Avialogis on rakennettu kansainvälisen BREEAM-sertifikaatin standardien mukaan, jolla tavoitellaan vastuullisia toimitilaratkaisuja. Mukana KVR-hankkeessa oli urakoitsijana Terawatt Oy, kestävän kehityksen ratkaisuihin keskittynyt Greenled Oy sekä SLO, jonka välivarastointipalvelulla yhdistettiin projektin erilaisia tarpeita yhdeksi kokonaisuudeksi.

Avialogis (viralliselta nimeltään Kiinteistö Oy Turvalaakson Parkki) on Vantaalle Kehä III:n varteen vuoden 2022 aikana valmistuva logistiikkakeskus. Kohde rakennetaan Barona Varastopalveluiden käyttöön ja omistaja on Aberdeen Standard Investments, jonka kansainvälisen kiinteistörahaston sijoituskohde Avialogis on. Rahastoa hallinnoi Suomessa DEAS Asset Management Finland.

Varastohallin bruttopinta-ala on 31 000 m2 ja korkeutta löytyy 12 metriä. Logistiikkakeskus jakaantuu neljään lohkoon ja palaville materiaaleille on erillinen ATEX-tila. Avialogis on toteutettu KVR-urakkana ja se valmistuu kahdessa vaiheessa. Kohteen vastuullinen KVR-urakoitsija on Varte Oy.

KVR-kohde Avialogis

SLO tuotti KVR-urakkaan lisäarvoa jo suunnitteluvaiheessa

KVR eli kokonaisvastuurakentamisessa vastuullinen urakoitsija huolehtii koko rakennushankkeen toteuttamisesta, koordinoinnista ja suunnittelusta.

KVR-hankkeissa tyypillisesti määritellään vain tavoite, jolloin käytännön toteutuksesta päättää vastuullinen urakoitsija. Tässä mallissa urakoitsija pystyy itse vaikuttamaan moniin asioihin, kuten suunnittelemaan millä komponenteilla ja valaisimilla haluaa toteutuksen tehdä. Valittujen yhteistyökumppaneiden kanssa projektia aletaan työstämään; etsitään parhaita ratkaisuja ja kustannustehokkaimpia valintoja.

Yleensä tukkuliikkeet jäävät suunnitteluvaiheesta ulos, koska urakoitsijoiden näkökulmasta tukkuliikkeestä ei ole tässä vaiheessa lisäarvoa. Avialogiksen KVR-hanke olikin siitä poikkeuksellinen, että suunnittelemassa olivat sekä SLO että valaisintoimittaja Greenled.

SLO:n merkitys suunnitteluvaiheessa perustui kattaviin logistiikan palveluihin, joita haluttiin hyödyntää läpi projektin. -Olen aiemminkin tehnyt vastaavia projekteja ja työnohjausta, mutta niissä on hyödynnetty logistiikan ja välivarastoinnin etuja paljon vähemmän, mainitsee kohteessa urakoineen Terawatin projektipäällikkö Heikki Penninkangas. Kokemus auttoi näkemään, miten SLO tuo lisäarvoa hankkeen suunnitteluvaiheeseen.

KVR-kohteita ohjailee yhä useammin laadulliset tavoitteet

– Nykyään alkaa olla yleistä, että KVR-hankkeille on määritetty laadullisia tavoitteita, kuten BREEAM, LEED ja WELL. Nämä sertifikaatit takaavat, että loppuasiakkaat saavat enemmän kestävän kehityksen mukaisia ratkaisuja, ja ennen kaikkea enemmän tarpeenmukaisia ratkaisuja, ynnää Greenledin asiakkuuspäällikkö Markus Niemonen.

– Greenledillekin on kertynyt kokemusta jo useammasta BREEAM-kohteesta ja myös logistiikkakohteista. Joten tiedämme mitä pitää tavoitella, jotta valaistusvoimakkuus ja laatu riittävät BREEAMin vaatimuksiin. Lähdimme suunnittelemaan niin, että Avialogiksessakin sertifikaatin tavoitteet täyttyvät, toteaa Markus.

Kansainvälinen ympäristösertifikaatti on kiinteistön arvomittari

BREEAM-sertifikaatti (Building Research Establishment’s Environmental Assessment Method) on brittiläinen, vapaaehtoinen ympäristösertifiointijärjestelmä. Se on tunnettu etenkin kansainvälisten kiinteistösijoittajien keskuudessa ja yksi parhaista kiinteistön arvon säilymisen mittareista.

– Euroopassa BREEAM on ollut jo pidempään, ja Suomessa sen käyttö on yleistynyt viimeisen 2–3 vuoden aikana, toteaa Markus.

BREEAM lukuina

599 833 sertifikaattia 2 324 275 rekisteröityä rakennusta 93 maata

Lähde: breeam.com

Joustavuus tekee BREEAMista suositun

Sertifikaatin suosio perustuu sen soveltuvuudesta niin saneeraus- kuin hankevaiheessa oleviin kohteisiin. Vaikka BREEAM-sertifiointijärjestelmä on luonteeltaan yksityiskohtaisempi kuin moni muu vastaava sertifiointimalli, se on joustava: vaatimukset on pisteytetty ja kohteen rakennuttaja tai saneeraaja voi hakuvaiheessa päättää, mitä tasoa tavoitellaan.

Valaistuksen rima asetettiin vaatimuksia korkeammalle Valaistusmittaus BREEAM sertifikaattia varten

On tärkeää, että valaistusvoimakkuus kohteessa säilyy vaatimusten mukaisena koko valaisimien elinkaaren ajan. Ympäristöstä riippuen valaistusvoimakkuuteen voi ajan saatossa vaikuttaa esimerkiksi pölyyntyminen, minkä vuoksi laadulliset tavoitteet kannattaa asettaa hieman vaatimustasoa korkeammalle.

– Olemme vastuussa siitä, että sopimuksen mukaiset tasot löytyvät Avialogiksesta. Siksi mittaamme kaikki paikat tarkkaan, painottaa Terawatin projektipäällikkö Heikki.

Myös Greenledin Markuksen mielestä tavoitteet kannattaa laittaa jo suunnitteluvaiheessa astetta korkeammalle. -Tavoittelimme Avialogiksessa BREEAMin korkeimpia valaistuksen vaatimustasoja heti alusta alkaen, vaikka hankkeelle projektin alussa asetetut vaatimukset olivat alhaisemmat, toteaa Markus.

Tasainen ja yksityiskohtainen valo nostaa työtehoa, mutta on vaativa toteuttaa

– Lähdimme etenemään nimenomaan yhteistyössä valaisintoimittajan ja varastointiratkaisuja tarjoavan tukkuliikkeen kanssa. KVR-hankkeen mukaisesti Avialogiksen valaisinkokonaisuus on räätälöity tyhjältä pöydältä, muistuttaa Heikki.

Markus kertoo, että uuteen logistiikkakeskukseen haettiin ratkaisua, joka palvelee aidosti tarkoitustaan eli tarjoaa tasaista ja yksityiskohtaista valoa kaikkialle. Siksi jo suunnittelussa huomioitiin, että esimerkiksi hyllyväleissä on riittävästi valoa. Yksinkertaisen kuuloinen asia, mutta kapeat käytävät logistiikkakeskuksen korkeiden hyllyjen keskellä voivat helposti jäädä hämäriksi. Oikea valaistus vähentää keräilyvirheitä ja parantaa työtehoa, joten pystypintojen riittävää valaistusvoimakkuutta ei voi vähätellä.

Kapeat käytävät korkeiden hyllyjen keskellä voivat helposti jäädä hämäriksi.

Avialogis sisältä

Plug and Play -liittimet nopeuttivat valaisimien asennusta 12 metrin korkeudessa

Asennuksessa on hyödynnetty Terawatille räätälöityä Enston Plug and Play -kaapelointiratkaisua, joka on asennettu paikalleen Greenledin tehtaalla.

Kun valaisimissa on jo liittimet ja johto paikallaan, jää kytkentä työvaiheena pois. Tämä nopeuttaa ja helpottaa asennusta huomattavasti. Myös tulevaisuuden huoltotoimenpiteet sujuvat vauhdikkaammin, kun yhden valaisimen saa irrotettua liittimellä ketjusta kätevästi.

Asennus tapahtuu niin, että nostimella ajetaan ylös ja asennetaan ripustuskisko. Tämän jälkeen valaisin laitetaan paikalleen ja johdotetaan kahden valaisimen väli liitoskaapeleilla.

Greenledin OmegaKVR-hankkeen valaisimia tutkimassa Markus Niemonen ja Petri Kurttila

Lohkorakentamisessa saadaan muutoksista nopeasti kiinni

Avialogista valmistuu vuoden 2022 aikana kahdessa vaiheessa ja neljässä lohkossa. Lohkoissa siirrytään eteenpäin, kun edellinen on lähes valmis.

– Kohteen eteneminen lohkoittain on ollut sertifikaatin ja toteutuksen kannalta hyvä asia. Kun näimme ensimmäisen lohkon kohdalla mahdolliset kompastuskivet, olivat ne korjattavissa ennen töiden jatkumista, pohtii Markus lohkorakentamisen etuja.

SLO:n välivarastoinnilla yhdistettiin projektin erilaiset tarpeet toimivaksi kokonaisuudeksi

Koska kohteen valmistuminen on edennyt portaittain, urakoitsijalle on ollut hyödyllistä pilkkoa toimitukset pienempiin potteihin. Valaisintoimittajan intressissä taas oli tilata materiaalit, valmistaa ja toimittaa valaisimia SLO:lle isommissa erissä.

Erilaiset tarpeet onnistuttiin yhdistämään toimivaksi kokonaisuudeksi SLO:n välivarastoinnin avulla. Lue palvelusta lisää täältä » 

– Vanha tapa on ottaa kaikki kerralla työmaalle, jossa ne sitten puolen vuoden aikana hajoilee. Siksi välivarastointi on urakoitsijan ja projektin budjetin kannalta hyvä ja iso juttu, pohtii Heikki välivarastoinnin tarjoamaa etua. Aivan miten vain tavaroita ei välivarastoonkaan hankittu. Avialogiksen projektissa toimittajalta tilaaminen ja eräkoot suunniteltiin tarkkaan, näin välivarastointiajat ja -kulut pysyivät maltillisina.

Markus kehuu SLO:n tärkeää roolia Avialogiksen projektissa. – Ilman luotettavan kumppanin varastointipalveluita tämän kaltaista hanketta tuskin pystyttäisiin toimittamaan, painottaa Markus.

– Me Greenledillä näemme, että nimenomaan kasvu yhdessä SLO:n kanssa on iso mahdollisuus, korostaa Markus vielä.

Myyjän aktiivisuus sysäsi yhteistyön kasvuun

– Asiakkaina olemme olleet SLO:lla jo vuodesta 2004 alkaen, mutta yhteistyön aloitimme isommin vuonna 2019 kun Petri Kurttila aloitti avainasiakasmyyjänä valaistuksen projektimyynnissä, kertoo Terawatin Heikki yhteistyön taustoista. Petri siirtyi pian Konalan SLO:n myyntipäälliköksi, mutta hän kuitenkin jatkoi Avialogiksen projektin parissa.

Vaikka tiiviimpi yhteistyö on vielä melko tuoretta, ovat juuret ehtineet kasvaa lähes kahdessa vuosikymmenessä syvälle ja luoda tukevan perustan.

Greenledin asiakkuuspäällikkö Markuksen mukaan yhteistyötä aloiteltiin jo vuonna 2012 ja siitä se lähti hiljalleen tiivistymään.

-Näemme yhteisen kasvun tukkuliikkeiden kanssa niin merkittävänä potentiaalina, että yhteistyötä on tarkoitus tiivistää vielä enemmän. Meillä on nykyään kokonaan oma tukkuriyhteistyöhön keskittynyt organisaatio, jota on vahvistettu rekrytoinneilla, kuvailee Markus yhteistyön tärkeyttä.

 

Avialogiksen KVR-hankkeen projektiryhmäläisiä palaverissa

Hyvän porukan tekemisessä sitoutuminen ja kunnioitus johtavat onnistumisiin

– SLO:n ja Greenledin kanssa yhteistyö perustuu ongelmien ratkaisuun ja toisten kunnioittamiseen. Petrin sitoutuminen projektiin on ollut uskomatonta. Myyjän tavoitettavuus ja projektiin sitoutuminen ovat hyvien logistiikan palveluiden ohella kovia kilpailuetuja. SLO on myös ylittänyt asiakkaan odotukset tarjoamalla ja toteuttamalla enemmän, kuin mitä nykyisessä sopimuksessa on asioista sovittu, korostaa Heikki.

Petri muun muassa huolehti, että valaisinmuutokset välittyivät urakoitsijalta toimittajalle. Hän myös seurasi saapuvia ja lähteviä toimituksia. Nämä ovat tärkeitä, mutta aikaa vieviä töitä. Ottamalla kopin tehtävistä, Petri kevensi Terawatin projektipäällikön taakkaa.

– Kiinnostusta asiakkaan projektiin pitää löytyä, muuten homma ei kanna hedelmää pitkällä aikajänteellä. Jos homma jää junnaamaan, niin miksi urakoitsija haluaisi jatkossa tehdä yhteistyötä, pohtii Petri sitoutumisen painoarvoa.

Markus toteaa, että toimittajan näkökulmasta tärkeintä on, miten haasteita lähestytään, sillä isoissa projekteissa kupruilta ei voi välttyä. Tärkeämpää on asenne, millä ne kohdataan.

– Tällä porukalla on ollut mukava tehdä töitä, isottelu ja räyhääminen on jätetty muiden hommaksi, sitä ei tällä porukalla näe, kiteyttää Heikki.

 

Näitä tuotteita kohteeseen asennettiin

Kohteessa käytetyt valaisimet ovat projektituotteita. Mikäli kiinnostuit, ota yhteyttä SLO:n myyjään » ja kysy lisää.

 

Sisävalaistus

Greenled OMEGA -tuoteperhe tarjoaa ylivoimaisen energiatehokkuuden yhdistettynä erinomaiseen optiikkaratkaisuun. Tuoterakenne ja sen asennettavuus mahdollistavat aina kustannustehokkaan ratkaisun matalalla hiilijalanjäljellä. Soveltuu rakenteensa ja monipuolisuutensa ansiosta erinomaisesti myymälöiden, logistiikkatilojen, urheiluhallien, toimistojen sekä yleistilojen valaistukseen. Valaisin antaa tasaisen ja häikäisemättömän valon. Winsta/Enstonet – järjestelmät mahdollistavat helpon liitettävyyden, nopean asennettavuuden ja valaistusratkaisun muunneltavuuden.

Katso lisätietoja Greenledin tuotekortilta »

Greenled Omega

Kuva: Greenled

 

 

Ulkovalaistus

Greenled VEGA L on energiatehokas kestävän kehityksen ulkovalaisin, jonka räätälöityvyys on huippuluokkaa. Valaisin voidaan räätälöidä lukuisat eri teho- ja optiikkavaihtoehdot huomioon ottaen yli miljoonalla eri tavalla.

katso lisätietoja Greenledin tuotekortilta »

Greenled VEGA L

Kuva: Greenled

 

Greenledin uunituore erikoisoptiikka mahdollisti tolpattoman ulkovalaistuksen

Isolle logistiikkakeskukselle on ominaista, että ulkona liikkuu paljon raskasta kalustoa. Pylväsmallinen ulkovalaistus on tällaisessa kohteessa hankala, koska isot autot ja ruuhkainen ulkolastausalue altistaa törmäyksille. Terawatt ja Greenled poistivat mahdollisen ongelmakohdan kustannustehokkaasti kiinnittämällä ulkovalaisimet rakennuksen seinään tolppien sijasta.

– Erikoisoptiikka, jolla ulkovalaistus toteutettiin ilman pylväitä, oli juuri lanseerattu Greenledillä kun Avialogiksen rakentaminen alkoi, huomauttaa Markus. Näillä uudenkarheilla Vega L -ulkovalaisimilla saatiin myös tärkeitä BREEAM-sertifikaatin pisteitä.

Heikin kolme valaistusprojektivinkkiä projektipäälliköille

  1. Valaistuksen laadulliset vaatimukset kannattaa tarkistaa valaisintoimittajalta, joka tuntee omat tuotteensa parhaiten. Hyödynnä tätä osaamista ja tietoa omassa projektissasi.
  2. Mieti toimituserät etukäteen, vaikka se on alussa työllistävää. Maailma ei toimi niin, että otetaan läjä tavaraa jonnekin varastoon ja sieltä sitten tilataan toimituksia pitkin vuotta.
  3. Pelaa kaikkien osapuolien kanssa avoimin kortein ja läpinäkyvästi.

Kuka?

Heikki Penninkangas / Terawatt, Petri Kurttila / SLO, Markus Niemonen / Greenled

 

Heikki Penninkangas
projektipäällikkö, asunnot ja toimitilat
Terawatt Oy

 

Petri Kurttila
myyntipäällikkö
SLO Oy

 

Markus Niemonen
asiakkuuspäällikkö
Greenled Oy

Mikä yritys?

Terawatt Oy » on vuonna 2004 perustettu palveluyritys, jonka ytimessä on projektiliiketoiminta. Yhtiö keskittyy sähköiseen talotekniikkaan sekä sähköisenliikenteen latausinfran rakentamiseen. Kohderyhminä ovat erilaiset asuntokohteet, liike- ja toimitilat sekä linjasaneeraukset. Yhtiö työllistää lähes 100 alansa ammattilaista. Vuonna 2020 yhtiön liikevaihto oli noin 11,7 miljoonaa euroa. Arvio vuoden 2021 liikevaihdosta nousee noin 12,6 miljoonaan euroon ja vuoden 2022 osalta noin 15 miljoonaan euroon.

Greenled Oy » on suomalainen kokonaisvaltaisten valaistusratkaisujen toimittaja yrityksille ja julkiselle sektorille. Yritys auttaa asiakkaitaan tehostamaan heidän liiketoimintaansa tarjoamalla kotimaisia kestävän kehityksen valaistusratkaisuja. Tarjonta ulottuu yksittäisistä tuotteista koko valaistusprojektin hallintaan ja toteutukseen. Toiminta-alue on koko Suomi. Valaisimet valmistetaan Oulun tehtaalla, ja lisäksi Greenledillä on toimipaikat Vantaalla ja Tampereella. Tytäryhtiö Greenled Ab sijaitsee Ruotsin Trollhättanissa.

 

Lue seuraavaksi:

✨ Turhat valot pois päältä: Suomen Sokerin korjaamon valaistuksen päivitys poiki energiatehokkuutta

✨ Kotkassa kenttävalaistus saneerattiin TV-lähetykset huomioiden

Teksti:
Marja Apunen-Mäkelä / SLO Oy
Kuva:
Mari Sorsa ja Marja Apunen-Mäkelä / SLO Oy

Kemiin valmistuva biotuotetehdas tuottaa uusiutuvaa sähköä 2,5 % koko maan sähköntuotannosta

Tehtaan aluevalaistusprojekti oli Soneparilla koko yrityksen yhteinen asia Metsä Groupin Kemin biotuotetehdas on Suomen metsäteollisuuden historian suurin investointi, arvoltaan 1,85 miljardia euroa ja ASES Installaatiot Oy vastasi alueen ulkovalaistuksen urakoinnista. Sonepar Suomi Oy oli vahvasti mukana toimittajana sekä muun muassa logistiikan ratkaisuissa ja Signify Finland Oy valaistuksen konsultoinnissa.

Amplit Oy tehosti AINOA 3:n työmaan logistista ketjua Soneparin tilauslajittelulla

Toimitettavat tuotteet jaettiin asennuskohdekohtaisille lavoille AINOA 3:n työmaa oli logistisesti haastava. Kohteessa päädyttiin käyttämään tilauslajittelua, jolla tilaukset saatiin pilkottua asennuskohteittain. Palvelu vähensi toimitusten käsittelyä työmaalla ja vapautti asentajien aikaa tuottavaan työhön.

Kemianteollisuus: ViskoTeepak hyötyy ABB:n IE4- moottoreiden hyötysuhteesta ja kestävyydestä

Lappohjan ja Hangon välissä sijaitsee Pohjois-Euroopan ainoa kuitusuolitehdas. Ympärivuotinen ja -vuorokautinen tuotanto suurille markkinoille vaatii luotettavat ja kustannustehokkaat laitteet. ViskoTeepak Oy Ab:n tehtaalle on valittu ABB:n kestävät ja hyvän hyötysuhteen IE4-sähkömoottorit, koska niillä saavutetaan merkittäviä kustannussäästöjä.