Ounevan liitintuoteuutuudet
Tutut OTL-liittimet entistä korkeammilla virta-arvoilla ja uudet OJL-yleisjakeluliittimet
Elämme sähköpulan aikaa. Vajausta syntyy tilanteessa, missä sähköä käytetään enemmän kuin sitä tuotetaan ja tuodaan. Kuinka hyvin sinun yrityksesi on varautunut sähkönjakelun häiriöihin?
Hikka sähkönjakelussa voi tulla kalliiksi. Jo alle sekunnin sähkökatko riittää pysäyttämään teollisuuslaitoksen, joka ei ole varautunut häiriöihin.
Koska kysyntä ja tarjonta eivät välttämättä ole talvella 2022–2023 tasapainossa, voi sähkönjakelussa käyttöpiikkien kohdalla syntyä suunnittelemattomia katkoksia. Kuinka hyvin yritykset ovat varautuneet tähän tilanteeseen?
Kauppakamari toteutti jäsenyrityksilleen joulukuun ensimmäisellä viikolla kyselyn, jossa kysyttiin, miten yritykset ovat varautuneet sähkökatkoihin ja kuinka suuria haittoja katkoilla arvioidaan olevan. Kyselyyn vastasi yli 1600 yritystä.
Yllättävää vastauksissa oli, että 55 % yrityksistä ei ole varautunut sähkökatkoihin mitenkään.
Keskuskauppakamari kehottaakin valmistautumaan. – Pienikin varoaika on tarpeen, jotta yrityksissä voidaan minimoida sähkökatkoista syntyviä vahinkoja. Sähkökatko pysäyttää monien yritysten toiminnan kokonaan ja pahimmillaan aiheuttaa yrityksille mittavia kustannuksia ja vahinkoja, muistuttaa Keskuskauppakamarin elinkeino- ja ilmastoasiantuntija Teppo Säkkinen tiedotteessa.
UPS (Uninterruptible Power Supply eli keskeytymättömän virransyötön järjestelmä tai laite) pitäisi löytyä jokaisesta yrityksestä ja laitoksesta. Se takaa tehtaan kriittisille toiminnoille sähkön minimitarpeen tyydyttämisen siihen saakka, kun tehtaan oma varageneraattori tuottaa sähköä. UPS-laite myös varmistaa jännitteen häiriöttömyyden sähkökatkon päättyessä, jolloin isojen kuormien kytkeytyminen saattaa aiheuttaa heilahtelua jännitteissä ja taajuuksissa.
Online tekniikkaan perustuvia UPS-laitteita suositellaan käytettävän kohteissa, jotka ovat kriittisiä tai niissä on kompressoreja ja pumppuja. UPSeilla saadaan näihin kohteisiin vakaa ja häiriöistä puhdas jännite kaikille kuormille.
Mitoituksessa on otettava huomioon peruskuorman lisäksi mahdollisten pumppujen ja kompressorien ottama käynnistysvirta (n. 3 – 5 x In). Kuorman määrittämisen lisäksi kokonaisuuteen vaikuttaa haluttu varakäyntiaika. Tyypillisesti pienillä kuormilla esim. 1000W saadaan 2 tunnin varakäynti aikaan 2 kVA Online UPS:illa ja siihen kytkettävillä kahdella lisäakkupaketilla.
Lisää vinkkejä voit kysyä myyjiltämme.
Osta UPS ja varavirtalähde Soneparin verkkokaupasta💡 Sähkökatko tulossa! Astetta alemmas-sivustolta löytyy vinkit sähkökatkon varalle
Mitä on sähköpula?
Sähköpula syntyy tilanteessa, missä sähköä käytetään enemmän kuin sitä tuotetaan ja tuodaan. Sähköpulassa viimeinen vaihtoehto on tehdä hallittuja ja suunnitelmallisia sähkökatkoja sähköjärjestelmän tasapainon ylläpitämiseksi. Toteutuessaan katkot kestäisivät kerrallaan noin kaksi tuntia ja niitä kierrätetään asiakkaiden välillä. Hallituilla kiertävillä katkoilla pyritään välttämään koko Suomen laajuinen mahdollisesti pitkäkestoinen sähköjen katkeaminen. Sähköpulatilanne voi olla myös toistuva.
Huoltovarmuuskeskus tarkkailee aktiivisesti sähkötehon riittävyyttä yhdessä muiden viranomaisten kanssa. Myös sähköhäiriöiden seuranta on tiivistä ja häiriöihin on varauduttu.
(https://www.huoltovarmuuskeskus.fi/a/ajankohtaista-sahkosta)
Teksti: Sonepar Suomi Oy
Kuva: Adobe Stock
Tutut OTL-liittimet entistä korkeammilla virta-arvoilla ja uudet OJL-yleisjakeluliittimet
Kunnossapitoasentajalle teollisuuteen tai sähköasentajalle liikkuvaan työhön
Turvakytkimet ovat EMC-yhteensopivia (EMC-holkkitiivisteet on tilattava erikseen). Turvallisuus ja luotettava suorituskyky on otettu huomioon jokaisella suunnittelun osa-alueella.