Taajuusmuuttajan valinnassa tulee erityisesti kiinnittää huomiota siihen, millaiseen sovellukseen taajuusmuuttajaa käytetään. ABB:llä on laaja valikoima eri taajuusmuuttajasarjoja, jotka on suunniteltu juuri eri sovelluksia ajatellen.

ACH 580, ACS580 vai ACS880?

Esimerkiksi ACH580 on suunniteltu kiinteistöautomaation puhallin- ja pumppusovelluksiin. ACH580 on vakiona seinälle asennettava taajuusmuuttaja, eli sen voi asentaa suoraan sähkötilan seinälle.

Sen vakio-ominaisuuksiin kuuluvat:

  • C2 tason EMC -suodin
  • Erittäin helppokäyttöinen ohjauspaneeli
  • IP21 luokitus, joka on muutettavissa lisäoptiolla IP55 luokitukseksi.

Sovelluksessa tulee erityisesti kiinnittää huomiota siihen, millainen sovelluksen luonne on. Eli onko kysymyksessä neliöllinen- vai vakiomomenttisovellus. Neliöllisiä sovelluksia ovat esimerkiksi pumput ja puhaltimet, kun taas vakiomomenttisovelluksia ovat kuljettimet ja nosturit.

Se, millainen luonne sovelluksella on, vaikuttaa taajuusmuuttajan ominaisuuksiin muun muassa mitoituksen ja moottorisäädön osalta. Puhallinkäytöissä on yleistä mitoittaa taajuusmuuttaja normaalin käytön mukaan, kun ylikuormitustarpeita ei yleensä ole. Muun muassa kuljettimissa on yleistä mitoittaa taajuusmuuttaja raskaankäytön mukaan, mikä tarkoittaa askelta suuremman taajuusmuuttajan valintaa sovelluksessa käytettävän moottorin nimellisvirtaan nähden.

Vakiomomenttikäytöt vaativat yleensä moottorisäädöltä nopeampaa momenttivastetta, mikä osaltaan vaikuttaa taajuusmuuttajan valintaan. ACS580:n vektorisäätö ja ACS880:n DTC-säätö soveltuvat nopean momenttivasteen ansiosta erilaisiin vakiomomenttisovelluksiin. ACH580 soveltuu puhallin- ja pumppukäyttöihin skalaarisäätönsä ansiosta.

Vaatiiko sovellus säätöä vai riittääkö pehmeä käynnistys?

Taajuusmuuttajille ja pehmokäynnistimille on omat sovelluksensa ja tarpeensa. Sovellusten näkökulmasta nopeussäätöä tai vaikka paikoitusta vaativiin kohteisiin soveltuvat taajuusmuuttajat. Tällaisia kohteita ovat vaikkapa lämpötilan mukaan säätyvät ilmastoinnit, nosturit tai eri nopeuksia vaativat kuljettimet.

Pehmokäynnistimille sopivia sovelluksia ovat ne, joissa ei vaadita nopeuden säätöä eli pehmeä käynnistys ja pysäytys riittävät sovelluksen tarpeisiin. Tällaisia kohteita ovat muun muassa pumput ja puhaltimet, joissa säätö ei tapahdu portaattomasti esimerkiksi lämpötilan mukaan.

Pehmokäynnistimiä on erilaisia

Pehmojen valinnassa on erityisen tärkeää kiinnittää huomiota siihen, millaiseen sovellukseen pehmokäynnistin tehonsa puolesta asennetaan. Valintaan vaikuttaa myös käynnistimeltä vaaditut ominaisuudet.

ABB:llä pehmokäynnistimien valinta on tehty helpoksi ABB Prosoft työkalun avulla. Työkalu on ladattavissa verkosta ja sen avulla pystyt valitsemaan sovellukseen sopivan pehmokäynnistimen.

ABB:llä eri pehmokäynnistin sarjoja on kolme:

  • PSR (tehot: 1,5-55 kW)
  • PSE (tehot: 7,5-200 kW)
  • PSTX (tehot: 15-710 kW)

PSR on helppokäyttöinen ja suoraviivainen pehmokäynnistin pienemmille tehoille, kun PSE on suunnattu pumppusovelluksille aina 200 kW asti. PSTX on tarkoitettu erilaisia suojaustoimintoja vaativille sovelluksille ja suurille tehoille 710 kW asti. PSTX soveltuu kaikkiin sovelluksiin, joissa ei tarvita moottorin säätöä.

Teksti:
Patrik Tikka
Product Manager Robotics and Motion
ABB OY

FHV7 -sarjan älykamera mahdollistaa konenäkötarkastukset

OMRON tuo markkinoille FHV7-sarjan älykameran, jossa on maailman ensimmäinen Multi Color-valo ja 12 megapikselin kuvakenno.  OMRON on ilmoittanut uuden FHV7-sarjan älykameran maailmanlaajuisesta julkaisusta. Kameran valaistus- ja kuvankäsittelytoiminnot mahdollistavat edistykselliset konenäkötarkastukset. Jo yksi kamera riittää Maailman ensimmäisen Multi Color-valon ja luokkansa parhaimman, 12 megapikselin korkearesoluutiokameran ansiosta jo yksi ainoa FHV7-sarjan älykamera täyttää teollisuuden korkeimpien laatustandardien vaatimukset konenäkötarkastuksissa laajan valikoiman tuotantolinjoilla.   [siteorigin_widget class="SiteOrigin_Widget_Image_Widget"][/siteorigin_widget]Älykameran edut Yksi kamera useiden eri tuotteiden tarkastamiseen Useisiin sovelluksiin sopiva modulaarinen rakenne Parempi tuotantolaatu sykliajoista tinkimättä [siteorigin_widget class="SiteOrigin_Widget_Image_Widget"][/siteorigin_widget]

Weidmülleriltä 24 volttiin sopivat PoE kytkimet

Weidmüller tarjoaa laajan valikoiman sekä hallittuja että hallitsemattomia Power over Ethernet (PoE) -kytkimiä, joiden virtalähteenä voi käyttää teollisuudesta tuttua 24 voltin virtalähdettä.

Räjähdysvaarallisen tilojen (Ex) valaistusratkaisut

Useissa teollisuusympäristön tiloissa on alueita, joissa on olemassa räjähdysriski. Näitä riskejä yritetään torjua tiukkojen sääntöjen avulla, ja valaisimet ovat olennainen osa riskienhallintaa. Räjähdysvaarallisten tilojen (Ex) valaisimien käyttäminen näillä alueilla on pakollista. Niiden luokitukset perustuvat vaarapotentiaalin mukaisiin vyöhykkeisiin.