4G/5G -reitittimen käyttöönotto

Monessa kiinteistössä on tullut eteen ongelma, kun operaattorit purkavat jopa kaupunkialueilta vanhaa ADSL-verkkoja ja valokuitua ei saa rahallakaan. Seuraavassa neuvoja esimerkin kautta, kuinka mobiilinetin saa toimimaan paremmin.

Yleensä vanha puhelinkaapeliin perustunut netti on toiminut kuin junan vessa 20-30Mbps tahdilla. Uudessa ratkaisussa ongelmia syntyy siitä, että operaattoreiden mobiilitukiasemien antennit voivat olla suunnattu ihan eri suuntaan ja paraskin tiedonsiirtonopeus tipahtaa väistämättä käyttäjien määrän kasvaessa.

Hyvässä reitittimisessä pitää olla vähintään liitin ulkoiselle antennille

Kuva 1: Ulkoantenni asennettuna

Suurin osa kuluttajista päätyy operaattorin tarjoamaan pakettiin, joka sisältää reitittimen, jonka ominaisuudet voivat poiketa toisista reitittimistä paljonkin. Vähimmillään siinä pitäisi olla liittimet ulkoiselle antennille. 4G ja 5G käyttävät tiedonsiirrossa MIMO-tekniikkaa, joka tarkoittaa sitä, että lähetys on niin vaaka- kuin pystypolarisaatiossa. Tarvitaan siis kaksi kaapelia antennilta reitittimelle.

Ulkoantenni on tilanteen mukaan joko

  • tukiasemaan suunnattava tai
  • ympärisäteilevä, joka vastaanottaa joka suunnasta, mutta ei ole yhtä tehokas kuin suunnattava.

Ulkoantennin kaapelin pituudella ei ole suurta vaikutusta tiedonsiirtonopeuteen, jos vertaa tilanteeseen missä ulkoantennia ei ole lainkaan.

Kaupunkialueelle sopii ympärisäteilevä antenni

Hyvä ratkaisu kaupunkialueella on esimerkiksi ympärisäteilevä antenni (snro: 7402099. 3G/4G/5G/LTE/WLAN-antenni MiMo 4/6dBi 690-3800 MHz ymp.sät. 2x5m SMAu.) Tämä antenni sisältää viiden metrin johdon SMA-uros -liittimillä. Reitittimessä on usein myös SMA-naaras -liitin.

Monessa tapauksessa ulkoantennin lisääminen riittää, jos reititin asennetaan asunnossa keskeiselle paikalle tai jos asunto on pieni.

✨ CASE: Näin mobiilinetti asennettiin kotitalouteen

Esimerkin tapauksessa asunnossa työskentelee kaksi henkilöä suojatuilla etäyhteyksillä eri puolilla rakennusta ja perheen poika käyttää nettiä paljon. Hyvää Wifi-peittoa tarvitsee myös langaton äänentoistojärjestelmä.

Tukiasema kannattaa asentaa keskeiselle paikalle

Reititin on pakko asentaa metalliseen kotijakamoon, jossa sijaitsee kytkin ja johon päättyvät kaikki tietoverkkokaapelit. Metallikotelo vaimentaa radiosignaaleja ja mittaamalla on selvitetty, että kunnon peitto vaatii kahta tukiasemaa.

Perusperiaate tukiaseman sijainnille on asunnon ylimmässä kerroksessa keskellä kattoa. Aina tämä ei kuitenkaan toimi ja silloin joudutaan sijoittamaan tukiasema muualle ja/tai käyttämään useampaa tukiasemaa.

Mittaa kentän voimakkuudet käyttöpaikkojen mukaan

Kuva 2: Wifin kentän mittaustuloksia

Kentän voimakkuutta on helppo mitata esimerkiksi ilmaisella Wifianalyzer sovelluksella. Wifin taso kannattaa mitata paikoista, joissa laitteita yleensä käytetään. Esimerkissä uusi tukiasema on kanavalla 5 ja ZTE:n verkontunnus päättyy ...242. Kaikki laitteet lähettivät noin -38dBm 50cm päässä laitteesta. Pienempi luku on parempi.

Ongelmia syntyi laitteen ominaisuuksista

Esimerkiksi operaattorin myymä reititin ZTE MF286D sisältää ohjelmiston, joka sallii vain perusasetusten muutokset. Siinä ei ole erillistä ssid:tä eri taajuuksille = vain yksi verkon tunnus.

Wifiä ei saa asetuksissa otettua pois päältä, vaikka se jää tarpeettomaksi. Reititintä ei saa myöskään muutettua siltaavaksi, jolloin voisi käyttää parempaa reititintä ZTE:n perässä.

Huonoissa reitittimissä voi olla myös turhan pieni DHCP pino, tai se tyhjennetään liian harvoin. Silloin tapahtuu niin, että aika-ajoin joku laite ei enää saa uutta IP-osoitetta, eikä näin ollen toimi ennen kuin reitittimestä ottaa hetkeksi sähköt. Tämä ei ole hyväksyttävää, jos joku koodaa pilven yli samanaikaisesti.

Esimerkkikohteessa ZTE:n reititin kaatui ensimmäisten parin päivän aikana kolmesti. Näistä pari kertaa osui Teams-kokoukseen. Tilalle vaihdettiin pikaisesti Tele-Tukusta Teltonikan RUTX09 reititin, osoittautui hyvin vakaaksi.

Teltonikan RUTX09 perusasetukset asetetaan käynnistysohjelmassa. Sen jälkeen laite on vapaasti määritettävissä. Siihen saa kaksi SIM korttia ja MIMO-ulkoantennin. Teltonikan hyviin puoliin voi lisätä sen, että laitteesta saa selville mitä signaalia se vastaanottaa, mistä ja minkä tasoisena. Tämä auttaa huomattavasti ulkoantennin suuntaamisessa.

Näin uuden Wifi-tukiaseman asennus eteni

Kuva 3: Reititin ja PoE

Kohteeseen asennettiin Engeniuksen tukiasema ECW120 (snro: 7419034. Wifi 5 tukiasema sisäkäyttöön,11ac Wave 2, 400/867Mbps, PoE 802.3af/at 12W, MESH, Cloud Managed.)

Uusi tukiasema vaatii joko erillisen verkkolaitteen tai PoE syötön kytkimeltä. Tässä tapauksessa käyttöön tuli PoE-injektori, joka osoittautui tuntemattomaksi laitteeksi useimmille valtakunnallisille kauppaketjuille. Lopulta laite tilattiin Helsingistä.

Injektori asennetaan jakamoon kytkimen ja paneelin väliin ja se syöttää parikaapelia pitkin tukiasemalle jännitteen. Kts kuva 3

Pinta-asennettu parikaapeli päätettiin jakorasiassa naarasliittimeen. Näin itse tukiasema tulee liitettyä lyhyellä kytkentäkaapelilla ja ylimääräinen pätkä jää rasian sisään. Täsmällisen pituista kaapelia ei voi käyttää, koska tukiasemaa käännetään 90 astetta kiinnitystelineessä, kun kytkentäkaapeli on jo kiinni siinä.

Tukiaseman käyttöönoton kolme vaihetta

Tukiaseman asetukset saa määriteltyä Engenius Cloud -sovelluksella näppärästi:

  1. Rekisteröi tukiasema.
  2. Määrittele SSID:n eli verkon nimi ja salasana.
  3. Määrittele asetukset. Laitteen asetuksia on järkevä tehdä selaimessa, jos haluaa määritellä esimerkiksi tukiaseman käyttämän kanavan. Tukiaseman kanavaksi kannattaa valita joku ei-käytössä oleva. Tässä tapauksessa vanhat laitteet olivat kanavalla 11, joten uusi tuli kanavalle 5.

Kun asunnossa on useampi tukiasema, kannattaa niiden nimet ja salasanat määrittää samoiksi, jolloin liitetyt laitteet vaihtavat sujuvasti tukiasemaa, kun liikutaan ympäri asuntoa. Parempiin tukiasemiin voi tehdä vieraille erillisen verkon ja nimetä 5G-taajuuden omalle nimelleen. Tällöin voi määrittää tiettyjä laitteita käyttämään eri taajuutta.

 

 

Teksti:
Rauno Huikari / SLO Oy
Kuva:
Rauno Huikari / SLO OY

Eltakon® uudet energiamittarit

MID mittalaitedirektiivin mukaiset sekä edullisemmat suoramittausmallit

Siirrettävät roikkamalliset energiamittarit nyt Eltakolta – mittaa sähkönkulutusta missä tahansa!

Uudessa ammattikäyttöön suunnitellussa, kosteutta ja kolhuja kestävässä energiamittarimallistossa, on 1-vaihe mittarit schuko- ja caravan-pistotulpilla sekä 3-vaihe mittarit 16A- ja 32A-pistotulpilla. Mittarit soveltuvat sisä- ja ulkokäyttöön. Sähköautojen, sähköpolkupyörien- ja potkulautojen lataus. Matkailu- tai myyntiajoneuvot, väliaikaiset valaistusratkaisut ja muut työmaakohteet. Energiakustannusten ja vaatimusten alati kasvaessa, on yhä tärkeämpää tietää energian käyttö ja sen kustannukset erilaisissa kohteissa. Eltakon siirrettävillä energiamittareilla, mittaat sähkön kulutustasi juuri siellä, missä sitä milloinkin tarvitaan. Kaikki malliston energiamittarit ovat MID-sertifioituja, eli mittarin lukemaa voidaan käyttää laskutuksen perusteena. Näytön lukema voidaan lukea vain, kun virta, eli urospistoke, on kytkettynä. Kulutus kuitenkin tallennetaan aina irroitettaessa mittarin tyhjentymättömään muistiin ja edellinen lukema näkyy näytössä aina heti virran palauttamisen jälkeen. Jokaisessa mittarissa on uros ja naaras pistotulpat sekä 1,5 metrin (sis. pistokkeet) liitäntäkaapeli. 1-vaihe mittari schuko- ja caravan-pistotulpilla on lisäksi saatavana myös PRCD-versiona, jossa kaapeliin on integroituna myös vikavirtasuojakytkin. [su_table responsive="yes" fixed="yes"] Snro.TyyppiTuote67 126 41WSZ110DSS-16A MIDSchuko pistotulpilla67 126 42WSZ110DSS-16A+PRCD MIDSchuko pistotulpilla + vikavirtasuojakytkin67 126 39WSZ110CEE-16A MIDCaravan pistotulpilla67 126 43WSZ110CEE-16A+PRCD MIDCaravan pistotulpilla + vikavirtasuojakytkin67 126 44DSZ180CEE-16A MID16A pistotulpilla67 126 40DSZ180CEE-32A MID32A pistotulpilla [/su_table]

ABB:n joustava pääteholkki putkien päättämiseen betonivalussa

Joustavaa pääteholkkia käytetään muoviputken päättämiseen betonielementeissä