Seppo Mustonen
Aluejohtaja, Pohjois-Suomi,
SLO Oy
23.10.2019

Niistä ajoista, kun isoisä lampun osti, on kuljettu pitkä matka hehku- ja loistevaloista tämän päivän ledivaloihin ja valonohjaukseen.

Juhani Ahon noin 130 vuotta sitten kirjoittaman tarinan keskiössä oli vielä öljylamppu, mutta pian sen jälkeen alkoi sähkön valtakausi. Se jatkuu edelleen, sillä digitaalinen maailma tarvitsee sähköä entistä enemmän.

Nykykodissa on monenlaisia sähkölaitteita, mutta yksi suurimman muutoksen ihmisten, ja varsinkin naisten elämään toi pyykinpesukoneen keksiminen. Suomessakin vielä pari sukupolvea sitten naiset käyttivät suuren ajan päivästään veden lämmittämiseen tulella ja sen jälkeen pyykin pesemiseen käsin. Pesukone vapautti tämän ajan muuhun, kuten kouluttautumiseen ja uuden oppimiseen.

Lasten kouluttautuminen kehittyvissä maissa onkin tehokkain tapa vähentää köyhyyttä maailmassa. Lisäksi tyttöjen koulutus vähentää tutkitusti lapsiavioliittoja ja siten lapsien määrää.

Fakta kuitenkin on, ettei oppiminen parane sillä, että kehitysmaihin saadaan lisää kirjoja tai edes opettajia, vaan sillä, että kylään saadaan sähköt, jolloin oppilaat voivat tehdä kotitehtäviä vielä auringonlaskun jälkeenkin.

Tämä kehitys onkin meneillään maailmanlaajuisesti. Sähkö auttaa matalan tulotason maita nousemaan köyhyydestä, jolloin kahtiajako pienenee köyhien ja rikkaiden maiden välillä. Sähkö onkin perustarve, joka alkaa olla miltei kaikkien saatavilla: tänä päivänä noin 85 % maapallon asukkaista voi käyttää sähköä.

Maailman väkiluvun kasvaessa ja yhä useamman kodin liittyessä sähköverkkoon, on entistä tärkeämpää, että kuluttamamme sähkö on tuotettu ekologisesti, mielellään uusiutuvilla energianlähteillä. Täysin ongelmatonta energiantuotannon muotoa ei ole, mutta aurinkoenergian ympäristöhaitat lienevät kaikkein vähäisimmät. Kaikki energiamme on lähtöisin auringosta, ja se tarjoaa joka päivä enemmän energiaa kuin tarvitsemme koko maapallon sähköntarpeiden täyttämiseen. Aurinko tuottaa energiaa luonnostaan. Aurinkopaneeleilla voidaan tuottaa sähköä myös alueilla, joihin ei sähköverkkoa ole vielä rakennettu.

Maailma paranee vain tekojen kautta. Panostus kehittyvien maiden sähköntuotantoon on panostus samalla mm. ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi, kastelu- ja juomavesijärjestelmien kehittämiseksi, pakolaisvirtojen hillitsemiseksi, demokratian, tasa-arvon ja suvaitsevuuden lisäämiseksi sekä esimerkiksi lapsikuolleisuuden vähentämiseksi.

Suomi on aurinkoenergian tuotantopotentiaaliltaan Saksan veroinen maa. Suomen pimeitä syksyjä ja talvia kompensoi valoisa kevät sekä kesä, jolloin aurinkoa riittää lähes vuorokauden ympäri.

SLO:lta saat aurinkoenergiaratkaisut isoon ja pieneen tarpeeseen!

 

ABB:n aurinkovoimaloihin soveltuva koteloitu DC-kytkin

ABB on tuonut markkinoille uuden aurinkovoimaloihin soveltuvan koteloidun DC-kytkimen.

Froniuksen takuulaajennus jopa 10 vuotta

Kaikilla Fronius-inverttereillä on tehtaalta vakiona kahden vuoden Fronius Warranty Plus -takuu, mikä kattaa materiaali-, työ- ja kuljetuskustannukset huollon yhteydessä. Mutta voit saada enemmän: Jos rekisteröit Fronius-invertterisi Fronius Solar.webissä, olet oikeutettu 3 vuoden pidennykseen Fronius Warranty Plus -takuuseen. Tämän jälkeen sinulla on automaattisesti 5 vuoden Fronius-lisätakuu, joka kattaa kaikki materiaalikustannukset, jos sitä käytetään. Yhteensä siis 10 vuoden takuu yhdellä rekisteröinnillä Fronius Warranty Extensionin kattava turvapaketti koskee kaikkia uusia, 1. syyskuuta 2023 jälkeen asennettuja ja Solar.web -järjestelmään rekisteröityjä enintään 12,5 kW:n Fronius-inverttereitä. Kaikki tiedot Froniuksen takuukampanjasta      *Takuuehdot ja takuusisältö voivat vaihdella maittain ja alueittain. Tuotteen rekisteröinti ei ole mahdollista Fronius-lisävarusteille. Takuun käyttöä koskevat lisävaatimukset ja takuun rajoitukset löytyvät oman maasi takuuehdoista: https://www.fronius.com/en/solar-energy/installers-partners/service-support/warranty-conditions.   Teksti ja kuvat: Fronius

Jokelassa valmistuu artesaaniolutta aurinkoenergialla

Aurinkoenergian talteenotto on ollut viime vuosina nouseva trendi ja tekniikan kehityttyä yhä useampi pientaloasuja joko miettii tai on jo asentanut oman talon katolle aurinkopaneelit. Myös jokelalaisessa kotipanimossa valmistetaan olutta osittain aurinkoenergialla. Lue kirjoituksesta, mitä aurinkopaneelipaketin valinnan lisäksi tulee huomioida, kun pienvoimalaa perustetaan.