Tuulivoimapuisto on näyttävä ja tuottava mutta kuitenkin päästötön

Vuonna 2021 Suomeen rakennettiin 141 tuulivoimalaa ja kaiken kaikkiaan saman vuoden lopulla voimaloita oli yhteensä 962. Näiden voimaloiden kokonaiskapasiteetti on 3 257 MW ja sähköä Suomen tuulivoimalat tuottivat 8,1 TWh, mikä vastasi lähes 10 % sähkönkulutuksesta.*  Soneparin asiakas Infratiera Oy on yksi Suomen johtavia tuulivoimapuistojen sähköinfrarakentajia.

Energiakriisin uhka lisää uusiutuvan energian suosiota

Tuulivoimarakentaminen on Suomessa nyt kiivaampaa kuin koskaan aiemmin. Vuoden 2022 alkupuoliskolla onkin rakennettu jo 154 uutta voimalaa. Eli jos tahti säilyy, uusia puistoja valmistuu kaksinkertainen määrä vuoteen 2021 verrattuna.

Suunta on oikea, jos tavoitellaan suurempaa tuottoa. Suomen Tuulivoimayhdistyksen arvion mukaan Suomella on tuulivoimapotentiaalia ainakin 30 TWh vuotuiseen tuulivoimatuotantoon vuonna 2030, mikäli tuulivoimarakentaminen pääsee etenemään Suomessa esteettä. **

Homma kehittyy koko ajan ja töitä tulee lisää. Lisäksi myllyjä mahtuu Suomeen vielä paljon.
Mika Luokkala, Infratiera Oy

Kiinnostus tuulivoimaan on siis lisääntynyt ja syykin sille on melko ilmeinen. – Maailmanpoliittinen tilanne vaikuttaa niin, että sähköntuotannossa omavaraisuuden merkitys on korostunut. Töitä tulee nyt meille tuulipuistojen rakentajille, linjaa Infratieran tekninen päällikkö ja sähkötöiden johtaja Mika Luokkala alan kehitystä.

Toistaiseksi rakentamista on jarruttanut kankea ja pitkähkö lupaprosessi. Tuulivoimaa on kuitenkin harvaan asutussa Suomessa mahdollista kerätä helposti ja sillä saadaan turvattua muista riippumatonta energiantuotantoakin. Voisi kuvitella, että prosesseihin olisi tulossa helpotuksia, jotta uusien lupien läpimenoajat lyhenisivät ja tuulivoimarakentamista saataisiin näin edistettyä.

 

Kiinnostuitko tuulivoimarakentamisesta?

Mikalla on 25 vuoden kokemus verkkoliiketoiminnasta ja on nyt toiminut tuulivoiman parissa viitisen vuotta. Hän vinkkaa, että tuulipuistorakentamisessa riittää tekemistä tulevina vuosina. Alalle mahtuu uusia tekijöitä, joilla on jo kokemusta keskijänniteverkon rakentamisesta ja tekniikoista sekä verkonrakennusalan tuntemusta.

Vaativien sähkörakenteiden tekijä tuulivoimapuisto rakentuu, infratiera

Infratiera lukeutuu Suomessa kymmenen suurimman toimijan joukkoon. Viimeiset neljä vuotta yrityksen pääpaino on nousevan trendin takia ollut ehdottomasti tuulivoimaloissa, vaikka muitakin projekteja tehdään. Yrityksen toimialuekin on laaja: Tuulipuistoa lähdetään rakentamaan valtakunnan rajojen sisäpuolella sinne, missä sitä tarvitaan.

Uusi tuulivoimapuisto tehdään yleensä yhteistyössä usean toimijan kanssa kokonaishankkeena, joka pitää sisällään sähköaseman rakentamisen sekä sähköaseman ja tuulivoimaloiden välisten kaapelointien lisäksi voimaloiden perustuksien, tiestön ja muun infran rakentamiset – Teemme myös 110 kV siirtolinjoja, sähköasemalta siirtoyhteys tehdään joko ilmajohtona tai maakaapelilla valtakunnalliseen siirtoverkkoon, selvittää Mika.

Tuulipuistojen rakentamisen rinnalla yritys miettii jatkuvasti toiminnan kehitystoimenpiteitä.

– Kehityksen alla meillä on tällä hetkellä energiavarastoratkaisut ja selvityksessä myös aurinkovoiman tuotantoon liittyviä hankkeita, jatkaa Mika.

Tarkka dokumentointi ja korkeat laatukriteerit tunnusomaista tuulipuistorakentamiselle

Tuulipuistorakentamisessa laatukriteerit ovat hyvin tiukat. – Kaapelijatkoksia tehdessä otamme 5–10 valokuvaa jokaisesta työvaiheesta ja ne tallennetaan tilaajan arkistoon. Samoin maakaapelista otetaan 50 metrin välein kuva, jossa näkyy kaapelin asennussyvyys. Kuvien avulla voimme todentaa, että laatu on sovitun mukaista. Tuotannon menetys on huono asia eikä ylimääräisiä keskeytyksiä haluta, siksi tilaajat ovat tarkkoja työn laadusta, huomauttaa Mika.

Tuulivoimapuisto rakentuu, Infratiera

Laatu tarkoittaa myös testattuja ja hyväksi todettuja tuotteita sekä yhteistyökumppanin toimitusvarmuutta. Siksi Infratiera luottaa Sonepariin, jossa panostetaan vahvasti tuotekehitykseen ja tehdään tiivistä yhteistyötä luotettavien ja verkonrakennuksessa pitkään toimineiden toimittajien kanssa.

Hyvä saatavuus, tuotteiden jatkuvan tasainen laatu ja valikoiman monipuolisuus ovat Soneparin keskeisimpiä lupauksia asiakkaille.

– Kokemus tuo luottamusta, johon kannattaa tukeutua. Siksi olen hyvin merkkiuskollinen. Tavaran pitää olla laadullisesti hyvää, päätteet ja jatkot eivät saa ruveta käytössä kiehumaan. Meillä on työlle 2–5 vuoden takuu ja imagokolhu on iso, jos joku pääte pettää, painottaa Mika.

Hyvän myyjän tunnistaa kyvystä kohdata vaikeatkin asiat

Mika muistuttaa, että yhteyshenkilön pitää olla yhtä luotettava kuin asennettavan tuotteen on oltava laadukas. Omaan myyjään pitää saada kaikissa tilanteissa yhteys. Jos tulee haasteita, niiden kanssa pitää osata toimia avoimesti, puolin ja toisin.

– Ei saa tulla hiljaisia kuukausia, jos sattuu tulemaan ikävä asia eteen, korostaa Mika ja kehuu heti perään Soneparin myyntipäällikkö Juha Esalaa hyväksi ja osaavaksi tyypiksi. – Ihmiset oppivat tuntemaan toisiaan ja pitkäaikainen tekeminen erottuu. Kokemusperäistä tuttavuutta onkin vaikea kampittaa, kiteyttää Mika.

Myös Juha kiittelee tyytyväisenä toimivaa yhteistyötä Infratieran kanssa. – Asioita ei piilotella, vaan puhutaan niin kuin ne ovat. Esimerkiksi ennakoiminen on nyt tärkeää, koska saatavuus voi muodostua ongelmaksi, jos ei reagoi ajoissa. Avoimella keskustelulla ja yhteistyöllä pääsee pitkälle, arvioi Juha.

Näitä tuotteita Infratiera hankkii Soneparilta tuulivoimapuistoihin

Tuulivoimapuistojen rakennushankkeessa Infratieralle kuuluu yleensä sähköinfran rakentaminen voimaloilta sähköasemalle 33 kV kaapelilla. Urakkaan kuuluu myös maakaivuutyöt sekä kaapeleiden jatkaminen ja päättäminen keskijännitekojeistoon.

Infratiera ostaakin Soneparilta pääasiassa TE Connectivityn 33 kV kaapelivarusteita, jotka pakataan Soneparilla mm. yleisesti tuulivoimapuistoissa käytettävälle AHXAMK-W kaapelille soveltuviksi tuotesarjoiksi.

Lisäksi Sonepar toimittaa Infratieralle kaapelinsuojaukseen, valokuituverkon rakentamiseen ja perustuksien maadoituksien rakentamiseen tarvittavia materiaaleja.

Sonepar on Infratieran valittu yhteistyökumppani, koska he saavat samassa paketissa luotettavan ja tutun myyjän, laadukkaat tuotemerkit, teknisen tuen, sekä korkean toimitusvarmuuden.

 

Tuulivoimapuistot-valikoimaluettelo Tuulivoimapuistot -valikoimaluettelo

Soneparilla on laaja valikoima tuulivoimalaprojekteihin soveltuvia tuotteita. Olemme nyt keränneet ne kätevään valikoimaluetteloon, josta sopivat tuotteet löytyvät helposti.

Tutustu esitteeseen tästä »

 

Kuka?

Mika Luokkala Juha Esala
Mika Luokkala
Sähkötöiden johtaja
Infratiera Oy
Juha Esala
myyntipäällikkö
Sonepar Suomi Oy

 

Mikä yritys?

Infratiera Oy vuonna 2018 perustettu yritys, joka on erikoistunut rakentamaan jakelu- ja siirtoverkkoja ja muuta vaativaa infraa. Henkilöstöllä on vahva kokemus verkonrakennuksesta, sähkönsiirrosta, sähköasemista, tuulivoimasta ja maanrakennuksesta. Infratiera rakentaa valtakunnallisesti tuulivoimapuistoja.

 

* Lähde: Motiva 26.4.2022: https://www.motiva.fi/ratkaisut/uusiutuva_energia/tuulivoima/tuulivoima_suomessa

** Lähde: Tuulivoimayhdistys: https://tuulivoimayhdistys.fi/ajankohtaista/tilastot-2/tuulivoimatilastot-6-2022

 

Lue myös

✨ Moottoriohjain Jemo-O muuttuu Kuumicilla yksilölliseksi asiakasratkaisuksi

✨ Kouvolasta löytyy F.L.I.R.iä asennettuna ja hyödynnettynä

 

 

Teksti:
Marja Apunen-Mäkelä / Sonepar Suomi Oy
Kuva:
Infratiera Oy

Sähkösaatoilla turvataan teollisuusprosessien lisäksi ympäristöä ja energiatehokkuutta

Kaakkois-Suomessa on sähkösaattojen erikoisosaamista, jota hyödyntävät lukuisat teollisuudenalat ja suunnitteluyritykset.

Pietarsaaren Toriparkkiin asennettiin Exaktorin LED-valaisimet

Pietarsaaren keskustassa 2016 lopulla avattu Toriparkki Ludvig tarjoaa maanalaista parkkitilaa

ISS Palvelut hakee keskitetyllä hankintamallilla kilpailuetua

ISS Palveluiden keskitetty hankintaorganisaatio vastaa suurimpien hankintojen kilpailuttamisesta ja yhteistyösopimuksista.