Seppo Mustonen
Aluejohtaja, Pohjois-Suomi,
SLO Oy
2.2.2021

Pohjois-Suomessa on pitkät perinteet sähkötarvikkeiden valmistamisessa, esimerkiksi kaapeleiden valmistus alkoi Oulussa jo 1960-luvulla.

Nykyisin alan valmistavaa teollisuutta edustavat mm. kaapelivalmistaja Prysmian Group, erilaisia kaapelihyllyjä valmistava Meka Pro sekä valaisinvalmistajat Ledistys Oy sekä Greenled Oy. Utajärvellä ja Haaparannalla toimiva Pipelife Finland Oy on yksi Suomen johtavista LVIS-tuotteita valmistavista yrityksistä. Oulussa valokaapeleita valmistavalle Nestor Cablesille myönnettiin vastikään Avainlippu-tunnus. Nämä kaikki yritykset tekevät myös vientiä; sähköalan osuus Suomen viennistä on noin 30 prosenttia.

Sähköala työllistää valtakunnallisesti yli 100 000 henkeä sähköasennus- ja urakointiliikkeissä, sähköverkkojen rakentamisessa, elektroniikka- ja sähköteollisuudessa, energiateollisuudessa, sähkötukkualalla sekä teollisuuden muilla toimialoilla. Pohjois-Suomessakin sähköala kasvaa ja kehittyy tarjoten merkityksellistä työtä jo tuhansille ihmisille, mm. asentajille, asiakaspalvelijoille, tuotekehittäjille, digi-alan osaajille sekä kokoonpanijoille.

On upeaa, että sähköalan roolin kasvaessa se on tulevaisuudessa entistäkin merkittävämpi työllistäjä luoden lisää hyvinvointia ja kasvua. Sähköala onkin energiamurroksen keskiössä ja oleellinen osa ilmastonmuutoksen hillinnässä. Ilmastonmuutoksen ja energiatehokkuusvaateiden myötä sähkön merkitys lisääntyy koko nykyaikaisessa yhteiskunnassa.

Sähkössä on tulevaisuus.

 

Kuva : Nestor Cables Oy

Laadukkailla sähkötyökoneilla tuet kestävää kehitystä

Erilaiset työkalut ovat jokaisen urakointiliikkeen ja tuotantolaitoksen perustarvikkeita. Työkaluissa ja -koneissa vaihtoehtoja riittää, joten niiden hankintapäätökseen kannattaa käyttää hieman aikaa.

Sähköalalla riittää töitä

Rakentamisen suhdannekäänne on Suomessa selvä, mutta sähköalalla töitä riittää ensi vuonnakin. Erityisesti niillä alueilla, joissa elinkeinorakenne on monipuolinen, rakentaminen sinnittelee edelleen korkealla tasolla.

Säävarman sähköverkon rakentaminen parantaa toimitusvarmuutta

Suomi sähköistettiin noin 50 vuotta sitten, 1950 - 1970 -luvuilla.