Antti Vuorivirta
markkinointipäällikkö,
SLO Oy
6.11.2017

Lattialämmitysjärjestelmien termostaateille asetettiin selkeät rajat

Kirjoitin jokin aika sitten paikallisista tilalämmittimistä blogissamme (Tulikos taas kiirus?). Kirjoituksessa pyöriteltiin Euroopan komission termostaattien ekosuunnitteluvaatimuksia. Sain palautetta kirjoituksesta ja nyt on aika tehdä hieman tarkennuksia.

Ympäristöministeriö on tarkentanut tulkintaa termostaateista ja sähköisistä lattialämmityksistä, joita viime kirjoituksessa käsittelimme. Keskustelua on syntynyt etenkin siirreltävistä sähköpattereista ja mukavuuslattialämmityksestä. Pohdimme kirjoituksessa, mitä tulkinta pitää sisällään. Totesimme, että jos taloudessa on toinenkin lämmitysmuoto, lattialämmityksessä on aina kyse mukavuustekijöistä.

Nyttemmin Tukes on tarkentanut omaa tulkintaansa mukavuuslämmityksestä, joka johti ajatukset kaikkeen sellaiseen lattialämmitykseen, joka tuottaa jalalle mukavan lämpötilan. Silloin asetuksen piiriin ei olisi jäänyt käytännössä mitään. Näin ei kuitenkaan ole.

Ihmiselle lämpöviihtyvyyttä tuottavat lattialämmitysjärjestelmät

Euroopan komission asetus on säädetty määrittämään ihmisten lämpöviihtyvyyttä tuottavien sähköisien lattialämmitysjärjestelmien ekosuunnitteluvaatimuksia. Asetuksen ulkopuolelle jää ainoastaan vesikiertoinen lattialämmitys, sulanapito- ja kuivatustarkoitukset sekä eläinten käyttämät tilat. Kannanotto on luettavissa kokonaisuudessaan ekosuunnittelu.info -sivustolla.

Uudet tehokkuusvaatimukset koskevat käytännössä termostaatteja, sillä vastuslangalle ei voi asettaa energiatehokkuusvaatimuksia. Vaatimusten tulee täyttyä ohjausyksiköissä, vaikka ne myytäisiin erikseen vastuslangan kanssa. Tehokkuutta haetaan termostaattiin integroidulla ajastimella, erillisellä kellolla tai kytkimellä. Joissain tilanteissa samoja ohjausyksiköitä voidaan käyttää sekä asetuksen piiriin kuuluvissa lattialämmityksissä, että asetuksen ulkopuolelle jäävissä järjestelmissä. Tällöin ohjausyksikön kytkentä- ja käyttöohjeisiin on merkittävä mihin käyttöön se on tarkoitettu ja millä edellytyksillä sitä voidaan eri järjestelmissä käyttää.

Joskus hämmentäminen ja keitoksen maistelu ovat pakollista, jotta saadaan tarkastettua, onko kaikki vaadittavat raaka-aineet muistettu lisätä soppaan; mukavuuslämmityksen määritelmä tarkentui ja liikuteltavien lämmittimien määräykset selkiytyivät.

 

Nämä vaatimukset termostaateille on asetettu

Avoimena oli, vaatiiko uusi säädös lattialämmitysjärjestelmän termostaatilta etäkytkentämahdollisuutta. Edellisen kirjoituksen aikaan selkeää vastausta ei ollut. Nyt myös tähän on tullut tarkennus, jatkossa termostaateissa pitää olla viikkokelloajastin ja lisäksi yksi seuraavista ominaisuuksista: 1) avoimen ikkunan tai oven tunnistin 2) etäohjaus esimerkiksi älypuhelimella 3) viikkokelloajastimen ohjaus niin, että tiettyinä aikoina tilassa on haluttu lämpötila.

nVent RAYCHEM SENZ WIFI -termostaatti

nVent RAYCHEM SENZ WIFI -termostaatti toimii nyt suosittujen älykotiavustajien Amazon Alexa® ja Google Assistant® kanssa ja on liitettävissä kotiautomaatiojärjestelmiin.

Miksi nyt on oikea aika hankkia ilmalämpöpumppu?

Ilmalämpöpumppu tuo säästöä energiankulutukseen, tekee asumisesta mukavampaa, puhdistaa ilmaa ja nostaa asunnon arvoa. Hankinta kannattaa ajoittaa talveen, koska asennusruuhkaa ei ole ja laitteita on hyvin saatavilla.

Lämmitä älykkäästi uusilla Beta-lämmittimillä

Kotimaiset kiinteästi asennettavat Enston Beta-lämmittimet uusiutuivat. Beta-lämmittimet varustettiin elektronisella älytermostaatilla arkea helpottamaan. Lämmityksen ohjaus käy nyt kätevästi myös Ensto Heat Control -sovelluksella. Muutamalla älypuhelimen klikkauksella lämpötilaa voidaan hallita, sekä asettaa loma-aikoja ja kalenteriohjelmia.