Kaksi slolaista ottivat ja asensivat Schneiderin Wiserin omaan kotiinsa. Näin saimme hyvän yhteenvedon käyttökokemuksista kahdelta asiantuntijalta. Testiasennukset paljastivat muun muassa, että Wiserin kaveriksi kannattaa hankkia Gateway. Lue kirjoituksesta, mitä muuta hankintapäällikkö Niko Kyösti ja tekninen asiantuntija Rauno Huikari oppivat Wiseristä testauksissaan.

1. Wiser asennettiin tuusulalaisessa omakotitalossa takkahuoneeseen

SLO:n valaistuksen hankintapäällikkö Niko Kyösti asensi järjestelmän takkahuoneeseen, jossa pääasiallisesti ohjattiin valaistusta. Tässä kohteessa Gateway oli käytännössä pakollinen hankinta, sillä joitankin perussäätöjä ei pystynyt toteuttamaan ilman sitä.

Kokonaisuuteen kuului

 • Gateway,
 • langattomia kytkimiä,
 • rasiahimmennin,
 • rasiarele,
 • ohjattava pistorasia,
 • liiketunnistin sekä
 • lämpö-/kosteusmittari.

Yhdistelmä pelkkää Wiseriä olisi ollut lähellä täydellisyyttä

Mikäli käytössä on ainoastaan Wiser-tuotteita, arvosanaksi olisi tullut 4.5/5 tuotteiden erittäin hyvästä yhteensopivuudesta ja lähes moitteettomasta toiminnasta.

Pieni miinus tuli yhteensopivuudesta muiden tuotteiden kanssa.

Joten lopulliseksi arvosanaksi tuli 3.5/5.

Näitä huomioita Niko teki

Asennettavuus ja käytettävyys

 • Sähköisten asennusten osalta tuotteet ovat helppoja asentaa, sähköalan ammattilaiselle perusjuttuja. Tuotteet ovat oikean kokoisia ja sopivat hyvin rasiaan, jopa kytkimen taakse.
 • Erittäin positiivinen asia oli, että rasiahimmennin ei vaadi nollajohdinta toimiakseen!
 • Kantomatka on riittävä. Kantama oli yksikerroksisen, 150-neliöisen, talon päästä päähän riittävä.
 • Painikeohjaukset toimivat hyvin ja samoin etäohjaus puhelimella. Näiden yhdistelmä on nykyaikana melko voittamaton. Tarvittaessa kaikki toimii painikkeista, mutta joustavuutta ja erilaisia ohjauksia saa tehtyä applikaation kautta.
 • Rasiahimmennin vaatii Gatewayn ja appin kautta tehtyjä asetusten säätämistä. Olisi kuitenkin järkevää, jos himmennystavan säätäminen onnistuisi ilman Gatewayta ja appia, sillä monelle riittää painikesäädin. Määrittelyiden jälkeen valaisimet säätyivät erittäin hyvin.

Käyttöönotto

 • Käyttöönotto sovelluksessa on helppoa ja loogista. Tuotteet löytyivät nopeasti ja applikaatio ohjeisti käyttöönottoa.
 • Tuotteiden merkkivalojen merkitys oli looginen ja kerrottu selkeästi ohjekirjassa.
 • Tutustu kattaviin ohjekirjoihin ennen asennuksen aloittamista niin homma nopeutuu huomattavasti.

Tilanteiden ja ohjausten luominen

 • Helppoa ja loogista. Applikaatio ohjeistaa tilanteiden luomisessa ja muutoinkin se on loogista ja yksinkertaista.
 • Testissä luotiin muun muassa erilaisia himmennystilanteita, ohjauksia lämpötilan muutoksen mukaisesti sekä täysin itsestään ohjautuvan valaistuksen liiketunnistimen avulla.
 • Sensorista löytyi lux-tason mittaus ja valaistuksen Päälle/Pois -ohjaus sen mukaisesti, mutta vakiovalontasoa ei saanut vielä asetettua säätymään automaattisesti.

Yhteensopivuus

 • Philips Huen tuotteet löytyvät, mutta Wiser ei toiminut kaikilta osin halutusti.
 • Wiserin sovellus ei tunnistanut Philipsin, Ledvancen, Trustin ja Nordtronicin laitteita.

Yhteenveto Nikon testistä

Yhteensopivuusasiat ovat tänä päivänä erittäin tärkeässä asemassa. Erilaisia järjestelmiä löytyy jo monenlaisia, niin olisi vähintäänkin kohtuullista käyttäjän näkökulmasta, että eri järjestelmien tuotteet toimisivat keskenään kunnolla.

Testatuissa tuotteissa on kaikissa käytetty samaa tekniikkaa, ja Zigbee 3.0 ja ohjausprotokollan mukaan niiden olisi hyvä pystyä keskustelemaan keskenään. Usein ohjelmistoille tehdään rajoituksia keinotekoisesti, joka ei ole asiakasystävällinen lähestymistapa. Kodeissa on tyypillisesti paljon erilaisia tarpeita ja harvoin yksi järjestelmä pystyy tarjoamaan kokonaisvaltaisen ratkaisun kaikkiin tarpeisiin. Usein paras tulos saavuttaisiin yhdistämällä erilaisia kokonaisuuksia.

 

 

2. Kotiautomaatio on muutakin kuin itseisarvo

Wiser asennettiin Kouvolassa helpottamaan asukkaiden arkea

Tekninen asiantuntija Rauno Huikari testasi Wiser-järjestelmää omassa kodissaan verraten sen ominaisuuksia muihin järjestelmiin ja niiden ominaisuuksiin ja asennettavuuteen. Raunon filosofiassa kotiautomaatio ei ole itseisarvo. Sen pitää oikeasti tehdä jotain automaattisesti sekä helpottaa asennusta ja asukkaan arkea.

Näitä huomioita Rauno teki

Asennettavuus

Asennuksen alussa Rauno latasi Schneiderin kotisivuilta asennuksen tueksi englanninkielisen ohjeen. Näin hänellä oli saatavilla syvemmälle menevät ohjeet laitteiden mukana tulleiden lisäksi. Asennuksessa auttoi, että Rauno oli asentanut useita vastaavia laitteistoja.

Kaapeloinnin kannalta laitteet noudattavat perinteistä kaapelointia, jossa kytkimelle vedetään kaapeli. Jos valaistusryhmän haluaa kuitenkin liittää perinteisen kytkinohjauksen lisäksi appiin, tulee käyttää kytkintä, jossa on sisäänrakennettu rele. Tällöin kytkimen asennus vaatii kolme johdinta.

Jos tehdään täysin uutta asennusta, Rauno suosittelee käyttämään langattomia kytkimiä ja releitä jokaisen ohjattavan pisteen luona.

Gateway tarvitaan

Testihenkilömme yritti ensin asentaa kaksi laitetta toimimaan keskenään ilman Gatewayta, koska Wiserin myötä lopetettiin Connect-tuoteperhe. Siihen löytyy ohjeet em. manuaalin loppusivuilta. Asennus ilman Gatewaytäkin onnistuu, mutta tämä tarjoaa kuitenkin uudenlaisia vaihtoehtoja, joten Gateway on järkevä valinta.

Gatewayn asennus voi kuitenkin olla rakennustyömaalla vaikeaa, sillä siihen tarvitaan nettiyhteys. Huomioitavaa myös on, että yhtään laitetta ei voi liittää appiin, ennen kuin Gateway on yhdistetty.

Sähköurakoitsija voi tehdä ensiasennuksen ja siirtää sen myöhemmin loppuasiakkaalle. Tämä onnistuu kohteessa, jossa asentaja ja loppuasiakas kohtaavat, mutta ei välttämättä kerrostaloissa.

Hyvä appi

Wiserin appin avulla on helppo asentaa laitteet ja tehdä niille tilanteita ja sääntöjä ehtoineen. Asentamista helpottaa, jos lukee laitteen QR-koodin sen takaa. Testin aikaan osa laitteista oli appissa vielä beetatestivaiheessa.

Yhteenveto Raunon testistä

Rauno suosittelee Wiseriä hyvällä omallatunnolla. Se on hyvä kotiautomaatioratkaisu, jonka hinta ei juuri eroa perinteisestä asennuksesta. Asentaminen on helppoa ja suunnittelemalla asennuksen etukäteen on mahdollista vielä säästää kaapelointikuluissakin.

Laitteisto sisältää tällä hetkellä kaiken yleisesti tarvittavan. Langaton tiedonsiirto toimii hyvin. Zigbee-tiedonsiirrossa laitteiden yhteensopivuuteen Rauno odottaa vielä päivityksiä.


Teksti: Niko Kyösti ja Rauno Huikari / SLO Oy

Kuvat: Niko Kyösti

Uusi Pike Pro -pihakeskus

Maksat vain siitä mitä kulutat!

Kaupunki on palvelualusta

Smart citystä on puhuttu jo monta vuotta mutta mistä siinä on kyse? Lyhykäisyydessään älykäs kaupunki on palvelualusta.

KNX-LED-valonsäätimet – monikanavaiset 210 W ja 315 W -säätimet LED-lampuille

Valonsäätimet 230 V LED-valonlähteiden sekä halogeeni- ja hehkulamppujen säätöön.  Luo sopiva valaistus jokaiseen tilaisuuteen ja tunnelmaan.