Anssi Hall
Tekninen asiantuntija,
SLO Oy
5.1.2018

Rakennusteollisuudessa mennään kohti nollaenergiataloja. Vauhtia antaa, kuten monessa muussakin asiassa, EU. Rakennusten energiatehokkuusdirektiivi (EPBD) edellyttää, että kaikki uudet rakennukset ovat “lähes nollaenergiarakennuksia” 31.12.2020 mennessä. Sanomattakin selvä, että direktiivillä on suuria vaikutuksia rakentamiseen. 

Energiatehokas rakentaminen vaatii tarkkuutta, pienetkin rakenteelliset virheet voivat kertaantua isoiksi ongelmiksi. Kustannukset ja tiedonpuute ovat toistaiseksi jarruttaneet nollaenergiarakennusten yleistymistä. Suomessa voimaan astuvat lakimuutokset tulevat pakottamaan nollaenergiaratkaisuja käytäntöön. Tavoitteena on rakentamisen tehokkuus, sisäilman laatu, rakenteiden ja rakennusten turvallisuus, terveellisyys ja toimivuus.

“Lähes nollaenergiatalon” määritelmä

Direktiivin määritelmän mukaan

  1. rakennuksella tulee olla erittäin korkea energiatehokkuus,
  2. vähäinen kulutettava energiamäärä on pääosin katettava uusiutuvilla energiamuodoilla ja
  3. uusiutuva energia tuotetaan rakennuksessa tai sen lähellä.

EU-direktiivi “lähes nollaenergiataloista” jättää jonkin verran paikallista soveltamisvaraa. Ympäristöministeriö, Rakennusteollisuus RT ja LVI-talotekniikkateollisuus toteuttivat vuosina 2013-2015 FInZEB -hankkeen, jolla selvitettiin mitä EU:n edellyttämiltä “lähes nollaenergiarakennuksilta” vaaditaan Suomessa.

Hankkeen loppuraportti ja siihen sisältyvät ehdotukset nZEB-E-luvuiksi rakennustyypeittäin valmistuivat 2015. Tiedot luovutettiin ympäristöministeriölle taustamateriaaliksi lähes nollaenergiarakennuksia käsittelevälle säädösvalmistelulle. Löydät hankkeen loppuraportin täältä

Energianlähteiden yhdistelyä

Nollaenergiatalot pyrkivät monipuolisesti yhdistämään eri energianlähteitä. Esimerkiksi geotermistä lämpöä käytetään lämmitykseen ja jäähdytykseen, aurinkolämpöenergiaa kerätään hyötykäyttöön aurinkokeräimillä ja aurinkokennoilla. Etelä-Suomessa leutojen talvien takia ilma-vesilämpöpumput ovat vahva vaihtoehto maalämmölle. Tiiviisti rakennetuissa taajamissa kaukolämpö pysynee edelleen merkittävässä roolissa. Lähes nollaenergiataloissa käytetään tyypillisesti useampaa kuin yhtä energialähdettä.

Tavoite 1: Laadukasta sisäilmaa unohtamatta

Nollaenergiatalokeskusteluissa puhutaan usein sisäilman ja asumisolosuhteiden laadusta. Tiiviin talon koneellinen ilmastointi mitoitetaan yleisesti hieman alipaineisiksi, jolloin pienetkin heikkoudet rakenteissa tarjoavat haitallisille mikrobeille väylän kulkeutua talon ulkorakenteista sisäilmaan. Alipaineen tarkka mittaus ja säätäminen ei kuitenkaan ole yksinkertaista ja riski mikrobien ja homeen kehittymiselle lisääntyy, kun imupaine nousee halutusta muutamasta Pascalista yli kymmenkertaisiin arvoihin.

Alipaineisten, energiapihien talojen riskinä on myös kosteusvaurioiden syntyminen. Tiiviin rakentamisen mukanaan tuomia ongelmia voidaan kuitenkin yrittää selättää antureilla. Talon rakenteissa kosteuden liikkumista ja kastepisteen muodostumista voidaan seurata asentamalla useita kosteusmittauksia rakenteisiin. Ulkovaipan paine-eroa voidaan mitata paine-erolähettimillä. Tällöin saadaan selvyys rakennuksen painesuhteista ulkoilmaan.

Tavoite 2: Rakentamisen tehokkuus

Lämmityksen, ilmanvaihdon ja valaistuksen säädöissä tavoitellaan energiapihiyttä. Läsnäolotunnistimet ovat tuttuja valaistuksen puolelta, mutta ovat arkipäivää myös uusimmissa älytermostaateissa. Tyhjillään olevien asuintilojen energiankulutusta pyritään vähentämään automaatiolla.

Tavoite 3: Rakennusten ja rakenteiden turvallisuus, terveellisyys ja toimivuus

Huoneilman laatua seurataan antureilla. Perinteisen lämpötilanmittauksen rinnalle voidaan ottaa hiilidioksidi-, kosteus- tai VOC-pitoisuuksien mittaus.

Energiatalkoot muualla maailmassa

Ratkaisujen kehittäminen ei rajoitu vain Eurooppaan, talkoisiin osallistutaan ympäri maailman. Esimerkiksi Japanissa energiansäästön ja uusiutuvan energian kehitystyön liikkeelle paneva voima oli Fukushiman vakava ydinvoimalaonnettomuus.

Yksi Japanin energiansäästöhankkeista on HEMS eli Home Energy Management Systems. Konseptissa rakennuksen yksittäisistäkin laitteista saadaan energiankulutustiedot, jotka ovat helposti asukkaiden nähtävissä. Sen lisäksi, että jääkaappi toivottaa asukkaalle hyvät huomenet, on siinä myös yhteys talon muihin kodinkoneisiin. Tavoitteena on jaksottaa energian kulutusta parhaalla mahdollisella tavalla.

Kyseisessä mallissa sähköauto on valjastettu tasaamaan kuormahuippuja rakennuksen akuston kanssa. Kalliin energian aikana autosta voidaan purkaa rakennuksen akustoon. Auto ladataan, kun energian hinta on halvempaa tai omien aurinkopaneelien tuotto riittävää. Nämä ratkaisut tulevat olemaan lähempänä kuluttajia sähköautojen yleistymisen ja akustojen kehittyessä.

Energiatehokas rakentaminen tulee pakolliseksi. Muutoksen sivutuotteena syntyy myös innovatiivisia, älykkään asumisen ratkaisuja. Koska vanhaan ei voi enää palata, on meillä käsillä oivallinen mahdollisuus itse määritellä tulevaisuuden asumista. Miten me haluamme tämän muutoksen nähdä, mahdollisuutena vai riesana?

OBO Aurinkosähköjärjestelmien salama- ja ylijännitesuojaus

Monipuolinen tasa- ja vaihtojännitteen salama- ja ylijännitesuojasarja

Growattilta energian kokonaishallintaa

Sonepar Suomi tuo mallistoonsa Growattin energian hallinta- ja ohjauslaitteet. Energian hinnan muuttuessa edullisemmaksi kesäaikaan, korostuu oman kulutuksen optimoinnin tärkeys, jotta mahdollisimman suuri osa tehdyistä investoinneista saadaan hyödynnettyä.

Nyt on energiatehokkuusremontin aika

Rakennusten hiilijalanjäljestä jopa 75% syntyy käytön aikana. Rakennusten energiatehokkuuden parantaminen on keskeinen keino pienentää energiankulutusta ja siten auttaa ilmastonmuutoksen hillitsemisessä.   Ratkaisevassa roolissa on rakennusten käytönaikainen energiatehokkuus Korjaamisen tarve ei katoa poikkeustilanteessa minnekään, joten myös nyt on oikea aika tehdä kiinteistöjen energiaremontteja. Varsinkin omakotitaloissa pystyy jo pienillä teoilla vähentämään energiankulutusta. Energiatehokkuus on myös osa huoltovarmuutta, koska se parantaa energiaomavaraisuuttamme. Valtiolta avustusta energiaremonttiin Valtio antaa energia-avustuksia remontteihin, jolloin yhä useammalla on taloudellinen mahdollisuus parantaa oman kodin tai taloyhtiön tehokkuutta. Jokainen korjattu rakennus on askel kohti hiilineutraalimpaa Suomea. Lisäksi toimiva sähköistys lisää helppoutta, hyvinvointia ja kiinteistön turvallisuutta. Älykkäät talotekniset ratkaisut kehittyvät vinhaa vauhtia Digitalisaatio ja rakennusautomaatiojärjestelmät tarjoavat valtavat mahdollisuudet kiinteistöalalle. Älykkäät rakennukset ovat kohta keskuudessamme, koska ihmiset haluavat helppoa, turvallista, energiaa säästävää ja vähäpäästöistä elämäntapaa. Parempaa valoa uudella LED-tekniikalla Älykäs teknologia mahdollistaa myös kustannusten, resurssien ja energian säästön infrassa, rakentamisessa ja liikenteessä. Valaistusremontilla saadaan säästöjä käyttökustannuksiin ja parannetaan valaistuksen määrää ja laatua valitsemalla uutta led-tekniikkaa. Uusimalla niin ulko- kuin sisävalaistus säädettäviin ja pitkäikäisiin led-valaisimiin, tilan viihtyisyys paranee ja hiilijalanjälki pienenee. Sivutuotteena positiivinen yrityskuva ja mukavammat työolosuhteet Vähäpäästöisyys ja energiatehokkuus ovatkin nyt yritystenkin liiketoiminnan ytimessä, joten toimitilojen, hallien ja piha-alueiden korjaustarve kannattaa tarkistaa. Oheishyötyjen, kuten asiakastyytyväisyyden, maineen sekä työolosuhteiden paraneminen kannattaa huomioida myös kannattavuustarkasteluissa. Nyt kannattaa investoida aurinkojärjestelmiin ja sähköautojen lataukseen Ajankohtaisia investointikohteita ovat energiatehokkuuden lisäksi myös mm. aurinkosähköjärjestelmät sekä sähköautojen latausasemat. Näidenkään asennus ei katso vuodenaikaa. Hyvä on myös muistaa, että kiinteistön arvo kasvaa energia- ja kustannustehokkuuden myötä.   [su_box title="Neljä syytä tehdä energiaremontti" style="soft" box_color="#eceef0" title_color="#0f0d0d"] Valtio avustaa energiaremontteja Rakennusautomaatiolla saat säästöjä Uudella led-tekniikalla parannat valaistusta samalla kun säästät Vähäpäästöisyys ja energiatehokkuus ovat modernin liiketoiminnan ytimessä [/su_box]