”Shelly”, ”Kotiautomaatio”, ”Home Assistant”, ”Wifi-rele”. Minä nämä ovat? Uusia termejä? Vanhoja juttuja takavuosilta?

Mitä on kotiautomaatio?

Kotiautomaatio on järjestelmäkokonaisuus, jota ohjataan jollakin sopivalla käyttöjärjestelmällä, joka on asennettu kodin omaan olemassa olevaan tietokoneeseen, minitietokoneeseen tai sovellettuun mikrotietokoneeseen. Se voi olla myös brändikohtainen oma järjestelmänsä. Periaate on kaikissa sama, ohjelmallinen rajapinta ohjaa käyttäjän asettamien määreiden mukaan fyysisisä laitteita ja toteuttaa haluttuja toimintoja.

Fyysisillä laitteilla ohjataan päälle ja pois esimerkiksi

  • lämmityslaitteita,
  • sähköauton latausta,
  • valaistusta,
  • ilmalämpöpumppua tai

mitä tahansa muuta laitetta, jonka avulla halutaan saada aikaan mukavuutta, säästöjä tai turvallisuutta.

Lisäksi järjestelmään voidaan asentaan lähes rajattomasti erilaisia antureita keräämään tietoa lämpötiloista, kosteudesta, valoisuudesta, käyttötiloista jne. Samalla tavalla kuin kiinteistön automaatio järjestelmät, mutta kodin mittakaavassa, kodin tarpeita toteuttaen.

Älykkäiden releiden käyttökohteita

Home Assistant on ehkä yleisin käyttöjärjestelmä, joka asennetaan esimerkiksi tietokoneeseen. Home Assistantille ohjelmoidaan älykäs rele, esimerkiksi Shelly Plus 1 Wifi (snro 2809609), jolla ohjataan päälle tai pois haluttua laitetta, vaikka sähköauton latauslaitetta »

Wifi releelle ohjelmoidaan Home Assistant** ympäristössä tietojen haku pörssisähköstä ja asetetaan latauksen alku ja lopetus käyttäjälle sopivaan aikaan. Tämä on yleisin ja toivotuin asia, mitä Soneparilta kysytään sähköauton latauslaitteen ohjattavuudessa, pörssisähkön ohjaus.

Yleensä kodin omistajat osaavat itse tehdä tämän ohjelmoinnin, mutta urakoitsijoille on tässä tilaisuus tehdä luvanvaraisen sähkötyön osuus ja tarjota samalla itse laitteita Soneparin valikoimasta.

Soneparin valikoimassa on kattava määrä yleisimpiä älykkäitä releitä, ohjaimia, energiamittareita ja antureita. ”Kotiautomaatio”, ”Shelly”, ”Free at Home”, ”Wiser” hakusanalla löydät kattavan määrän eri toimittajien laitteita ja järjestelmiä.

Urakoitsijan kannattaa markkinoida mainonnassaan näitä tuotteita, sillä jokainen ”kodin koodaaja”, joka haluaa kotiinsa tai yritykseensä automaatiota, joutuu kääntymään sähköurakoitsijan puoleen luvanvaraisen sähköasennuksen osuudessa. Tilaisuutta ei kannata jättää mainitsematta yrityksen profiilissa.

Teksti: Sonepar Suomi Oy

**Sonepar Suomi ei tarjoa ICT ohjelmatukea tai Home Assistant tukea