Seppo Mustonen
Aluejohtaja, Pohjois-Suomi,
Sonepar Suomi Oy
29.9.2023

Aurinkosähkö on maailman nopeimmin kasvava energiantuotannon muoto. Suomi on ollut tässä kehityksessä hieman muita Pohjoismaita jäljessä, mutta nyt aurinkovoimaloita rakennetaan kaikkialle Suomeen kiihtyvällä vauhdilla.

Aurinkosähkön suosio kasvaa – muutosajurina sähkönhinnan viimeaikaiset vaihtelut

Aurinkosähkön suosiota ovat lisänneet kallistunut sähkö ja sähkönsiirto, sekä halventuneet aurinkovoimalat. Tällä hetkellä rakennetaan pieniä, omakotitaloihin ja kesämökkeihin sopivia järjestelmiä, liiketiloihin ja navettoihin laitettavia suurempia järjestelmiä sekä suuria aurinkopuistoja.

Tarvikkeiden hinnat laskeneet ja tekniset ominaisuudet parantuneet

Aurinkosähköjärjestelmien hinnat ovat asettuneet sellaiselle tasolle, että paneelien hankkiminen omaksi sähköntuottajaksi on taloudellisesti perusteltua. Myös paneelien tehot, hyötysuhde sekä tuotto ovat nousseet viime vuosina. Uudet teknologiat parantavat myös aurinkopaneelien kestävyyttä, ulkonäköä ja saatavuutta. 

Lisäksi kattokiinnikkeiden laatu sekä asennettavuus on parantunut. Turvallisuuteen on keskitytty aiempaa enemmän, ja alalle on saatu yhteiset standardit, jonka mukaisesti paneelit tulee asentaa erilaisille kattopinnoille. 

Myöhemmin voi aina laajentaa, mitoita järjestelmä siis oikean kokoiseksi

Aurinkosähköjärjestelmän mitoitus kannattaa tehdä omaan sähkönkulutukseen perustuen. Tulevaisuuden laajennuksia ajatellen invertterin voi mitoittaa suuremmalle järjestelmälle, koska tulevaisuudessa erilaiset sähkönvarastointijärjestelmät lisääntyvät ja tuovat joustoa järjestelmien käyttömahdollisuuksiin.

Aurinkosähköjärjestelmän hankinta on myös investointi kiinteistöön, koska se lisää kiinteistön arvoa ja houkuttelevuutta. Se osoittaa myös ympäristötietoisuutta ja vastuullisuutta. 

Aurinkosähkön tulevaisuus on valoisa

Uudet teknologiat, palvelut ja markkinat tekevät aurinkosähköstä entistä kilpailukykyisempää ja houkuttelevampaa. Syksy on hyvä aika asentaa aurinkosähköjärjestelmä, koska saatavuus on nyt hyvä, asentajia on paremmin saatavilla ja järjestelmä alkaa tuottamaan heti kevään ensimmäisten auringonsäteiden alkaessa paistamaan.

Soneparilta saat apua oman aurinkosähköjärjestelmän suunnitteluun, mitoitukseen, laskentaan ja tarvikkeiden valintaan. Solar-valintatyökalun löydät täältä >

OBO Aurinkosähköjärjestelmien salama- ja ylijännitesuojaus

Monipuolinen tasa- ja vaihtojännitteen salama- ja ylijännitesuojasarja

WISOL – Aurinkopaneelien kiinnitysratkaisut harja- ja tasakatoille

WISOL tarjoaa kotimaisen tuotevalikoiman aurinkopaneelien kestävään, nopeaan ja turvalliseen kiinnitykseen kaikille yleisille kattotyypeille katon kaltevuudesta ja sääolosuhteista huolimatta. WISOL-tuotteet on kehitetty tiiviissä yhteistyössä aurinkosähköjärjestelmiä asentavien yritysten kanssa.

Laadukkaat ja kestävät tarvikkeet aurinkovoimaloiden rakentamiseen

Soneparin tuotepäällikkö suosittelee LONGin paneeleita sekä Forniuksen tai Kacon inverttereitä