Kosketussuojien vuorottelun merkitys osana tuulipuistojen keskijännitekaapeliverkkoa on näkynyt nousevana trendinä. Tuulipuistojen kasvavat tehot, kaapeliverkkojen pituuden ja käytettävien kaapelien poikkipintojen kasvu yhdessä taloudellisten vaatimusten kanssa ovat kasvattaneet kosketussuojien vuorotteluun soveltuvien varusteiden kysyntää.

Kosketussuojien vuorottelulla voidaan parantaa kaapeleiden kuormittavuutta ja pienentää kaapeleiden häviöitä huomattavasti.

Cross Bonding -jatkot tuotu markkinoille yhteistyössä TE Connectivityn kanssa

Sonepar Suomi Oy on yhdessä TE Connectivityn kanssa tuonut markkinoille kattavan valikoiman tähän tarkoitukseen soveltuvia kaapelivarusteita.  Cross Bonding- jatkot XVRWM 59…/WX ovat loistava esimerkki tuotekehityksestä AHXAMK-W kaapeleille Um = 36 kV jakeluverkoissa. Jatkoksia on saatavana kattavasti eri kaapelipoikkipinnoille ja ne sisältävät kaikki jatkamisessa tarvittavat tarvikkeet kolmelle vaiheelle.  (Muut poikkipinnat kysyttäessä.)

Jatkos

”Snro”

Käyttöalue

XVRWM 59500/WX

A159

AHXAMK-W 3×(1×500 mm²) 18/30 (36) kV

XVRWM 59630/WX

A154

AHXAMK-W 3×(1×630 mm²) 18/30 (36) kV

XVRWM 59800/WX

A079

AHXAMK-W 3×(1×800 mm²) 18/30 (36) kV

 

Jatkoksia täydentävät vaippavuorotteluun soveltuvat TE Connectivityn kytkentäkotelot eli Link Boxit.  Kytkentäkoteloita on saatavilla erilaisia ja Cross bonding-jatkosten kanssa on tarkoitettu käytettäväksi CRO-OUT ristiinkytkentäkoteloita.  Vaippaylijännitesuojia löytyy jännitetasoltaan erilaisia alueella UC = 1-8 kV.  Kytkentäkoteloissa on ylijännitesuojat, kaapelikengät ja tiivistystarvikkeet 25-95 mm² liitäntäkaapeleille. 

Snro

Kytkentäkotelon tyyppi

52 304 15

HVLB-SICO-CRO-OUT-1KV-SEP-S1

52 304 16

HVLB-SICO-CRO-OUT-3KV-SEP-S1

52 304 17

HVLB-SICO-CRO-OUT-6KV-SEP-S1

Teksti: Sonepar Suomi Oy

Kuva: Adobe Stock

Kaapelimiehen verenpainelääkkeet

Kaapelointia on melkein jokaisella verkonrakennuksen työmaalla. Suunnittelu on "peruskauraa" ja kaapeloinnin katsotaan soveltuvan joka paikkaan. Asennustyössä tulee kuitenkin toisinaan yllätyksiä vastaan ja suunnitelmaa joudutaan muuttamaan lennosta. Suunnitelmien vaihtuessa on vaarana, että käytännön työ toteutetaan väärin menetelmin.

Verkonrakennuksen EXIT-suunnitelma

Nyt kun suurinta osaa Suomea kurittaneet lumimassat ovat hiljalleen sulaneet, voimme ryhtyä taas maanrakennus- ja kaivuutöihin. Ennen kauden aloitusta on hyvä tarkastella toimintamalleja ja uudistaa myös tuotevalintoja. Tässä muutama vinkki  uusista verkonrakennuksen tuotteista.

JKS Products Ltd kelannostimet

JKS products Ltd valmistaa kotimaiset kelannostimet niin pienten kuin suurempienkin kelojen käsittelyyn. Tilanteen mukaan keloja pitää pystyä nostamaan ja siirtelemään. Oikeanlaisella nostimella oikeassa paikassa saadaan kelat käsiteltyä tehokkaasti.