Oikeat tuote- ja teknologiavalinnat takaavat Valmetin menestyksen
Valmet suunnittelee ja toimittaa asiakkailleen eri polttoteknologioihin perustuvia kattilalaitoksia ja pienen kokoluokan voimalaitoksia maailmanlaajuisesti.
Lappohjan ja Hangon välissä sijaitsee Pohjois-Euroopan ainoa kuitusuolitehdas. Ympärivuotinen ja -vuorokautinen tuotanto suurille markkinoille vaatii luotettavat ja kustannustehokkaat laitteet. ViskoTeepak Oy Ab:n tehtaalle on valittu ABB:n kestävät ja hyvän hyötysuhteen IE4-sähkömoottorit, koska niillä saavutetaan merkittäviä kustannussäästöjä.
Kaiken kaikkiaan kuitusuolta tuottaa viisi toimijaa, ja ViskoTeepak on jaetulla ykköspaikalla. Se on itse asiassa alan ainoa toimija koko Pohjois-Euroopassa.
Pääasiallinen kohderyhmä löytyy lihateollisuudesta, vaikkakin viskoosikuoria hyödynnetään myös juuston ja pateen valmistuksessa. Suurin osa tehtaan tuotannosta menee ulkomaille: Yhdysvaltoihin, Venäjälle ja Saksaan.
Kuitusuolen raaka-aineena käytettävä viskoosi on regeneroitua selluloosaa, jota valmistetaan banaaninsukuisesta Abaca-pensaasta. Kasvista valmistettu kuitu on hienoa, kestävää ja pitkää, jolloin siitä saadaan erittäin kestävää viskoosia. Abacaa käytetään kuitusuolen valmistukseen, koska kuitu on moninkertaisesti pidempää havupuuhun verrattuna.
Pohjoismaissa tuntemattomampi Abaca on merkittävä tuotantokasvi Filippiineillä, Ecuadorissa ja Costa Ricassa. Kasvikuitua tuotetaan maailmassa vuosittain noin 70 000 tonnia.
(https://www.fao.org/economic/futurefibres/fibres/abaca0/en/)
Vaikka ViskoTeepakin valmistama tuote on lähellä monen suomalaisen arkea, loppukuluttaja kuitenkin harvemmin pääsee kosketuksiin itse kuitusuolen kanssa. Kuori on nimittäin pääasiallisesti elintarvikepakkaus, jossa makkara vain kypsennetään.
ViskoTeepakin toiminta on Euroopassa melko tasaista, suuret pyhäpäivät tai tapahtumat eivät heijastu kuitusuolen kysynnän kasvuun. Yhdysvalloissa sitä vastoin on yksi viikonloppu, joka näkyy piikkinä kysynnässä. Nimittäin Super Bowlin aikaan Yhdysvalloissa syödään suuria määriä pepperonipitsaa, jolloin makkaran valmistukseen käytettävää kuortakin kuluu enemmän.
Vaikka nykyinen EU:n sähkömoottoreiden minimihyötysuhdevaatimusluokka on IE3, tuotantolaitoksen sähkömoottoreiksi on valittu korkeamman hyötysuhteen laitteet.
Tehtaalla pyörii ABB:n IE4-sähkömoottorit juuri näiden paremman energiatehokkuuden takia. – IE4:n hyötysuhde on noin 1–2 % parempi kuin IE3:ssa. Kun tuotantoa on ympärivuorokautisesti, niin vaihto kannatti jo ihan laskennallisestikin, kuvailee ViskoTeepakin sähkökunnossapidon työnjohtaja Olavi Kemilä.
-ABB:lla on hyvä Optimizer-työkalu, jolla voi laskea, milloin investointi maksaa itsensä pois ja muuttuu kannattavaksi, Olavi vinkkaa.
Tutustu ABB moottorien käyttökustannuslaskelmiin ja dokumentaatioon Optimizer-työkalun avulla »
Oheisessa esimerkkilaskelmassa moottorin käyttötunnit ovat vuodessa 7992 h ja sähkön hinta on 0,1 € / kWh.
– IE4 moottori pyörii viileämmin pienempien häviöiden myötä, jolloin on mahdollisuus pidentää moottorin huoltovälejä. Siksi moottori sopii hyvin jatkuvaan toimintaan, vahvistaa ABB:n aluemyyntipäällikkö Antti Uusitalo IE4:n ViskoTeepakille tarjoamista eduista.
Koska korkeamman hyötysuhdeluokan moottoreiden energiatehokkuus näkyy mukavasti sähkölaskussa, maksavat Vaasassa valmistettavat IE4- tai IE5-luokan moottorit itsensä hyvinkin nopeasti takaisin.
– IE4 ja IE5 moottoreiden kysyntä on tällä hetkellä voimakkaassa kasvussa, sillä kiinnostus energiatehokkuuteen on lisääntynyt asiakasrajapinnassa. EU:n minimihyötysuhdevaatimuskin tulee jälleen päivittymään vuoden 2023 aikana, tiivistää Antti.
Myös vastuullisuus on keskeisessä roolissa yrityksen jokapäiväisessä toiminnassa. Monia tuotantoon liittyviä asioita seurataan tarkkaan jo ihan sen takia, että ViskoTeepak on mukana energiantehokkuusjärjestelmässä ja on velvollinen tekemään toimia energiankäytön rajoittamiseksi.
Lisäksi korkean hyötysuhteen moottori hillitsee myös hiilidioksidipäästöjä, jolloin oma laitos on myös valmiimpi kiristyvään sääntelyyn. Korkeamman hyötysuhteen moottoreilla ViskoTeepak on nyt valmiimpi pian tuleviin uusiin hyötysuhdekiristyksiin.
👉 Voit lukea lisää moottoreiden hyötysuhteista täältä »
👉 Muutosaikataulun tärkeät päivämäärät löydät tästä jutusta »
Hangossa tuotanto pyörii viidessä vuorossa vuorokauden ympäri, vuoden jokaisena päivänä. Kun laitteisto pyörii täydellä teholla koko ajan, on moottoreiden kestävyys hyvin keskeisessä asemassa. Kun huoltotaukoja tehtaalla ei enää pidetä, huoltotyöt pitää saada tehtyä nopeasti. Koneita ei voi seisottaa päivätolkulla.
– Rullien pitää pyöriä koko ajan, jolloin esimerkiksi aikaa vievää laakerointia ei voi enää harrastaa. Jos tulee tarve huoltaa, vaihdetaan koko kone. Vain hätätapauksissa käytämme muuta ratkaisua, ynnää Olavi.
“ViskoTeepak on edelläkävijä hyötysuhde- ja vastuullisuusasioissa.”
Soneparin myyntipäällikkö Teijo Pasanen
Koska moottoreiden toimintavarmuus on varmistettava, varaosien saatavuutta mietitään ja varmistetaan koko ajan. Esimerkiksi omassa varastossa on aina minimimäärä moottoreiden kriittisiä varaosia. Tämän rinnalle Olavi ja Teijo miettivät jatkuvasti erilaisia vaihtoehtoja, joilla voidaan vaikeassa paikassa korvata pääasiallinen vaihtoehto.
– Vaikka pääasiallinen strategiamme on aina vaihtaa energiatehokas IE4 -moottori, saatamme laakeroida hätätapausten varalle muutaman vanhanmallisen moottorin, pohtii Olavi.
ViskoTeepak käyttää pääasiassa verkkokauppaa kaapelin, varaosien ja sähkötarvikkeiden hankintaan. – Palvelu toimii hyvin. Valikoima on kattava, tavaraa saa silloin kun tarvitsee ja verkkokaupan käytettävyys on huippuluokkaa, kehuu Olavi.
Sähkötarvikemyynnin lisäksi Sonepar palvelee järjestämällä muun muassa erilaisia tuotekoulutuksia. -Räätälöimme koulutukset aina asiakkaiden tarpeisiin sopiviksi. Tämä onnistuu, koska Soneparilla on vahva toimittajaverkosto taustalla. Tällä hetkellä meillä on esimerkiksi työn alla teollisuusvalaistuksen ohjauksen koulutus ViskoTeepakilaisille, ynnää Teijo.
– Osana energiatehokkuutta tehtaan valaistusta on vaihdettu energiapiheihin ledeihin sitä mukaa, kun valaisimen uusiminen on tullut ajankohtaiseksi, komppaa Olavi.
Näihin kun vielä lisää asiakkaansa tarpeet tuntevan avainasiakasmyyjän, niin toimivan yhteistyön resepti onkin valmis.
Teijo Pasanen |
Olavi Kemilä |
Antti Uusitalo |
ViskoTeepak Oy Ab on vuonna 1952 perustettu kuitusuolitehdas. Maailmassa on kaikkiaan viisi kuitusuolta valmistavaa yritystä ja ViskoTeepak pitää noin 30 % markkinaosuutta (v.2018). Pääkonttori sijaitsee Maarianhaminassa ja tehdas löytyy Hangosta. Suomessa yritys työllistää lähes 170 henkilöä. Toimintaa on myös Belgiassa ja Puolassa, Tsekeissä, Yhdysvalloissa, Hollannissa ja Meksikossa.
ABB Oy on johtava globaali teknologiayritys. Yritys yhdistää ohjelmistot sähköistyksen, robotiikan, automaation ja liikkeen portfolioonsa. Jo yli 130 vuotta menestyksekkäästi toimineen ABB:n tärkein voimavara on sen 105 000 ammattilaista yli 100 maassa.
Valmet suunnittelee ja toimittaa asiakkailleen eri polttoteknologioihin perustuvia kattilalaitoksia ja pienen kokoluokan voimalaitoksia maailmanlaajuisesti.
SLO:n logistiikkakeskuksen laajennusosan varastohallin valaistusta ohjataan DALI:lla ja tunnistimilla