Ruotsalaisen Boliden-konsernin omistama Kevitsan kaivos Sodankylässä on Suomen suurin avolouhos, joka työllistää yli 500 henkilöä. Vuonna 1987 löydetty Kevitsan mineraaliesiintymä on yksi Suomen suurimmista. VACON®-taajuusmuuttajat tehostavat kaivoksen useita eri prosesseja ja tuovat säästöjä. 

 

Toukokuussa 2012 käynnistyneen Kevitsan kaivoksen päätuotteita ovat nikkeli- ja kuparirikasteet. Lisäksi kaivokselta saadaan paljon mm. platinaa ja kultaa. Ensimmäiset VACON-taajuusmuuttajat asennettiin vuonna 2011, ja nykyään noin 400 VACON-taajuusmuuttajaa tehostaa kaivoksen toimintaa mm. sovittamalla tuotannon eri prosessit keskenään vallitsevan tuotantotarpeen mukaan. Tällä säästetään sekä energiaa että mekaniikkaa.

Suurin osa Kevitsan kaivoksen laitekannasta on aina ollut VACON-laitteita. Kevitsan kaivoksella on nyt ryhdytty korvaamaan VACON NXS -tuotesarjaa VACON 100 -laitteilla, kun uusia kohteita tulee ja kaivoksen vanha varaosavarasto ehtyy.

Taajuusmuuttajia hyödynnetään kaivoksen useissa eri käyttökohteissa, kuten murskaimissa, pumpuissa, kiviaineksen kuljettimissa, pölynpoistopuhaltimissa ja ilmanvaihdossa. Näiden lisäksi taajuusmuuttajia on koekäytössä muutamassa sekoittimessa, joiden pyörimisnopeus tuotannon aikana määräytyy prosessin tarpeiden mukaan. Taajuusmuuttajilla voidaan esimerkiksi pehmentää käynnistystä rajoittamalla käynnistysvirtaa ja säätämällä kiihdytysaikaa.

VACON® 100 INDUSTRIAL on väkivahva vaihtoehto teollisuussovelluksiin

Kevitsan kaivoksen vaativimmissa sovelluksissa käytetään VACON 100 Industrial -taajuusmuuttajia. Niitä on saatavilla koko tehoalueelle 800 kW:iin asti, ja ne on helppo liittää kaikkiin tärkeimpiin moottorin ohjausjärjestelmiin. Kaikki teholuokat ovat saatavina taajuusmuuttajamoduuleina, ja suuremmat teholuokat voidaan toimittaa myös lattialle asennettavina, kaapitettuina kokonaisuuksina.

 

Kaapitettu VACON® 100 Enclosed Drive tositoimissa kaivoksella

VACON 100 Industrial sisältää useita vakio-ominaisuuksia, kuten sisäänrakennetun PLC:n, RS485- ja Ethernet-pohjaisen kenttäväylätuen, sekä lakatut piirikortit. Lisäksi Safe Torque Off (STO) -toiminto lisää esimerkiksi kuljettimien turvallisuutta estämällä taajuusmuuttajan tahattoman käynnistyksen.

VACON-100-ED

Taajuusmuuttajiin suunniteltu erillinen jäähdytyskanava takaa laitteen ja siihen integroitujen komponenttien tehokkaan jäähdytyksen. Näin taajuusmuuttajan käyttöikää saadaan pidennettyä myös ankarissa olosuhteissa. Lisäksi ATEX-sertifioitu termistoritulo on suunniteltu erityisesti moottoreiden lämpötilan valvontaan tiloissa, joissa voi olla räjähdysalttiita aineita.

Bolidenin Kevitsan kaivokselle menevät taajuusmuuttajat varustetaan aina valmiiksi lakatuilla piirikorteilla. Lakkauksen ansiosta piirikortit kestävät vaativia ympäristöolosuhteita, kuten ilmassa olevaa pölyä ja kemiallisia yhdisteitä.

Lisäksi VACON 100 -sarjan suurimpia hyötyjä saadaan ohutkalvokondensaattoreiden käytöstä. Ne pidentävät taajuusmuuttajien käyttöaikaa, vähentävät huollon tarvetta ja tuovat selvää säästöä käyttökuluissa.

Kevitsan kaivoksen taajuusmuuttajien välisessä tietoliikenteessä on alusta asti käytetty Profibus -kenttäväylää. Kaivoksella on käytössä myös muutama Profinet IO -ratkaisu, ja kiinteistöissä käytetään Modbus-protokollaa, joka on käytettävissä vakiona kaikissa VACON 100 -taajuusmuuttajissa sisäänrakennetun RS485-liitännän kautta. VACON 100 -laitteissa on lisäksi vakiona Ethernet-pohjaisen kenttäväylän tuki, mikä helpottaa esimerkiksi IoT-maailmaan siirtymistä.

 

Pitkä yhteistyö Danfoss Drivesin kanssa

Kaikki VACON 100 -taajuusmuuttajat valmistetaan Danfoss Drivesin Vaasan-tehtaassa, ja kotimaisuus onkin Kevitsan kaivokselle tärkeä asia. Pitkän yhteistyön ansiosta Danfoss Drivesin taajuusmuuttajat ovat tulleet kaivoksella tutuiksi, mikä helpottaa käyttöönottoa ja kunnossapitoa. Danfoss Drives on myös käynyt kouluttamassa Kevitsan kaivoksen henkilökuntaa käyttöönottoon ja ylläpitoon liittyvissä asioissa. Kaivoksen henkilökunnan taajuusmuuttajatietämys onkin erinomaisella tasolla.

Hyvä asiakaspalvelu, luotettava huolto ja asiantunteva tekninen tuki ovat Danfoss Drivesille kunnia-asioita. Huoltopalvelua tarjotaan mm. Danfoss Drivesin valtuuttaman huoltopartneri Caverionin kautta, ja teknistä tukea on nopeasti saatavissa ympäri vuorokauden vuoden jokaisena päivänä.

- Olemme saaneet erittäin hyvää, henkilökohtaisen tuntuista palvelua Danfoss Drivesilta, Kevitsan kaivokselta kiitellään.

 

Teksti:
Susanne Vähäjylkkä / Vacon (Danfoss Drives)
Kuva:
Boliden Kevitsa Mining Oy

ACS880 teollisuustaajuusmuuttaja

Soveltuu monipuolisesti teollisuuden tarpeisiin ACS880 on taajuusmuuttaja, joka soveltuu laajaan skaalaan erilaisia sovelluksia erittäin tarkan moottorisäätönsä ansiosta.

ACS380 ja ACS480 – taajuusmuuttajien erot

Suunniteltu kaappiasennuksiin ACS380 sarjan taajuusmuuttajat on suunniteltu erityisesti  koneenrakennusta silmällä pitäen. Kummatkin taajuusmuttajat, ACS380 ja ACS480, sopivat kaappiasennuksiin ja näiden suojausluokitus on IP20.  ACS380 on laajemmin konfiguroitavissa EMC suojauksen (C4-C2, EN 61800-3), takaisinkytkentöjen (HTL/TTL enkooderi) ja valmiiden kokoonpanojen suhteen.

Syötönvaihtokytkin on luotettavan sähköjärjestelmän perusta– valitse kytkin käyttötarpeen mukaan

Sähkönjakelun hallitsemattomista häiriöistä voi olla kriittisille elintoimintoja ylläpitäville laitteille ja suurille tuotantolaitoksille suuria haittoja. Puhutaan vakavista ja kalliista asioista; ihmishenki, henkilöturvallisuus ja merkittävät taloudelliset kustannukset.