Kotkan Jumalniemen kauppakeskittymään rakentui uusi kiinteistö, jonka valaistuksen teknisenä asiantuntijana toimi Sonepar Suomi Oy. Tukkuliikkeen logistiikka kuljetti valaisimet täsmällisesti työmaalle. Valaistusratkaisut löytyivät suurimmaksi osin Proton Lightingin valikoimasta.

Uusi liikekiinteistö Kotkan Jumalniemen kauppakeskittymään

Jumalniemestä suunniteltiin kaavaluonnoksissa uutta Kotkan keskustaa 1960-luvulla, mutta nämä suunnitelmat eivät toteutuneet. Hallinnollisen keskustan sijaan alueelle on ajan kanssa kehittynyt merkittävä kaupallinen keskittymä.

(https://fi.wikipedia.org/wiki/Jumalniemi)

Tämä alue sai uusia toimitiloja vuonna 2022, kun Wasagroup Oy rakennutti kauppakeskuskiinteistön, jossa sijaitsevat muun muassa Rusta ja Stadium Outlet. Liikerakennuksen koko on 4000 m2 ja se on osa isompaa kauppakokonaisuutta Jumalniementiellä.

Soneparin logistiikka kuljetti Jumalniemen Rustaan valaisimia
Kartta: Google Maps

KVR-urakkana toteutetun hankkeen rakennuttaja oli WasaGroup, arkkitehtisuunnittelun teki WasaPlan Oy ja pääurakoitsijana toimi haminalainen Rakennusliike Kalevi Suntio Oy.

(https://www.wasagroup.fi/2022/08/05/rusta-ja-stadium-outlet-avaavat-wasagroupin-uuteen-liikekeskukseen-kotkassa/)

Kohteen sähköurakoitsijaksi valittu Sähköryhmä Muukka Oy kääntyi Soneparin puoleen pyytäen tarjousta ja ehdotusta kiinteistön valaistusratkaisuksi. Kaiken kaikkiaan urakoitavana oli mm. kiinteistön ulko- ja parkkialue, Stadiumin myymälän sisätilojen ja Rustan ulkomyymälöiden valaistus sekä varastovalaistus. Vain Rustan myymälätilat jäivät urakan ulkopuolelle.

Valaistuksen suunnittelua puhtaalta pöydältä

Projektin lähtökohdat olivat avoinna kaikille vaihtoehdoille, sillä kohteesta ei ollut ensimmäisen yhteydenoton aikaan valmista sähkö- ja valaistussuunnitelmaa. Rustalla ja Stadiumilla oli omat tekniset ohjeensa valaistustasoista ja valaistuksen ohjauksesta.

Käytössä oli vain pohjakuvat, jolloin valaistussuunnittelu käynnistettiin puhtaalta pöydältä. Tämä etenemismalli ei kuitenkaan ole aivan tavaton urakoinnissa.

–Malli, jossa ensin kartoitetaan vaihtoehdot, ja vasta toimittajan valinnan jälkeen tehdään valaistussuunnitelma, on yleistynyt. Sitä käytetään etenkin hallimaisissa, julkisissa kiinteistöissä, kertoo Muukan aluepäällikkö Tomi Grönman.

Soneparin Sami Santalahti ja Sähköryhmä Muukan Tomi Grönman tekevät tiivistä yhteistyötä eri projekteissa. Kuva: Sonepar Suomi Oy

Soneparin asiantuntijuus mukautuu asiakkaan tarpeisiin

Kohteen sähkösuunnitelman teki Sähköryhmä Muukka ja Soneparin asiantuntijana hankkeen alkuvaiheessa toimi valaistuksen tuotepäällikkö Mikko Heinola. Hänen avullaan Kotkan myymälän myyntipäällikkö Sami Santalahti luonnosteli tarjotut ratkaisumallit. Kriteereinä valaisimien valinnalle olivat hinta/laatusuhde, saatavuus ja asennettavuus.

– Sonepar on mielestäni hyvin dynaaminen organisaatio, jossa kaikki yhdessä tekevät aina parhaansa asiakkaan eteen. Tässäkin projektissa teimme paljon kartoitustyötä ja tarjosimme laajan valikoiman vaihtoehtoja. Tavoitteenamme oli löytää parhaat vaihtoehdot, eikä mennä helpoimman kautta tarjoamalla pelkästään yhtä mallia, kertoo Sami.

Sonepar tekee yhteistyötä isosti, ei vain paikallisesti.

Sami Santalahti, myyntipäällikkö, Sonepar Suomi Oy

Monipuoliset tilat vaativat jokainen omanlaisensa valaistuksen

Työ aloitettiin määrittelemällä tilojen positiot ja tavoiteltavat valaistustasot. Sisävalaistuksen suunnittelusta vastasi Proton Lightingin valaistusasiantuntija Emilia Rautkylä. Sisävalaistusta suunniteltiin mm. myymälätiloihin, eteiseen, varastoihin, henkilökunnan tiloihin, lastauslaiturille sekä teknisiin tiloihin.

Soneparin ja Proton Lightingin asiantuntijoiden, asiakkaan sekä suunnittelutoimiston tehokkaalla yhteistyöllä löydettiin nopeasti toteuttamiskelpoinen valaistusratkaisu, joka vastasi eri tilojen yksilöllisiä tarpeita. 

Soneparin logistiikka toimitti Rustan myymälän valaisimet
Stadiumin myymälän valaistusta
Soneparin logistiikka toimitti Rustan puutarhamyymälän valaisimet
Rustan ulkomyymälä

Protonin valaisimia räätälöitiin vastaamaan kohteen valaistustarvetta

Alkuvaiheessa valaistussuunnitelmat perustuivat valaistusstandardissa määriteltyihin suosituksiin. Projektin edetessä pääsuunnittelija Wasaplan tarkensi valaistusvaatimuksia ja suunnitelmia muokattiin vastaamaan teknisten ohjeiden valaistustasoja.

– Tässä projektissa saavutimme vaaditut tasot valaisimia räätälöimällä. Muutokset tehtiin nopealla aikataululla ja homman saatiin ajallaan pakettiin. Projekti ja logistiikka etenivät suoraviivaisesti ja yhteistyö sujui hyvin, kiittelee Tomi.

Koska liikkeelle lähdettiin ilman valmista suunnitelmaa, kartoitus- ja suunnittelukierroksia tuli useampia. – Saimme erilaisesta lähtöasetelmasta huolimatta pidettyä aikataulusta kiinni ja löysimme hyvät vaihtoehdot oikeaan hintaan. Olen tyytyväinen lopputulokseen, sillä nämä ovat tärkeitä asioita KVR-urakassa, painottaa myös Sami tyytyväisenä.

Projektissa käytetyt valaisimet

  Proton Lighting Tage

Stadiumin myymälän yleisvalaistus

 • Tage » on energiatehokas ja helposti asennettava valaisin (IP23).
 • Käyttökohteita ovat teollisuus-, tuotanto- ja myymälätilat. Tuoteperheestä löytyy erilaisia optiikka- ja tehovaihtoehtoja niin mataliin myymälätiloihin kuin korkeisiin varastohalleihin.
 • Valaisimet ovat aina läpijohdotettuja ja ovatkin erinomainen valinta erityisesti saneerauskohteisiin.
Proton Lighting MAMBAmini

Rusta puutarhamyymälä

 • MAMBAmini » on siro, tiivis (IP66) ja iskunkestävä (IK08) yleisvalaisin vaativiin olosuhteisiin.
 • Tyypillisiä käyttökohteita ovat teollisuus- ja tuotantotilat sekä pysäköintihallit niin ulko- kuin sisätiloissa.
 • Valaisimet ovat aina läpijohdotettuja.
Proton Lighting Skir

Tuulikaapit

 • Skir » on matala yleisvalaisin asuntoihin, käytäville ja varastoihin.
 • IP44-kotelointiluokka mahdollistaa sen käytön myös kosteissa tiloissa.
 • Valaisin voidaan asentaa suoraan rasiaan tai upotusaukkoon (Ø 65 mm-260 mm) säädettävän kiinnitysjousen avulla.
 • Tehon ja värilämpötilan voi valita dippikytkimillä.
 • Tuoteperheeseen kuuluu 300 mm Ø sekä 235 mm Ø olevat valaisimet.

Lisäksi kohteessa on käytetty Naiad- ja MolnPRO-valaisimia sekä julkisivussa ExWall-seinävalaisimia.

Kuka?

Emilia Rautkylä Sami Santalahti

Tomi Grönman
aluepäällikkö
Sähköryhmä Muukka Oy

Emilia Rautkylä
myyntipäällikkö Länsi-Suomi
Proton Lighting Suomi Oy

Sami Santalahti
myyntipäällikkö
Sonepar Suomi Oy

Mikä yritys?

Sähköryhmä Muukka Oy on sähkö- ja automaatiotöiden ammattilainen. Perinteisten sähkö- ja automaatiotöiden lisäksi yritys on erikoistunut vaativiin projekteihin, kuten räjähdysalttiiden alueiden sähköistyksiin ja suurjännitetöihin. Yrityksellä on S1-ryhmän urakointioikeudet.

Proton Lighting Suomi Oy perustettiin vuonna 2008. Reilun 10-vuotisen taipaleen aikana Protonista on tullut yksi johtavista valaistusalan toimijoista omassa segmentissään.

Lue seuraavaksi

Teksti:
Marja Apunen-Mäkelä / Sonepar Suomi Oy
Kuva:
Proton Lighting Suomi Oy

Assemblin hyötyi Olympiastadionin projektille räätälöidystä palvelukokonaisuudesta

Olympiastadionin monivuotisessa perusparannus- ja uudistamishankkeessa sähköteknisestä urakoinnista vastasi Assemblin Oy, jonka kumppanina ja sähkötarvikkeiden päätoimittajana puolestaan oli SLO Oy. Projektikaupan tueksi valikoitui toimitus- ja varastointipalveluita, jotka helpottivat käytännön toteutusta.