Rakennusten salama- ja ylijännitesuojaus, miksi suojata ja kenen vastuulla.

 

OBO salamasuojaus

Salamanisku aiheuttaa hengenvaaraa ihmisille ja eläimille sekä vaurioittaa rakennuksia, laitteita ja teknisiä järjestelmiä. Oikein suunniteltuna ja asennettuna suojausjärjestelmä vähentää tai estää kokonaan salaman ja ylijännitteiden aiheuttamia vahinkoja.

Rakennuksen omistaja, rakennuttaja tai käyttäjä vastaa aina salamasuojauksen riskinarvioinnista sekä suojaamisen tarpeesta ja suojaustasosta. Suunnittelijoiden tehtävänä on valita kyseisen SFS-EN 62305-salamasuojaustason LPL-mukaiset suojauksen rakenteet ja SFS-EN 62305 mukaiset komponentit.

OBO Salama- ja ylijännitesuojaus rakennuksessa käytännössä

OBO tarjoaa ulkopuolisen salamasuojauksen mm. pakettina tiili-, profiilipelti- ja saumapeltikatteisiin pientaloihin. OBO kouluttaa sähköasennusliikkeet asentamaan ylijännite- ja salamasuojauksien paketit ja auttamaan asiakasta muissa mahdollisissa ylijänniteasennuksiin liittyvissä kohteissa mm. aurinkopaneelien ylijännitesuojauksissa.

 

OBO Ulkopuolinen salamasuojausjärjestelmä ja OBO Potentiaalintasaus

Sieppausrakenne katolla johtaa rakennukseen kohdistuneet salamat turvallisesti ja hallitusti osumista aiheutuvat salamavirrat alastulojohtimia pitkin maadoituselektrodiin käytettävän LPL-salamasuojaustason mukaan. Vastaavasti OBO Potentiaalintasauksella turvataan siten sekä henkilö- että laitesuojaus; koko rakennus liitetään potentiaalintasaukseen; sisällä kaikki sähköä johtavat materiaalit, sisäiset järjestelmät ja rakennukseen kytketyt kaapelit.

 

Suojausta täydentävät OBO Maadoitus ja OBO Ylijännitesuojaus sähkö-, data-, automaatio- ja antennijärjestelmissä

OBO Maadoitus toteutetaan rakennuksen perustuksiin tai perustuksien alle tehtävällä perustusmaadoituselektrodilla. Maadoitus toteuttaa perustuksien ulkopuolisilla tyyppi A pysty- ja vaakaelektrodeilla tai tyyppi B rengasmaadoituksella rakennuksen ympäri.

OBO Ylijännitesuojauksessa on otettava huomioon rakennuksen käyttöjännite ja suojaustasovaatimus (salama- tai/ja ylijännitesuojaus). Päämaadoituskiskoon kytkettyä maadoituselektrodia pitkin rakennuksen nouseva ylijännite johdetaan ylijännitesuojien avulla turvallisesti jakeluverkkoon 3-portaisen ylijännitesuojauksen avulla siten, ettei rakennuksen omaan sisäiseen sähköverkkoon aiheudu vaarallisen korkeita ylijännitteitä.

 

 

OBOn uusi salama- ja ylijännitesuojasarja suojaa kattavasti ja turvallisesti

 

 

OBO Bettermann MCF-, V50- ja V20- salama- ja ylijännitesuojat

Uuden ylijännitesuojasarjan edut ovat niiden testatuissa ja tarkkaan harkituissa osissa. Sarja täydentää toisiaan T1- ja T2-luokan ylijännitesuojauksessa ja ne voidaan asentaa nopeasti ja virheettömästi, joko portaittain sarjana tai yksittäin esim. pää-, ryhmä- ja jakokeskuksiin. Korkealaatuisen valmistusmateriaalinsa ja käytännöllisen rakenteensa ansiosta ne kestävät suuria sähköisiä ja mekaanisia rasituksia.

 

Vaivattomasti käsiteltävä ja asennettava:

MCF on kompakti huoltovapaa paketti

  • V50 ja 20 luotettava ja tärinänkestävä lukittuminen lukkiutumisäänellä (KLICK)
  • Mukava käsiteltävyys kosketuspintojen ergonomisella muotoilulla

 

Testattua laatua 5 vuoden takuulla:

  • Ulkoinen sertifiointi takaa puolueettoman laadun
  • Salamasuojauslaitteiden turvallisuus huippulaatua

 

OBO kehitystyö jatkuu

OBOn BET-testikeskuksessa erikoiskoulutetut asiantuntijat testaavat ylijännitesuojien rakenneosia, salamasuojauksen rakenteita ja ylijännitesuojalaitteita. Lisäksi keskuksessa tehdään tieteellisiä tutkimuksia salamoiden vaikutuksista

 

OBO Bettermann

OBO ylijännitesuojat SLO verkkokaupassa

Tulikos taas kiirus?

Termostaattien määräykset muuttuvat 1.1.2018.  

Vastuullisuus on GEF:lle paneeleiden alkuperää laajempi käsite

Hankinnoissa tarkastellaan paneelien lisäksi kaikkien voimalakomponenttien taustat sekä niiden toimitusketjut. GEF Aurinkovoimalan paneelit kiinnitetään suomalaisesta teräksestä Orimattilassa valmistetuilla kiinnikkeillä. GEF:n palvelutarjontaan kuuluva GEF Vision-energianhallintapalvelu on Suomessa suunniteltu ja palvelun tiedonsiirtolaite valmistetaan Suomessa. Vastuulliset toimet hiilidioksidipäästöjen suhteen on huomioitu myös logistiikkakumppanin valinnassa.

Sähkölämmittimien EcoDesign-määräykset

EcoDesign-määräykset sähkölämmittimille astuvat voimaan 2018 vuoden alusta.