Projektin valovoimaisin tähti oli SG Armaturenin RAX200 DALI

Espoon Kulttuurikeskuksen alasvalot vaativat kipeästi päivitystä. Uudistuksessa tiloihin haettiin modernimpaa ilmettä himmennettävillä LED-valoilla. Haasteena oli löytää ratkaisu, joka sopii vanhoihin asennuspaikkoihin mahdollisimman hyvin. Sopiva ja monipuolinen tuoteperhe löytyi SG Armaturen valikoimasta.

Hankalat halogeenit päivitettiin pitkäikäisiin ledeihin

Espoon kulttuurikeskuksen valaistusprojekti lähti liikkeelle siitä, että tilojen yleisvalaistus oli vanhentunut ja vaati jatkuvia huoltotoimenpiteitä. Katossa oli vanhoja halogeeneja, joiden ehdottomasti suurin heikkous oli verrattain lyhyt elinikä. Halogeenin vaihto oli hankala toimenpide, koska valaisimiin pääsee käsiksi vain yläpuolisesta huoltotilasta. Työläs toimenpide motivoi päivittämään valaistusta pidempi-ikäisiin ratkaisuihin, jolloin hankalaan huoltotilaan ei tarvitse ryömiä niin usein. Kulttuurikeskuksen Tapiola-salin himmennys haluttiin päivittää Dali -järjestelmään. Yleisötilojen valaisimista himmennys puuttui kokonaan ja se haluttiin sinne uutena ominaisuutena.

Valaistuksen saneerausprojekti käynnistyi, kun Lassila&Tikanojan sähköasentajan Tuomas Hormio otti yhteyttä SLO:n avainasiakasmyyjään Marko Hytöseen.

"Valaisinprojektit pystytään toteuttamaan tarvittaessa ilman välivarastointipalvelua, koska toimitukset SG:n keskusvarastolta Norjasta SLO:lle ovat nopeita. "
- Mikael Lukka, SG Armaturen Oy

Kokonaisuudessaan saneerauksessa vaihdettiin yli 300 kappaletta RAX 200 DALI -valaisimia ja toivottu himmennys toteutettiin yleisötiloihin ja Tapiola-salin himmennys päivitettiin Dali-versioksi. Tuomas kehuu, että valitut valaisimet ovat kestäviä -niiden käyttöikä on 100 000 tuntia- eivätkä vaadi paljon huoltotöitä. Lisäksi korkeat lumenarvot takaavat kirkkaan valotehon ja korkean hyötysuhteen.

Toimituksille laskettiin tarvittava pelivara jo suunnitteluvaiheessa

Projekti sujui kokonaisuudessaan erinomaisesti ja suoraviivaisesti. Kun tilauksille oli suunnitelmassa jätetty riittävästi pelivaraa, tilanteisiin pystyi reagoimaan ennen kuin ne ehtivät muuttua ongelmiksi. - Tilaukset laitettiin sisään ajoissa ja määrät tarkastettiin huolella, jolloin kaikki eteni lopulta pääosin normaalitoimituksilla ja täysin aikataulussaan. Jonkin verran käytimme Tuntitoimitusta, josta saimme ajansäästöä. Kaapelit ja syötönvaihtoyksiköt otettiin pikatilauksella mahdollisimman usein, muistelee Tuomas tyytyväisenä.

Hyvät kokemukset johdattelivat valintaan

Tuomas kertoo, että vaikka vaihtoehtoja oli, SG Armaturen tuotteisiin päädyttiin, koska ne olivat hänelle aikaisemmista asennuksista tuttuja ja hyväksi todettuja. - Ne ovat valaisimia, joissa on paljon erinomaisia ominaisuuksia. Esimerkiksi on hyödyllistä, kun valotehoja voi nostaa ja laskea dippikytkimellä. Espoossakin jouduimme vielä säätämään jo asennettujen valaisimien tehoja, toteaa Tuomas.

Nämä edut ovat Kulttuurikeskukseen asennetuissa RAX 200 DALI-valaisimissa

 • Korkea hyötysuhde takaa tehokkaan valon
 • RAX -Valaisimet ovat kestäviä ja pitkäikäisiä, 100 000h (L90/B10)
 • Valotehoa pystyy säätämään dippikytkimellä.
 • DALI-mallia on mahdollista himmentää.
 • 30o heijastimella saadaan aikaiseksi kapeampi valokeila (kuva 3).
 • Retrofit -sovitekehyksellä asentaminen on helppoa ja nopeaa myös vanhoihin valaisinaukkoihin.
 • Tasa- ja vaihtovirran avulla valaisimia voi hyödyntää myös turvavalaisimina.
 • Laadukkaat ja pitkäikäiset valaisimet eivät vaadi paljon huoltotöitä.
 • Kunnossapidolle helpompaa, kun ei tarvitse varastoida montaa valaisinmallia.
 • Sama valaisin käy erilaisiin tarpeisiin ja sitä voi räätälöidä kohde- ja käyttäjäkohtaisesti.
Espoon kulttuurikeskus yleisötilat
Espoon kulttuurikeskus Tapiola-sali
Espoon kulttuurikeskus yleisötilat

SG Armaturen RAX200 Dalista oli moneksi Espoon Kulttuurikeskuksessa

RAX 200 on sähköasentajan luottovalaisin, jonka monipuolinen tuoteperhe taipuu erilaisiin tarpeisiin. Espoon Kulttuurikeskukseenkin valittu Dali-versio on himmennettävissä Dali-ohjausjärjestelmän kautta. Tämän perusominaisuuden lisäksi samaa valaisinta pystyttiin muokkaamaan eri teholuokkaan sekä muuttamaan valaisimen avauskulmaa lisävarusteiden avulla. Näin rakennuksen monien tilojen eriävät tarpeet ratkottiin vain yhtä tuotetta käyttämällä.

1. Dippikytkimen avulla valoteho optimoitiin asennuksen aikana 

SG Armaturenin Country Manager Mikael Lukka painottaa, että ennen valaisimen asennusta voi olla vaikea hahmottaa, kuinka paljon juuri siinä valaistavassa kohdassa tarvitaan valoa.  Erilaiset pinnat saattavat heijastaa tai imeä valotehoa yllättävälläkin tavalla. Lisäksi kalusteiden sijoittelu ja ulkoa tuleva luonnonvalo vaikuttavat myös osaltaan tilakohtaiseen valaistustarpeeseen. Dippikytkimen avulla valoteho voidaan helposti asettaa juuri kohteeseen sopivaksi, kuten tehtiin Kulttuurikeskuksessa. Tämä ominaisuus on asentajan kannalta tärkeä, koska samalla valaisimella voidaan saada yksilöllistä valoa käyttäjä- tai paikkakohtaisesti optimoituna.

- Espoon kulttuurikeskuksen kaltaisissa kohteissa tiloja myös muunnellaan eri käyttötarkoituksiin ja valaistustarpeet voivat niin ikään vaihdella. Tästä syystä helppo muunneltavuus eri tilanteiden vaatimuksiin on tuotteiden keskeinen ominaisuus, muistuttaa Mikael.

2. Uudet valaisimet asennettiin vanhoihin asennusreikiin Retrofit -sovitekehyksillä

Asennuksessa käytettiin apuna RAX200 -valaisimiin sopivia sovitekehyksiä, jotka on suunniteltu helpottamaan saneerauskohteiden asennuksia. Kulttuurikeskuksen vanhat valaisimet olivat kookkaampia kuin uuden teknologian valaisimet. Sovitekehyksien avulla valaisimet saatiin asennettua suoraan vanhoihin asennusreikiin, mikä helpotti asennustyötä huomattavasti.

3. Heijastimen päälle asennettavalla sovitteella saatiin yleisötiloihin kapeampi valokeila

Yleisötilojen uusittuihin RAX200 DALI -valaisimiin haluttiin kapeampi valokeila, joka toteutettiin näppärästi RAX 200 DALI-valaisimien päälle asennettavalla 30o heijastimella.

4. Myös turvavalaistus toteutettiin AC/DC -toiminnon avulla

RAX200 - valaisimiin voidaan ottaa virtaa myös akkujen kautta tasavirtana. Tämä mahdollisti valitun valaisimallin käyttämisen myös Kulttuurikeskuksen turvavalaistusratkaisussa.

Sutjakka toteutus oikeiden kumppaneiden kanssa

SLO:n Olarinluoman avainasiakasmyyjien sitoutuneisuus asiakkaaseen merkitsee Lassila&Tikanojan Tuomakselle paljon. - Avainasiakasmyyjien osallistuva myyntityö painaa meidän vaakakupissamme paljon. SLO:n myyjillä on yleisesti ottaen hyvä ammattitaito ja palvelu on asiantuntevaa. Se, että saa osaavaa ja positiivista palvelua menee minne vain, on tärkeä asia näissä hommissa, painottaa Tuomas.

– Kulttuurikeskuksen valaistussaneeraus oli kappalemäärissä laskettuna huomattava kokonaisuus ja selvitystyö oli paikoittain haasteellista. SLO:n ja SG:n myynnillä olikin tässä tärkeä rooli muun muassa valaistuksen suunnittelussa ja silloin, kun vanhalle ohjausjärjestelmälle piti etsiä korvaavat tuotteet tilalle, korostaa Tuomas.

"Valaisimen varastosaatavuus toimittajalta on hyvä, jolloin tilaus- ja toimitusaikataulut saatiin toimiviksi."
- Tuomas Hormio, Lassila & Tikanoja

Tämä monipuolinen valaisin Kulttuurikeskukseen asennettiin

RAX200 DALI

RAX 200 DALI

 • Upotettava LED-alasvalo, joka on valmistettu paloturvallisesta polykarbonaatista.
 • DALI himmennettävä.
 • LED-liitäntälaitteen ja alasvalon välisellä pikaliittimellä asennus on nopeaa ja helppoa.
 • Voidaan asentaa 1-50 mm paksuihin kattoihin.
 • SDCM-luku: 2.
 • L90/B10>100.000.
 • Värilämpötilat: 3000K ja 4000K tai Tunable White.
 • RAX-sarjan valaisimia löytyy SLO:lta varastotuotteena.
 • DALI-versiota saa nopealla toimituksella SG:n keskusvarastolta Norjasta.
 • Lisävarusteita: Huurrelasi, kirkas lasi, lasisylinteri, kapea heijastin, epäsymmetrinen optiikka, soviterenkaat.
 • Snro: 4220660 »
Retrofit

Retrofit -upotuskehys

 • Rax 200 Retrofit -kehys on upotuskehys Rax 200 -valaisimille saneerausasennuksiin.
 • Kehyksen upotusaukon koko on 205 - 250 mm.
 • SLO:n varastoima tuote.
 • Snrot: 4223417 »  ja  4223416 »
Mikael Luukka

Mikael Lukka
Country Manager
SG Armaturen Oy

Tuomas Hormio

Tuomas Hormio
sähköasentaja
Lassila & Tikanoja Sähköpalvelut Espoo

Marko Hytönen

Marko Hytönen
avainasiakasmyyjä
SLO Oy

Mikä yritys?

Lassila& Tikanoja

 • L&T:n liiketoiminta on jaettu neljään toimialaan, jotka ovat Ympäristöpalvelut, Teollisuuspalvelut, Kiinteistöpalvelut Suomi ja Kiinteistöpalvelut Ruotsi.
 • L&T toimii Suomessa ja Ruotsissa.
 • Yhtiön liikevaihto vuonna 2019 oli 784,3 miljoonaa euroa.
 • Yhtiö työllistää 8 200 henkilöä.

SG Armaturen Oy

 • Norjalainen perheyritys, perustettu vuonna 1990.
 • Liikevaihto 142 miljoonaa euroa.
 • Pääkonttori ja keskusvarasto sijaitsevat Norjassa.
 • Suomen myyntiyhtiö on aloittanut vuoden 2018 alussa.
 • Tytäryhtiöt Suomen lisäksi Saksassa, Itävallassa, Ruotsissa, Tanskassa, Sveitsissä, Belgiassa, Ranskassa ja Britanniassa.
 • Tehtaat Kiinassa ja Tanskassa. Tehtaat 100% SG:n omistamia.
 • Jakelu 100% tukkuliikkeiden kautta.
 • Strategian ydin tuotteiden korkea laatu, helppo asennus ja erinomainen saatavuus.

Lue seuraavaksi:

✨ Saarioisten henkilöstöravintolan ikääntynyt valaistus uusittiin kuukaudessa

 

 

Teksti:
Marja Apunen-Mäkelä / SLO Oy
Kuva:
SG Armaturen

Floodlight MAX – maksimaalinen valaistus suurille alueille ja urheilukentille

Jopa 160 000 luumenin valovirralla, uudet FLOODLIGHT MAX-valaisimet takaavat optimaalisen valaistuksen suurille alueille ja urheilukentille.

DUOLINE-valaisinjärjestelmä on monipuolinen ja joustava!

Valaistus luo tilaan tunnelmaa ja antaa tilalle ilmettä. DUOLINE-valaisinjärjestelmä tarjoaa monipuoliset ja joustavat mahdollisuudet muunneltavaan kohde- ja yleisvalaistukseen.

Teceo-tievalaisin

Nyt entistä laajempi valikoima