Syrjäseudut voivat olla luonnonvoimien armoilla kun sitä katsotaan sähkönjakelun kulmasta. Suomessa kaupungeissa ja kasvukeskuksissa on hyvä ja luotettava infrastruktuuri .

Varavoima on jatkuvasti yleistyvä hankinta niin teollisuudessa, omakotitalouksissa kuin mökeilläkin. Ja syytä onkin. Nykyisten järjestelmien hinnat alkavat olla kohtuullisia saatuun hyötyyn nähden. Suhteellisen pienellä hankinnalla saadaan varmistettua normaali eläminen sähkökatkojen sattuessa. Kehitys on tuonut tullessaan tarpeen sähkön luotettavuudelle.

On olemassa muutamia erilaisia vaihtoehtoja mitä pitää punnita kun varavoimaa mietitään eri olosuhteisiin:

  • Kauanko sähkökatko voi kestää?
  • Montako sähkökatkoa on vuodessa?
  • Kuinka suuren osan ns. normaalista olosuhteista halutaan aggregaatilla turvata?
  • Tarvitseeko järjestelmän olla riippuvainen käyttäjästä vai tarvitaanko enemmän automaatiota?

 


Vaihtoehto 1: Kannettava aggregaatti

Esimerkkituote: Inmesol AH-550-M bensiiniaggregaatti 5.5 kW – SLO:n verkkokaupasta sähkönumerolla 6427584

Olet paikalla sähkökatkoksen sattuessa tai verkossa ei ole mitään kriittistä. Voit hyvin turvautua siirrettävään generaattoriin jonka noudat sähkökatkon sattuessa ja kytket tarvittavat laitteet aggregaatin ulostuloon esim. jatkojohdoilla. Tämä vaihtoehto vaatii eniten sinulta, mutta on myös huokein vaihtoehto.

Mitoitus voidaan miettiä sen mukaan mitä halutaan turvata. Kun siirrytään suurempiin aggregaatteihin on syytä huomioda lisääntyvä paino. Pienimpiä malleja siirtää vielä 1 henkilö, mutta keskikokoista tai isompaa aggregaattia on syytä liikuttaa pyöräsarjan avulla.


 

Vaihtoehto 2: Kiinteästi asennettava siirrettävä aggregaatti

Esimerkkituote: Inmesol 3-L-AL-1000-E dieselaggregaatti 8 kW – SLO:n verkkokaupasta  sähkönumerolla 6427604  

 

Kohteesi sähköverkko on myös mahdollista varustella niin, että voit tarvittaessa kytkeä verkkosyötön rinnalle varavoiman. Tässä tapauksessa aggregaatin. Varavoiman käynnistys ja kytkentä on edelleen tehtäväsi, mutta verkon valmistelu mahdollistaa sen, että kaikki kohteessasi toimii normaalisti. Mitoituksessa pitää huomioida mahdolliset käynnistysvirrat. Näitä tuottaa mm. 3 -vaiheiset pumput. Aggregaattia voi olla syytä ylimitoittaa jos sitä verrataan nominaali kuormaan.

 


Vaihtoehto 3: Automaattinen varavoimala

Esimerkkituote: Inmesol 3-L-AL-1500-CA dieselaggregaatti 12 kW – SLO:n verkkokaupasta sähkönumerolla 6427609

Tarjolla on myös järjestelmä mikä on täysin automaattinen. Tämä ei vaadi läsnäoloasi vaan järjestelmää tarkkailee verkkoa ja katkon sattuessa käynnistää aggregaatin. Järjestelmä siirtää myös kuorman aggregaatille.

Verkon palautuessa järjestelmä siirtää kuorman takaisin valtakunnan verkkoon ja sammuttaa aggregaatin. Tämä vaihtoehto on kohteisiin missä ei välttämättä aina olla paikalla tai arvostetaan automaattista toimintaa.

Automaattinen järjestelmä mitoitetaan yleisesti ottaen kattamaan pääsulakkeesi koko. Tämä mahdollistaa normaalin toiminnan sähkökatkon aikana.


Mitä radon on?

Radon on puhuttanut viime aikoina paljon niin mediassa kuin työpaikkojen kahvipöydissäkin. Tässä artikkelissa selvitetään, mitä se radon oikein on ja missä sitä esiintyy. Lyhykäisyydessään radon on hajuton, näkymätön ja mauton radioaktiivinen kaasu, jota voi esiintyä esimerkiksi kodin tai työpaikan sisäilmassa. Radon on viimeisimmissä tutkimuksissa osoittautunut paljon luultua vaarallisemmaksi. Itse asiassa yli puolet suomalaisten saamasta säteilystä tulee radonista. Se lisää keuhkosyövän riskiä erityisesti tupakoijilla. Radonia erittyy sisäilmaan maaperästä. Mitä enemmän maaperässä on uraania, sitä korkeampia ovat myös rakennuksen radonpitoisuudet. Suomessa radonia on sisäilmassa enemmän kuin vaikkapa muissa Euroopan maissa. Se johtuu kallio- ja maaperämme uraanipitoisuudesta, ilmastostamme sekä rakennustekniikastamme. Suomessa suurimmat radonpitoisuudet löytyvät tyypillisesti Etelä-Suomesta, Pirkanmaalta sekä Kaakkois-Suomesta. Radonhaittaa esiintyy kuitenkin kaikkialla Suomessa. Radonpitoisuudet pitää mitata Koska radonia ei voi havaita aistien avulla, mittaus on ainoa luotettava keino saada asia selville. Rakennuksen radonpitoisuus on korkeampi talvella kuin kesällä, joten mittaus kannattaa tehdä syyskuun alun ja toukokuun lopun välisenä aikana. Kun mittaat arvoja pidemmältä ajalta, näet myös sen, vaihteleeko radonin määrä sisäilmassa esimerkiksi ilmanvaihtoa ja tuuletusta säätämällä. Lue myös [su_posts template="templates/teaser-loop.php" posts_per_page="4" taxonomy="post_tag" tax_term="62" order="desc"] Uudisrakentamisessa radon otetaan nykyään hyvin huomioon. Jos kotisi ei ole uudenkarhea, radonmittauksesta on syytä huolehtia. Mikäli sisäilmasta löytyy liikaa radonia, on torjuntaan kuitenkin useita konsteja, joilla radon pyritään pitämään pois talon sisältä. Yleisimmin käytetään radonimuria ja radonkaivoa. Olemme testanneet useita helppokäyttöisiä radonmittareita, jotka mittaavat tehokkaasti sisäilman laatua ja antavat luotettavan tuloksen sisäilman radonpitoisuudesta. Tulosten pohjalta tiedät, tarvitseeko kodissasi ryhtyä toimenpiteisiin. Valitse sopivin laite Airthingsin radonmittarit ovat helppokäyttöisiä ja usein myös tilasta toiseen helposti siirrettäviä. Osassa laitteista näet luvut suoraan mittarin digitaalinäytöstä ja osassa taas mobiiliapplikaation kautta. Monet laitteista mittaavat myös muita hyödyllisiä lukuja, kuten ilmankosteutta, lämpötilaa sekä VOC-yhdisteitä, joita voi esiintyä vaikkapa rakennus- tai sisustusmateriaaleissa. [su_table] Snro   Tuote 6706800 Airthings Wave   Toimii mobiiliapplikaatiolla, mittaa Radonin lisäksi lämpötilan ja ilmankosteuden 6706801 Airthings Corentium Lue Radonarvot suoraan laitteen ruudulta 6706802 Airthings Wave plus Toimii mobiiliapplikaatiolla, mittaa Radonin lisäksi lämpötilan, ilmankosteuden, VOC-yhdisteet, hiilidioksidin ja ilmanpaineen ✨ Airthings Wave Plus ilmanlaatumittarit Tekniikan Maailman testissä. Lue » [/su_table]

Jännitetyöhön turvallisuutta ja helppoutta

Klauke akkutoiminen hydraulinen katkaisutyökaluperhe etäkäytöllä

MIKÄ ON YRITYKSESI TYÖTURVAVÄLINEIDEN KUNTO?

Useat yritykset ovat ottaneet työturvallisuuden päätavoitteeksi