Seppo Mustonen
Aluejohtaja, Pohjois-Suomi,
Sonepar Suomi Oy
22.9.2022

Suomesta on tulossa omavarainen sähköntuotannossa parin vuoden aikana. Tämä on iso muutos, koska olemme tarvinneet tuontisähköä vuosikymmeniä, eli olemme ostaneet sähköä naapurimaistamme.

Jo nyt Suomi on tuottanut muutamana viimepäivänä enemmän sähköä kuin olemme kuluttaneet, eli sähköä on riittänyt vientiin. Varsinkin tuuli- ja aurinkovoimaa rakennetaankin tällä hetkellä runsaasti. Suomessa saavutetaan tänä vuonna tuhannen tuulivoimalan ja viiden tuhannen megawatin rajapyykit ja vuonna 2025 tuulivoimaa on rakennettu arviolta 10 000 MW, mikä tarkoittaa vähintään 25 TWh sähköä. Asukasta kohden tuotetun tuulisähkön määrässä mitattuna Suomi pärjää kansainvälisessä vertailussa hyvin. Euroopassa olemme jo viidentenä, ja sijoituksemme tulee edelleen kasvamaan. Tuulivoimaa rakennetaan tällä hetkellä Suomessa todella paljon, ja tuulivoimaloiden osia kuljettavia erikoiskuljetuksia tuleekin vastaan lähes päivittäin. Suomessa investoidaan vuosien 2022-2025 aikana yli kuusi miljardia euroa tuulivoimaan. Tämä on erinomainen asia, koska hiilineutraali Suomi käyttää noin 50% enemmän sähköä. Erityisesti teollisuus sähköistyy nyt nopeasti eli sähkön kysyntä kasvaa.

Suomessa ollaan tähän saakka totuttu kohtuulliseen sähkön hintaan. Nyt tähän on tullut muutos, eikä sähkön hintataso tule todennäköisesti laskemaan lähivuosina. Tästä syystä aurinkovoimaloiden rakentaminen on lisääntynyt nopeasti. Aurinkosähkön pientuotannon kapasiteetti on lähes kaksinkertaistunut kahdessa vuodessa, mutta silti olemme vielä jäljessä muista Pohjoismaista.

Sähkössäkin hinnoittelua ohjaa kysyntä ja tarjonta. Fiksuin tapa alentaa omaa sähkölaskuaan on sähkön säästäminen eri tavoin. Toimivalla automaatio- ja ohjausjärjestelmällä voidaan rakennusten energiatehokkuutta parantaa ja siten saavuttaa jopa 10-30 prosentin säästö sähkönkulutuksessa. Valokatkaisinta ei itse tarvitse olla koko ajan painelemassa, kun talotekniikkajärjestelmä pitää huolen, että valoa on siellä ja silloin, kun sitä tarvitaan, ja lämmitys sekä ilmanvaihto säätyy automaattisesti.

Jotta sähköä riittää meille kaikille, kannattaa uusin tekniikka ottaa käyttöön kaikissa kiinteistöissä. Niin sähkön tuotantoon kuin kulutukseen liittyvissä kysymyksissä Soneparin osaava myyjä auttaa. Esimerkiksi valaistuksen uusiminen ledeiksi parantaa paitsi energiatehokkuutta, myös käytettävyyttä, viihtyvyyttä ja turvallisuutta.

HellermannTyton asennustarvikkeet aurinkopaneeliasennuksiin

MCS2 -kaapelikiinnike, sähköteippi, johdinsiteet sekä kutistemuoviletkut aurinkopaneeliasennuksiin.

ABB:n DC-turvakytkin aurinkosähkösovelluksiin

Luotettava ja energiatehokas ABB:n muovikoteloidut OTDCP-tasavirtaturvakytkimet täyttävät aurinkosähkösovellusten tiukat vaatimukset. Kytkintä käytetään erotuskytkimenä aurinkopaneelien ja aurinkoinvertterin välissä olevassa tasajännitepiirissä.

HT PVCHECKs -monitoimilaite aurinkosähkölaitoksen turvallisuuden ja suorituskyvyn tarkistamiseen

Aurinkosähköjärjestelmien käyttöönottotesteillä osoitetaan järjestelmien turvallisuusmääritysten mukainen toiminta ja suorituskyky.