Seppo Mustonen
Aluejohtaja, Pohjois-Suomi,
Sonepar Suomi Oy
29.9.2023

Aurinkosähkö on maailman nopeimmin kasvava energiantuotannon muoto. Suomi on ollut tässä kehityksessä hieman muita Pohjoismaita jäljessä, mutta nyt aurinkovoimaloita rakennetaan kaikkialle Suomeen kiihtyvällä vauhdilla.

Aurinkosähkön suosio kasvaa – muutosajurina sähkönhinnan viimeaikaiset vaihtelut

Aurinkosähkön suosiota ovat lisänneet kallistunut sähkö ja sähkönsiirto, sekä halventuneet aurinkovoimalat. Tällä hetkellä rakennetaan pieniä, omakotitaloihin ja kesämökkeihin sopivia järjestelmiä, liiketiloihin ja navettoihin laitettavia suurempia järjestelmiä sekä suuria aurinkopuistoja.

Tarvikkeiden hinnat laskeneet ja tekniset ominaisuudet parantuneet

Aurinkosähköjärjestelmien hinnat ovat asettuneet sellaiselle tasolle, että paneelien hankkiminen omaksi sähköntuottajaksi on taloudellisesti perusteltua. Myös paneelien tehot, hyötysuhde sekä tuotto ovat nousseet viime vuosina. Uudet teknologiat parantavat myös aurinkopaneelien kestävyyttä, ulkonäköä ja saatavuutta. 

Lisäksi kattokiinnikkeiden laatu sekä asennettavuus on parantunut. Turvallisuuteen on keskitytty aiempaa enemmän, ja alalle on saatu yhteiset standardit, jonka mukaisesti paneelit tulee asentaa erilaisille kattopinnoille. 

Myöhemmin voi aina laajentaa, mitoita järjestelmä siis oikean kokoiseksi

Aurinkosähköjärjestelmän mitoitus kannattaa tehdä omaan sähkönkulutukseen perustuen. Tulevaisuuden laajennuksia ajatellen invertterin voi mitoittaa suuremmalle järjestelmälle, koska tulevaisuudessa erilaiset sähkönvarastointijärjestelmät lisääntyvät ja tuovat joustoa järjestelmien käyttömahdollisuuksiin.

Aurinkosähköjärjestelmän hankinta on myös investointi kiinteistöön, koska se lisää kiinteistön arvoa ja houkuttelevuutta. Se osoittaa myös ympäristötietoisuutta ja vastuullisuutta. 

Aurinkosähkön tulevaisuus on valoisa

Uudet teknologiat, palvelut ja markkinat tekevät aurinkosähköstä entistä kilpailukykyisempää ja houkuttelevampaa. Syksy on hyvä aika asentaa aurinkosähköjärjestelmä, koska saatavuus on nyt hyvä, asentajia on paremmin saatavilla ja järjestelmä alkaa tuottamaan heti kevään ensimmäisten auringonsäteiden alkaessa paistamaan.

Soneparilta saat apua oman aurinkosähköjärjestelmän suunnitteluun, mitoitukseen, laskentaan ja tarvikkeiden valintaan. Solar-valintatyökalun löydät täältä >

Froniuksen takuulaajennus jopa 10 vuotta

Kaikilla Fronius-inverttereillä on tehtaalta vakiona kahden vuoden Fronius Warranty Plus -takuu, mikä kattaa materiaali-, työ- ja kuljetuskustannukset huollon yhteydessä. Mutta voit saada enemmän: Jos rekisteröit Fronius-invertterisi Fronius Solar.webissä, olet oikeutettu 3 vuoden pidennykseen Fronius Warranty Plus -takuuseen. Tämän jälkeen sinulla on automaattisesti 5 vuoden Fronius-lisätakuu, joka kattaa kaikki materiaalikustannukset, jos sitä käytetään. Yhteensä siis 10 vuoden takuu yhdellä rekisteröinnillä Fronius Warranty Extensionin kattava turvapaketti koskee kaikkia uusia, 1. syyskuuta 2023 jälkeen asennettuja ja Solar.web -järjestelmään rekisteröityjä enintään 12,5 kW:n Fronius-inverttereitä. Kaikki tiedot Froniuksen takuukampanjasta      *Takuuehdot ja takuusisältö voivat vaihdella maittain ja alueittain. Tuotteen rekisteröinti ei ole mahdollista Fronius-lisävarusteille. Takuun käyttöä koskevat lisävaatimukset ja takuun rajoitukset löytyvät oman maasi takuuehdoista: https://www.fronius.com/en/solar-energy/installers-partners/service-support/warranty-conditions.   Teksti ja kuvat: Fronius

Laadukkaat ja kestävät tarvikkeet aurinkovoimaloiden rakentamiseen

Soneparin tuotepäällikkö suosittelee LONGin paneeleita sekä Forniuksen tai Kacon inverttereitä

Aurinkoenergiasta kuluttajille avaimet käteen -paketti

Aurinkoenergia on viimein kypsynyt kuluttajien poimittavaksi kehittyneen teknologian ja hankintahinnan vakiintumisen ansiosta.