Alumiinijohtimien liitoksissa on otettava huomioon alumiinin pinnan oksidoituminen eli hapettuminen ja alumiinin viruminen eli kylmäjuokseminen sekä liitospinnan galvaaninen korroosio.

Liitostekniikan kannalta alumiinin pinnan oksidikalvo on ongelmallinen sen suuren kovuuden ja huonon johtokyvyn vuoksi. Alumiinin pinnalle oksidikalvo muodostuu jo muutamassa minuutissa.

Oksidikalvosta päästään eroon harjaamalla liitospinnat liitosrasvan lävitse juuri ennen liittämistä.  Liitospintojen harjaamisessa voidaan käyttää esim. teräsharjaa ST18 (snro 6410073) ja liitosrasvana esim. Penetrox A13 (snro 5044130).

Alumiinin virumisen hallinta

Alumiinin viruminen eli kylmäjuokseminen voidaan hallita oikeilla puristustyökaluilla ja -leuoilla.  Nykyään on kuitenkin oikeiden puristusvälineiden saatavuus ja niiden kunnon hallinta ongelmallista, jonka vuoksi momenttiruuvillisten kaapelikenkien ja jatkosholkkien käyttö on vallannut markkinat.

Johdinliitoksessa on usein nykyään tehty liittimen rakenne sellaiseksi, että johtimen oksidipinta rikkoutuu liittimen sisäpinnan uritusten/rihloitusten avulla esim. momenttiruuveja kiristettäessä.

Kaapelikenkien ruuviliitoksissa kylmäjuokseminen voidaan hallita käyttämällä asianmukaisia kartiomaisia puristuslaattoja ja suoria paineentasauslaattoja. Näitä liittimiä varten oli aikoinaan Suomessa omat standardit SFS 3737 ja 3738, jotka on kumottu vuonna 2014, mutta silti niiden sisältö on yhä asiaa.  Liitoksen kummallakin puolella käytetään suoria paineentasauslaattoja XZAK 12 ja mutterin alla kartiomaista puristuslaattaa XZAL 12.

Alumiinisten kaapelikenkien käyttö erilaisissa olosuhteissa

Kuivissa tiloissa saa alumiinisen kaapelikengän liittää suoraan liitosrasvaa käyttäen ja alumiinipinnat harjaten alumiiniseen ja paljasta tai pinnoitettua kuparia olevaan liitinalustaan.

Kosteissa ja märissä tiloissa alumiinin saa liittää liitosrasvaa käyttäen alumiinia ja tinattua kuparia olevaan liitinalustaan. Mikäli liitinalusta on pinnoittamatonta kuparia tai se on hopeoitu, kromattu tai niklattu, on käytettävä siirtymisliittymiä, joissa on esim. kuparinen lapa.

Alumiinikenkien ja -kiskojen liitoksissa on käytettävä sinkittyjä lujuusluokan 8.8 pultteja ja lujuusluokan 8.0 muttereita.

Kuparijohtimien liitostekniikka ongelmattomampaa

Kuparijohtimien liitostekniikassa ei ole vastaavia ongelmia kuin alumiinin kanssa.  Kuparisten kaapelikenkien ruuviliitoksissa voidaan käyttää normaaleja suoria aluslaattoja ja kiristysaluslaattoja.

Teksti:
Jarmo Lindberg
Tuotekehityspäällikkö
SLO Oy

Zircon Lockout / Tagout -tuotteet

Uusi tuotemerkki Zircon® vastaa monipuolisiin lukitsemistarpeisiin laajalla Lockout/Tagout tuotevalikoimallaan! Valikoimasta löytyy turvalukot, lukkohaat, lukitusvaijerit, sähköalan lukitteet, paineilman lukitteet, lukitusvaijerit, ryhmäavainlaatikot -ja kaapit sekä laukut ja varustesarjat.

Schneider Electricin kiinteästi asennettava USB-latauspistoke

Lisää kotisi sähköturvallisuutta Tarkista, miten lataat! Yhä useammat laitteet, kuten puhelimet, tabletit, kuulokkeet ja kellot latautuvat USB-latureiden avulla. Latureiden laatu vaihtelee ja TUKES on vetänyt monia USB-latureita markkinoilta. Kiinteästi seinään asennettava USB-latauspistoke on turvallinen valinta.