Alumiinijohtimien liitoksissa on otettava huomioon alumiinin pinnan oksidoituminen eli hapettuminen ja alumiinin viruminen eli kylmäjuokseminen sekä liitospinnan galvaaninen korroosio.

Liitostekniikan kannalta alumiinin pinnan oksidikalvo on ongelmallinen sen suuren kovuuden ja huonon johtokyvyn vuoksi. Alumiinin pinnalle oksidikalvo muodostuu jo muutamassa minuutissa.

Oksidikalvosta päästään eroon harjaamalla liitospinnat liitosrasvan lävitse juuri ennen liittämistä.  Liitospintojen harjaamisessa voidaan käyttää esim. teräsharjaa ST18 (snro 6410073) ja liitosrasvana esim. Penetrox A13 (snro 5044130).

Alumiinin virumisen hallinta

alumiini-kupariliitos

Alumiinin viruminen eli kylmäjuokseminen voidaan hallita oikeilla puristustyökaluilla ja -leuoilla.  Nykyään on kuitenkin oikeiden puristusvälineiden saatavuus ja niiden kunnon hallinta ongelmallista, jonka vuoksi momenttiruuvillisten kaapelikenkien ja jatkosholkkien käyttö on vallannut markkinat.

Johdinliitoksessa on usein nykyään tehty liittimen rakenne sellaiseksi, että johtimen oksidipinta rikkoutuu liittimen sisäpinnan uritusten/rihloitusten avulla esim. momenttiruuveja kiristettäessä.

Kaapelikenkien ruuviliitoksissa kylmäjuokseminen voidaan hallita käyttämällä asianmukaisia kartiomaisia puristuslaattoja ja suoria paineentasauslaattoja. Näitä liittimiä varten oli aikoinaan Suomessa omat standardit SFS 3737 ja 3738, jotka on kumottu vuonna 2014, mutta silti niiden sisältö on yhä asiaa.  Liitoksen kummallakin puolella käytetään suoria paineentasauslaattoja XZAK 12 ja mutterin alla kartiomaista puristuslaattaa XZAL 12.

Alumiinisten kaapelikenkien käyttö erilaisissa olosuhteissa

Kuivissa tiloissa saa alumiinisen kaapelikengän liittää suoraan liitosrasvaa käyttäen ja alumiinipinnat harjaten alumiiniseen ja paljasta tai pinnoitettua kuparia olevaan liitinalustaan.

Kosteissa ja märissä tiloissa alumiinin saa liittää liitosrasvaa käyttäen alumiinia ja tinattua kuparia olevaan liitinalustaan. Mikäli liitinalusta on pinnoittamatonta kuparia tai se on hopeoitu, kromattu tai niklattu, on käytettävä siirtymisliittymiä, joissa on esim. kuparinen lapa.

Alumiinikenkien ja -kiskojen liitoksissa on käytettävä sinkittyjä lujuusluokan 8.8 pultteja ja lujuusluokan 8.0 muttereita.

Kuparijohtimien liitostekniikka ongelmattomampaa

Kuparijohtimien liitostekniikassa ei ole vastaavia ongelmia kuin alumiinin kanssa.  Kuparisten kaapelikenkien ruuviliitoksissa voidaan käyttää normaaleja suoria aluslaattoja ja kiristysaluslaattoja.

Esimerkkejä, kuinka tehdä alumiini-kupariliitos

Teksti:
Jarmo Lindberg
Tuotekehityspäällikkö
SLO Oy

Schneider Electricin Wiser -älykoti oppii uusia Sähkönsäästötemppuja!

Supersuosittu ja helppokäyttöinen Wiser-älykotijärjestelmä on saanut syksyn aikana lisää uusia tuotteita ja nokkelia ominaisuuksia. Järjestelmä on nyt laajentunut valaistuksen, turvan sekä asennuskalusteiden lisäksi myös lämmitykseen. Jatkossa Wiser keskittyykin entistä vahvemmin energiatehokkuuden parantamiseen. Lämmityksestä se lähtee Syksyn puhutuimmat älykotiuutuudet ovat ehdottomasti uudet Wiser-yhdistelmätermostaatit, jotka sopivat niin sähköisen kuin vesikiertoisenkin lämmityksen ohjaamiseen. Tyylikkäällä LED-matriisinäytöllä varustetut termostaatit ovat saatavilla Exxact- sekä Renova-designilla. Niitä voidaan käyttää eri merkkisten antureiden kanssa, joten asentaminenkin on helppoa ja nopeaa. Termostaatit ovat IP31 luokiteltuja ja niitä ohjataan kapasitiivisilla hipaisunäppäimillä tai Wiser-sovelluksella. PowerTag on talon tärkein sähkönkäytön aisti Schneider Electricin uudet Wiser Resi9 PowerTag energiamittarit auttavat asukasta energiankulutuksen hallinnassa. Pääkytkimen yhteyteen asennettu mittari haistaa koko asunnon kuorman ja kertoo kulutuksen päivä- sekä kuukausitasolla. Näitä tietoja voidaan käyttää toki Wiser-älykotijärjestelmän automatisointiin ja energkiankulutuksen historiadatan avulla voi oppia, miten on sähköä tullut käytettyä. Nimensä mukaan Wiser on kuitenkin hieman älykkäämpi: Marraskuusta alkaen se nimittäin alkaa opiskella PowerTagin kautta asunnon laitteiden energiankulutusta ja ehdottaa yksilöllisesti sovelluksen kautta, kuinka asukas voisi säästää sähkölaskussa. Pääkytkimeen kytketyn mittarin lisäksi voidaan järjestelmään asettaa omia mittareita eri ryhmiin. Esimerkiksi sähköautoilijalle vikavirtasuojaan asennettava mittari kertoo kätevästi, kuinka paljon autoa on ladattu. Pörssisähködataa ilman välikäsiä PowerTagin avaama energianäkymä mahdollistaa myös Nordpoolin pössisähkön hinnan näyttämisen ilman vaivalloista koodaamista tai erilaisia kolmannen osapuolen verkkosivuja. Marraskuusta alkaen sähkön hintaa voidaan käyttää myös automaatioehtona, jolloin käyttäjä voi helposti leikata kulutustaan kalliilta tunneilta tai hyötyä negatiivisen sähkön hetkistä. Loppukäyttäjälle helppokäyttöinen Wiser-sovellus ja automaatioiden yksinkertainen luominen yhdessä luotettavan datalähteen kanssa ovat samalla asentajaystävällinen ratkaisu.  

Tee luotettava asennus Henselin jakorasioilla ja moduulikoteloilla

Hensel mahdollistaa luotettavan ja turvallisen sähkönjakelun innovatiivisilla tuotteillaan myös likaisissa ja pölyisissä ympäristöissä. Kattava valikoima on nostanut Henselin yhdeksi markkinoiden johtavimmaksi pienjännitteelle suunnattujen tuotteiden valmistajaksi.

Wago lattakaapelijärjestelmä – latauslaitteiden sähkönsyöttöön ja valmiuden rakentamiseen

Keski-Euroopassa lattakaapelia on vuosikymmeniä käytetty sähkönjakeluun kauppakeskuksissa, hotelleissa ja kiinteistöissä.