MCD5 älytermostaatti kosketusnäytöllä
Snro: 2608219

SLO:lla on valikoimassaan kattavasti ekosuunnitteluvaatimukset täyttäviä termostaatteja. Tässä on esitelty yksi malli.

Microtemp yhdistelmätermostaatti MCD 5-MLP1
  • 2″ Kosketusvärinäyttö
  • 2 Napainen 16A Kytkin
  • 4-6 Ohjelmoitavaa tapahtumaa / VRK
  • Ohjelmointi ja valikot FIN,SWE,ENG,RU
  • Avoimen ikkunan tunnistusmekanismi lopettaa lämmityksen
  • Lämmityksen BOOST ja ECO toiminto
  • Akkuvarmennettu kello ja kalenteri, ohjelmointimuisti on ikuinen
  • Huone-, yhdistelmä, lattia- ja säädintoiminto
  • Kalibroitava eri valmistajien lattia-antureille Energian kulutuksen seuranta kWh ja €
  • Mukana toimitetaan valkoinen peitelevy Sopii Gira, Exxact ja ELKO kalusteisiin

Löydät tuotteen SLO:n verkkokaupasta. Siirry tästä asioimaan.


Kuvat: Pixabay ja Microtemp
Teksti: Mikael Sjöblom, Oy Merilux Ab / Marja Apunen-Mäkelä, SLO Oy

Miten vakiovalo- ja päivänvalo-ohjaus toimii?

Himmennettävistä DALI-valaisimista saa helpoiten parhaan hyödyn valaistusaluekohtaisella DALI-tunnistinohjauksella.

Kaupunki on palvelualusta

Smart citystä on puhuttu jo monta vuotta mutta mistä siinä on kyse? Lyhykäisyydessään älykäs kaupunki on palvelualusta.