Suora sähkölämmitys on edelleen hyvä, ekologinen ja tehokas lämmitysjärjestelmä asuntoon kuin asuntoon. Sähkölämmityksen tehokkuus perustuu sen nopeaan reagointikykyyn lämmitystarpeen muuttuessa, tila lämmitetään mukavuustasolle vain niinä aikoina, kun tilat ovat käytössä.

Uusi ekosuunnitteluohjeistus ohjaa käyttäjien tottumuksia ekologisempaan suuntaan

Uusi, vuodenvaihteessa voimaan tullut ekosuunnitteluohjeistus ohjaa sähkölämmitystapojamme energiatehokkaampin ja ekologisempiin valintoihin. Voit lukea Antti Vuorivirran blogikirjoituksen aiheesta täältä. Vanhan sähkölämmitteisen asunnon modernisoiminen on yksinkertaista, yleensä riittää pelkkä termostaatin vaihto.

Kolme vinkkiä termostaatin optimaalisesta toiminnasta

Tässä vinkkejä miten termostaatin tulisi toimia esimerkkitilassa. Kannattaa muistaa kuitenkin, että kohteet poikkeavat toisistaan, mm lämmitysjärjestelmän lämmönvarauskyky vaikuttaa säästöpotentiaaliin. Nopeammin säätyvässä järjestelmässä energiansäästö on helpompaa mukavuuden siitä kärsimättä.

1. Vinkki: Olohuone/keittiö, jossa takka ja ilmalämpöpumppu

Termostaatti asetetaan huonetermostaatiksi rajoittavalla lattiatoiminnolla, asetetaan termostaatin pyyntölämpötilaksi 21 astetta ja lämpöpumpun pyyntölämpötilaksi 22,5 astetta. Tällöin tilan päälämmönlähteenä toimii ilmalämpöpumppu ja lämmitystä tehostetaan sähköisellä lattialämmityksellä pumpun tehon loppuessa. Termostaatin mukavuusajaksi rajataan asukkaan kotona ja hereillä oloajat. Optimaalinen tilanne saavutetaan, mikäli lämpöpumpullakin on samat lämmitysajat ohjelmoituna. Termostaatin rajoittavalla lattiatoiminnolla voidaan rajoittaa lattian minimi ja maksimilämpötilat, jolloin lattia tuntuu aina mukavan lämpöiseltä.

2. Vinkki: Makuuhuone

Termostaatti asetetaan huonetermostaatiksi rajoittavalla lattiatoiminnolla. Termostaatin mukavuusajat asetetaan asukkaan vuorokausirytmin mukaan siten että tilassa on mukavuuslämpötila nukkumaan mentäessä esimerkiksi klo 21-24 välisenä aikana. Yön ja nukkumisen ajaksi on suotavaa laskea huoneen lämpötilaa 2-3 astetta jolloin unen laatu paranee energiansäästön lisäksi. Mukavuuslämpötila asetetaan jälleen aamuksi esimerkiksi klo 6-8 jonka jälkeen jälleen lämpötilan muutaman asteen pudotus.

3. Vinkki: WC ja Suihku ja kylpytilat

Termostaatti asetetaan lattiatermostaatiksi. Termostaatin mukavuusajaksi asetetaan asukkaan vuorokausirytmin ja kotona oloaikojen mukaan arkisin esimerkiksi aamusta klo 6-8 ja illaksi klo 16-24. Viikonlopuiksi voidaan ohjelmoida muuta ajat. Näin tiloissa on mukava vierailla aina tarpeen tullessa.

 

Microtemp MCD5 älytermostaatti kosketusnäytöllä
Snro: 2608219

SLO:lla on valikoimassaan kattavasti ekosuunnitteluvaatimukset täyttäviä termostaatteja. Tässä on esitelty yksi malli.

Microtemp yhdistelmätermostaatti MCD 5-MLP1
  • 2″ Kosketusvärinäyttö
  • 2 Napainen 16A Kytkin
  • 4-6 Ohjelmoitavaa tapahtumaa / VRK
  • Ohjelmointi ja valikot FIN,SWE,ENG,RU
  • Avoimen ikkunan tunnistusmekanismi lopettaa lämmityksen
  • Lämmityksen BOOST ja ECO toiminto
  • Akkuvarmennettu kello ja kalenteri, ohjelmointimuisti on ikuinen
  • Huone-, yhdistelmä, lattia- ja säädintoiminto
  • Kalibroitava eri valmistajien lattia-antureille Energian kulutuksen seuranta kWh ja €
  • Mukana toimitetaan valkoinen peitelevy Sopii Gira, Exxact ja ELKO kalusteisiin

Löydät tuotteen SLO:n verkkokaupasta. Siirry tästä asioimaan.


Kuvat: Pixabay ja Microtemp
Teksti: Mikael Sjöblom, Oy Merilux Ab / Marja Apunen-Mäkelä, SLO Oy

ABB-free@home

Kodinohjausta automaattisesti sijainnin mukaan

Energiankäytön tehostaminen edellyttää automaatiota

Energiasektorilla muutos on väistämätön

ABB free@home -kodin valo-ohjaus

Valonsäädin keskukseen Kodin ohjaus on nyt yksinkertaista ja helposti muokattavissa. ABB-free@home-järjestelmästä löytyy kotiautomaatioon hyödylliset, asuinmukavuutta lisäävät toiminnot, ja siihen liittyvät työt on helppo toteuttaa. Käyttöönotto on yksinkertainen ja nopea. Alan ammattilaisella on tarjota rakentajille sopiva ratkaisu helppoon kodin ohjaukseen, sillä ABB-free@home mukautuu tulevaisuudenkin tarpeisiin väyläkaapeloinnin ja selainpohjaisen käyttöönoton ansiosta. Ominaisuudet 4-kanavainen yleissäädin LEDien, hehkulamppujen, 230 V halogeenilamppujen, pienjännitehalogeenien sekä säädettävien energiansäästölamppujen ohjaukseen. Kytketyn kuorman automaattinen tunnistus. Mahdollista yhdistää kanavia, jolloin saadaan kasvatettua lähtötehoa. Kanavien tilan LED-merkkivalo. Manuaalikäyttömahdollisuus. Tyyppi Snro Kuvaus DA-M-0.4.2 2815499 Valonsäädin 4x315W 230V 8U DIN PS1/4/6-KNX 2815317 Virtakisko, 1-vaihe, 4 napainen, 6 mm2 6596 2619374 Häiriönpoistaja himmentimille Teksti ja kuvat: ABB Oy