SFS 6000 –standardi päivittyi elokuussa 2017 

Standardissa on huomioitu myös kaapeleiden muuttuneet palovaatimukset ja se asettaa uudet vähimmäisvaatimukset.

  • Yleisesti asennuksissa voidaan käyttää vähintään paloluokan Eca-kaapeleita (kaapeli ei yksittäin asennettuna edistä paloa).
  • Lääkintätiloissa ja uloskäytävissä pitää käyttää vähintään paloluokan Cca- s1,d1,a2 mukaista kaapelia.
  • Paremmin palosuojattuja kaapeleita suositellaan käytettävän myös
    • maan alla olevissa tiloissa, joissa voi oleskella paljon henkilöitä, kuten julkisissa liikuntatiloissa ja pysäköintilaitoksissa
    • tiloissa, joissa voi oleskella paljon henkilöitä ja tilasta poistuminen voi olla hidasta, esimerkiksi päiväkodeissa, kouluissa, hoitolaitoksissa, toimistotiloissa, kauppaliikkeissä, hotelleissa ja vastaavissa sekä maa- ja puutarhatalouden rakennuksissa.
  • Minimisuositus on Dca-s2,d2,a2, mutta paremman turvallisuuden ja selkeyden takia vähintään Cca-s1,d1,a2 -paloluokan kaapeli on luonteva valinta.
  • Rakennukseen tulevia jakeluverkon kaapeleita (luokittamaton tai Fca) ei saa asentaa rakennuksen sisällä 5 m pidempää matkaa; ellei kyseessä ole esim. sähköpääkeskustila.

 

Lisämääreiden merkitys

Kun vaadittu pääpaloluokka on tiedossa, kiinnittyy huomio seuraavaksi lisäluokituksiin eli

lisämääreisiin: s, d ja a. SFS 6000 -standardin mukaan on varmistuttava, että jokaisen lisämääreen taso täyttää vähimmäisvaatimuksen. Esimerkiksi sairaalakohteessa ei voi käyttää kaapelia Cca-s1,d2,a1, koska palavien pisaroiden osalta tuote ei vastaa vaatimusta (vaadittu d1, joka on huomattavasti tiukempi kuin d2).

On siis oleellista tiedostaa, että jos esimerkiksi Dca-paloluokan kaapeli täytti entisen nippupolttokokeen, ja tämä ennen oli riittävä sairaalakohteissa, ei kaapeli enää vastaa uuden SFS 6000:n lääkintätiloille asettamia vaatimuksia eli vähintään Cca-s1,d1,a2 -tasoa.

Kaapelin palokäyttymistä on aikaisempaan verrattuna tarkennettu ja paloturvallisuutta lisätty lisämääreiden kautta tulleilla vaatimuksilla. Voidaankin sanoa, että CPR:n turvallisuutta parantava ”voima” on näissä uusissa lisäluokituksissa (s, d ja a).

 

Pois vanhasta

Vaikka muutos voi aluksi tuntua sekavalta, on se loppujen lopuksi selkeä. Nyt CPR- maailmassa vanhat opit pitää vain unohtaa ja alkaa puhua CPR-paloluokista. Historiaan jäävät määritelmät kuten ”halogeeniton ja nippupolttokokeen täyttävä kaapeli” tai vaikkapa ruotsalaista perua oleva ”F4”.

On siis syytä huomioida, että vanhat palovaatimukset eivät enää päde, vaikka niitä vielä onkin vanhoissa standardeissa tai esim. sähkösuunnitelmissa. CPR on suoraan EU-jäsenvaltioita sitovaa lainsäädäntöä, joka on 1.7.2017 lopullisesti kumonnut vanhat palovaatimustasot rakennuksiin kiinteästi asennettavissa kaapeleissa (poislukien palonkestävät kaapelit).

 

Afumex C-PRo: laajin turvallisen kaapeloinnin valikoima

Afumex C-PRo -tuoteperhe on Prysmian Groupin vastaus turvallisimpaan kategoriaan. C-PRo täyttää Cca-s1,d1,a1 -vaatimukset. Sama C-PRo toistuu myös tuotenimessä, jolloin ne ovat helposti löydettävissä myös sahkonumerot.fi -palvelusta kirjoittamalla hakukenttään ”Prysmian C-PRo”. Myös Prysmianin verkkosivuilla voi hakea tuotteita (www.prysmiangroup.fi) näppärästi C-PRo- tägien avulla.

Turvallisuuden lisäksi C-PRo-tuotteiden käyttö on yksinkertaista, helppoa ja logistiikan osalta tehokkaampaa. Myös riski väärän paloluokan omaavan kaapelin asentamisesta poistuu. Kaikkiin kohteisiin käyvä C-PRo- tuoteperhe on Suomen kattavin portfolio paloturvalliseen kaapelointiin. C-PRo-tuotteita on jo reilusti yli kaksi sataa, ja lisää on vielä tulossa.

 

Afumex C-PRo kaapelit verkkokaupassa

 

FZ2RMSU Flex – Helposti käsiteltävä, metalliton kaapeli

FZ2RMSU Flex on kevytrakenteinen, halogeeniton sisä-/ulkokaapeli helposti käsiteltävillä ja nopeasti kuorittavilla Flex-kuituputkilla

Nyt saatavilla laadukkaat Cat.7 kategorian tietoverkkokaapelit

FSM tarjoaa markkinoiden monipuolisimman valikoiman tietoverkkokaapeleita ulkotiloihin ja kiinteistöjen välisiin kaapelointeihin.

JKS Products Ltd kelannostimet

JKS products Ltd valmistaa kotimaiset kelannostimet niin pienten kuin suurempienkin kelojen käsittelyyn. Tilanteen mukaan keloja pitää pystyä nostamaan ja siirtelemään. Oikeanlaisella nostimella oikeassa paikassa saadaan kelat käsiteltyä tehokkaasti.