Marja Apunen-Mäkelä
markkinointisuunnittelija,
SLO Oy
16.8.2018

Sujuvan arjen raaka-aineena moderni sähköistys

 

Porin asuntomessualue on monen kaupunkilaisen unelma; omakotitalon mukavuudet kävelyetäisyydellä kaupungista. Tätä unelmayhdistelmää pääsi ihastelemaan ajalla 6.7. – 5.8. Upeat messutalot tarjosivat kävijöille paljon ideoita ja ratkaisuehdotuksia.

Suomen asuntomessujen oman kuvauksen mukaan vuoden 2018 asuntomessujen teemoina oli tulevaisuuden asuminen ja sujuva arki. Miten nämä teemat toteutuivat käytännössä?

 

Pori_SLO-received_872986256241181_web
Pori_received_662732494094892_web
Pori asuntomessut

Tulevaisuuden asumisen tekniikkaa ohjaa automaatiota jo tänään

Yksi asuntomessujen teemoista oli tulevaisuuden asuminen. Tämä teema toteutui messualueella melko selvästi. Modernia asumista oli tuotu kotiautomaation ratkaisuilla. Arviolta joka kolmannessa esittelytaloista oli ABB free@home tai KNX-ratkaisut.

Taloautomaatio on järkevä valinta, esimerkiksi ABB free@home on modulaarinen, jolloin toimintoja saa lisättyä myös jälkikäteen. Näin jokainen perhe saa lisättyä arjen sujuvuutta juuri omien tarpeidensa mukaan. Älykodit ovat tulevaisuuden asumista ja näyttää siltä, että ne ovat vahvistaneet asemaansa rakentamisessa.

 

Ekologisuus ja luonto

Porin Asuntomessut 2018 taloissa oli käytetty paljon innovatiivisia ja ekologisia ratkaisuja, joissa oli hyödynnetty uusiutuvia materiaaleja ja energiamuotoja.

Esimerkkejä ratkaisuista:

  • Aurinkopaneeleita uusiutuvan energian lähteenä (useita toimittajia)
  • Winled Oy:n energiaa säästävät LED-valaistusratkaisut ja valaisimet
  • Varaavat ja kiertoilmatakat lämmöntuotantoon
  • Kutterinlastusta kehitetty 100% luonnoneriste (ehta-eriste)
  • Sähköautojen lataamiseen piharasiat

Lähivuosien asuntomessualueista esimerkiksi Mikkeli (2017), Seinäjoki (2016) ja Jyväskylä (2014) rakennettiin vesistön äärelle. Myös Porissa asuinympäristössä luonnon elementit, kuten messualueen laidassa virtaava Kokemäenjoki, olivat osa suunnitelmaa, jolla haettiin mukavuutta asumiseen. Joelta on suora yhteys merelle, joten asuinalue on portti aktiiviselle vesilläliikkujalle. Tällaiset vapaa-ajan ja asumisen yhdistävät mallit ovat tulevaisuutta, jotka lisäävät asuinmukavuutta yhtä paljon kuin tekniset ratkaisutkin.

 

Näyttävyyttä laadukkailla valaistuskalusteilla

Messukotien viimeistelty ilme syntyi tarkkaan harkituista ja laadukkaista valaistuskalusteista ja -ratkaisuista. Huolella valitut sähkökalusteet ovat tärkeä osa kokonaisuutta, sillä niitä katsellaan joka päivä. Automatisoitujen älykotien valaistuskalusteisiin ei välttämättä tarvitse koskea valaistusta säädettäessä. Automaatiosta huolimatta osan kalusteista pitää kestää myös kovaa rasitusta, joten laatuun kannattaa tässäkin panostaa.

Messutaloissa oli hyvin edustettuna UTU, joka oli toimittanut messualueelle sähkökalusteiden lisäksi keskukset (pääkeskus, mittauskeskus, asuntokeskukset). UTU:n sähkökalustemalleista messualueella oli käytetty Berker S1:stä, jonka ajaton muotoilu kestää katseita tulevinakin vuosina.

Messualueen kotien pintamateriaaleissa oli käytetty paljon vaaleita värejä, koko seinän peittäviä sisustuslevyjä ja luonnonmateriaaleja sisustuksessa.

Mielenkiintoinen ja käytännöllinen yksityiskohta, joka toistui messutaloissa, olivat liukuovet. Nämä tilaa säästävät ja näyttävät ratkaisut sopivat hyvin asuntomessujen teemoihin, eli tulevaisuuden asumiseen ja sujuvaan arkeen.

 


UTU Oy ja Jyri Rosenholm / SLO Oy

ABB-free@home

Kodinohjausta automaattisesti sijainnin mukaan

Verkotetut virtalähteet

Virtalähteiden perustoiminto on tuottaa tasavirtaa laitoksen laitteisiin, mutta verkotetut virtalähteet antavat kunnossapitoonsa ja ohjaukseensa liittyvää tietoa näkyvässä muodossa.

Smart Thermostat -älytermostaatti

Älykkyys tarkoittaa tarpeiden ymmärtämistä