Rakennusten salama- ja ylijännitesuojaus, miksi suojata ja kenen vastuulla.

 

OBO salamasuojaus

Salamanisku aiheuttaa hengenvaaraa ihmisille ja eläimille sekä vaurioittaa rakennuksia, laitteita ja teknisiä järjestelmiä. Oikein suunniteltuna ja asennettuna suojausjärjestelmä vähentää tai estää kokonaan salaman ja ylijännitteiden aiheuttamia vahinkoja.

Rakennuksen omistaja, rakennuttaja tai käyttäjä vastaa aina salamasuojauksen riskinarvioinnista sekä suojaamisen tarpeesta ja suojaustasosta. Suunnittelijoiden tehtävänä on valita kyseisen SFS-EN 62305-salamasuojaustason LPL-mukaiset suojauksen rakenteet ja SFS-EN 62305 mukaiset komponentit.

OBO Salama- ja ylijännitesuojaus rakennuksessa käytännössä

OBO tarjoaa ulkopuolisen salamasuojauksen mm. pakettina tiili-, profiilipelti- ja saumapeltikatteisiin pientaloihin. OBO kouluttaa sähköasennusliikkeet asentamaan ylijännite- ja salamasuojauksien paketit ja auttamaan asiakasta muissa mahdollisissa ylijänniteasennuksiin liittyvissä kohteissa mm. aurinkopaneelien ylijännitesuojauksissa.

 

OBO Ulkopuolinen salamasuojausjärjestelmä ja OBO Potentiaalintasaus

Sieppausrakenne katolla johtaa rakennukseen kohdistuneet salamat turvallisesti ja hallitusti osumista aiheutuvat salamavirrat alastulojohtimia pitkin maadoituselektrodiin käytettävän LPL-salamasuojaustason mukaan. Vastaavasti OBO Potentiaalintasauksella turvataan siten sekä henkilö- että laitesuojaus; koko rakennus liitetään potentiaalintasaukseen; sisällä kaikki sähköä johtavat materiaalit, sisäiset järjestelmät ja rakennukseen kytketyt kaapelit.

 

Suojausta täydentävät OBO Maadoitus ja OBO Ylijännitesuojaus sähkö-, data-, automaatio- ja antennijärjestelmissä

OBO Maadoitus toteutetaan rakennuksen perustuksiin tai perustuksien alle tehtävällä perustusmaadoituselektrodilla. Maadoitus toteuttaa perustuksien ulkopuolisilla tyyppi A pysty- ja vaakaelektrodeilla tai tyyppi B rengasmaadoituksella rakennuksen ympäri.

OBO Ylijännitesuojauksessa on otettava huomioon rakennuksen käyttöjännite ja suojaustasovaatimus (salama- tai/ja ylijännitesuojaus). Päämaadoituskiskoon kytkettyä maadoituselektrodia pitkin rakennuksen nouseva ylijännite johdetaan ylijännitesuojien avulla turvallisesti jakeluverkkoon 3-portaisen ylijännitesuojauksen avulla siten, ettei rakennuksen omaan sisäiseen sähköverkkoon aiheudu vaarallisen korkeita ylijännitteitä.

 

 

OBOn uusi salama- ja ylijännitesuojasarja suojaa kattavasti ja turvallisesti

 

 

OBO Bettermann MCF-, V50- ja V20- salama- ja ylijännitesuojat

Uuden ylijännitesuojasarjan edut ovat niiden testatuissa ja tarkkaan harkituissa osissa. Sarja täydentää toisiaan T1- ja T2-luokan ylijännitesuojauksessa ja ne voidaan asentaa nopeasti ja virheettömästi, joko portaittain sarjana tai yksittäin esim. pää-, ryhmä- ja jakokeskuksiin. Korkealaatuisen valmistusmateriaalinsa ja käytännöllisen rakenteensa ansiosta ne kestävät suuria sähköisiä ja mekaanisia rasituksia.

 

Vaivattomasti käsiteltävä ja asennettava:

MCF on kompakti huoltovapaa paketti

  • V50 ja 20 luotettava ja tärinänkestävä lukittuminen lukkiutumisäänellä (KLICK)
  • Mukava käsiteltävyys kosketuspintojen ergonomisella muotoilulla

 

Testattua laatua 5 vuoden takuulla:

  • Ulkoinen sertifiointi takaa puolueettoman laadun
  • Salamasuojauslaitteiden turvallisuus huippulaatua

 

OBO kehitystyö jatkuu

OBOn BET-testikeskuksessa erikoiskoulutetut asiantuntijat testaavat ylijännitesuojien rakenneosia, salamasuojauksen rakenteita ja ylijännitesuojalaitteita. Lisäksi keskuksessa tehdään tieteellisiä tutkimuksia salamoiden vaikutuksista

 

OBO Bettermann

OBO ylijännitesuojat SLO verkkokaupassa

Kotimainen uutuus – räätälöitävä pistorasiakeskus KS1

Karlux on tuonut markkinoille pistorasiapollarin, joka on muokattavissa kohteen tarpeisiin. Pollariin on saatavilla myös valaisin lisäosana. Teräksinen KS1 (tutummin Kioskisähkö) pistorasiapylväs mahdollistaa kestävän ja tyylikkään sähkönjakelun julkisissa kohteissa ja kaupallisissa tiloissa, joissa sähkönsaanti on muuten haastavaa. KS1:n asennuskohteita ovat esimerkiksi torit, tapahtumapaikat, aukiot, puistot, satamat ja leirintäalueet. Kotimainen valmistus Hollolassa Karluxin tehtaalla mahdollistaa tuotteen räätälöinnin kohteen tarpeiden mukaan. Kioskisähkö on vakiona saatavilla viidellä eri pistorasiayhdistelmällä, mutta sisältö on muokattavissa asiakkaan toiveesta. Pollari on saatavilla kaikissa RAL-sävyissä ja lisäominaisuutena Kioskisähköön on saatavilla valaisimeksi Karlux Siru tai tyylikäs opaalinen valorengas luomaan hienovaraista huomiovaloa. Keskuksen lukittava luukku on muokattavissa eri lukkovaihtoehtojen mukaan asiakkaan pyynnön mukaisesti, esim. Iloq.  Kioskisähkön ominaisuudet Sähköpollarin sisältö on räätälöitävissä kohteen tarpeiden mukaan, mutta vakiona siitä on saatavilla seuraavat pistorasiayhdistelmät: -1 kpl 32A voimavirta + 4 kpl Suko -1 kpl 16A voimavirta + 4 kpl Suko -1 kpl 16A voimavirta + 1 kpl 32A voimavirta -2 kpl 16A voimavirta -2 kpl 32A voimavirta Kioskisähkön kotelomateriaalina on kuumasinkitty, pulverimaalattu teräs. Lukittava luukku eri lukkovaihtoehdoilla asiakkaan pyynnön mukaisesti, esim. Iloq. Pollari on saatavilla kaikissa RAL-sävyissä. Kaapelit ohjataan hallitusti itsestään sulkeutuvasta johtoluukusta. Asennus suoraan jalustaan. Tekniset tiedot -Syöttöliitin pistorasiat Al/Cu 5-50 mm² (ketjutettava syöttöliitin) -(optio Pollarivalaisimen syöttöliitin Al/Cu 2,5-35 mm²) -Ue (V) 230/400 -In (A) 64A -fn 50Hz -IP44, IK10 -Vikavirtasuoja A-tyyppi 30 mA -Suojakatkaisijat C-käyrä [su_table responsive="yes" fixed="yes"] Snro Tuote 34 198 00 KS1 M1 pistorasiapollari 34 198 01 KS1 M2 pistorasiapollari 34 198 02 KS1 M3 pistorasiapollari 34 198 03 KS1 M4 pistorasiapollari 34 198 04 KS1 M5 pistorasiapollari [/su_table]

Nordtronic valaistuksen ohjauslaitteet

Easy Install Perustamis​​vuodestaan 2006 lähtien Nordtronicin on keskittynyt ”Easy Install” -konseptiin, joka takaa asentajalle Nordtronicin tuotteiden helpon ja nopean asennuksen. Koko tuotekehityksemme perustuu tukkukauppiailta ja asentajalta saamamme palautteeseen. ”Easy Install” oli myös keskeisenä ominaisuutena, kun Nordtronic lanseerasi Box-sarjan, riippumatta oliko asennuksessa kyseessä erillinen ratkaisu tai olemassa olevan ekosysteemin laajennus.

Valmiskaapelit helpottavat ja nopeuttavat kiinteistöjen valokaapelointeja

Toteuta optinen kaapelointi nopeasti valmiiksi päätetyillä kaapeleilla