Älykäs kodinohjaus on pian rakentamisessa jo perusvaatimus

Älykäs kodinohjaus on yleistynyt pientalorakentamisessa Suomessa. Isommissa uudiskohteissa älykotivalmiutta harvemmin kuitenkaan huomioidaan suunnittelussa, jolloin kotiautomaation lisääminen myöhemmin voi vaatia rakenteisiin kajoamista. Eteenpäin katsova sähköurakoitsija Franklin Oy otti kerrostalon älyjärjestelmän huomioon jo suunnitteluvaiheessa, jolloin tarvittava tekniikka vietiin valmiiksi rakenteiden sisään. Mukana mielenkiintoisessa projektissa olivat valaisintoimittaja SG Armaturen Oy ja Sonepar Suomi Oy.

Älykä kodinohjaus onnistuu huonteistokohtaisen bWisen avulla

Lauttasaaressa sijaitseva asunto-osakeyhtiö Linnahovi on maaliskuussa 2023 valmistunut kerrostalo, jossa on kiinnitetty aivan erityistä huomiota asuinmukavuuteen ja tuotevalinnoissa on haettu kestäviä ratkaisuja. Siellä pitkäikäiset valaisimet, kestävät pintamateriaalit ja kotien tekninen toimivuus ovat olleet suunnittelun ja toteutuksen tärkeimpiä painotuksia.

Urakoitsijan, valaisintoimittajan ja tukkurin pitkä kokemus ja sitoutumiseen perustuva yhteistyö toi projektiin varmuutta ja joustavuutta – ja vastuullisesti toteutuneen sekä älykkään kerrostalon.

Älykäs kodinohjaus – bWisen avulla tehdään yksilölliset ja energiatehokkaat kodit

Urakoitsija Franklin Oy:n kehittämä bWise-kodinohjausjärjestelmä ohjaa ja seuraa Linnahovissa kodin tärkeimpiä toimintoja. Järjestelmän käyttöliittymä löytyy jokaisesta huoneistosta ja sillä hallinnoidaan esimerkiksi asuntojen valaistusta.

Koska pienillä asioilla on iso vaikutus, asuntoihin valittiin SG Armaturenin energiatehokkaita ja kestäviä valaisimia, joiden käyttöikä on huikeat 100 000 tuntia. – SG:n valaisimissa on erittäin korkea tehohyötysuhde, mikä mahdollistaa mahdollisimman energiatehokkaan valaistuksen. Ja bWisen avulla asukkaat pääsevät halutessaan pureutumaan vieläkin syvemmälle omaan energiatehokkuuteensa, kertoo SG Armaturenin maajohtaja Mikael Lukka

Kodinohjausjärjestelmä antaa siis asukkaalle mahdollisuuden toimia energiatehokkaasti ja vastuullisesti.

bWisen viisi tärkeää toiminnallisuutta

bWise-kodinohjausjärjestelmä ohjaa ja seuraa kodin tärkeimpiä toimintoja, kuten valaistusta, jäähdytystä, ilmastointia ja ilmanvaihtoa ja energiankulutusta.

1. Valaistuksen ja tunnelman ohjaus

Sopiva valaistus jokaiseen tunnelmaan ja tilanteeseen. bWiseen voi tallentaa erilaisia tunnelmaprofiileja tai vaihtoehtoisesti säädellä valaistusta valaisinkohtaisesti.

2. Lämmityksen keskitetty säätäminen

Huoneiden yksilöllistä lämpötilaa voi säätää keskitetysti. Samalla saadaan yleisnäkymä koko huoneiston lämmitykseen.

3. Energian- ja vedenkulutus

Huoneiston energian- ja vedenkulutuksen seuranta. On mahdollista verrata kulutusta huoneistokohtaiseen mediaaniin. Vinkkejä kulutuksen vähentämiseen.

4. Huoneiston sisäilman laatu

Reaaliaikaista tietoa huoneiston ilmanlaadusta. Sovellus seuraa mm. huoneiston suhteellista ilmankosteutta ja auttaa pysymään kartalla sisäilman laadusta.

5. bWise tarjoaa keskitetyn kiinteistönhallinnan työkalun

Isännöitsijän ja huoltomiehen työkalu kiinteistön hallintaan.

Laadukas valaistus on monen tekijän summa

Asuinrakennukseen valittiin muotokieleltään yksinkertaisia valaisimia, joka miellyttää mahdollisimman monen silmää. Hienostuneen ulkomuodon lisäksi valittujen valaisimien salaisuus piilee niistä saatavassa erityisen laadukasta valosta. Erinomaisuus syntyy kahden ylivertaisen ominaisuuden yhtälöstä:

  • Hyvin alhaisesta kiusahäikäisykertoimesta
  • ja erittäin korkeasta värintoistoindeksistä (R98).

– Tuotteiden asumisviihtyvyyttä lisäävät ominaisuudet, laadukkaat pitkäkestoiset tuotteet, saatavuus ja hyvät takuuehdot ovat loppukäyttäjien arvostamia asioita. Myös muiden toimijoiden vastuullisuutta on tehdä asiat heti alusta alkaen kunnolla ja painottaa valinnoissa laatua, asennettavuutta ja kestävän kehityksen mukaisia tuotteita, painottaa Mikael.

Linnahovin asunto-osakeyhtiö on erinomainen esimerkki kohteesta, jossa vastuullisuutta arvostava loppuasiakas tietää mitä saa.

Muun muassa nämä SG Armaturenin valaisimet asennettiin Linnahoviin

Inspire R 150 on moderni suoralinjainen alasvalo sisäkäyttöön. Sopivia käyttökohteita mm tasokkaat asuin-tai vapaa-ajankohteet, toimistot, liiketilat jne. Kubistiset heijastimet tuottavat minimaalisen häikäisyn ja tasaisen varjottoman valokuvion. Värintoisto Ra>98, SDCM 2, käyttöikä 100 000h tekevät siitä premium tason alasvalon. Ohjausvaihtoehdot vaihehimmennys ja DALI. Teho valittavissa myös Dip kytkimestä. 5 vuoden takuu.
👉 Katso tuotteet Soneparin verkkokaupassa >

 

Inspire R

Soft Square on tyylikäs neliönmuotoinen alasvalo joka sopii moderneihin koteihin, hotelleihin sekä julkisiin tiloihin. Soft Square valaisee tasaisesti laajan alueen sekä toistaa värit tarkasti. Voidaan asentaa joko neliön muotoiseen aukkoon tai normaaliin pyöreään asennusreikään kehyksien avulla. 5 vuoden takuu.
👉 Katso tuotteet Soneparin verkkokaupassa >

 

Soft Square

Budjettilähtöistä suunnittelua

Linnahovin kohteessa Franklin oli vahvasti mukana jo projektin kehitysvaiheessa ja ohjasi talotekniikan suunnittelua budjettiajattelulla. SG Armaturen astui myös mukaan jo suunnitteluvaiheessa ja tuki muun muassa valaistussuunnitelman teossa.

SG Armaturen oli luonteva valinta yhteistyökumppaniksi, sillä tarjonta oli Franklinille jo aikaisemman yhteistyön kautta tullut tutuksi. Lisäksi näitä kahta yritystä yhdisti halu tehdä valaistuksellisesti laadukas ja älykäs kohde.

– Teimme Linnahovin projektissa budjettilaskelmia ja yhdessä mietimme esimerkiksi, minkä hintaluokan valaisimia on hyvä ottaa. Alusta asti mukana olo oli tärkeää myös siksi, että pystyimme sitä kautta tuottamaan kohteeseen oikeanlaisen kodinohjausjärjestelmän tarvittavine palveluineen, kertaa Franklin Oy:n toimitusjohtaja Tino Suomela.

Sonepar valikoitui yhteistyökumppaniksi valaistuksen avainasiakaspäällikkö Emilia Palojärven aktiivisen otteen kautta. Kun oikeat tuotteet, sopiva hinta ja tarvittavat toimitusräätälöinnit oli tehty, tuotteet tilattiin Soneparin kautta.

As Oy Linnahovissa on älykäs kodinohjaus kaikissa huoneistoissa vakiona

Luotto syntyi sitoutumisesta ja yhteen hiileen puhaltamisesta

Projektin siirtyessä suunnittelupöydältä käytännön toteutukseen alkoi toimittajan, urakoitsijan ja tukkurin tekemä todellinen yhteistyö, mikä oli erittäin tiivistä.

Tino muistuttaa, että perusasioiden pitääkin olla projektin alkaessa kumppaneilla kunnossa, jotta voidaan rakentaa luottoon perustuvaa suhdetta: Aktiivinen tarjouslaskenta, selkeät tarjoukset ja ajantasaiset toimitukset ovat esimerkkejä asioista, joiden pitää toimia.

Tino kehuu projektikumppaneitaan eli SG Armaturenia ja Soneparia sitoutumisesta projektiin heti alkumetreillä. Emilian hän nimeää ykkösmyyjäksi, joka on aina ensimmäisenä palvelemassa. Soneparin avainasiakasmyyjä Dan Vartio vastasi projektissa toimituksien seurannasta ja järjestelyistä.

 – Aito sitoutuminen painaa valintoja tehdessä vaakakupissa, linjaa Tino.

Kissa-hiiri-leikki ei toimi, pelin pitää olla avointa.
Tino Suomela, Franklin Oy

Positioittain merkityt laatikot helpottivat toimitusten jatkokäsittelyä työmaalla

Linnahovin projektissa Sonepar suunnitteli toimitusaikatauluja ja räätälöi toimituksia Franklinin tarpeiden mukaan. Näin saatiin projektille tarvittavaa joustoa.

Valaisimet tulivat Soneparin keskusvarastolle yhdellä toimituksella SG:n keskusvarastolta.  Soneparin välivarastoinnissa positiot merkittiin valaisinlaatikoihin ja ne toimitettiin kolmessa erässä työmaalle, mikä helpotti toimitusten käsittelyä ja siirtoa heti oikeisiin positioihin.

– On tärkeää, että urakoitsijaa kuunnellaan toimituksissa, koska ne ovat niitä työmaa-arkea helpottavia asioita. Linnahovin kaltaisella työmaalla saattaa yhden valaisintoimituksen mukana tulla 60 samanlaista laatikkoa. Ilman tehtyjä palveluräätälöintejä ja oikeita logistiikan ratkaisuja työmaalla asentajilla olisi kulunut valtavasti turhaa työaikaa vain laatikoiden järjestelyyn ja varastointipaikkojen etsimiseen, painottaa Tino.

– Toimiva yhteistyö on kokonaisvaltainen paketti, jonka keskellä on ihminen.
Tino Suomela, Franklin Oy

Kiinteistöteknologiaa kerrostalokohteisiin

Franklinilla on jo pitkä kokemus erilaisista kodinohjausjärjestelmistä ja nyt tavoitteena on skaalata järjestelmiä myös asuntotuotantoon. – Koska tunnemme hyvin perinteisen sähköurakoinnin, pystymme huomioimaan sen ominaispiirteet omassa tekemisessä, kertoo Tino.

Uudisrakentamisessa kotiautomaatiojärjestelmien tuloon varautuminen ja tarpeiden ennakoiminen on Tinon mielestä tärkeää jo pelkästään kustannustehokkuusajattelunkin takia. – Koska kerrostaloja rakennetaan vähintään 30 vuoden käyttöiällä, ei enää voida lähteä siitä ajatuksesta, että viiden vuoden kuluttua räjäytetään seinät auki taloautomaation takia, toteaa Tino.

SG Armaturen on Euroopan kymmeneksi suurin valaisinvalmistaja ja kasvuvauhti on voimakasta.

–  SG Armaturenin kokemuksen mukaan markkinoilla on selkeästi tarvetta laadukkaasti rakennetuille ja asuinmukavuutta lisääville kohteille, mutta samaan aikaan osataan myös vaatia vastuullisuutta läpi koko tuotantoketjun, pohtii Mikael.

SG Armaturenin etu on suuri, Norjassa sijaitseva keskusvarasto, mikä mahdollistaa nopeat ja varmat toimitukset. Valaisintoimittajan strategiana on valmistaa laadukkaita valaisimia, jotka ovat teknisesti mahdollisimman helppoasenteisia. SG Armaturenin tuotekehitys perustuu asentajilta saatavaan palautteeseen ja mukautuvan yrityksen tavoitteena on tuoda dynaamisuutta alalle, jolloin syntyy niin loppukäyttäjiä kuin urakoitsijoita oikeasti palvelevia ratkaisuja.

Linnahovin asunto-osakeyhtiö on erinomainen esimerkki kohteesta, jossa vastuullisuutta arvostava loppuasiakas tietää mitä saa. Vastaavanlaisia kohteita kuin Linnahovi on seuraavaksi suunnitteilla pääkaupunkiseudulle ja Pohjois-Suomeen.

Älykäs kodinohjaus onnistuu Kodinohjausjärejstelmä bWisella

Tinon vinkit

  1. Budjetti tulee huomioida jo suunnitteluvaiheessa. Budjettiajattelu saattaa unohtua suunnitteluvaiheessa, jolloin käytännön toteutukselle ei jää tilaa.
  2. Mieti tavoite ennen projektin aloittamista. Olisi mahdollisuus tehdä tosi hienoja kohteita myös budjetin keskivaiheilla, mutta melko usein mennään ääripäästä toiseen.
  3. Valitse kokonaisvaltaista kumppanuutta tarjoava pelikaveri. Toimittajien on mahdollista saada omia tavoittaa laajempaa asiakaskuntaa tukun kautta. Siksi tuotelähtöisesti ja asiakastarpeita aidosti miettivä tukkuri on kullan arvoinen kumppani.

Kuka?

 Mikael Lukka  Tino Suomela  Emilia Palojärvi  Dan Vartio

Mikael Lukka
maajohtaja
SG Armaturen Oy

Tino Suomela
toimitusjohtaja
Franklin Oy

Emilia Palojärvi
avainasiakaspäällikkö
Sonepar Suomi Oy

Dan Vartio
avainasiakasmyyjä
Sonepar Suomi Oy

Mikä yritys?

Kiinteistöteknologiayritys Franklin Oy on nykyaikaisen kiinteistön sähköteknisten ratkaisujen toteuttaja ja sen vahvuutena on perinteisen sähköurakoinnin lisäksi uusien järjestelmien asiantuntijuus. Franklinin tavoitteena on suunnitella ja toteuttaa kiinteistöjä, jotka tarjoavat turvallisen ja toimivan rajapinnan tulevaisuuden kotiautomaatiorakentamiselle.


SG Armaturen Oy on norjalainen perheyritys, joka on perustettu vuonna 1990. Yrityksen pääkonttori ja keskusvarasto sijaitsevat Norjassa, Suomen myyntiyhtiö on aloittanut vuoden 2018 alussa.  Tytäryhtiöt Suomen lisäksi Saksassa, Itävallassa, Ruotsissa, Tanskassa, Sveitsissä, Belgiassa, Ranskassa ja Britanniassa. Strategian ydin on korkalaatuiset tuotteet, helppo asennus ja erinomainen saatavuus.

 

Lue seuraavaksi

Consti Talotekniikka hyödynsi SLO:n logistiikkaa Marskin saneerauksessa

Tyks Majakkasairaala (T3-hanke) on esimerkki suunnittelun, asentamisen ja logistiikan huippulaadusta

Teksti:
Marja Apunen-Mäkelä / Sonepar Suomi Oy
Kuva:
Franklin Oy

ANDRITZ luottaa Soneparin asiantuntijuuteen

Vientiprojekti hallinnoitiin Soneparin palvelulla ANDRITZ Oy on maailman johtavia sellu- ja paperiteollisuuden järjestelmien, laitteiden ja palvelujen toimittajia. Sonepar on ANDRITZin pitkäaikainen kumppani ja pääsi mukaan Etelä-Amerikassa sijaitsevan sellutehtaan projektiin, jossa nostettiin tuotantokapasiteettia. Sonepar etsi tiukassa aikataulussa oikeat tuotteet, dokumentoi sekä pakkasi rahdin valmiiksi valtamerimatkalle.  Soneparin ja ANDRITZin yhteinen tekeminen on alkanut vuonna 2007. Toistakymmentä vuotta jatkunut yhteistyö syveni ja laajeni kansainvälisessä sellutehtaan projektissa, jolloin asiakas käytti tuotehankintojen lisäksi Vientipalvelua. Projektin kokoluokasta ja vaativuudesta kertoo se, että suunnittelupöydältä tuotteiden toimittamiseen käytettiin aikaa puoli vuotta. [caption id="attachment_14917" align="alignnone" width="750"] Kuva: Havainnekuva sellutehtaasta[/caption] Projektin hallintaa palveluna [caption id="attachment_14909" align="alignright" width="329"] Vasemmalla Ilkka Anttila, teollisuuden myyntipäällikkö, Sonepar Suomi Oy ja oikealla Toni Rämö,  Senior Project Engineer, Pulp and Power Plant Automation, ANDRITZ Oy.[/caption] Vientipalvelu on Soneparin yksikkö, jossa myyntisihteerit ja asiantuntijat tarjoavat monipuolista osaamistaan kansainvälisten projektien hallintaan. He vertailevat ja tekevät tarjouksia, käsittelevät tilauksia, hallinnoivat ostotilauksia ja laskuttavat. Asiakasta varten nimetty myyntisihteeri hoitaa myös projektin toimitusaikavalvontaa ja valvoo pakkaamista. Sonepar valikoitui projektikumppaniksi luotettavuuden ja pitkän yhteistyön perusteella ANDRITZin vanhempi projekti-insinööri Toni Rämö sai vihiä Soneparin kyvykkyydestä kansainvälisissä projekteissa, kun Soneparin myyntipäällikkö Ilkka Anttila kävi esittelemässä palveluportfoliota, johon myös kansainväliset vientiprojektit moninaisine vaiheineen lukeutuvat. Kun sellutehtaan kapasiteetin kasvattaminen tuli ANDRITZille projektiksi, he ottivat yhteyttä.  - Sonepar on iso ja luotettava toimija. Päätökseen vaikutti myös pitkä yhteistyö ja aiemmin toteutetut projektit, kertoo Toni Rämö. Erityisvaatimusten täyttäminen ja ennakointi avainasemassa Ulkoistamalla projektin hallinnan ANDRITZ vapautti omaa aikaansa projektin muihin toimintoihin. Projektissa Sonepar hoiti asiakkaan puolesta kaapeleiden määrittelyn ja menekin laskemisen. Sellutehtaan sähkösuunnitelma oli tehty eteläamerikkalaisten standardien mukaan, jolloin johdinten värit ja vaipat eivät vastanneet suomalaista valikoimaa. Soneparin kaapeliasiantuntijat etsivät kohdemaan vaatimusten mukaiset suomalaiset vastineet ja laskivat koko projektin kaapelitarpeen kerralla, sillä Etelä-Amerikassa samaa kaapelia ei ollut saatavilla. Kaapeleita lähti rahtina Etelä-Amerikkaan yhteensä vajaa 10 kilometriä. Merirahtiin lähtevät kontit dokumentointiin ja kuvattiin viranomaisia varten. Se on tärkeää, koska viranomaiset ovat kirjallisten tietojen varassa. Jos matkan varrella tarvitaan tietoa sinetöityjen konttien sisällöstä, viranomaisilla on käytössä vain kuvat ja dokumentit.  "Soneparissa ymmärretään asiakkaan toiminnan avainkohdat ja osataan tarjota oikeat tuotteet oikeassa paikassa. " - Ilkka Anttila, Sonepar Suomi Oy Tuotteet kerralla oikein ja täsmällisessä aikataulussa ANDRITZin vientiprojektissa kriittinen elementti oli laivauksen tiukka ja kiireinen aikataulu. Sonepar koordinoi koko ajan toimituksia ja piti huolen, että tilaukset saatiin ajallaan kontteihin - Vaihtoehto olisi ollut lentorahti ja se on kallista, korostaa Toni. Koska tilausten oikeellisuus ja aikataulutus olivat tärkeässä roolissa, käytettiin niitä onnistumisen mittarina.  -Oikein onnistunut projekti, sillä kaikki saatiin laivaan ja työmaalle ajoissa. Käyttäisimme ilman muuta Soneparin palveluita uudestaankin, painottaa Toni. SLO:n myyntipäällikkö Ilkka Anttila kiittelee ANDRITZin ammattimaista tapaa, joilla asioita saatiin vietyä vaivattomasti eteenpäin. – Se oli mielenkiintoinen projekti ja sain olla siinä mukana alusta loppuun asti. Tuli hyvä olo, kun kaikki meni hyvin, arvioi Ilkka. Haasteilta vältyttiin jatkuvalla yhteydenpidolla Projektin kannalta merkittäviä haasteita ei kohdattu. Vaikka kaapelitarve oli määrällisesti suuri, saatavuudesta ei syntynyt ongelmaa, koska Sonepar oli jatkuvasti yhteydessä sekä toimittajaan että asiakkaaseen. - Soneparissa ymmärretään asiakkaan toiminnan avainkohdat ja osataan tarjota oikeat tuotteet oikeassa paikassa, kiteyttää Soneparin myyntipäällikkö Ilkka Anttila. Soneparin tarjoama palvelukokonaisuus ANDRITZille Tuotteiden ja kaapeleiden määrittely ja menekin laskeminen. Muun muassa ulkomaalaiset kaapelistandardit eroavat Suomen standardeista, jolloin tilaukseen piti löytää oikeat tuotteet suomalaisesta valikoimasta. Dokumentointi Toimitusaikavalvonta Kontitus     [su_note note_color="#eceef0" text_color="#000000"] Mikä yritys? ANDRITZ Oy on yksi maailman johtavista sellu- ja paperiteollisuuden järjestelmien, laitteiden ja palvelujen toimittajista. Sen tuotealueita ovat puunkäsittely, kuituprosessit, kemikaalien talteenotto ja massankäsittely. Lisäksi ANDRITZ Oy tarjoaa erilaisia biomassakattiloita ja kaasutuslaitoksia energian tuotantoon. Suomessa ANDRITZ-yhtiöiden henkilöstön määrä on noin 1300. Osaamiskeskukset ovat Kotkassa, Lahdessa, Lappeenrannassa, Savonlinnassa, Tampereella ja Varkaudessa. Yhtiön pääkonttori sijaitsee Helsingissä. Yhtiön omistaa itävaltalainen ANDRITZ AG. [palsta][1-2] Missio Yritys tukee asiakkaitaan menestymään innovatiivisella ja laadukkaalla suunnittelulla ja palvelulla. ANDRITZIN missioon kuuluu muodostaa vahvoja ja kestäviä suhteita, joilla on myönteinen vaikutus omiin teollisuusalan asiakasyrityksiin. [/1-2][1-2] Visio Yksi maailman johtavista yrityksistä valituilla markkinoilla. ANDRITZ suhtautuu intohimoisesti innovatiivisiin suunnitteluratkaisuihin. Teknologia- ja laatujohtajana se haluaa tuottaa kestäviä ratkaisuja asiakkailleen ja osakkeenomistajille sekä varmistaa pitkäaikaisen kannattavan kasvun jatkumisen. [/1-2][/palsta] [/su_note]

Infratiera rakentaa Suomeen uusiutuvan energian verkostoa

Tuulivoimapuisto on näyttävä ja tuottava mutta kuitenkin päästötön

Myymälä on myyjiensä summa

Kalasatamassa uusi ostoskeskus Redi hohtaa auringossa.