Tehtaan aluevalaistusprojekti oli Soneparilla koko yrityksen yhteinen asia

Metsä Groupin Kemin biotuotetehdas on Suomen metsäteollisuuden historian suurin investointi, arvoltaan 1,85 miljardia euroa ja ASES Installaatiot Oy vastasi alueen ulkovalaistuksen urakoinnista. Sonepar Suomi Oy oli vahvasti mukana toimittajana sekä muun muassa logistiikan ratkaisuissa ja Signify Finland Oy valaistuksen konsultoinnissa.

Suunnitellusti aikataulussaan valmistuva biotuotetehdas on energia-, materiaali- ja ympäristötehokkuudeltaan maailman huippua. Se toimii täysin ilman fossiilisia polttoaineita ja sen sähköenergian omavaraisuusaste on 250 prosenttia. Ylijäävä sähkö toimitetaan valtakunnan verkkoon. Tehdas tuottaa valmistuessaan uusiutuvaa sähköä 2,0 TWh, mikä vastaa 2,5 % koko Suomen sähköntuotannosta. Lähde: https://www.metsagroup.com/fi/metsafibre/metsafibre/sellun-tuotanto/kemin-biotuotetehdas/

Lähes 260 ulkovalaisinta 36 metrissä turvaavat tehdasaluetta pimeään vuodenaikaan 24/7

biotuotetehdas ulkoalue on valaistu Signify Optivision -valaisimilla
Copyright MetsäGroup

Massiivinen tehdas on toiminnassa ympäri vuorokauden ja turvallisuussyistä ulkoaluetta valaistaan pimeään aikaan koko ajan ja valaistuksen taso pidetään korkealla.

Koska käyttö on kovaa ja jatkuvaa, tulee valaisimien olla kestävät. Kun tähän lisätään vielä ankarat pohjoiset olosuhteet ja mereltä puhaltavat armottomat tuulet, vaaditaan tuotteilta paljon. Valaisimet on asennettu lähes 40 metrin korkeuteen, mikä vain lisää kestävyyden painoarvoa.

Kemin biotuotetehtaalle valittiin Philipsin OptiVision-valaisimet niiden teknisen kestävyyden ja suorituskyvyn takia. Näillä Pohjoisen Suomen talviin soveltuvilla valaisimilla on myös viiden vuoden takuuaika, mikä osaltaan painoi vaakakupissa. Kaiken kaikkiaan tehdasalueelta löytyy 259 OptiVisionia 26 ristikkomastosta.

Vantaan Logistiikkakeskuksen välivarastointi toimi pohjoisen työmaan varastona

Projektin tärkein logistinen palvelu oli välivarastointi. Tämä logistiikan palvelu on projektien lisäresurssi, jolla tuotteiden jatkolähetys hoidetaan kustannustehokkaasti. Välivarastointi toimii niin, että tuotteita voi säilyttää logistiikkakeskuksen kauttakulkuvarastossa viikon verran ilman kuluja. Ylimenevistä vuorokausista veloitetaan erillisen hinnaston mukaan. Lue lisää välivarastoinnista »

– Välivarastoinnin rooli on Signifylle merkittävä, sillä tuotannon suunnittelua helpottaa, kun pystymme käsittelemään projektin kokonaisuutena. Lisäksi palvelu tuo sopivasti joustoa projektien joskus nopeastikin muuttuviin aikatauluihin, sekä urakoitsijalle että toimittajalle, kiteyttää Signifyn aluemyyntipäällikkö Mark Perunka Välivarastoinnin etuja.

– Palvelu helpotti Kemin biotuotetehtaan urakkaa kahdella tapaa, listaa ASES Installaatioiden projektipäällikkö Jani Aspegren.

  1. Työmaalla tehtiin maatöitä samaan aikaan kun aluevalaistusta rakennettiin, minkä takia valaisimia oli mahdoton varastoida kohteessa.
  2. Kun valaisimet olivat logistiikkakeskuksessa odottamassa viiveetöntä kotiuttamista, pysyttiin erinomaisesti projektin aikataulussa.

Myyjän tavoitettavuus keskiössä

Keskisen ja pohjoisen Suomen teollisuuden prosessisähköistys- ja automaatioprojekteihin erikoistuneesta ASES Installaatiot Oy:stä huolehtivat Sonepar Kemin myyntipäällikkö Matti Pääkkölä ja avainasiakasmyyjä Janne Mustonen.

– Kun meitä on kaksi vastuullista myyjää, ASES saa aina yhteyden. Tämän toimintamallin tavoitteena on, että pystymme palvelemaan asiakasta mahdollisimman hyvin. Soneparin laaja tuotevalikoima, teknisesti osaavat ammattilaiset ja täsmällisesti toimiva logistiikka auttavat reagoimaan nopeasti muuttuvissa tilanteissa, toteaa Matti.

“Olemme oikein tyytyväisiä asiakkuuteemme, sillä se on mahdollistanut osaltaan laajentumisemme.”
Jani Aspegren, ASES Installaatiot Oy

– Tilanteisiin vastaaminen ripeästi on tärkeää. Mutta enpä voi moittia, sillä yhteistyö on pelannut hyvin jo pian kymmenen vuotta. Käytännössä tämä on näkynyt niin, että olemme saaneet esimerkiksi korvaavia tuotteita ripeälläkin aikataululla, painottaa Jani.

Soneparin ja Signifyn yhteistyö on ennen kaikkea kumppanuutta

Näiden kahden pelikumppanin yhteistyön alkua pitää etsiä 1960-luvulta asti, joten kumppanuutta on ehditty rakentamaan jo vuosikymmeniä. Hyvä yhteispeli on täydentävää ja kumpaakin osapuolta hyödyttävää. Eli mukaan mahtuu muutakin kuin pelkkää kaupankäyntiä tuotteilla.

– Sonepar on meille tärkeä kumppani, jonka logistiset ratkaisut, verkkokauppa ja tuotteiden välivarastointi parantavat meidän kykyämme palvella asiakkaita kokonaisvaltaisemmin. Projekteihin on helppo päästä mukaan, kun asiakassuhteet ovat jo kunnossa, pohtii Mark merkittävää kumppanuutta Soneparin kanssa.

Soneparilla asiakkaasta huolehditaan läpi organisaation

Kuva: Marja Apunen-Mäkelä / Sonepar Suomi Oy

Soneparin ehdoton vahvuus on sen asiakasvastuuseen sitoutunut myyntihenkilöstö ja läpi organisaation kulkeva asiakkuudenhoitomalli. Tässä toimintatavassa soneparilaisista koottu asiantuntijaryhmä etsii asiakkaan tarpeisiin parhaiten sopivan kokonaisuuden palveluista ja tuotteista. Asiakkuudesta vastaava myyjä puolestaan huolehtii yhteistyössä asiakkaan kanssa logistiikan, hankinnan ja oston toimintojen koordinoinnista.

Toiminnan laatua ja tehokkuutta seurataan jatkuvasti asiakkaan kanssa pidettävissä seurantakokouksissa. Soneparin tavoitteena on oma-aloitteisesti ja aktiivisesti kehittää toimintaa asiakkaan kanssa ja tällä tavalla olla asiakkailleen helpoin paikka asioida myös haastavampien projektikohteiden osalta.

– ASES tekee paljon projektikohteita. Sonepar auttaa asiakastaan etsimällä hyvän hinta-laatusuhteen tuotteita, varmistaa saatavuutta ja tekee paljon tarjouslaskentaa. Kaikkea tätä tekevät myyjien rinnalla toimialakohtaiseen tuotteistoon erikoistuneet tuotepäälliköt, tekniset asiantuntijat sekä osaavat tarjouslaskijat, kuvailee Matti ASESin asiakkuuden hoitomallia.

Kemin biotuotetehtaan ulkovalaistusprojektissa asiakassuhteen hoitomalli konkretisoitui. Matti vastuumyyjänä neuvotteli projektin erityispiirteistä Soneparin hankinnan, logistiikan ja laskutuksen kanssa ennen aloitusta. – Tämä toi tarvittavaa joustoa projektinjohtoon ja saimme prosessin rullaamaan kitkattomasti ostoista laskutukseen, kiteyttää Jani

 

Kemin biotuotetehdas tulee toimimaan 100-prosenttisesti ilman fossiilisia polttoaineita

Metsä Fibren – osa Metsä Groupia – moderni biotuotetehdas käynnistetään aikataulun mukaisesti vuoden 2023 kolmannella neljänneksellä. Kemin biotuotetehdas valmistaa sellun lisäksi paljon muita erilaisia biotuotteita ja tuottaa biopohjaista sähköenergiaa selkeästi enemmän perinteiseen sellutehtaaseen verrattuna. Biotuotetehdaskonsepti mahdollistaa myös uusien biotuotteiden tuottamisen. Ja kaikki tämä tapahtuu täysin ilman fossiilisia polttoaineita. Lähde: https://www.metsagroup.com/fi/metsafibre/metsafibre/sellun-tuotanto/kemin-biotuotetehdas/

10 miljoonan euron urakka jatkuu

Aluevalaistus oli ASES Installaatioiden toinen urakka kohteessa. Ensimmäinen urakka koski rakennusaikaista sähkönjakelua, ASES on vuokrannut ja asentanut projektin käyttöön rakennusaikaset muuntamot ja työmaan pääkeskukset. Nämä ensimmäiset urakat mahdollistavat muut rakennustyöt alueella. ASESin työt biotuotantotehtaalla jatkuvat koko hankkeen ajan.

– Aluevalaistusurakka oli erittäin onnistunut. Löysimme valaisimen, jonka valaistuksen taso on erinomainen ja tilaaja on lopputulokseen todella tyytyväinen, kertoo Jani tyytyväisenä projektin toteutuksesta.

– Projekti oli myös valaisintoimittajan näkökulmasta onnistunut. Paras palkinto mitä voimme saada, on lopputulokseen tyytyväinen loppuasiakas, korostaa Mark.

– Nyt kun aluevalaistus ja rakennusaikainen sähkönjakelu on saatu valmiiksi, siirrymme tekemään muun muassa sähkönjakelua, ICT:tä sekä tehdasalueen yleisvalaistusta jatkaa Jani. Koko hankkeen koko on 1,85 miljardia, joista ASESin urakoiden suuruus on noin 10 miljoonaa euroa. Sonepar on vahvasti mukana tekemisessä ja huolehtimassa asiakkaan tarpeista.

 

Kemin biotuotelaitos ulkoalueet valaistaan Signify Optivision -valaisimilla
Signify Optivision

Philips OptiVision gen3.5 BVP528 tekniset tiedot:

  • Valaisimen valovirta: 176 000 lm
  • Värilämpötila: 4000K, Neutraali valkoinen
  • Valaisimen hyötykäyttöikä: 100 000 h L80
  • Optiikka: Epäsymmetrinen aluevalaistusoptiikka
  • Käyttölämpötila-alue: -40 c … +45 c
  • Liitäntälaite: Virtalähde integroitu asennuskannakkeeseen
  • Ohjaus: DALI
  • Luokitukset ja käyttö: Suojausluokka I, IP66, IK08
  • Takuuaika: 5 vuotta

 

Mikä yritys?

ASES Installaatiot Oy on teollisuuden prosessisähkö-, automaatio- ja instrumentointiasennuksiin keskittynyt urakointiyritys. Emoyhtiö Insinööritoimisto ASES Oy, joka perinteisestä suunnittelutoiminnasta poiketen yritys tarjoaa asiakkailleen palveluita myös kokonais- ja osaprojektitoimituksia.

Signify on maailman johtava valaistusalan yritys perinteisissä ja LED-lampuissa, valaisimissa sekä IoT-ratkaisuihin perustuvan valaistuksen asiantuntijana. Signifyn tuotebrändi on Philips. Yritys tarjoaa asiantuntevaa palvelua myynnin, valaistussuunnittelun ja muiden asiantuntijaroolien kautta. Se on toiminnassaan hiilineutraali ja yksi keskeisiä tavoitteita on tukea omalla toiminnallaan kestävää kehitystä.

Kuka?

Jani Aspegren / ASES Installaatiot / Projekti Kemin biotuotetehdas Mark Perunka / Signify Matti Pääkkölä / Sonepar Suomi Oy / Projekti Kemin biotuotetehdas Janne Mustonen / Sonepar Suomi Oy / Projekti Kemin biotuotetehdas
Jari Aspegren
projektipäällikkö
ASES Installaatiot Oy
Mark Perunka
aluemyyntipäällikkö
Signify Finland Oy
Matti Pääkkölä
myyntipäällikkö
Sonepar Suomi Oy
Janne Mustonen
avainasiakasmyyjä
Sonepar Suomi Oy

 

Teksti:
Marja Apunen-Mäkelä / Sonepar Suomi Oy
Kuva:
Copyright MetsäGroup

Hesburger Konala paistaa hampurilaisia aurinkosähköllä

SLO ja Green Energy Finland toimittivat Hesburgerin Konalan myymälään katolle asennettavan aurinkosähköjärjestelmän. Ratkaisu on monistettavissa jatkossa muihinkin Hesburgerin myymälöihin.

Tyks Majakkasairaala (T3-hanke) on esimerkki suunnittelun, asentamisen ja logistiikan huippulaadusta

Turun Kupittaalle on noussut Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin (VSSHP) T3-hankkeeseen kuuluva Majakkasairaala, joka yhdistää kaksi aikaisemmin valmistunutta rakennusta yhdeksi isoksi kokonaisuudeksi. Sähköurakoitsijat Caverion Suomi Oy ja Saipu Oy käyttivät projektissa SLO:n tuotteita ja palveluita laajasti.

Saarioisten henkilöstöravintolan ikääntynyt valaistus uusittiin kuukaudessa

Päivitetyt valaisimet tuovat energiansäästöä tehtaalla, jossa valoa tarvitaan kolmessa vuorossa