Pelastuslain mukaan väestönsuojassa tulee olla matkaviestimen käytön mahdollistava tekninen järjestelmä. Määräykset täyttävä järjestelmä saadaan helposti toteutettua asentamalla Finnsat FS1000-N antenni väestönsuojaan, ympärisäteilevän FS3000 antennin ulos ja näiden väliin sopivan pituinen matalahäviöinen FSxxNN -kaapeli.
Väestönsuojassa matkapuhelinliittymän on toimittava häiriöttömästi ja kuuluvuuden on oltava riittävä. Antennit on asennettava sekä johdotukset ja kaapeloinnit tehtävä tarkkojen väestönsuojiin suunniteltujen ohjeiden mukaan sekä sisällä väestönsuojassa että sen ulkopuolella.
Finnsat antennit ovat varma valinta VSS-asennuksiin
Finnsat FS3000 (sähkönumero 75 260 89) ja FS1000-N (sähkönumero: 75 506 30) on suosittu antennipari väestönsuoja-asennuksiin.
FS3000 on ympärisäteilevä antenni. Tästä on paljon hyötyä kaupungeissa, kun tukiasemia on paljon ja signaali voi tulla monestakin eri suunnasta. Ympärisäteilevä antenni on myös asentajaystävällinen, sillä sille ei tarvitse tehdä suuntausta lainkaan.
FS3000 asennetaan mahdollisuuksien mukaan kiinteistön katolle. Jos tämä ei onnistu, niin asennus kiinteistön seinälle 5 metrin korkeudelle riittää. Antennien välisen kaapelin pituus saa olla maksimissaan 30 metriä. Liian pitkä kaapeli hukkaa antennin vahvistuksen signaalista kokonaan.
Väestönsuojaan asennetaan siellä toimiva yleisen matkapuhelinverkon laajakaista-antenni FS1000-N turvaamaan matkapuhelinliikenteen kuuluminen suojassa. Antennissa on taipuisa puolen metrin johto, jonka päässä on N-naaras liitin asennuksen helpottamiseksi.
FS3000
FS1000-N
Sopivan mittainen kaapeli takaa parhaan lopputuloksen
Ulos asennettu antenni kaapeloidaan väestönsuojaan antennin impedanssiin sopivalla vähähäviöisellä kaapeliIla. EcoFlex10Plus on laadukas 50 ohmin koaksiaalikaapeli vaativaan ammattikäyttöön. Kaapeli on CPR-luokaltaan ECa.
Juuri sopivan mittainen kaapeli on VSS-asennuksessa (ja mobiilidata-asennuksissa muutenkin) paras, koska signaalin aktiivinen vahvistus Suomessa on luvanvaraista.
Asennus hoituu helposti valitsemalla antennien väliin oikean mittainen Finnsat valmiskaapeli. Asennus onnistuu valmiskaapelilla vaivattomasti, kun kaapelin molempiin päihin on tehdasolosuhteissa valmiiksi asennettu N-liittimet. Molemmissa antenneissa on liittimenä N-naaras ja kaapelissa N-uros. Asennusvaiheessa riittää liittimien kiristys sopivaan tiukkuuteen sopivalla työkalulla.
Pinta-asennuksessa kaapeli tulee asentaa suojaista reittiä tai suojata lujalla putkella väestönsuojan ulkopuolella. Lopuksi läpivienti ja sen tiivistys tulee tehdä huolella.
Moni on varmasti ollut videoneuvottelussa, jossa vastapuolen videokuva jäätyy kesken lauseen tai näyttö muistuttaa enemmän Minecraft -peliä kuin kuvaa vastapelurista. Ongelman aiheuttaa heikko signaali, jolloin datan latausnopeudet hiipuvat ja yhteys kärsii.
Kun sähkönjakeluyhtiö Koillis-Satakunnan Sähkö Oy kehitti kotimaisen vastineen verkkosaneerauksissa käytettävälle tulppavarokekaapille, syntyi Rapid 2.4/1 (snro 5400013).
Kun rakennuskohde valmistuu ja on luovutuksen aika, moni pähkäilee loppuasiakirjojen kanssa. Tässäkin asiassa keskittäminen SLO:lle kannattaa ja helpottaa työtäsi.