Kaitaan ja Soukan metroasemat valmistuvat työyhteenliittymänä

Länsimetron rakennusprojektin toisessa vaiheessa valmistuu Matinkylästä Kivenlahteen viisi uutta asemaa ja seitsemän lisäkilometriä ratalinjaa. Urakka on jaettu eri urakoitsijoille asemittain, joista Kaitaan ja Soukan toteuttavat YIT  ja Are yhteistyössä.

Työyhteenliittymä on rakennusalalla projektityöskentelyn muoto

Toimintamallissa kaksi yritystä yhdistää toimintonsa väliaikaisesti yksittäistä projektia varten ja purkaa yhteenliittymän työn päätyttyä.

Yhteisvastuullisuus ilmenee projektin tarjousvaiheesta aina tuloksenjakoon asti. Osapuolet tekevät projektista yhteisen tarjouksen ja sopimuksen; myös menoista, rahoitustapahtumista ja voitonjaosta huolehditaan oman osakkuusosuuden mukaisessa suhteessa.

Länsimetron projektissa kaksi isoa yhdisti vahvuutensa

Kaitaan metroaseman sähköaliurakan vastuullinen projektipäällikkö Arelta on Sebastian Hovi, jonka uralla tämä on ensimmäinen työyhteenliittymä. Hän kuitenkin uskoo, että tällainen projektityöskentelytapa tulee yleistymään. Sebastianin mukaan mallin etuna on, että siinä pystytään yhdistämään samanlaisia kohteita urakoineiden toimijoiden kokemus ja osaaminen.

Pelkästään Arelta hankkeessa on mukana kymmeniä ammattilaisia: Asentajien lisäksi muun muassa projektin johtohenkilöstöä, kuten Sebastian, sekä yhteenliittymän käytännön asioita pyörittäviä työntekijöitä.

Sähkötarviketoimituksissa pienillä asioilla on iso vaikutus

Aren ja SLO:n yhteistyö metroasemien rakennusprojektissa on melko perinteinen. Työmaalle tilataan varastojen täydennystuotteita SLO:n kautta, koska tuotteet tulevat nopeammin kuin suoraan tehdastilauksena.

Sebastian Hovi on ollut SLO:n asiakkaana vuodesta 2015, jolloin hän tuli Arelle töihin. – Tiivistä yhteistyötä on tullut tehtyä jo vuosien ajan. Tästä on hyötyä kiireisessä arjessa, sillä logistiikan kuskit ovat ehtineet tulla tutuiksi. Helpottaa arkea, kun ei tarvitse koko ajan olla neuvomassa, mihin kuormat voi jättää, painottaa Sebastian. Pienellä asialla on iso merkitys, kun toimituksia tulee paljon.  – Yhteistyö on muutenkin vaivatonta. Tosi harvoin tarvitsee kysellä tuotteiden perään, tilaukset tulevat niin kuin on sovittu, jatkaa Sebastian.

 

Uusien asemien keskimääräinen pinta-ala on 19 000 m.

Are Oy on Suomen suurin talotekniikkatalo. Suomalaisella perheyrityksellä on jo yli sadan vuoden kokemus. Arella on toimintaa kolmessa maassa. Työntekijöitä on Suomessa, Ruotsissa ja Venäjällä (Pietarin alue) noin 3 600.

Purmo Group Finland Oy Ab on Suomessa johtava kestävän sisäilman mukavuusratkaisujen toimittaja sidosryhmille ja asiakkaille. Yritys on perustettu 1953 ja sillä on toimipiste 21 maassa.

Länsimetro Oy on Espoon ja Helsingin kaupunkien yhteisesti omistama osakeyhtiö, jonka tehtävänä on rakentaa, omistaa, ylläpitää ja kehittää Länsimetron metrojärjestelmää, rataa ja asemia Ruoholahdesta länteen.

TYL Are ja YIT
Kuva: Are
Metroasematyömaa
Kuva: Länsimetro

Logistiikka hoidetaan varauskalenterin avulla

Länsimetron työmaalla logistiikan haasteena on rajalliset säilytystilat. Tavarat pidetään suojassa työmaakonteissa, koska kallioon louhittua luolaa on hankala lukita työpäivän päätteeksi. Haasteita tuovat myös maanalaiset asennuspaikat, jonne on maan pinnalta matkaa.

Sebastian kertoo, että logistiikan tarpeisiin kehitettiin varauskalenteri. Kun tavaroiden tulot ja lähdöt porrastettiin, säilytystilojen käyttö on tehokkaampaa. Sisälogistiikasta vastaa oma henkilökunta, joka huolehtii tavarantoimitusten jaosta purkupaikalta asennuspaikalle varauskalenterin mukaan.

Julkinen tila ja sijainti maan alla on tuotteistolle haastava yhdistelmä

Maan alla rakennelmiin ja laitteistoon kertyy kosteutta, mistä syystä sinne asennettavilta tuotteilta vaaditaan paljon. Kaitaan ja Soukan asemille asennettiin yhteensä 27 kpl Purmon Yali -lämmittimiä (snrot: 8129006» ja 8129011»), koska ne täyttivät Länsimetron määrittelemät tuotevaatimukset.

Yalin tärkeimpiin ominaisuuksiin lukeutuu mm. toimintojen lukitus ja ympäristöystävällisyys. Lämmittimen suojausluokka on hyvä, mikä on hyödyllistä vaativassa toimintaympäristössä. Yali valikoitui myös sen helpon ja nopean asennettavuuden ansiosta.

Purmon aluepäällikkö Kari Risto painottaa, että Purmo kiinnittää huomiota tuotteidensa ekologisuuteen. Kasviöljytäytteisenä Yali on monien muiden hyvien ominaisuuksiensa lisäksi myös ympäristöystävällinen ja täyttää tiukat ekodirektiivit.

Purmo ja Are ovat tehneet yhteistyötä jo monissa projekteissa, siksi Sebastianin oli helppo ottaa yhteyttä Purmon aluemyyntipäällikköön, jonka kanssa katsottiin metroasemalle soveltuvat tuotteet. Kun valinta oli tehty, otettiin SLO:n avainasiakasmyyjä Jukka Lehti mukaan keskusteluun. Hänen avullaan löydettiin projektiin sopivimmat logistiikan palvelut. Metroasemien rakennusprojektissa paljon käytetty SLO:n Tuntitoimitus saa kiitosta Sebastianilta.  –Näppärää palvelua on hyödynnetty monipuolisesti projektin eri vaiheissa, kehuu Sebastian.

Länsimetron rakennusprojekti etenee vahvalla yhteistyöllä ja ammattitaidolla hyvin kohti tavoitettaan.

infograafi
Infograafi: Länsimetron toisen vaiheen toteutus alkoi vuonna 2019 ja työ on edistynyt suunnitelmien mukaisesti, projektissa on siirrytty suunnittelusta rakennusvaiheeseen. Valmista metrolinjalla on tarkoitus olla vuonna 2023.

Sebastianin vinkit

 • Suunnittele logistiikka ennen kuin kohteen rakentaminen alkaa. Huonosti mietitystä logistiikasta tulee helposti ongelma, kun pitkin työmaata ripoteltuja tavaroita alkaa hävitä.
 • Vältä turhan tavaran tilaamista. Jos menee viisi, niin on turha tilata 20 kpl. Samalla tavaran siirtelyn määrä vähenee.
 • Käytä rohkeasti saatavilla olevia logistiikan palveluita, kuten Tilauslajittelua tai Tuntitoimitusta.

SLO:n logistiikan palveluita

 • Tilauslajittelu. Ajoitetut valaisintoimitukset kerros- ja lohkokohtaisesti. Lataa esite »
 • Täsmätoimitus. Isojen työmaiden kapean aikaikkunan toimituksiin. Lataa esite »
 • Tuntitoimitus. Nopeaan tarpeeseen tuotteita, lähdöt arkisin tasatunnein klo 7-15. Lataa esite »
 • Hankintatuotteiden välivarastointi. Tilattujen tuotteiden väliaikainen varastointi SLO:lla. Kotiinkutsutaan aikataulutetusti ja sopimuksen mukaan. Lataa esite »

Yali on monien erilaisten tilojen luotettava lämmitin

Purmo Yali
Kuva: Purmo
 • Toimintojen lukitus, jolloin soveltuu hyvin myös julkisiintiloihin.
 • Ympäristöystävällinen.
 • Mobiili tai kiinteä ohjaus.
 • Suojausluokka IP44.
 • Energiatehokas ja tarkka elektroninen termostaatti.
 • Pintalämpötila valittavissa 3-portaisesti.
 • Miellyttävä tasainen lämpö koko pinnalla.
 • Monipuolinen lämpötilojen ohjausmahdollisuus.
 • Hajuton ja allergiaystävällinen.
 • Huoleton.

Sebastian Hovi
Projektipäällikkö
Are Oy

Jukka Lehti
Avainasiakasmyyjä
SLO OY

Kari Risto
Aluemyyntipäällikkö
Purmo Group Finland Oy Ab

Pääkuva: Länsimetro

Teksti:
Marja Apunen-Mäkelä / SLO Oy

Vaasan Pukinkulman valaisinratkaisussa pala paikallista historiaa

Erikoispylvästyö läpivietiin aikataulussaan SLO:n projektiosaamisella

ANDRITZ luottaa Soneparin asiantuntijuuteen

Vientiprojekti hallinnoitiin Soneparin palvelulla ANDRITZ Oy on maailman johtavia sellu- ja paperiteollisuuden järjestelmien, laitteiden ja palvelujen toimittajia. Sonepar on ANDRITZin pitkäaikainen kumppani ja pääsi mukaan Etelä-Amerikassa sijaitsevan sellutehtaan projektiin, jossa nostettiin tuotantokapasiteettia. Sonepar etsi tiukassa aikataulussa oikeat tuotteet, dokumentoi sekä pakkasi rahdin valmiiksi valtamerimatkalle.  Soneparin ja ANDRITZin yhteinen tekeminen on alkanut vuonna 2007. Toistakymmentä vuotta jatkunut yhteistyö syveni ja laajeni kansainvälisessä sellutehtaan projektissa, jolloin asiakas käytti tuotehankintojen lisäksi Vientipalvelua. Projektin kokoluokasta ja vaativuudesta kertoo se, että suunnittelupöydältä tuotteiden toimittamiseen käytettiin aikaa puoli vuotta. [caption id="attachment_14917" align="alignnone" width="750"] Kuva: Havainnekuva sellutehtaasta[/caption] Projektin hallintaa palveluna [caption id="attachment_14909" align="alignright" width="329"] Vasemmalla Ilkka Anttila, teollisuuden myyntipäällikkö, Sonepar Suomi Oy ja oikealla Toni Rämö,  Senior Project Engineer, Pulp and Power Plant Automation, ANDRITZ Oy.[/caption] Vientipalvelu on Soneparin yksikkö, jossa myyntisihteerit ja asiantuntijat tarjoavat monipuolista osaamistaan kansainvälisten projektien hallintaan. He vertailevat ja tekevät tarjouksia, käsittelevät tilauksia, hallinnoivat ostotilauksia ja laskuttavat. Asiakasta varten nimetty myyntisihteeri hoitaa myös projektin toimitusaikavalvontaa ja valvoo pakkaamista. Sonepar valikoitui projektikumppaniksi luotettavuuden ja pitkän yhteistyön perusteella ANDRITZin vanhempi projekti-insinööri Toni Rämö sai vihiä Soneparin kyvykkyydestä kansainvälisissä projekteissa, kun Soneparin myyntipäällikkö Ilkka Anttila kävi esittelemässä palveluportfoliota, johon myös kansainväliset vientiprojektit moninaisine vaiheineen lukeutuvat. Kun sellutehtaan kapasiteetin kasvattaminen tuli ANDRITZille projektiksi, he ottivat yhteyttä.  - Sonepar on iso ja luotettava toimija. Päätökseen vaikutti myös pitkä yhteistyö ja aiemmin toteutetut projektit, kertoo Toni Rämö. Erityisvaatimusten täyttäminen ja ennakointi avainasemassa Ulkoistamalla projektin hallinnan ANDRITZ vapautti omaa aikaansa projektin muihin toimintoihin. Projektissa Sonepar hoiti asiakkaan puolesta kaapeleiden määrittelyn ja menekin laskemisen. Sellutehtaan sähkösuunnitelma oli tehty eteläamerikkalaisten standardien mukaan, jolloin johdinten värit ja vaipat eivät vastanneet suomalaista valikoimaa. Soneparin kaapeliasiantuntijat etsivät kohdemaan vaatimusten mukaiset suomalaiset vastineet ja laskivat koko projektin kaapelitarpeen kerralla, sillä Etelä-Amerikassa samaa kaapelia ei ollut saatavilla. Kaapeleita lähti rahtina Etelä-Amerikkaan yhteensä vajaa 10 kilometriä. Merirahtiin lähtevät kontit dokumentointiin ja kuvattiin viranomaisia varten. Se on tärkeää, koska viranomaiset ovat kirjallisten tietojen varassa. Jos matkan varrella tarvitaan tietoa sinetöityjen konttien sisällöstä, viranomaisilla on käytössä vain kuvat ja dokumentit.  "Soneparissa ymmärretään asiakkaan toiminnan avainkohdat ja osataan tarjota oikeat tuotteet oikeassa paikassa. " - Ilkka Anttila, Sonepar Suomi Oy Tuotteet kerralla oikein ja täsmällisessä aikataulussa ANDRITZin vientiprojektissa kriittinen elementti oli laivauksen tiukka ja kiireinen aikataulu. Sonepar koordinoi koko ajan toimituksia ja piti huolen, että tilaukset saatiin ajallaan kontteihin - Vaihtoehto olisi ollut lentorahti ja se on kallista, korostaa Toni. Koska tilausten oikeellisuus ja aikataulutus olivat tärkeässä roolissa, käytettiin niitä onnistumisen mittarina.  -Oikein onnistunut projekti, sillä kaikki saatiin laivaan ja työmaalle ajoissa. Käyttäisimme ilman muuta Soneparin palveluita uudestaankin, painottaa Toni. SLO:n myyntipäällikkö Ilkka Anttila kiittelee ANDRITZin ammattimaista tapaa, joilla asioita saatiin vietyä vaivattomasti eteenpäin. – Se oli mielenkiintoinen projekti ja sain olla siinä mukana alusta loppuun asti. Tuli hyvä olo, kun kaikki meni hyvin, arvioi Ilkka. Haasteilta vältyttiin jatkuvalla yhteydenpidolla Projektin kannalta merkittäviä haasteita ei kohdattu. Vaikka kaapelitarve oli määrällisesti suuri, saatavuudesta ei syntynyt ongelmaa, koska Sonepar oli jatkuvasti yhteydessä sekä toimittajaan että asiakkaaseen. - Soneparissa ymmärretään asiakkaan toiminnan avainkohdat ja osataan tarjota oikeat tuotteet oikeassa paikassa, kiteyttää Soneparin myyntipäällikkö Ilkka Anttila. Soneparin tarjoama palvelukokonaisuus ANDRITZille Tuotteiden ja kaapeleiden määrittely ja menekin laskeminen. Muun muassa ulkomaalaiset kaapelistandardit eroavat Suomen standardeista, jolloin tilaukseen piti löytää oikeat tuotteet suomalaisesta valikoimasta. Dokumentointi Toimitusaikavalvonta Kontitus     [su_note note_color="#eceef0" text_color="#000000"] Mikä yritys? ANDRITZ Oy on yksi maailman johtavista sellu- ja paperiteollisuuden järjestelmien, laitteiden ja palvelujen toimittajista. Sen tuotealueita ovat puunkäsittely, kuituprosessit, kemikaalien talteenotto ja massankäsittely. Lisäksi ANDRITZ Oy tarjoaa erilaisia biomassakattiloita ja kaasutuslaitoksia energian tuotantoon. Suomessa ANDRITZ-yhtiöiden henkilöstön määrä on noin 1300. Osaamiskeskukset ovat Kotkassa, Lahdessa, Lappeenrannassa, Savonlinnassa, Tampereella ja Varkaudessa. Yhtiön pääkonttori sijaitsee Helsingissä. Yhtiön omistaa itävaltalainen ANDRITZ AG. [palsta][1-2] Missio Yritys tukee asiakkaitaan menestymään innovatiivisella ja laadukkaalla suunnittelulla ja palvelulla. ANDRITZIN missioon kuuluu muodostaa vahvoja ja kestäviä suhteita, joilla on myönteinen vaikutus omiin teollisuusalan asiakasyrityksiin. [/1-2][1-2] Visio Yksi maailman johtavista yrityksistä valituilla markkinoilla. ANDRITZ suhtautuu intohimoisesti innovatiivisiin suunnitteluratkaisuihin. Teknologia- ja laatujohtajana se haluaa tuottaa kestäviä ratkaisuja asiakkailleen ja osakkeenomistajille sekä varmistaa pitkäaikaisen kannattavan kasvun jatkumisen. [/1-2][/palsta] [/su_note]

SLO:n materiaalitoimitukset takaavat Borealis Polymersin toimintavarmuuden

Borealis Polymersin muovi- ja petrokemian tehtaiden ympärivuorokautinen toiminta sekä eri-ikäiset tehtaat ja muuntamot edellyttävät omat,