Vaativissa olosuhteissa on syytä varmistaa, että ympäristö ei vahingoita järjestelmän kriittisiä osia. Tämä voidaan varmistaa suojaamalla tuotteisto suojaletkuilla suunnittelijan asettamin reunaehdoin sekä ammattimaisella asennuksella. Myös suojaletkuja ja -ratkaisuja on erilaisia vaihteleviin teollisiin tarpeisiin. Tässä kirjoituksessa käsitellään kolmea suojaletkun valintaan vaikuttavaa asiaa.

Käyttökohteita on lukematon määrä

Projektikohteita ovat esimerkiksi teräs-, kemian-, puolustus- ja elintarviketeollisuus sekä koneenrakentajat. Myös paljon puhuttu tehdassalien automaatio ja IoT vaativat suojauksen herkkien instrumentointien osalta tiedonsiirron varmistamiseksi.

SLO:n kautta hankittua teollisuustuotteistoa voidaan käyttää erittäin vaativissakin olosuhteissa mm. UV-suojauksen, mekaanisen rasituksen sekä kosteuden ja paineen estämiseksi. Oikein valitut ratkaisut varmistavat toiminnallisuuden sekä pitkäaikaisen käyttöiän niin kotimaisissa olosuhteissa kuin vientiteollisuuden kohteissa.

SLO:n verkkokaupan valikoimasta löytyvät myös vientiteollisuuden tarpeisiin vaadittavat hyväksynnät kuten UL ja  CSA.

Valmistusmateriaalina metalli, muovi tai niiden yhdistelmä

Suojaputket voidaan jakaa yleisesti taipuisiin metallisiin tai kestomuovisiin järjestelmiin. Myös näiden yhdistely on mahdollista extruusion kautta valmistuksen aikana. Galvanoitu teräsletku eristetään tuolloin erikoisvalmisteisella PVC-päällysteellä, jolloin saavutetaan myös suoja jyrsijöitä vastaan. Antistaattisella pinnoitteella puolestaan saadaan pintavirtausta pienennettyä, jolloin pintapurkausten osuus ja kipinöinti vähenevät.

SLO:n toimittajilta löytyy erittäin kattavat suojaletkujen kemikaalitestaustaulukot. Näiden avulla on helppo arvioida suojaputkien kestävyysvaatimuksia.

Käyttölämpötilaskaala voi olla -260:sta +600:n asteeseen

Riippuen rakenteesta ja materiaaleista, voidaan päästä käyttölämpötila-alueelle, joka alkaa -260 °:sta  ja skaalautuu ylös aina +600°:n. Käyttölämpötila-alue on tarpeen selvittää oikean suojaputken valitsemiseksi. Useimmille käyttäjille lämpötilavaihtelu välillä -45°ja +105° on jo riittävä, mikäli mekaaniset ja kemialliset vaatimukset täyttyvät.

Varmista luotettava liitäntä käyttämällä yhteensopivaa tuotteistoa

Atex-tuotteistossa liitoskohta, jolla suojaletku integroidaan piiriin, on kriittinen. Liitoskohdan ja suojaletkun toimivuuden kannalta on tärkeää käyttää saman valmistajan tuotteistoa. Näin vältetään yhteensopimattomuus ja samalla varmistetaan toimittajan tuotetuki. Liitoskohta kannattaa aina tehdä noudattaen valmistajan ohjeita ja työmenetelmiä.

SLO:n varastovalikoimasta löytyy hyväksytyt liitoskomponentit ja ratkaisut, kuten messinkiniklauksella pintakäsitellyt ja ruostumattomasta teräksestä valmistetut komponentit.

Asennuskohteen liitos- ja kosketuspintojen ollessa eristämättömiä, niklattuja tai sinkittyjä tulisi huomioida mahdollisten sähkökemiallistenparien muodostuminen. Hapettumis- ja pelkistymisilmiöt voivat tulla ongelmaksi, mikäli ulkoiset pintamateriaalit ja ympäristö pitävät toisistaan liialtikin.

Etsi lisätietoa SLO:n verkkokaupasta

Ajantasaisia toimittajiemme kuvastoja löydät SLO:n verkkosivuilta ». Asiantunteva teollisuusmyyntimme auttaa myös valinnoissa.

 

Teksti:
Mika Laukkanen
Tekninen asiantuntija
SLO OY
Kuva:
Sonepar Group

TE Connectivityn päätetuppilot

TE Connectivityn silikonisilla päätetuppiloilla suojaat kaapelipäät kosteudelta kuljetuksen tai varastoinnin aikana

Mekan yleiskäyttöiset, uudet ja kompaktit johtokanavat Instal® 100 ja 130

Instal® 100 ja 130 mallit tarjoavat nyt markkinoiden monipuolisimmat asennusmahdollisuudet ja eniten yhteensopivia kanavakalusteita.

PIPELIFE ROCKY jatkoholkit

Mustat Rocky PE -jatkoholkit 75, 90, 110, 125, 140 ja 160mm putkien jatkamiseen.