Santa’s-hotellin ylellisten lasi-iglujen olot pitää optimaalisina KNX-automaatio.
Iglujen lämpötilaa, ilmanvaihtoa, jopa lasilämmityksen toimintaa voi säätää yksilöllisesti. Hotellin omistajalle automaatio taas takaa, että energiakulut pysyvät kurissa.

Kun joulunviettoon saapuvien singaporelaisvieraiden lento Rovaniemelle laskeutuu, on ABB:n KNX-automaatio jo ryhtynyt töihin. Parin kilometrin päässä lentokentältä Joulupukin pajakylässä sijaitsevan lasikattoisen hitech-iglun ikkunalämmitys sulattaa näkymät taivaalle huurteettomiksi, ilmalämpöpumppu käynnistyy, ja lattian lämpö nousee.

Santa’s Hotel-ketjun korkeatasoisten lasi-iglujen design on pelkistetty, mutta ne kätkevät sisälleen roppakaupalla huipputekniikkaa. Iglun ilmalämpöpumppu, ilmanvaihtokone, lattialämmitys sekä lasikaton sisä- ja ulkopuolen lämmitys on kytketty KNX-väylään. Vesivuodon sattuessa magneettiventtiili sulkee salamana vedentulon ja valokuituyhteys välittää hälytyksen vastaanottoon ja huoltomiehelle.

Vaativa asiakaskunta

Santa’s Hotelsin toimitusjohtaja Maarit Aho kertoo, että huippuluokan talotekniikka on jo testattu käytössä. Ensimmäiset 29 iglua valmistuivat joulukuussa 2016.

”Lähes kaikki vieraamme ovat olleet ulkomaalaisia, suurimmat ryhmät tulivat Singaporesta, Kiinasta ja Japanista”, Aho kertoo.

Vaativa asiakaskunta saapuu kaukaa, joten palvelun pitää pelata. Esimerkiksi sopivan lämpötilan suhteen vieraiden odotukset saattavat poiketa radikaalisti täkäläisistä, kertoo Aho.

KNX-väyläohjauksen ja igluihin vedetyn valokuituyhteyden avulla kaikkia toimintoja voi hallita vastaanoton infonäytöltä, kertoo KNX-ohjelmoinnista vastannut Teemu Koivisto Sähkötapio Oy:stä.

Santa’s-hotellin lasi-iglujen visualisointi
Vastaanoton käyttöliittymästä käsin voi hallita kaikkia iglun toimintoja kertoo Teemu Koivisto Sähkötapio Oy:stä

Varustukseltaan lasi-iglut muistuttavat korkeatasoista omakotitaloa. Igluihin mahtuu reiluun 20m2 täysi varastus. Esimerkiksi lasikatto on ulkopuolen lämmitysvastukset poistavat huurteen ja sulattavat katolle sataneen lumen ja jään. Seinälasit lämpiävät sisäpuolelta, joka toimii mukavuuslämpönä, joka toimii muun lämmityksen lisänä.

Vaikka iglut ovat rakennuksina ainutlaatuisia, meni toimintoja ohjaavan KNX-automaation ohjelmointi jo ensi kerralla hyvin kohdalleen. Teemu Koivisto on tehnyt käyttökokemusten perusteella vain pieniä hienosäätöjä.

”Lattialämpöjä on nostettu, lasilämmitysten päälläoloaikoja on lyhennetty, ja ilmanvaihdon tehostukset kiellettiin yöaikaan, ettei synny ylimääräistä melua”, Koivisto kertoo.

 

Santa’s-hotellin lasi-igluhuone

Korkealuokkainen taloautomaatio parantaa sekä palvelua että energiatehokkuutta

Maarit Aho kertoo, että suunnitteluvaiheessa haluttiin automatisoida kaikki käytännön rutiinit. Esimerkiksi 71 iglun ikkunalämmitysten kytkeminen nyt yhdestä paikkaa säästää henkilökunnan aikaa . Toinen tärkeä suunnitteluperuste oli energiansäästö. Kun kaikki 71 iglua ovat käytössä, pienetkin energiansäästöt tekevät vuositasolla paljon.

”Automaation avulla saamme ohjattua energiakulutuksen minimiin; kun asiakkaat eivät ole paikalla, talvella ei tarvitse lämmittää igluja turhaan ja kesällä viilennys ei käynnisty.”

Automaation avulla asiakkaiden odotuksiin pystytään vastaamaan myös etänä. Yöaikaan iglukylän ympyrävuorokautista päivystystä hoidetaan 7 kilometrin päästä Rovaniemen keskustasta, Hotel Santa Clausin vastaanotosta käsin etäyhteydellä.

Korkealuokkainen taloautomaatio parantaa sekä palvelua että energiatehokkuutta.

”Me emme tuhlaa energiaa – emmekä rahaa – tarpeettomasti”, Maarit Aho toteaa.

Faktaa: KNX automatisoi hotellin rutiinit

KNX-väylätekniikka takaa hotelliasiakkaille miellyttävät olot. Majoitustilojen valaistusta, viilennystä, lämmitystä ja ilmanvaihtoa voidaan ohjata yksilöllisesti. Automaattiset hälytykset esimerkiksi avoimista ovista tai lämpötilan laskusta taas parantavat turvallisuutta. Hotellin omistajalle KNX-tekniikka merkitsee parempaa energiatehokkuutta. Kun automaatio huolehtii valaistuksen ja lämmityksen ohjauksesta, ei energiaa kulu hukkaan.

KNX-väylätekniikka on pitkäikäinen automaatioratkaisu. Teknologia on leveillä hartioilla, sillä komponenttien valmistajia on globaalisti noin 400 neljässäkymmenessä eri maassa. Avoimeen standardiin pohjautuvaa järjestelmää voi koska tahansa laajentaa ja uudistaa tuleviin tarpeisiin. Myös teknistä osaamista on tarjolla runsaasti. Esimerkiksi Suomessa sertifioituja KNX-ohjelmoijia on useita satoja.

Taustaa: Joulupukin pajakylä

Napapiirille vain parin kilometrin päähän Rovaniemen lentoasemasta noussut Santa’s Hotels -ketjun lasi-iglukylän ensimmäiset 29 iglua otettiin käyttöön joulukuussa 2016. Jouluna 2017 igluja on käytössä 71 kappaletta. Samaan aikaan rakennetaan myös päärakennus, johon tulee vastaanotto ja ravintolatilat.

Iglujen valaistus, lämmitys, viilennys, ilmanvaihto sekä ikkuna- ja lattialämmitykset on kytketty KNX-väylään. Jokaiseen igluun tulee nopea valokuituyhteys. Kaikki toiminnot ovat etäohjattavissa hotellin vastaanotosta.

Sähköurakointi rovaniemeläisten ammattilaisten toteuttamana

Santa’s-hotellin lasi-iglujen sähköurakan teki rovaniemeläinen Sähköpalvelu Kononen Oy. SLO toimitti lähes kaikki sähkötarvikkeet tähän Napapiirillä sijaitsevalle työmaalle, mm. KNX-taloautomaatioon liitetyn valaistuksen. Kohteen KNX-asennuksen sekä ohjelmoinnin teki niinikään rovaniemeläinen sähköasennusliike Sähkötapio Oy. Igluihin asennettiin ABB:n KNX-järjestelmä, jonka toimitti Rovaniemen SLO.

– ABB:n älykäs KNX-järjestelmä parantaa rakennuksen turvallisuutta, kustannus- ja energiatehokkuutta sekä lisää käyttömukavuutta ja joustavuutta. Sitä voidaan käyttää niin hotelleissa, toimistorakennuksissa, teollisuuslaitoksissa kuin asuinrakennuksissakin, kertoo Rovaniemen SLO:n myyntipäällikkö Esa Koskinen.

 


Juttu on julkaistu alunperin ABB:n verkkosivuilla. Pääset siirtymään kirjoitukseen tämän linkin kautta.

Teksti:
ABB Oy

Kaupunki on palvelualusta

Smart citystä on puhuttu jo monta vuotta mutta mistä siinä on kyse? Lyhykäisyydessään älykäs kaupunki on palvelualusta.

Uusi System Access Point SAP/S.3

ABB-free@home-järjestelmän sydän päivittyi Jotta voidaan olla varmoja, että uusien palvelujen ja laitteiden määrän nousun myötä järjestelmän ns. hermokeskuksen toiminta pysyy nopeana ja luotettavana on ABB tuonut markkinoille uuden System Access Point-laitteen. Mitä muutoksia kotona pitää tehdä? Mikäli kodissa on vanha System Access Point, niin tarvetta uuden laitteen hankkimiseen ei ole. Vanha laite pysyy tuettuna. Ainoastaan mikäli vanhaan järjestelmään lisätään uusia tuotteita, niin että 64:n laitteen raja ylittyy, joudutaan vaihtamaan System Access Point uuteen. Varmuuskopiot ovat yhteensopivia uuden laitteen kanssa, joten mahdollisen vaihdon yhteydessä järjestelmän määrittelyjä ei tarvitse tehdä uudestaan. Löydät lisätietoja ABB:n Access Pointista >> täältä << Osta verkkokaupasta Löydät tuotteen Liitäntäportti - SAP/S.3 free@home (Snro 2814617) SLO:n verkkokaupasta. Voit kysyä lisätietoja myös SLO-myyjältäsi! Mitä uutta? 150 free@home laitetta langallista ja/tai langatonta yhteensä vapaassa suhteessa uusi pienempi kotelo ulkoinen teholähde helppoon asennukseen kolme sijoitusvaihtoehtoa seinälle pöydälle DIN-kiskoon USB portit uusia ominaisuuksia varten 2,4 Ghz ja 5 Ghz Wifi Uusi tehokkaampi prosessori tulevaisuuden toiminallisuuksia varten Mitä samaa? free@home langallinen väylä free@home langaton väylä SAP oma langaton verkko käyttöönottoa varten Suorituskyvyn parannus 400Mhz yksiytiminen prosessori -> 1,2 Ghz tuplaydin prosessori i 128 Mb RAM ->512 Mb RAM [siteorigin_widget class="SiteOrigin_Widget_Image_Widget"][/siteorigin_widget][siteorigin_widget class="SiteOrigin_Widget_Image_Widget"][/siteorigin_widget]

Mökkiautomaatiolla mielenrauhaa

Vapaa-ajan asunto voi olla pitkiäkin aikoja tyhjillään. Metsän läheisyydessä olevat mökit ovat alttiita syysmyrskyille ja kutsumattomille vieraille. Kevättalven isot ja raskaat lumitaakatkin saattavat aiheuttaa omistajissa huolta. Valvontakameralla kurkistat kätevästi oman mökkisi tilanteen aina, kun on tarve.