Useat yritykset ovat ottaneet työturvallisuuden päätavoitteeksi

Turvallisuus lähtee oikeista ja kunnollisista työvälineistä. SLO:n suorittamat valtuutetut tarkastukset täyttävät valmistajan antamat käyttö- ja huolto-ohjeet, joiden mukaan maadoitusvälineet on tarkastettava säännöllisin väliajoin koulutetulla henkilöstöllä.

SLO:lta valtuutetut tarkastukset

Vaatimukset täyttävät välineet  saavat hyväksymistarran, josta ilmenee tarkastusvuosi ja kuukausi:

 1. Jännitteenkoettimien syttymisjännitten mittaus (1- 36kV)
  Jännitteenkoettimien syttymisjännitealue koestetaan Werntest -korkeajännite testiyksiköllä.
 2. Eristyssauvojen jännitelujuusmittaus
  Eristyssauvojen jännitelujuus testataan testauslaite TT 7412:lla.
 3. Työmaadoitusvälineiden tarkastus
  Työmaadoitusvälineet tarkistetaan silmämääräisesti, noudattaen valmistajan ohjeita.

Tarkastustyöt suoritetaan joko asiakkaan tiloissa tai SLO:n myyntikonttorilla riippuen siitä, kuinka suuri määrä tarkastettavia tuotteita on. Esimerkiksi  sähkö- ja teollisuuslaitoksien turvatuotteiden tarkastukset suoritetaan paikan päällä ja urakoitsijoiden pienemmät tuotemäärät voidaan tarkastaa alueellisessa SLO:n myyntikonttorissa. Tarvittaessa tuotteita voi myös lähettää tarkastettavaksi SLO:n logistiikkakeskukseen Vantaalle.

työturvavälineiden kunto

Tarkastusten tilaaminen ja hintatiedustelut SLO:lla

Lisätietoja tarkastustoiminnasta antaa SLO:n tuoteasiantuntija Börje Hakala (borje.hakala@slo.fi tai puh. 010 283 2272).

 

Sähköturvallisuuteen liittyvä lainsäädäntö ja voimassa olevat standardit

 • Työturvallisuuslaki (738/2002),
 • Sähköturvallisuuslaki (410/1996)
 • EN 61243 Jännitetyöt. Jännitteenkoettimet
 • EN 61235 Jännitetyöt. Eristyssauvat
 • EN 61230 Jännitetyöt. Siirrettävät työmaadoitusvälineet

Mistä lisätietoa työturvallisuusohjeista?

Tarkempia tietoja voit hakea TTK:n työturvallisuusohjeista (Työturvallisuuskeskus, Sähköalojen työalatoimikunta: STO 2/2009).


Lue myös:

SLO panostaa sähkömiehen työkaluihin, suojavälineisiin ja työvaatteisiin

Valokaarelta suojautuminen

Mitä radon on?

Radon on puhuttanut viime aikoina paljon niin mediassa kuin työpaikkojen kahvipöydissäkin. Tässä artikkelissa selvitetään, mitä se radon oikein on ja missä sitä esiintyy. Lyhykäisyydessään radon on hajuton, näkymätön ja mauton radioaktiivinen kaasu, jota voi esiintyä esimerkiksi kodin tai työpaikan sisäilmassa. Radon on viimeisimmissä tutkimuksissa osoittautunut paljon luultua vaarallisemmaksi. Itse asiassa yli puolet suomalaisten saamasta säteilystä tulee radonista. Se lisää keuhkosyövän riskiä erityisesti tupakoijilla. Radonia erittyy sisäilmaan maaperästä. Mitä enemmän maaperässä on uraania, sitä korkeampia ovat myös rakennuksen radonpitoisuudet. Suomessa radonia on sisäilmassa enemmän kuin vaikkapa muissa Euroopan maissa. Se johtuu kallio- ja maaperämme uraanipitoisuudesta, ilmastostamme sekä rakennustekniikastamme. Suomessa suurimmat radonpitoisuudet löytyvät tyypillisesti Etelä-Suomesta, Pirkanmaalta sekä Kaakkois-Suomesta. Radonhaittaa esiintyy kuitenkin kaikkialla Suomessa. Radonpitoisuudet pitää mitata Koska radonia ei voi havaita aistien avulla, mittaus on ainoa luotettava keino saada asia selville. Rakennuksen radonpitoisuus on korkeampi talvella kuin kesällä, joten mittaus kannattaa tehdä syyskuun alun ja toukokuun lopun välisenä aikana. Kun mittaat arvoja pidemmältä ajalta, näet myös sen, vaihteleeko radonin määrä sisäilmassa esimerkiksi ilmanvaihtoa ja tuuletusta säätämällä. Lue myös [su_posts template="templates/teaser-loop.php" posts_per_page="4" taxonomy="post_tag" tax_term="62" order="desc"] Uudisrakentamisessa radon otetaan nykyään hyvin huomioon. Jos kotisi ei ole uudenkarhea, radonmittauksesta on syytä huolehtia. Mikäli sisäilmasta löytyy liikaa radonia, on torjuntaan kuitenkin useita konsteja, joilla radon pyritään pitämään pois talon sisältä. Yleisimmin käytetään radonimuria ja radonkaivoa. Olemme testanneet useita helppokäyttöisiä radonmittareita, jotka mittaavat tehokkaasti sisäilman laatua ja antavat luotettavan tuloksen sisäilman radonpitoisuudesta. Tulosten pohjalta tiedät, tarvitseeko kodissasi ryhtyä toimenpiteisiin. Valitse sopivin laite Airthingsin radonmittarit ovat helppokäyttöisiä ja usein myös tilasta toiseen helposti siirrettäviä. Osassa laitteista näet luvut suoraan mittarin digitaalinäytöstä ja osassa taas mobiiliapplikaation kautta. Monet laitteista mittaavat myös muita hyödyllisiä lukuja, kuten ilmankosteutta, lämpötilaa sekä VOC-yhdisteitä, joita voi esiintyä vaikkapa rakennus- tai sisustusmateriaaleissa. [su_table] Snro   Tuote 6706800 Airthings Wave   Toimii mobiiliapplikaatiolla, mittaa Radonin lisäksi lämpötilan ja ilmankosteuden 6706801 Airthings Corentium Lue Radonarvot suoraan laitteen ruudulta 6706802 Airthings Wave plus Toimii mobiiliapplikaatiolla, mittaa Radonin lisäksi lämpötilan, ilmankosteuden, VOC-yhdisteet, hiilidioksidin ja ilmanpaineen ✨ Airthings Wave Plus ilmanlaatumittarit Tekniikan Maailman testissä. Lue » [/su_table]

Wihan käsityökalut ovat alansa parhaita

Kun on kyse työturvallisuudesta, materiaalivahinkojen välttämisestä tai työergonomiasta Sähkötöiden turvallisuus riippuu käytettävistä työ- ja suojainvälineistä, työmenetelmistä ja työn organisoinnista. Wiha on valmistanut 1000 volttiin hyväksyttyjä työkaluja kauemmin kuin useat muut valmistajat, joten käyttäjien turvallisuus on jo osa Wihan DNA:ta.

Energizer tuoteperheestä jokaiselle käyttäjälle oikeat paristot

  Energizer® Ultimate Lithium AA ja AAA antavat pitkäkestoista tehoa vaativiin huipputeknisiin laitteisiin.