Tehtaan aluevalaistusprojekti oli Soneparilla koko yrityksen yhteinen asia

Metsä Groupin Kemin biotuotetehdas on Suomen metsäteollisuuden historian suurin investointi, arvoltaan 1,85 miljardia euroa ja ASES Installaatiot Oy vastasi alueen ulkovalaistuksen urakoinnista. Sonepar Suomi Oy oli vahvasti mukana toimittajana sekä muun muassa logistiikan ratkaisuissa ja Signify Finland Oy valaistuksen konsultoinnissa.

Suunnitellusti aikataulussaan valmistuva biotuotetehdas on energia-, materiaali- ja ympäristötehokkuudeltaan maailman huippua. Se toimii täysin ilman fossiilisia polttoaineita ja sen sähköenergian omavaraisuusaste on 250 prosenttia. Ylijäävä sähkö toimitetaan valtakunnan verkkoon. Tehdas tuottaa valmistuessaan uusiutuvaa sähköä 2,0 TWh, mikä vastaa 2,5 % koko Suomen sähköntuotannosta. Lähde: https://www.metsagroup.com/fi/metsafibre/metsafibre/sellun-tuotanto/kemin-biotuotetehdas/

Lähes 260 ulkovalaisinta 36 metrissä turvaavat tehdasaluetta pimeään vuodenaikaan 24/7

biotuotetehdas ulkoalue on valaistu Signify Optivision -valaisimilla
Copyright MetsäGroup

Massiivinen tehdas on toiminnassa ympäri vuorokauden ja turvallisuussyistä ulkoaluetta valaistaan pimeään aikaan koko ajan ja valaistuksen taso pidetään korkealla.

Koska käyttö on kovaa ja jatkuvaa, tulee valaisimien olla kestävät. Kun tähän lisätään vielä ankarat pohjoiset olosuhteet ja mereltä puhaltavat armottomat tuulet, vaaditaan tuotteilta paljon. Valaisimet on asennettu lähes 40 metrin korkeuteen, mikä vain lisää kestävyyden painoarvoa.

Kemin biotuotetehtaalle valittiin Philipsin OptiVision-valaisimet niiden teknisen kestävyyden ja suorituskyvyn takia. Näillä Pohjoisen Suomen talviin soveltuvilla valaisimilla on myös viiden vuoden takuuaika, mikä osaltaan painoi vaakakupissa. Kaiken kaikkiaan tehdasalueelta löytyy 259 OptiVisionia 26 ristikkomastosta.

Vantaan Logistiikkakeskuksen välivarastointi toimi pohjoisen työmaan varastona

Projektin tärkein logistinen palvelu oli välivarastointi. Tämä logistiikan palvelu on projektien lisäresurssi, jolla tuotteiden jatkolähetys hoidetaan kustannustehokkaasti. Välivarastointi toimii niin, että tuotteita voi säilyttää logistiikkakeskuksen kauttakulkuvarastossa viikon verran ilman kuluja. Ylimenevistä vuorokausista veloitetaan erillisen hinnaston mukaan. Lue lisää välivarastoinnista »

– Välivarastoinnin rooli on Signifylle merkittävä, sillä tuotannon suunnittelua helpottaa, kun pystymme käsittelemään projektin kokonaisuutena. Lisäksi palvelu tuo sopivasti joustoa projektien joskus nopeastikin muuttuviin aikatauluihin, sekä urakoitsijalle että toimittajalle, kiteyttää Signifyn aluemyyntipäällikkö Mark Perunka Välivarastoinnin etuja.

– Palvelu helpotti Kemin biotuotetehtaan urakkaa kahdella tapaa, listaa ASES Installaatioiden projektipäällikkö Jani Aspegren.

 1. Työmaalla tehtiin maatöitä samaan aikaan kun aluevalaistusta rakennettiin, minkä takia valaisimia oli mahdoton varastoida kohteessa.
 2. Kun valaisimet olivat logistiikkakeskuksessa odottamassa viiveetöntä kotiuttamista, pysyttiin erinomaisesti projektin aikataulussa.

Myyjän tavoitettavuus keskiössä

Keskisen ja pohjoisen Suomen teollisuuden prosessisähköistys- ja automaatioprojekteihin erikoistuneesta ASES Installaatiot Oy:stä huolehtivat Sonepar Kemin myyntipäällikkö Matti Pääkkölä ja avainasiakasmyyjä Janne Mustonen.

– Kun meitä on kaksi vastuullista myyjää, ASES saa aina yhteyden. Tämän toimintamallin tavoitteena on, että pystymme palvelemaan asiakasta mahdollisimman hyvin. Soneparin laaja tuotevalikoima, teknisesti osaavat ammattilaiset ja täsmällisesti toimiva logistiikka auttavat reagoimaan nopeasti muuttuvissa tilanteissa, toteaa Matti.

“Olemme oikein tyytyväisiä asiakkuuteemme, sillä se on mahdollistanut osaltaan laajentumisemme.”
Jani Aspegren, ASES Installaatiot Oy

– Tilanteisiin vastaaminen ripeästi on tärkeää. Mutta enpä voi moittia, sillä yhteistyö on pelannut hyvin jo pian kymmenen vuotta. Käytännössä tämä on näkynyt niin, että olemme saaneet esimerkiksi korvaavia tuotteita ripeälläkin aikataululla, painottaa Jani.

Soneparin ja Signifyn yhteistyö on ennen kaikkea kumppanuutta

Näiden kahden pelikumppanin yhteistyön alkua pitää etsiä 1960-luvulta asti, joten kumppanuutta on ehditty rakentamaan jo vuosikymmeniä. Hyvä yhteispeli on täydentävää ja kumpaakin osapuolta hyödyttävää. Eli mukaan mahtuu muutakin kuin pelkkää kaupankäyntiä tuotteilla.

– Sonepar on meille tärkeä kumppani, jonka logistiset ratkaisut, verkkokauppa ja tuotteiden välivarastointi parantavat meidän kykyämme palvella asiakkaita kokonaisvaltaisemmin. Projekteihin on helppo päästä mukaan, kun asiakassuhteet ovat jo kunnossa, pohtii Mark merkittävää kumppanuutta Soneparin kanssa.

Soneparilla asiakkaasta huolehditaan läpi organisaation

Kuva: Marja Apunen-Mäkelä / Sonepar Suomi Oy

Soneparin ehdoton vahvuus on sen asiakasvastuuseen sitoutunut myyntihenkilöstö ja läpi organisaation kulkeva asiakkuudenhoitomalli. Tässä toimintatavassa soneparilaisista koottu asiantuntijaryhmä etsii asiakkaan tarpeisiin parhaiten sopivan kokonaisuuden palveluista ja tuotteista. Asiakkuudesta vastaava myyjä puolestaan huolehtii yhteistyössä asiakkaan kanssa logistiikan, hankinnan ja oston toimintojen koordinoinnista.

Toiminnan laatua ja tehokkuutta seurataan jatkuvasti asiakkaan kanssa pidettävissä seurantakokouksissa. Soneparin tavoitteena on oma-aloitteisesti ja aktiivisesti kehittää toimintaa asiakkaan kanssa ja tällä tavalla olla asiakkailleen helpoin paikka asioida myös haastavampien projektikohteiden osalta.

– ASES tekee paljon projektikohteita. Sonepar auttaa asiakastaan etsimällä hyvän hinta-laatusuhteen tuotteita, varmistaa saatavuutta ja tekee paljon tarjouslaskentaa. Kaikkea tätä tekevät myyjien rinnalla toimialakohtaiseen tuotteistoon erikoistuneet tuotepäälliköt, tekniset asiantuntijat sekä osaavat tarjouslaskijat, kuvailee Matti ASESin asiakkuuden hoitomallia.

Kemin biotuotetehtaan ulkovalaistusprojektissa asiakassuhteen hoitomalli konkretisoitui. Matti vastuumyyjänä neuvotteli projektin erityispiirteistä Soneparin hankinnan, logistiikan ja laskutuksen kanssa ennen aloitusta. – Tämä toi tarvittavaa joustoa projektinjohtoon ja saimme prosessin rullaamaan kitkattomasti ostoista laskutukseen, kiteyttää Jani

 

Kemin biotuotetehdas tulee toimimaan 100-prosenttisesti ilman fossiilisia polttoaineita

Metsä Fibren – osa Metsä Groupia – moderni biotuotetehdas käynnistetään aikataulun mukaisesti vuoden 2023 kolmannella neljänneksellä. Kemin biotuotetehdas valmistaa sellun lisäksi paljon muita erilaisia biotuotteita ja tuottaa biopohjaista sähköenergiaa selkeästi enemmän perinteiseen sellutehtaaseen verrattuna. Biotuotetehdaskonsepti mahdollistaa myös uusien biotuotteiden tuottamisen. Ja kaikki tämä tapahtuu täysin ilman fossiilisia polttoaineita. Lähde: https://www.metsagroup.com/fi/metsafibre/metsafibre/sellun-tuotanto/kemin-biotuotetehdas/

10 miljoonan euron urakka jatkuu

Aluevalaistus oli ASES Installaatioiden toinen urakka kohteessa. Ensimmäinen urakka koski rakennusaikaista sähkönjakelua, ASES on vuokrannut ja asentanut projektin käyttöön rakennusaikaset muuntamot ja työmaan pääkeskukset. Nämä ensimmäiset urakat mahdollistavat muut rakennustyöt alueella. ASESin työt biotuotantotehtaalla jatkuvat koko hankkeen ajan.

– Aluevalaistusurakka oli erittäin onnistunut. Löysimme valaisimen, jonka valaistuksen taso on erinomainen ja tilaaja on lopputulokseen todella tyytyväinen, kertoo Jani tyytyväisenä projektin toteutuksesta.

– Projekti oli myös valaisintoimittajan näkökulmasta onnistunut. Paras palkinto mitä voimme saada, on lopputulokseen tyytyväinen loppuasiakas, korostaa Mark.

– Nyt kun aluevalaistus ja rakennusaikainen sähkönjakelu on saatu valmiiksi, siirrymme tekemään muun muassa sähkönjakelua, ICT:tä sekä tehdasalueen yleisvalaistusta jatkaa Jani. Koko hankkeen koko on 1,85 miljardia, joista ASESin urakoiden suuruus on noin 10 miljoonaa euroa. Sonepar on vahvasti mukana tekemisessä ja huolehtimassa asiakkaan tarpeista.

 

Kemin biotuotelaitos ulkoalueet valaistaan Signify Optivision -valaisimilla
Signify Optivision

Philips OptiVision gen3.5 BVP528 tekniset tiedot:

 • Valaisimen valovirta: 176 000 lm
 • Värilämpötila: 4000K, Neutraali valkoinen
 • Valaisimen hyötykäyttöikä: 100 000 h L80
 • Optiikka: Epäsymmetrinen aluevalaistusoptiikka
 • Käyttölämpötila-alue: -40 c … +45 c
 • Liitäntälaite: Virtalähde integroitu asennuskannakkeeseen
 • Ohjaus: DALI
 • Luokitukset ja käyttö: Suojausluokka I, IP66, IK08
 • Takuuaika: 5 vuotta

 

Mikä yritys?

ASES Installaatiot Oy on teollisuuden prosessisähkö-, automaatio- ja instrumentointiasennuksiin keskittynyt urakointiyritys. Emoyhtiö Insinööritoimisto ASES Oy, joka perinteisestä suunnittelutoiminnasta poiketen yritys tarjoaa asiakkailleen palveluita myös kokonais- ja osaprojektitoimituksia.

Signify on maailman johtava valaistusalan yritys perinteisissä ja LED-lampuissa, valaisimissa sekä IoT-ratkaisuihin perustuvan valaistuksen asiantuntijana. Signifyn tuotebrändi on Philips. Yritys tarjoaa asiantuntevaa palvelua myynnin, valaistussuunnittelun ja muiden asiantuntijaroolien kautta. Se on toiminnassaan hiilineutraali ja yksi keskeisiä tavoitteita on tukea omalla toiminnallaan kestävää kehitystä.

Kuka?

Jani Aspegren / ASES Installaatiot / Projekti Kemin biotuotetehdas Mark Perunka / Signify Matti Pääkkölä / Sonepar Suomi Oy / Projekti Kemin biotuotetehdas Janne Mustonen / Sonepar Suomi Oy / Projekti Kemin biotuotetehdas
Jari Aspegren
projektipäällikkö
ASES Installaatiot Oy
Mark Perunka
aluemyyntipäällikkö
Signify Finland Oy
Matti Pääkkölä
myyntipäällikkö
Sonepar Suomi Oy
Janne Mustonen
avainasiakasmyyjä
Sonepar Suomi Oy

 

Teksti:
Marja Apunen-Mäkelä / Sonepar Suomi Oy
Kuva:
Copyright MetsäGroup

ANDRITZ luottaa Soneparin asiantuntijuuteen

Vientiprojekti hallinnoitiin Soneparin palvelulla ANDRITZ Oy on maailman johtavia sellu- ja paperiteollisuuden järjestelmien, laitteiden ja palvelujen toimittajia. Sonepar on ANDRITZin pitkäaikainen kumppani ja pääsi mukaan Etelä-Amerikassa sijaitsevan sellutehtaan projektiin, jossa nostettiin tuotantokapasiteettia. Sonepar etsi tiukassa aikataulussa oikeat tuotteet, dokumentoi sekä pakkasi rahdin valmiiksi valtamerimatkalle.  Soneparin ja ANDRITZin yhteinen tekeminen on alkanut vuonna 2007. Toistakymmentä vuotta jatkunut yhteistyö syveni ja laajeni kansainvälisessä sellutehtaan projektissa, jolloin asiakas käytti tuotehankintojen lisäksi Vientipalvelua. Projektin kokoluokasta ja vaativuudesta kertoo se, että suunnittelupöydältä tuotteiden toimittamiseen käytettiin aikaa puoli vuotta. [caption id="attachment_14917" align="alignnone" width="750"] Kuva: Havainnekuva sellutehtaasta[/caption] Projektin hallintaa palveluna [caption id="attachment_14909" align="alignright" width="329"] Vasemmalla Ilkka Anttila, teollisuuden myyntipäällikkö, Sonepar Suomi Oy ja oikealla Toni Rämö,  Senior Project Engineer, Pulp and Power Plant Automation, ANDRITZ Oy.[/caption] Vientipalvelu on Soneparin yksikkö, jossa myyntisihteerit ja asiantuntijat tarjoavat monipuolista osaamistaan kansainvälisten projektien hallintaan. He vertailevat ja tekevät tarjouksia, käsittelevät tilauksia, hallinnoivat ostotilauksia ja laskuttavat. Asiakasta varten nimetty myyntisihteeri hoitaa myös projektin toimitusaikavalvontaa ja valvoo pakkaamista. Sonepar valikoitui projektikumppaniksi luotettavuuden ja pitkän yhteistyön perusteella ANDRITZin vanhempi projekti-insinööri Toni Rämö sai vihiä Soneparin kyvykkyydestä kansainvälisissä projekteissa, kun Soneparin myyntipäällikkö Ilkka Anttila kävi esittelemässä palveluportfoliota, johon myös kansainväliset vientiprojektit moninaisine vaiheineen lukeutuvat. Kun sellutehtaan kapasiteetin kasvattaminen tuli ANDRITZille projektiksi, he ottivat yhteyttä.  - Sonepar on iso ja luotettava toimija. Päätökseen vaikutti myös pitkä yhteistyö ja aiemmin toteutetut projektit, kertoo Toni Rämö. Erityisvaatimusten täyttäminen ja ennakointi avainasemassa Ulkoistamalla projektin hallinnan ANDRITZ vapautti omaa aikaansa projektin muihin toimintoihin. Projektissa Sonepar hoiti asiakkaan puolesta kaapeleiden määrittelyn ja menekin laskemisen. Sellutehtaan sähkösuunnitelma oli tehty eteläamerikkalaisten standardien mukaan, jolloin johdinten värit ja vaipat eivät vastanneet suomalaista valikoimaa. Soneparin kaapeliasiantuntijat etsivät kohdemaan vaatimusten mukaiset suomalaiset vastineet ja laskivat koko projektin kaapelitarpeen kerralla, sillä Etelä-Amerikassa samaa kaapelia ei ollut saatavilla. Kaapeleita lähti rahtina Etelä-Amerikkaan yhteensä vajaa 10 kilometriä. Merirahtiin lähtevät kontit dokumentointiin ja kuvattiin viranomaisia varten. Se on tärkeää, koska viranomaiset ovat kirjallisten tietojen varassa. Jos matkan varrella tarvitaan tietoa sinetöityjen konttien sisällöstä, viranomaisilla on käytössä vain kuvat ja dokumentit.  "Soneparissa ymmärretään asiakkaan toiminnan avainkohdat ja osataan tarjota oikeat tuotteet oikeassa paikassa. " - Ilkka Anttila, Sonepar Suomi Oy Tuotteet kerralla oikein ja täsmällisessä aikataulussa ANDRITZin vientiprojektissa kriittinen elementti oli laivauksen tiukka ja kiireinen aikataulu. Sonepar koordinoi koko ajan toimituksia ja piti huolen, että tilaukset saatiin ajallaan kontteihin - Vaihtoehto olisi ollut lentorahti ja se on kallista, korostaa Toni. Koska tilausten oikeellisuus ja aikataulutus olivat tärkeässä roolissa, käytettiin niitä onnistumisen mittarina.  -Oikein onnistunut projekti, sillä kaikki saatiin laivaan ja työmaalle ajoissa. Käyttäisimme ilman muuta Soneparin palveluita uudestaankin, painottaa Toni. SLO:n myyntipäällikkö Ilkka Anttila kiittelee ANDRITZin ammattimaista tapaa, joilla asioita saatiin vietyä vaivattomasti eteenpäin. – Se oli mielenkiintoinen projekti ja sain olla siinä mukana alusta loppuun asti. Tuli hyvä olo, kun kaikki meni hyvin, arvioi Ilkka. Haasteilta vältyttiin jatkuvalla yhteydenpidolla Projektin kannalta merkittäviä haasteita ei kohdattu. Vaikka kaapelitarve oli määrällisesti suuri, saatavuudesta ei syntynyt ongelmaa, koska Sonepar oli jatkuvasti yhteydessä sekä toimittajaan että asiakkaaseen. - Soneparissa ymmärretään asiakkaan toiminnan avainkohdat ja osataan tarjota oikeat tuotteet oikeassa paikassa, kiteyttää Soneparin myyntipäällikkö Ilkka Anttila. Soneparin tarjoama palvelukokonaisuus ANDRITZille Tuotteiden ja kaapeleiden määrittely ja menekin laskeminen. Muun muassa ulkomaalaiset kaapelistandardit eroavat Suomen standardeista, jolloin tilaukseen piti löytää oikeat tuotteet suomalaisesta valikoimasta. Dokumentointi Toimitusaikavalvonta Kontitus     [su_note note_color="#eceef0" text_color="#000000"] Mikä yritys? ANDRITZ Oy on yksi maailman johtavista sellu- ja paperiteollisuuden järjestelmien, laitteiden ja palvelujen toimittajista. Sen tuotealueita ovat puunkäsittely, kuituprosessit, kemikaalien talteenotto ja massankäsittely. Lisäksi ANDRITZ Oy tarjoaa erilaisia biomassakattiloita ja kaasutuslaitoksia energian tuotantoon. Suomessa ANDRITZ-yhtiöiden henkilöstön määrä on noin 1300. Osaamiskeskukset ovat Kotkassa, Lahdessa, Lappeenrannassa, Savonlinnassa, Tampereella ja Varkaudessa. Yhtiön pääkonttori sijaitsee Helsingissä. Yhtiön omistaa itävaltalainen ANDRITZ AG. [palsta][1-2] Missio Yritys tukee asiakkaitaan menestymään innovatiivisella ja laadukkaalla suunnittelulla ja palvelulla. ANDRITZIN missioon kuuluu muodostaa vahvoja ja kestäviä suhteita, joilla on myönteinen vaikutus omiin teollisuusalan asiakasyrityksiin. [/1-2][1-2] Visio Yksi maailman johtavista yrityksistä valituilla markkinoilla. ANDRITZ suhtautuu intohimoisesti innovatiivisiin suunnitteluratkaisuihin. Teknologia- ja laatujohtajana se haluaa tuottaa kestäviä ratkaisuja asiakkailleen ja osakkeenomistajille sekä varmistaa pitkäaikaisen kannattavan kasvun jatkumisen. [/1-2][/palsta] [/su_note]

Hyvän kultaesiintymän päälle kasvoi Euroopan suurin kultakaivos

Mittavaa esiintymää operoi Agnico Eagle Finland Oy

Leca Finland Oy päivitti valvontajärjestelmänsä

Uudistustarpeet kartoitettiin SLO:n teknisen asiantuntijan johdolla Leca Finland Oy:n Kuusankosken kevytsoratehtaalla valmistetaan keraamista leca-soraa. Tuotetta voidaan käyttää monipuolisesti mm. harkkojen raaka-aineena, geokohteiden kevennyksissä, kattorakenteissa eristeenä, routaeristeenä perustuksissa, sekä kapillaarikatkona maanvaraisissa rakenteissa. Tehdas pyörii vuoroissa ja kerralla prosessista vastaa neljä työntekijää. Tuotantoa valvotaan kahdesta valvomosta ja lastausta kolmannesta valvomosta. Hyvälaatuinen kuva on häiriöttömän tuotannon kannalta tärkeää. Leca Finland Oy kameravalvontajärjestelmän päivitys tuli ajankohtaiseksi, sillä tekniikka oli ajan saatossa osittain vanhentunut ja varaosien hankinta lähes mahdotonta. Laajentaminenkin muuttui hankalaksi, koska komponentteja ei ollut enää tarjolla. SLO:n asiantuntijan avulla kartoitettiin kokonaistarve Leca Finland Oy:n sähkö- ja automaatioasentaja Mika Tötöllä on tekniset valmiudet tehdä muutokset itse, mutta hän tarvitsi tuekseen asiantuntijan tietämystä ja osaamista siitä, millä laitteilla muutostyö kannattaa tehdä. Apuun pyydettiin SLO:n tekninen asiantuntija, joka kartoitti tehtaan nykytilanteen. Parin tunnin tehdaskierroksen aikana hahmottui kokonaiskuva uudistustarpeesta. Yhteistyössä luotiin suunnitelma uudesta teknisestä toteutuksesta. Siinä kaikki vanhat toiminnot siirrettiin uuteen järjestelmään mahdollisimman pienin muutoksin ja lisättiin pari uutta kameraa. Nämä laitteet valittiin täydentämään suunnitelmaa Hybriditallentimet. Vanhat kamerat päätettiin säilyttää ja kokonaisuuteen lisättiin hybriditallentimia, vaikka tarvetta kuvien tallentamiseen ei ollut. Näin varmistettiin se, että tarvittaessa kamerat voidaan tulevaisuudessa vaihtaa uusiin IP- tai HD-TVI -kameroihin. Hybriditallentimet valittiin, koska niiden tekninen toteutus on yksinkertainen. Ethernet -muuntimet signaalien muuntamiseen. Valikoimaan tuli muuntimet valokuidulle, USB- ja HDMI-signaalille ja langaton WLAN-linkki. Asiakas hankki itse näytöt, joilla kasvatettiin kuvasuhdetta ja saatiin parempi kuvanlaatu kameroista. Kokonaisuuteen mukaan tulleet uudet IP-kamerat liitettiin suoraan LAN-verkkoon, jotta kamerakuvaa voi katsella mistä vain. Kytkimet muuntimien ja tallentimien liittämiseen. Tarvittavat laitteet löytyvät SLO:n lähiverkonlaitteiden valikoimasta. Temppuileva USB -kaapeli vaihtui parikaapelimuuntimeen Projekti eteni suunnitelmien mukaan. Ainoa ongelma tuli 12 metrin USB-jatkojohdon kanssa, joka ei toiminut tallentimen kanssa. Tämäkin ratkesi, kun oikkuileva jatkojohto vaihdettiin parikaapelimuuntimeen. Analogisilla kameroilla ja kuvanjakajilla toteutettuja valvomoita on vielä paljon jäljellä. Niiden nykyaikaistaminen tulee eteen viimeistään siinä vaiheessa, kun joku komponentti hajoaa. Parempi olisi tehdä muutos ennakoivasti. Ota rohkeasti yhteyttä ja pyydä kartoitusta. SLO auttaa muutoksen suunnittelussa ja toteutuksessa.