Vauhdikkaalle lajille rakennettiin ensimmäinen koko matkalta valaistu kilparata

80 kilometriä Seinäjoelta itään sijaitseva Soini tunnetaan maailmalaajuisesti hyvin erityisestä urheiluradastaan. Kyseessä on yli 300-metrinen alamäkiluistelurata, mihin asennettiin syksyn 2022 aikana led-valaistus. Nyt Soinissa on maailman ainoa valaistu ja kiinteästi rakennettu MM-tasoinen kilparata. Asennustyön toteutti Sähköasennukset Aatu Ahopelto Oy ja Sonepar Suomi Oy oli tämän erityisen projektin sähkötuotteiden ensisijainen hankintapaikka.

Alamäkiluistelu on verrattain tuore laji

Yli 300 metrin pituinen valaistu rata kiemurtelee Etelä-Pohjanmaalla Soinissa Vuorenmaan laskettelurinteen läheisyydessä. Näyttävä rata tarjoaa ensiluokkaiset harjoittelupuitteet Suomessa vielä pienen lajin suurille lupauksille. Soinin lisäksi Suomesta löytyy toinen kiinteä alamäkiluistelurata Rautalammilta.

Alamäkikilpailun harjoitukset. Kuva: Jani Ojala
Kuva: Jani Ojala
Alamäkikilpailun osakilpailu. Kuva: Jani Ojala
Kuva: Jani Ojala

Kaikki sai alkunsa vuonna 2000 Red Bullin näytöslajista ja siitä tekeminen on vuosi vuodelta kehittynyt. Suomessa harrastajia on vielä vähän, mutta kilpailuissa käyvä kärki on sitäkin kirkkaampaa. Suomella on nimittäin ollut hyvä kisamenestys ja radan tarjoamien harjoitusmahdollisuuksien uskotaan vielä parantavan sijoituksiamme maailmalla.

Kilpailut olivat mielessä uuden radan suunnitteluvaiheessa, sillä Soinin yli 300 metriä pitkä rata täyttää kansainvälisten kisojen vaatimukset. Lisäksi uusi rata haluttiin valaista, sillä se mahdollistaa kisojen järjestämisen myös illalla. Radan rakentamisesta vastasi urheiluseura Soinin Sisu ja projektin toteutti soinilainen pienyrittäjä Aatu Ahopelto, joka luotti hankinnoissaan Sonepariin.

Hyvä myyjä on pienyrittäjän tärkeä pelikumppani

Kohteeseen tilattiin Soneparin kautta 750 metriä Airamin Rigel -valonauhaa, jolla valaistiin yli 320 metrisen luistinradan laitarakenteet. Tuotteen valinnassa auttoi Soneparin tuttu omamyyjä.

Asennus tehtiin pintaan ja valonauhan lisäksi työmaalle toimitettiin Soneparin normaalitoimituksena myös tarvittavat kaapelit.

Soneparin myyjä laski, miten projektin pystyisi toteuttamaan kustannustehokkaasti. – Tukkuliikkeen myyjällä on iso merkitys, kun on kyse yhden miehen yrityksestä. Myyjä auttaa todella paljon asioiden selvittelyssä, muistuttaa yrittäjänä jo yli 16 vuotta toiminut Aatu.

Soinin radan valaistus oli ensimmäinen laatuaan

Soinin alamäkiluistelurata on valmistumassa.
Kuva 1: Rata on lunta vaille valmis. Kuva: Sähköasennukset Aatu Ahopelto Oy

Alamäkiluisteluratojen valaistusta ei ole koskaan ennen toteutettu, joten vertailukohtaa suunnittelulle ja toteutukselle ei ollut. Sähköurakoitsijamme piti miettiä paras ratkaisu itse.

Lisäksi radan haastava profiili aiheutti hieman pohdintaa. – Metriäkään ei mäessä ole samanlaista kohtaa, joten laskureita oli vaikea hyödyntää, muistelee Aatu valaistusprojektin suunnittelua.

Projektissa päädyttiin juuri Airamin Rigel -valonauhaan, koska tässä 230 V vaihtoehdossa ei tarvinnut koteloida muuntajia. IP65 -luokan led-nauha soveltuu erinomaisesti ulko- ja sisäalueille, joissa tarvitaan pitkiä ja yhtenäisiä valoviivoja.

Projekti sujui hyvin ja mutkittelevan radan käänteiden ja mutkien vaatiman valonauhan määräkin saatiin arvioitua oikein. Ainoaksi haasteeksi projektissa oli muodostua pakkanen.

Yrittäjämme sormet kyllä kestivät syksyn kipristelevät lämpötilat, mutta asennettava LED nauha kangistui myöhäisen syksyn kirpeissä pakkaspäivissä. Kokeneena sähköasentajana Aatu selvisi vastaan hangoitelleesta valonauhasta ilman suurempia murheita.

Ajantasaiset toimitukset ja tutut tuotteet toimivat arjen tukijalkoina

Koska Soinista, jossa Aatun yritys sijaitsee, on lähimpään Soneparin myymälään pitkä matka, tilaukset tulevat yleensä aina myymäläkäyntien sijasta pääasiassa toimituksina. Ajantasaiset ja tilauksen mukaiset toimitukset ovatkin tämän pienyrittäjän tekemisen kannalta kriittisessä asemassa. Myöhästynyt tai väärä toimitus voisi romuttaa tehdyt suunnitelmat. – Logistiikan toimitusvarmuus onkin yksi niistä asioista ammattitaitoisen ja avuliaan myyjän lisäksi, miksi valitsen asioinnin Soneparin kanssa, painottaa Aatu.

Soinin alamäkiluistelurata
Kuva 2: Näyttävästi valaistu rata odottaa kilpailijoita. Kuva: Aatu Ahopelto

– Arvostan myös valikoiman laajuutta ja pysyvyyttä, sillä arkista tekemistä helpottaa, kun on tutut toimijat ja tuotteet. Myös se auttaa paljon, kun ei tarvitse joka kerta, miettiä valintoja uudelleen. Tutut tuotteet ovat tärkeitä myös siksi, että autoni on konttorini ja teen paljon tilauksia suoraan soittamalla. Siinä ajaessa ei voi paljon selailla tuotevalikoimaa verkkokaupasta, jatkaa Aatu. 

Soinin uudella radalla kisattiin keväällä 2023 maailmanmestaruudesta

Soinin rata vihittiin käyttöön kauden päätöskisassa, kun vuoden 2023 alamäkiluistelun maailmanmestaruus sai näyttävän ratkaisun erinomaisesti valaistulla radalla. Kisoissa oli 60+ laskijaa yli 15 maasta ja katsojiakin oli 1200.

Alamäkiluistelun jännitysnäytelmä päättyi suomalaisittain hyvin, sillä maailmanmestaruus tuli sekä miesten että nuorten sarjassa.

Mitä alamäkiluistelu on?
Soinin alamäkiluistelurata. Kuva: jani Ojala
Kuva 3: Kisaajien vauhti saattaa olla jopa 80 km/h. Kuva: Jani Ojala

Ensimmäinen alamäkiluistelukilpailu järjestettiin Tukholman luonnonjääradalla vuonna 2001 ja on siitä lähtien kasvanut hiljalleen suuremmaksi ja kiinnostavammaksi urheilulajiksi.

Alamäkiluistelu on näyttävä laji, jonka harrastajat ovat omaa luokkaansa. Tässä lajissa kilpailijat luistelevat mahdollisimman lujaa kapeaa, jäädytettyä rataa pitkin. Hypyistä, tiukoista kurveista, pudotuksista, ylä- ja alamäistä koostuvien ratojen pituudet vaihtelevat yleensä 200 metristä 600 metriin.

Parhaimmillaan luistelijoilla on nopeutta jopa 80 km/h. Vertailun vuoksi 30 km/h on vauhti, jossa keskivertopyöräilijä saattaa jo etsiä oman menopelinsä jarrukahvaa.

Alun perin lajia kutsuttiin nimellä “Crashed Ice”, nykyisin lajin virallinen nimi on Ice Cross. Suomeksi puhutaan alamäkiluistelusta. Nykyisenkaltaista usean osakilpailun MM-sarjaa on järjestetty vuodesta 2010 lähtien. Suomessa ensimmäinen osakilpailu järjestettiin vuonna 2016. MM-sarjan pyörittämisestä vastaa kansainvälinen alamäkiluisteluliitto ATSX. https://www.fsxa.fi/info/tietoa-alamakiluistelusta/

Tämä tuote Soinin luisteluradalle asennettiin

Snro

Tuote

 

4209542

Airam Rigel valoprofiili/-nauha – IP65 7W/m 840, 50 m

Jutussa mukana

Aatu Ahopelto
Aatu Ahopelto
toimitusjohtaja
Sähköasennukset Aatu Ahopelto Oy
Risto Pirttinen / Sonepar Suomi Oy
Risto Pirttinen
myyntipäällikkö
Sonepar Suomi Oy

Lue seuraavaksi: Kotkassa kenttävalaistus saneerattiin TV-lähetykset huomioiden

Teksti:
Marja Apunen-Mäkelä / Sonepar Suomi Oy
Kuva:
Sähköasennukset Aatu Ahopelto Oy ja Jani Ojala

Rexam luottaa materiaalihallinnassa SLO:hon – ympäri vuorokauden

Monikansallinen Rexamin tuotanto asettaa kovia vaatimuksia materiaalihallinnolle.

Hyvä valaistus tehostaa vuorotyötä ja parantaa viihtyisyyttä Orthexilla

Orthex Group on Pohjoismaiden johtava kodin käyttötavaroiden valmistaja, jonka tuotemerkkejä ovat Orthex, SmartStore ja GastroMax. Lohjan tehtaalla on käynnissä valaistuksen saneerausprojekti osana yrityksen kestävän kehityksen suunnitelmaa. Tehtaan tuotantotilojen valaistus uusitaan vaiheittain ja nyt on ensimmäinen vaihe valmis.

Tyks Majakkasairaala (T3-hanke) on esimerkki suunnittelun, asentamisen ja logistiikan huippulaadusta

Turun Kupittaalle on noussut Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin (VSSHP) T3-hankkeeseen kuuluva Majakkasairaala, joka yhdistää kaksi aikaisemmin valmistunutta rakennusta yhdeksi isoksi kokonaisuudeksi. Sähköurakoitsijat Caverion Suomi Oy ja Saipu Oy käyttivät projektissa SLO:n tuotteita ja palveluita laajasti.