Kerrostalosaneerauksissa uusitaan LVI-kohteiden lisäksi yleensä vähintään asuntojen nousukaapelointi.

Viestintäviraston määräys 65 A/2014 ohjaa toteuttamaan kaapeloinnin vähintään yhdellä kategorian 6 parikaapelilla ja 4-kuituisella valokaapelilla. Kouvolassa Haukitie 6:ssa sijaitsevan 28 asunnon kerrostaloyhtiössä kaapelointi toteutettiin SLOn valikoimista löytyvällä AP Solutionin hybridikaapelilla, jossa on dual-rakenteessa parikaapeli ja valokuitukaapeli.

Valokuitukaapeli päätettiin asunnon päässä pienikokoiseen muovikoteloon ja parikaapelin RJ-liitin asennettiin paneeliin.

 

Asennuksista vastanneen Sähkö Kuution Tommi Noponen päätyi ratkaisuun, jossa kaapelin talojakamon pää on valmiiksi päätetty kuituliittimillä, sillä toteutus on helppo ja edullinen.
– Valokaapelin päättämistyö voi aliurakoitsijan toteuttamana maksaa jopa 60 euroa kaapelilta, kun se valmiiksi tehtaalla tehtyä nostaa kaapelin hintaa vain 20 euroa, Noponen huomauttaa.

Kerrostalon nousukaapelointi_Alessandro-Psenda_Tommi-Noponen.jpg
Kuva: Alessandro Psenda, AP Solutions, ja Tommi Noponen Sähkö Kuutio

 

Asennustyö tehostuu tarkalla mittauksella ja liukkaalla parikaapelilla

Asentajalta Haukitie 6:n toteutus vaati tarkkaa kaapeleiden mittausta, jotta ylimääräistä kuitukaapelia ei olisi tarvinnut varastoida suuria pituuksia talojakamoon. Noposen mukaan kaapelit oli helppo pujottaa asunnoista talojakamoon, sillä kaapelin pää on hyvin suojattu taipuisalla muoviputkella, ja kaapeli on vaipaltaan liukkaampi kuin moni tavallinen parikaapeli.

Talojakamossa työ tapahtui nopeasti, sillä kaapelit tarvitsi ainoastaan kiinnittää paneeliin ja napsauttaa liittimet adaptereihin.


Paras ratkaisu taloyhtiön tarpeisiin kartoitettiin yhdessä SLO:n myyjän, Matti Porkan kanssa
.

 

Saneerauskohteeseen usein langaton tietoverkko

Tietoverkkokaapelit päättyvät Kouvolassa puolestaan asunnon päässä rappukäytävän oven yläpuolelle asennettuun jakamoon.

Jakamoksi valikoitui Laukamon kotijakamo, joka on ulkonäöltään huomaamattomampi kuin perinteiset peltikaapit ja jonka muovikannen alla toimii kätevästi myös WLAN-tukiasema. Koska asuntoihin ei kaapeloitu tietoverkkorasioita, langattoman verkon toiminta on huipputärkeää.

Kuvat_yhdistetty.jpg

Kiinnostuitko?

Onko taloyhtiössänne tarvetta asiantuntevalle avulle kerrostalosaneerausten materiaalivalintoihin ja -toimituksiin? Ota yhteyttä  myyntikonttoreihimme, niin suunnitellaan teille sopiva kokonaisuus.

Myymälä on myyjiensä summa

Kalasatamassa uusi ostoskeskus Redi hohtaa auringossa. 

Järvi-Suomen erityinen toimintaympäristö kannustaa tuotekehitykseen

Järvi-Suomen Energia Oy huolehtii sähköenergian jakelusta yli 102 000 asiakkaalle alueella, jota kymmenet tuhannet järvet halkovat. Yrityksellä onkin yksi haasteellisimmista ja luovuutta ruokkivimmista sähköverkoista, mitä ei perinteisillä tuotteilla saisi edes rakennettua. Sirpaleisen verkkoalueen  innovatiivisia ratkaisuja kehitetään kolmikantayhteistyössä Järvi-Suomen Energian, Elvera Oy:n  ja SLO:n kanssa.

Stadionin komiat valot

Seinäjoelle keväällä 2016 valmistuneen UEFA:n vaatimukset täyttävän jalkapallostadionin valaistus on sähköalan ammattilaisten taidonnäyte.