Alumiinijohtimien liitoksissa on otettava huomioon alumiinin pinnan oksidoituminen eli hapettuminen ja alumiinin viruminen eli kylmäjuokseminen sekä liitospinnan galvaaninen korroosio.

Liitostekniikan kannalta alumiinin pinnan oksidikalvo on ongelmallinen sen suuren kovuuden ja huonon johtokyvyn vuoksi. Alumiinin pinnalle oksidikalvo muodostuu jo muutamassa minuutissa.

Oksidikalvosta päästään eroon harjaamalla liitospinnat liitosrasvan lävitse juuri ennen liittämistä.  Liitospintojen harjaamisessa voidaan käyttää esim. teräsharjaa ST18 (snro 6410073) ja liitosrasvana esim. Penetrox A13 (snro 5044130).

Alumiinin virumisen hallinta

Alumiinin viruminen eli kylmäjuokseminen voidaan hallita oikeilla puristustyökaluilla ja -leuoilla.  Nykyään on kuitenkin oikeiden puristusvälineiden saatavuus ja niiden kunnon hallinta ongelmallista, jonka vuoksi momenttiruuvillisten kaapelikenkien ja jatkosholkkien käyttö on vallannut markkinat.

Johdinliitoksessa on usein nykyään tehty liittimen rakenne sellaiseksi, että johtimen oksidipinta rikkoutuu liittimen sisäpinnan uritusten/rihloitusten avulla esim. momenttiruuveja kiristettäessä.

Kaapelikenkien ruuviliitoksissa kylmäjuokseminen voidaan hallita käyttämällä asianmukaisia kartiomaisia puristuslaattoja ja suoria paineentasauslaattoja. Näitä liittimiä varten oli aikoinaan Suomessa omat standardit SFS 3737 ja 3738, jotka on kumottu vuonna 2014, mutta silti niiden sisältö on yhä asiaa.  Liitoksen kummallakin puolella käytetään suoria paineentasauslaattoja XZAK 12 ja mutterin alla kartiomaista puristuslaattaa XZAL 12.

Alumiinisten kaapelikenkien käyttö erilaisissa olosuhteissa

Kuivissa tiloissa saa alumiinisen kaapelikengän liittää suoraan liitosrasvaa käyttäen ja alumiinipinnat harjaten alumiiniseen ja paljasta tai pinnoitettua kuparia olevaan liitinalustaan.

Kosteissa ja märissä tiloissa alumiinin saa liittää liitosrasvaa käyttäen alumiinia ja tinattua kuparia olevaan liitinalustaan. Mikäli liitinalusta on pinnoittamatonta kuparia tai se on hopeoitu, kromattu tai niklattu, on käytettävä siirtymisliittymiä, joissa on esim. kuparinen lapa.

Alumiinikenkien ja -kiskojen liitoksissa on käytettävä sinkittyjä lujuusluokan 8.8 pultteja ja lujuusluokan 8.0 muttereita.

Kuparijohtimien liitostekniikka ongelmattomampaa

Kuparijohtimien liitostekniikassa ei ole vastaavia ongelmia kuin alumiinin kanssa.  Kuparisten kaapelikenkien ruuviliitoksissa voidaan käyttää normaaleja suoria aluslaattoja ja kiristysaluslaattoja.

Teksti:
Jarmo Lindberg
Tuotekehityspäällikkö
SLO Oy

M-list putkikiinnike

Taipuisille ja jäykille 16/20mm putkille M-List putkikiinnike on halogeenivapaasta muovista valmistettu kiinnityslista, joka on tarkoitettu jopa 16 Ø16mm tai Ø20mm jäykän tai taipuisan putken nopeaan kiinnitykseen. Asennuslista voidaan katkaista kahteen osaan ja ne voidaan asentaa tarvittaessa vaikka päällekkäin. Edut Suunniteltu putkien asentamiseen ja kiinnittämiseen nopeasti, lyhentää asennusaikaa jopa 75 %. Tuotteen mitta on 437 mm, joka soveltuu hyvin asennuksiin jakokeskuksien lähellä. Katkaisemalla siitä saadaan 218,5 mm pituinen ja 27 mm korkea, joka soveltuu hyvin myös kattoasennuksiin. Voidaan käyttää myös betonivalussa putkien kiinnittämiseen. Valmistettu kierrätysmuovista lszh (halogeeniton materiaali). Ympäristömerkit: BVB, Sunda Hus, Svanen. [su_table responsive="yes" fixed="yes"] TyyppiSnro.KuvausPakkauskootM-LIST13 013 13Putkikiinnike taipuisille ja jäykille putkille 16/20mm10/150 [/su_table] Teksti ja kuvat: ABB Oy

SELCAST vaihtorasiat

Metalliset sähköasennustarvikkeet vaativiin olosuhteisiin