Vuonna 2023 myytiin sähköauton latauslaitteita edelleen runsaasti, vaikkakin ei ehkä yhtä paljon kuin vuonna 2022. Latauslaitteitahan löytyy markkinoilta mitä minkäkin mallista, ominaisuuksilla tai ilman. Olet mahdollisesti hankkinut sähköauton latauslaitteen ajatuksella ”peruslaite”, mutta silti sinullakin saattaa olla mahdollisuus älykkääseen sähköauton latauslaitteeseen. Kannattaa siis lukea eteenpäin.

Vuoden 2022 ja 2023 nopeasti muuttuva energian hinta vaikutti meidän kaikkien energian käyttötapaan ja käyttöaikaan. Yhä useampi hakee säästöjä muun muassa huomioimalla energian hetkellisen hinnan. Tekniikka tuo tähän lisämahdollisuuksia ja joustavuutta sekä helppoutta.

Osta energiaa oikein

Jotta energian ostamisessa syntyisi säästöjä, on kiinnitettävä huomiota siihen, koska sitä ostetaan, millä hinnalla ja kuinka paljon. Muutaman asia tarkistamalla saatat saada pienellä lisälaitteella sähköauton latauslaitteestasi älykkään. Toki tämä vaatii hiukan tietoteknistä osaamista*.

Jotta laitteita pystyisi ohjaamaan ja näin ollen saamaan kustannushyötyä ostamastaan energiasta, pitää laite tai laitteet saada ohjauksen piiriin. Moni meistä haluasi ohjata esimerkiksi juuri sähköauton latausta yöajaksi pörssisähkön hinnan ohjaamana, säästääkseen lataushinnassa. Onneksi tämä on mahdollista erillisillä lisälaitteilla kuten älykkäällä Wifi-releellä ».

Jos olet ostanut jonkin seuraavista sähköauton latauslaitteista, pystyt ohjaamaan sitä releen kärkitiedon avulla, kytkimen avulla, aikakellolla tai älykkäällä Wifi relellä.

S-numerot

Malli

Teho, kW

DLM optio

kaikki

ABB Terra AC

Mallin mukaan

kyllä

3509001

Vestel EVC04

22

kyllä

3509002

Finlux Pro EVC-04

22

kyllä

3509004

Finlux Pro EVC-04

22

kyllä

3501806 – 3509013

Ensto One Home

Mallin mukaan

kyllä

Listauksen sähköauton latauslaitteita pystyy siis ohjaamaan millä tahansa releen kärkitiedolla tai älykkäällä Wifi-releellä.

Kun on löytynyt sopiva sähköauton latauslaite ja rele, jolla ohjata, voidaan kokonaistoteutus rakentaa toimivaksi. Tyypillisin esimerkki olisi ohjata latauslaitteen kärkitieto esim langattomasti älykkäällä Shellyn Wifi » releellä tai vastaavalla ja rele taas yhdistetään kotiautomaatiojärjestelmään. Tässä kohtaa on huomioitava, että sähköauton latauslaitteen kärkitietoa pitää ohjata potentiaalivapaalla kärkitiedolla, joten kaikki älyreleet tähän eivät sovellu. Tarkista aina, että ohjaava kärkitieto on potentiaalivapaa. Esimerkiksi virtaa mittaavat älykkäät wifi-releet eivät sovellu tähän käyttöön, koska ohjaava relekärki ei ole potentiaalivapaa.

Alla esimerkki kytkentä kuva, jossa sähköauton latauslaitetta ohjataan potentiaalivapaalla kärkitiedolla ja Wifi-releellä.

Teksti: Sonepar Suomi Oy

Kuva: Mostphotos

*Sonepar Suomi ei tarjoa ohjelmointia tai ICT apua