Seppo Mustonen
Aluejohtaja,
Sonepar Suomi Oy
9.6.2023

Kansainvälinen energiajärjestö (IEA) arvioi, että aurinkoenergiaan investoidaan tänä vuonna maailmanlaajuisesti 380 miljardia dollaria, mikä ylittää ensimmäistä kertaa öljyntuotannon investoinnit. Sonepar myi viime vuonna solar-järjestelmiä kahdella miljardilla eurolla, ja olemmekin Euroopan suurimpia aurinkojärjestelmien toimittaja.

Nyt on oikea aika investoida aurinkosähköjärjestelmään, koska se maksaa itsensä nopeasti takaisin. Olipa kohde omakotitalo, asuntoyhtiö, maatila, kesämökki tai vaikkapa teollisuushalli, kannattaa tänä kesänä tilata aurinkopaneelit. Omakotitaloissa asuvat saavat työn osuudesta kotitalousvähennyksen ja maatilat saavat maatalouden investointitukea aurinkovoimalan hankintaan.

Juuri tällä hetkellä pörssisähkön hinta on alhaalla, koska patoaltaat ovat täynnä tulvavettä. Varmaa on, että sähkön hinta vaihtelee, ja toisaalta siirtohinnatkin voivat nousta. Aurinkosähkö on myös ekologinen valinta ja se luo turvaa myös sähkökatkoihin. Oma hiilijalanjälki pienenee, koska aurinkosähkön hiilijalanjälki on energiamuodoista pienimpiä.

Aurinkosähkömarkkina kasvaa nyt nopeasti niin globaalisti kuin Suomessakin. Suomessa tullaan asentamaan seuraavan vuoden sisällä saman verran aurinkosähköjärjestelmiä mitä on asennettu tähän mennessä. Oman aurinkovoimalan pystyttämispäätökseen kannustaa aurinkosähkön hinnan lisäksi laitteistojen hankintahintojen laskeminen. Kun jokainen meistä voi olla puhtaan sähkön tuottaja ja myyjä, niin sähkön tuotantorakenne laajenee, hajaantuu ja muuttuu aiempaa vähäpäästöisemmäksi.

Soneparilta saat kaikki solartuotteet. Itse maahantuomiemme laadukkaiden aurinkopaneelien lisäksi meiltä löytyy invertterit ja paneeleiden kattokiinnitystarvikkeet sekä kaapelit, turvakytkimet ja aurinkopaneelien testaukseen tarvittavat mittarit. Autamme mm. suunnittelussa ja mitoituksessa, hintamme ovat kohdallaan, tavaraa löytyy heti varastosta ja logistiikkamme toimii niin, että saat tuotteet yhdessä toimituksessa oikeaan paikkaan oikeaan aikana ja ehjänä.

Tutustu Soneparin aurinkosähköratkaisuihin: Lataa esite tästä »

Soneparin solar-valintatyökalu löytyy verkkokaupasta » 

Nyt on energiatehokkuusremontin aika

Rakennusten hiilijalanjäljestä jopa 75% syntyy käytön aikana. Rakennusten energiatehokkuuden parantaminen on keskeinen keino pienentää energiankulutusta ja siten auttaa ilmastonmuutoksen hillitsemisessä.   Ratkaisevassa roolissa on rakennusten käytönaikainen energiatehokkuus Korjaamisen tarve ei katoa poikkeustilanteessa minnekään, joten myös nyt on oikea aika tehdä kiinteistöjen energiaremontteja. Varsinkin omakotitaloissa pystyy jo pienillä teoilla vähentämään energiankulutusta. Energiatehokkuus on myös osa huoltovarmuutta, koska se parantaa energiaomavaraisuuttamme. Valtiolta avustusta energiaremonttiin Valtio antaa energia-avustuksia remontteihin, jolloin yhä useammalla on taloudellinen mahdollisuus parantaa oman kodin tai taloyhtiön tehokkuutta. Jokainen korjattu rakennus on askel kohti hiilineutraalimpaa Suomea. Lisäksi toimiva sähköistys lisää helppoutta, hyvinvointia ja kiinteistön turvallisuutta. Älykkäät talotekniset ratkaisut kehittyvät vinhaa vauhtia Digitalisaatio ja rakennusautomaatiojärjestelmät tarjoavat valtavat mahdollisuudet kiinteistöalalle. Älykkäät rakennukset ovat kohta keskuudessamme, koska ihmiset haluavat helppoa, turvallista, energiaa säästävää ja vähäpäästöistä elämäntapaa. Parempaa valoa uudella LED-tekniikalla Älykäs teknologia mahdollistaa myös kustannusten, resurssien ja energian säästön infrassa, rakentamisessa ja liikenteessä. Valaistusremontilla saadaan säästöjä käyttökustannuksiin ja parannetaan valaistuksen määrää ja laatua valitsemalla uutta led-tekniikkaa. Uusimalla niin ulko- kuin sisävalaistus säädettäviin ja pitkäikäisiin led-valaisimiin, tilan viihtyisyys paranee ja hiilijalanjälki pienenee. Sivutuotteena positiivinen yrityskuva ja mukavammat työolosuhteet Vähäpäästöisyys ja energiatehokkuus ovatkin nyt yritystenkin liiketoiminnan ytimessä, joten toimitilojen, hallien ja piha-alueiden korjaustarve kannattaa tarkistaa. Oheishyötyjen, kuten asiakastyytyväisyyden, maineen sekä työolosuhteiden paraneminen kannattaa huomioida myös kannattavuustarkasteluissa. Nyt kannattaa investoida aurinkojärjestelmiin ja sähköautojen lataukseen Ajankohtaisia investointikohteita ovat energiatehokkuuden lisäksi myös mm. aurinkosähköjärjestelmät sekä sähköautojen latausasemat. Näidenkään asennus ei katso vuodenaikaa. Hyvä on myös muistaa, että kiinteistön arvo kasvaa energia- ja kustannustehokkuuden myötä.   [su_box title="Neljä syytä tehdä energiaremontti" style="soft" box_color="#eceef0" title_color="#0f0d0d"] Valtio avustaa energiaremontteja Rakennusautomaatiolla saat säästöjä Uudella led-tekniikalla parannat valaistusta samalla kun säästät Vähäpäästöisyys ja energiatehokkuus ovat modernin liiketoiminnan ytimessä [/su_box]  

Riittääkö sähkö ensi talvena?

Suomesta on tulossa omavarainen sähköntuotannossa parin vuoden aikana. Tämä on iso muutos, koska olemme tarvinneet tuontisähköä vuosikymmeniä, eli olemme ostaneet sähköä naapurimaistamme.

Froniuksen Hybridi-invertterit ja Growattin akkuratkaisut

Froniuksen aurinkoinvertterit Fronius panostaa voimakkaasti Symo GEN24 Plus mallistoon Euroopan tehtaillaan. Näiden inverttereiden lyömätön etu on niin sanotussa ”PV-point” ulostulossa, josta käyttäjä voi sähkökatkon aikana ottaa max 3000VA ulostulotehon, auringonpaisteen ja paneelitehon niin salliessa. PV-pointin ulostulo voidaan toteuttaa vikavirtasuojatulla pistorasialla, jolloin käyttöominaisuudet ovat kaikkien pienitehoisten kodinkoneiden ulottuvissa, aurinkopaneelien tehonsyötön niin salliessa.