Tukiaseman lyhyen kantaman vuoksi mobiilinetti vaatii ulos asennetun lisäantennin
Ulos asennettu 5G- (tai 4G-) lisäantenni parantaa mobiilinetin toimivuutta. Syynä huonoon toimivuuteen voivat olla esimerkiksi mobiilitukiaseman sijainti, ympäröivät rakennukset ja sisätiloissa asunnon rakennusmateriaalit, kuten selektiiviset ikkunat. Lisäantenni korjaa nämä ongelmat.
Joka kolmas suomalainen on jo 5G-verkon palvelualueella
Helmikuun alussa Elisan 5G-verkon peittoalueella asuu yli 2 miljoonaa suomalaista, DNA:n 5G-verkko toimi 84 paikkakunnalla ja Telian 5G-verkko 47 paikkakunnalla. 5G-verkon kuuluvuusalueen pääsee tarkistamaan operaattorien omilla nettisivuilla tarjoamistaan kuuluvuuskartoista.
5G-tukiasemia rakennetaan jatkuvasti myös uusille paikkakunnille. Tukiasemia uusitaan 5G-kykyisiksi nimenomaan niillä alueilla, missä tarve lisäkapasiteetille on kiireisin. Operaattorit seuraavat 4G-verkkonsa kapasiteettia, ja rakentavat 5G-verkkoa saadun datan perusteella.
Miten 5G-verkko eroaa 4G-verkosta?
5G on jopa kymmenen kertaa nopeampi kuin 4G, eli videoiden, elokuvien ja muiden suurten tiedostojen lataaminen tapahtuu vikkelästi. 5G-verkon kapasiteetti on myös 10 kertaa suurempi kuin 4G-verkossa eli verkkoon mahtuu käyttäjiä moninkertaisesti enemmän.
Aiempiin verkkosukupolviin verrattuna 5G:n alkuvaiheessa käyttämä taajuusalue 3.5 GHz on korkeampi kuin koskaan aiemmin, mikä samalla tarkoittaa lyhyempää kantamaa. Koska kantama on lyhyempi, täytyy kapasiteettitarpeen kasvaessa myös tukiasemia sijoittaa aiempaa tiheämpään.
Jatkossa 5G laajenee myös televisiolta vapautuneelle 700 megahertsin sekä reilusti korkeammalle 26 gigahertsin taajuusalueille. 700 MHz alueella saadaan laajempi peitto nopeuden kustannuksella. 26 GHz taajuus sopii erityisen hyvin esimerkiksi suurten yhteysnopeuksien tarjoamiseen tiiviisti kansoitetuilla alueilla, kuten kaupunkien keskustoissa, liikenteen solmukohdissa ja yleisötapahtumissa. Myös useiden liiketoimintojen odotetaan tulevaisuudessa hyödyntävän kyseisen taajuusalueen 5G-tekniikkaa.
Miksi 5G toimii paremmin ulkoantennilla?
Viemällä vastaanottava antenni ulos saadaan poistettua suurimmat signaalia vaimentavat esteet – seinärakenteet ja ikkunat. Vastaanotettavan signaalin taajuuden kasvaessa myös rakentamisessa käytetyn materiaalin aiheuttama vaimennus kasvaa.
Yleisen väärinkäsityksen mukaan mobiilireititin kannattaa sijoittaa ikkunalle, mutta tämä ei pidä paikkansa. Vaikka kirkas lasi päästää ihanteellisesti valon läpi, niin 5G-signaalin se voi heijastaa kokonaan poispäin talosta. Erityisesti suositut energiaikkunat ovat myrkkyä 5G-signaalille.
Antennit 5G-signaalin voimistamiseen
Ympärisäteilevästä 5G/4G-antennista on paljon hyötyä kaupungeissa, kun tukiasemia on paljon ja signaali voi tulla monestakin eri suunnasta. Ympärisäteilevä antenni on myös asentajaystävällinen, sillä sille ei tarvitse tehdä suuntausta lainkaan. Finnsat antennit FS1500 ja FS3500 ovat ympärisäteileviä.
Kauempana tukiasemasta käytetään suunnattavaa Finnsat FS5000 antennia. Se asennetaan suuntaamalla antenni kohti haluttua mobiilitukiasemaa. MIMO asennus tehdään käyttämällä kahta FS5000 antennia ja säätämällä polarisaatiot 45° kulmaan, yksi antenni -45° ja toinen +45° kulmaan.
Antennien lisäksi SLO:n tuotevalikoimasta löytyvät tärkeimmät tarvikkeet asennuksen helpottamiseksi. Esimerkiksi ohuen SSK-01 adapterikaapelin avulla saat signaalin ulkoa antennilta sisälle modeemille ikkunan tai oven tiivisteen välistä. STK-01 kaapeli sopii taas 4G/5G-lisäantennin ja modeemin yhdistämiseen.
Sähkönumero |
Tuote |
75 506 22 |
Finnsat FS1500 5G/4G MIMO paneeliantenni |
75 506 20 |
Finnsat FS3500 5G/4G MIMO paaluantenni |
75 260 72 |
Finnsat FS5000 5G/4G suunnattava antenni |
74 190 32 |
Finnsat SSK-01 SMA-naaras/SMA-uros adapterikaapeli 50ohm 50cm |
74 190 30 |
Finnsat STK-01 adapterikaapeli SMA-naaras/TS9-uros 50ohm 20cm. |
Teksti ja kuvat: Finnsat