Riittääkö sähkö ensi talvena?
Suomesta on tulossa omavarainen sähköntuotannossa parin vuoden aikana. Tämä on iso muutos, koska olemme tarvinneet tuontisähköä vuosikymmeniä, eli olemme ostaneet sähköä naapurimaistamme.
Aurinkosähköjärjestelmien ylijännitesuojauksella on aina kaksi puolta. Aurinkosähkökennojen tasavirtapuolelle (DC) voi aiheutua suorasta tai lähelle osuneesta salamaniskusta suuria ylijännitteitä, kun taas invertteriin lähtönapoihin vaihtovirtapuolelle verkosta (AC) tulevat ylijännitepiikit voivat vahingoittaa tai rikkoa kokonaan inverttereiden vaihtojännitepuolta.
OBO DC- ja AC-ylijännitesuojat suojaavat luotettavasti aurinkosähköjärjestelmien inverttereiden tulo – ja lähtöpuolet. Inverttereissä ei yleensä ole ollenkaan tai kovin kattavaa ylijännitesuojausta DC- tai AC- vakiona. Ylijännitesuojaus säästää inverttereitä merkittävästi vikaantumisien ja täydellisen rikkoutumisen osalta.
OBO ylijännitesuojatuotevalikoimassa on 6 erilaista DC-ylijännitesuojaustyyppiä 1000 ja jopa 1500 VDC asti sekä salama (T1)- että ylijännitteitä (T2) vastaan. Rakenteeltaan ja ominaisuuksiltaan ne ovat kompakteja, luotettavia ja helposti asennettavia. Sarjaan kuuluu myös pelkällä T2 suojauksella olevat ylijännitesuojat tai kaukohälytyskoskettimella varustetut tyypit.
Esimerkkinä tyyppi V-PV T1+2-1000 OBO 5094230 – Snro 32 285 30
• Yhdistelmäsuoja (T1) salama- ja (T2) ylijännitteitä vastaan DC-tasavirralle
• Max. 1000 VDC sisääntulojännitteelle
• Kompakti koko ja helppo kytkentä
• Johdinpoikkipinta-ala max. 35 mm2
• Toimintatilan indikointi
• 5 vuoden takuu
Suomesta on tulossa omavarainen sähköntuotannossa parin vuoden aikana. Tämä on iso muutos, koska olemme tarvinneet tuontisähköä vuosikymmeniä, eli olemme ostaneet sähköä naapurimaistamme.
Growattin invertteriperhe kasvaa vastaamaan asiakastarpeita kysynnän kasvaessa. Sonepar tuo valikoimaansa ja varastoonsa Growattin On-Gridd invertterit kokoluokassa 30, 40 ja 50kW. Tunnetusti näissä tuotteissa on kaikki vakiona mitä aurinkoinvertteriltä voidaan odottaa ja vaatia.
Rakennusten hiilijalanjäljestä jopa 75% syntyy käytön aikana. Rakennusten energiatehokkuuden parantaminen on keskeinen keino pienentää energiankulutusta ja siten auttaa ilmastonmuutoksen hillitsemisessä. Ratkaisevassa roolissa on rakennusten käytönaikainen energiatehokkuus Korjaamisen tarve ei katoa poikkeustilanteessa minnekään, joten myös nyt on oikea aika tehdä kiinteistöjen energiaremontteja. Varsinkin omakotitaloissa pystyy jo pienillä teoilla vähentämään energiankulutusta. Energiatehokkuus on myös osa huoltovarmuutta, koska se parantaa energiaomavaraisuuttamme. Valtiolta avustusta energiaremonttiin Valtio antaa energia-avustuksia remontteihin, jolloin yhä useammalla on taloudellinen mahdollisuus parantaa oman kodin tai taloyhtiön tehokkuutta. Jokainen korjattu rakennus on askel kohti hiilineutraalimpaa Suomea. Lisäksi toimiva sähköistys lisää helppoutta, hyvinvointia ja kiinteistön turvallisuutta. Älykkäät talotekniset ratkaisut kehittyvät vinhaa vauhtia Digitalisaatio ja rakennusautomaatiojärjestelmät tarjoavat valtavat mahdollisuudet kiinteistöalalle. Älykkäät rakennukset ovat kohta keskuudessamme, koska ihmiset haluavat helppoa, turvallista, energiaa säästävää ja vähäpäästöistä elämäntapaa. Parempaa valoa uudella LED-tekniikalla Älykäs teknologia mahdollistaa myös kustannusten, resurssien ja energian säästön infrassa, rakentamisessa ja liikenteessä. Valaistusremontilla saadaan säästöjä käyttökustannuksiin ja parannetaan valaistuksen määrää ja laatua valitsemalla uutta led-tekniikkaa. Uusimalla niin ulko- kuin sisävalaistus säädettäviin ja pitkäikäisiin led-valaisimiin, tilan viihtyisyys paranee ja hiilijalanjälki pienenee. Sivutuotteena positiivinen yrityskuva ja mukavammat työolosuhteet Vähäpäästöisyys ja energiatehokkuus ovatkin nyt yritystenkin liiketoiminnan ytimessä, joten toimitilojen, hallien ja piha-alueiden korjaustarve kannattaa tarkistaa. Oheishyötyjen, kuten asiakastyytyväisyyden, maineen sekä työolosuhteiden paraneminen kannattaa huomioida myös kannattavuustarkasteluissa. Nyt kannattaa investoida aurinkojärjestelmiin ja sähköautojen lataukseen Ajankohtaisia investointikohteita ovat energiatehokkuuden lisäksi myös mm. aurinkosähköjärjestelmät sekä sähköautojen latausasemat. Näidenkään asennus ei katso vuodenaikaa. Hyvä on myös muistaa, että kiinteistön arvo kasvaa energia- ja kustannustehokkuuden myötä. [su_box title="Neljä syytä tehdä energiaremontti" style="soft" box_color="#eceef0" title_color="#0f0d0d"] Valtio avustaa energiaremontteja Rakennusautomaatiolla saat säästöjä Uudella led-tekniikalla parannat valaistusta samalla kun säästät Vähäpäästöisyys ja energiatehokkuus ovat modernin liiketoiminnan ytimessä [/su_box]