Seppo Mustonen
Aluejohtaja,
Sonepar Suomi Oy
17.4.2023

RoHS ja Ecodesign -säädösten mukaisesti loisteputkien tuonti EU-alueelle loppuu elokuussa 2023.

Suomessa arvellaan olevan käytössä tällä hetkellä jopa kuusi miljoonaa T5- ja T8 -loisteputkivalaisinta, joten lähes jokaisessa kiinteistössä joudutaan miettimään, miten valaistus toteutetaan jatkossa. Valaistuksen ja valaisimien tärkein tehtävä on valaista, joten asiaa kannattaa lähteä toteuttamaan sitä kautta. Vaihtoehtoja on ainakin kolme.

  1. Mikäli T5/T8 -loisteputkivalaisin on hyväkuntoinen, saa uusien loisteputkien ryhmävaihdolla useita lisävuosia jatkoaikaa miettimiseen ja valaistusremontin suunnitteluun. Usean loisteputkivalmistajan long life-putkissa on viiden vuoden takuu, eli ylläpitokustannukset ovat tämän ajan hyvin alhaiset. Tässä vaihtoehdossa menetetään energiansäästö, mutta se tärkein eli hyvät näkemisolosuhteet säilyvät. Osa poistuvista loisteputkimalleista on kuitenkin jo loppumassa, eli tärkeää on toimia nopeasti.
  2. Vaihdetaan loisteputkien paikalle joko lediputki tai uudistetaan koko valaisin sisuskalut vaihtamalla. Näissä yleensä tarvitaan sähkömiestä, minkä lisäksi on hyvä tehdä myös valaistuslaskenta, koska ledivalonlähde ei ole ympärisäteilevä. Ammattilaista kannattaa käyttää myös siksi, ettei valaisimen tehokerroin pääse huononemaan, valaisinmuutosten merkintä ja dokumentointi tulee tehtyä oikein eikä sähköturvallisuus vaarannu. 
  3. Mikäli vanha loisteputkivalaisin on jo elinkaarensa päässä, kannattaa koko valaisin vaihtaa uuteen ledivalaisimeen. Silloin saadaan kaikki hyödyt, eli energiansäästö, pienet ylläpitokustannukset, todennäköisesti laadukkaampi valaistus ja mahdollisuus säätää sekä ohjata valaistusta älykkäästi. Valaistuslaskenta kannattaa tehdä, koska ledivalaisimia tarvitaan todennäköisesti vähemmän kuin vanhoja valaisimia. 

Tärkeintä on, että jokainen kiinteistönomistaja inventoi pikaisesti kaikki loisteputkivalaisimensa ja tekee suunnitelman, mitä tekee näiden kanssa. Valaistuksella voidaan vaikuttaa työntekijöiden vireyteen ja terveyteen, joten laadukas valaistus on tärkeä asia niin työtehon kuin turvallisuuden ja ergonomian kannalta. Lisäksi ledit ovat ympäristöystävällinen valinta, koska ne valmistetaan ilman elohopeaa tai muita raskasmetalleja. Tekemällä valaistuksen laadukkaasti SFS EN12464-1 standardin mukaisesti, voidaan rakennuksen E-lukua parantaa. Soneparin ammattitaitoiset myyjät auttavat mm. sopivan lediputken löytämisessä, valaistuslaskennassa sekä parhaiden vaihtoehtojen valitsemisessa.

 

 

 

 

ToLEDo Superia Tube T8 ja ToLEDo Tube T8 LED-putket

ToLEDo Superia Tube T8 LED-putki on todellinen loistelampun korvaaja

Erillinen tunnistin ulkovalaistuksen ohjauksessa tarjoaa miellyttävimmän lopputuloksen

Kun piha-alueen valaistus halutaan automatisoida, on syytä miettiä valaistusryhmiä, valaisinvalintoja, sekä miten valinnat vaikuttavat ylläpitoon ja huoltoon elinkaaren aikana. Valonheittimeen integroitu tunnistin on kenties se kustannustehokkain vaihtoehto, mutta pitkällä aikavälillä tilanne voi olla toinen. Seuraavissa kappaleissa perustellaan, miksi valaisimesta erotettu ohjaustekniikka olisi järkevin vaihtoehto ulkonäön, toiminnallisuuden ja elinkaaren kannalta.

HubSense – Bluetooth-verkko (QBM) tehokkaaseen valaistukseen

OSRAMin HubSense-järjestelmä perustuu standardoituun Bluetooth-verkkotekniikkaan, joka mahdollistaa langattoman viestinnän eri valmistajien laitteiden välillä ja tarjoaa perustan skaalattaville ja joustaville valaistuksenohjausratkaisuille.