Alumiinijohtimien liitoksissa on otettava huomioon alumiinin pinnan oksidoituminen eli hapettuminen ja alumiinin viruminen eli kylmäjuokseminen sekä liitospinnan galvaaninen korroosio.

Liitostekniikan kannalta alumiinin pinnan oksidikalvo on ongelmallinen sen suuren kovuuden ja huonon johtokyvyn vuoksi. Alumiinin pinnalle oksidikalvo muodostuu jo muutamassa minuutissa.

Oksidikalvosta päästään eroon harjaamalla liitospinnat liitosrasvan lävitse juuri ennen liittämistä.  Liitospintojen harjaamisessa voidaan käyttää esim. teräsharjaa ST18 (snro 6410073) ja liitosrasvana esim. Penetrox A13 (snro 5044130).

Alumiinin virumisen hallinta

Alumiinin viruminen eli kylmäjuokseminen voidaan hallita oikeilla puristustyökaluilla ja -leuoilla.  Nykyään on kuitenkin oikeiden puristusvälineiden saatavuus ja niiden kunnon hallinta ongelmallista, jonka vuoksi momenttiruuvillisten kaapelikenkien ja jatkosholkkien käyttö on vallannut markkinat.

Johdinliitoksessa on usein nykyään tehty liittimen rakenne sellaiseksi, että johtimen oksidipinta rikkoutuu liittimen sisäpinnan uritusten/rihloitusten avulla esim. momenttiruuveja kiristettäessä.

Kaapelikenkien ruuviliitoksissa kylmäjuokseminen voidaan hallita käyttämällä asianmukaisia kartiomaisia puristuslaattoja ja suoria paineentasauslaattoja. Näitä liittimiä varten oli aikoinaan Suomessa omat standardit SFS 3737 ja 3738, jotka on kumottu vuonna 2014, mutta silti niiden sisältö on yhä asiaa.  Liitoksen kummallakin puolella käytetään suoria paineentasauslaattoja XZAK 12 ja mutterin alla kartiomaista puristuslaattaa XZAL 12.

Alumiinisten kaapelikenkien käyttö erilaisissa olosuhteissa

Kuivissa tiloissa saa alumiinisen kaapelikengän liittää suoraan liitosrasvaa käyttäen ja alumiinipinnat harjaten alumiiniseen ja paljasta tai pinnoitettua kuparia olevaan liitinalustaan.

Kosteissa ja märissä tiloissa alumiinin saa liittää liitosrasvaa käyttäen alumiinia ja tinattua kuparia olevaan liitinalustaan. Mikäli liitinalusta on pinnoittamatonta kuparia tai se on hopeoitu, kromattu tai niklattu, on käytettävä siirtymisliittymiä, joissa on esim. kuparinen lapa.

Alumiinikenkien ja -kiskojen liitoksissa on käytettävä sinkittyjä lujuusluokan 8.8 pultteja ja lujuusluokan 8.0 muttereita.

Kuparijohtimien liitostekniikka ongelmattomampaa

Kuparijohtimien liitostekniikassa ei ole vastaavia ongelmia kuin alumiinin kanssa.  Kuparisten kaapelikenkien ruuviliitoksissa voidaan käyttää normaaleja suoria aluslaattoja ja kiristysaluslaattoja.

Teksti:
Jarmo Lindberg
Tuotekehityspäällikkö
SLO Oy

Uusi DCL valaisinpistorasiastandardi

Uuden valaisinpistorasiastandardin EN 61 995:n voimaan astumisen myötä uudenlaiset valaisinpistorasiat tulevat markkinoille. Exxact-, Renova- ja ELKO-kalustesarjat ovat jo täydentyneet valaisinstandardin mukaisilla tuotteilla.

Sivuliitäntäinen ZLBM-jonovarokekytkin aikaisempaa kapeampi

Sivuliitäntäisiin ZLBM-jonovarokekytkimiin on tehty tuoteparannus; kaapeliliittimet ovat täysin uudet.

Siemensin uudistunut Sentron Pac 3000-sarja

Tämän sarjan 3100 ja 3200 versiot ovat muuttuneet. Malli Pac 3100 tunnetaan nyt tyyppinä Pac 3120 ja mallisarja Pac 3200 on tästä eteenpäin Pac 3220.