Lappohjan ja Hangon välissä sijaitsee Pohjois-Euroopan ainoa kuitusuolitehdas. Ympärivuotinen ja -vuorokautinen tuotanto suurille markkinoille vaatii luotettavat ja kustannustehokkaat laitteet. ViskoTeepak Oy Ab:n tehtaalle on valittu ABB:n kestävät ja hyvän hyötysuhteen IE4-sähkömoottorit, koska niillä saavutetaan merkittäviä kustannussäästöjä.

Pohjoisten leveysasteiden kuitusuolitehdas

Kaiken kaikkiaan kuitusuolta tuottaa viisi toimijaa, ja ViskoTeepak on jaetulla ykköspaikalla. Se on itse asiassa alan ainoa toimija koko Pohjois-Euroopassa.

Pääasiallinen kohderyhmä löytyy lihateollisuudesta, vaikkakin viskoosikuoria hyödynnetään myös juuston ja pateen valmistuksessa. Suurin osa tehtaan tuotannosta menee ulkomaille: Yhdysvaltoihin, Venäjälle ja Saksaan.

Banaaninsukuisesta kuidusta syntyy makkarankuorta

Kuitusuolessa käytettävää selluloosaa
Kuva 1: Kuitusuolessa käytettävää selluloosaa

Kuitusuolen raaka-aineena käytettävä viskoosi on regeneroitua selluloosaa, jota valmistetaan banaaninsukuisesta Abaca-pensaasta. Kasvista valmistettu kuitu on hienoa, kestävää ja pitkää, jolloin siitä saadaan erittäin kestävää viskoosia. Abacaa käytetään kuitusuolen valmistukseen, koska kuitu on moninkertaisesti pidempää havupuuhun verrattuna.

Pohjoismaissa tuntemattomampi Abaca on merkittävä tuotantokasvi Filippiineillä, Ecuadorissa ja Costa Ricassa. Kasvikuitua tuotetaan maailmassa vuosittain noin 70 000 tonnia.

(https://www.fao.org/economic/futurefibres/fibres/abaca0/en/)

Vaikka ViskoTeepakin valmistama tuote on lähellä monen suomalaisen arkea, loppukuluttaja kuitenkin harvemmin pääsee kosketuksiin itse kuitusuolen kanssa. Kuori on nimittäin pääasiallisesti elintarvikepakkaus, jossa makkara vain kypsennetään.

 

📢 Amerikkalainen superviikonloppu lisää kuitusuolen menekkiä

AdobeStock kuvituskuva pzza
Kuvalähde: AdobeStock

ABB:n moottorit takaavat pepperonipizzan saatavuuden Super Bowlin aikana

ViskoTeepakin toiminta on Euroopassa melko tasaista, suuret pyhäpäivät tai tapahtumat eivät heijastu kuitusuolen kysynnän kasvuun. Yhdysvalloissa sitä vastoin on yksi viikonloppu, joka näkyy piikkinä kysynnässä. Nimittäin Super Bowlin aikaan Yhdysvalloissa syödään suuria määriä pepperonipitsaa, jolloin makkaran valmistukseen käytettävää kuortakin kuluu enemmän.

 

Tuotantolaitoksen sähkönkulutus pidetään kurissa IE4-moottoreilla

ViskoTeepak / kuitusuoli
Kuva 2: Rypytetty “kuitusuolitoukka”

Vaikka nykyinen EU:n sähkömoottoreiden minimihyötysuhdevaatimusluokka on IE3, tuotantolaitoksen sähkömoottoreiksi on valittu korkeamman hyötysuhteen laitteet.

Tehtaalla pyörii ABB:n IE4-sähkömoottorit juuri näiden paremman energiatehokkuuden takia. – IE4:n hyötysuhde on noin 1–2 % parempi kuin IE3:ssa. Kun tuotantoa on ympärivuorokautisesti, niin vaihto kannatti jo ihan laskennallisestikin, kuvailee ViskoTeepakin sähkökunnossapidon työnjohtaja Olavi Kemilä.

-ABB:lla on hyvä Optimizer-työkalu, jolla voi laskea, milloin investointi maksaa itsensä pois ja muuttuu kannattavaksi, Olavi vinkkaa.

Tutustu ABB moottorien käyttökustannuslaskelmiin ja dokumentaatioon Optimizer-työkalun avulla » 

 

Oheisessa esimerkkilaskelmassa moottorin käyttötunnit ovat vuodessa 7992 h ja sähkön hinta on 0,1 € / kWh.

Optimizer esimerkkilaskelma
Kuva 3: Optimizerilla vertailussa IE3 ja IE4. Lähde: ABB

 

– IE4 moottori pyörii viileämmin pienempien häviöiden myötä, jolloin on mahdollisuus pidentää moottorin huoltovälejä. Siksi moottori sopii hyvin jatkuvaan toimintaan, vahvistaa ABB:n aluemyyntipäällikkö Antti Uusitalo IE4:n ViskoTeepakille tarjoamista eduista.

 

IE4 sähkömoottorit pyörittävät tuotantolinjaa. Olavi Kemilä esittelee
Kuva 5: Olavi Kemilä esittelee 24/7 toimivaa tuotantolinjaa
ABB:n IE4 sähkömoottori
Kuva 4: ABB:n IE4 M3BP-sähkömoottori

 

Koska korkeamman hyötysuhdeluokan moottoreiden energiatehokkuus näkyy mukavasti sähkölaskussa, maksavat Vaasassa valmistettavat IE4- tai IE5-luokan moottorit itsensä hyvinkin nopeasti takaisin.

– IE4 ja IE5 moottoreiden kysyntä on tällä hetkellä voimakkaassa kasvussa, sillä kiinnostus energiatehokkuuteen on lisääntynyt asiakasrajapinnassa. EU:n minimihyötysuhdevaatimuskin tulee jälleen päivittymään vuoden 2023 aikana, tiivistää Antti.

Hyötysuhteen kiristyminen kannattaa huomioida moottorivalinnoissa Esimerkkilaskelma IE4 sähkömoottoreiden hyötysuhteesta

Myös vastuullisuus on keskeisessä roolissa yrityksen jokapäiväisessä toiminnassa. Monia tuotantoon liittyviä asioita seurataan tarkkaan jo ihan sen takia, että ViskoTeepak on mukana energiantehokkuusjärjestelmässä ja on velvollinen tekemään toimia energiankäytön rajoittamiseksi.

Lisäksi korkean hyötysuhteen moottori hillitsee myös hiilidioksidipäästöjä, jolloin oma laitos on myös valmiimpi kiristyvään sääntelyyn. Korkeamman hyötysuhteen moottoreilla ViskoTeepak on nyt valmiimpi pian tuleviin uusiin hyötysuhdekiristyksiin.

👉 Voit lukea lisää moottoreiden hyötysuhteista täältä » 

👉 Muutosaikataulun tärkeät päivämäärät löydät tästä jutusta » 

Ympärivuorokautinen toiminta vaatii kestäviä laitteita

Hangossa tuotanto pyörii viidessä vuorossa vuorokauden ympäri, vuoden jokaisena päivänä. Kun laitteisto pyörii täydellä teholla koko ajan, on moottoreiden kestävyys hyvin keskeisessä asemassa. Kun huoltotaukoja tehtaalla ei enää pidetä, huoltotyöt pitää saada tehtyä nopeasti. Koneita ei voi seisottaa päivätolkulla.

– Rullien pitää pyöriä koko ajan, jolloin esimerkiksi aikaa vievää laakerointia ei voi enää harrastaa. Jos tulee tarve huoltaa, vaihdetaan koko kone. Vain hätätapauksissa käytämme muuta ratkaisua, ynnää Olavi.

“ViskoTeepak on edelläkävijä hyötysuhde- ja vastuullisuusasioissa.”
Soneparin myyntipäällikkö Teijo Pasanen

Tärkeää on oikeanlainen varautuminen laiterikkoihin

Koska moottoreiden toimintavarmuus on varmistettava, varaosien saatavuutta mietitään ja varmistetaan koko ajan. Esimerkiksi omassa varastossa on aina minimimäärä moottoreiden kriittisiä varaosia. Tämän rinnalle Olavi ja Teijo miettivät jatkuvasti erilaisia vaihtoehtoja, joilla voidaan vaikeassa paikassa korvata pääasiallinen vaihtoehto.

– Vaikka pääasiallinen strategiamme on aina vaihtaa energiatehokas IE4 -moottori, saatamme laakeroida hätätapausten varalle muutaman vanhanmallisen moottorin, pohtii Olavi.

Sonepar järjestää asiakkaille ajantasaisia koulutuksia

Yhteistyöpalaverissa ViskoTeepak ja SLO
Kuva 6: Teijo Pasanen / Sonepar Suomi Oy ja Olavi Kemilä / ViskoTeepak yhteistyöpalaverissa

ViskoTeepak käyttää pääasiassa verkkokauppaa kaapelin, varaosien ja sähkötarvikkeiden hankintaan. – Palvelu  toimii hyvin. Valikoima on kattava, tavaraa saa silloin kun tarvitsee ja verkkokaupan käytettävyys on huippuluokkaa, kehuu Olavi.

Sähkötarvikemyynnin lisäksi Sonepar palvelee järjestämällä muun muassa erilaisia tuotekoulutuksia. -Räätälöimme koulutukset aina asiakkaiden tarpeisiin sopiviksi. Tämä onnistuu, koska Soneparilla on vahva toimittajaverkosto taustalla. Tällä hetkellä meillä on esimerkiksi työn alla teollisuusvalaistuksen ohjauksen koulutus ViskoTeepakilaisille, ynnää Teijo.

– Osana energiatehokkuutta tehtaan valaistusta on vaihdettu energiapiheihin ledeihin sitä mukaa, kun valaisimen uusiminen on tullut ajankohtaiseksi, komppaa Olavi.

Näihin kun vielä lisää asiakkaansa tarpeet tuntevan avainasiakasmyyjän, niin toimivan yhteistyön resepti onkin valmis.

 

Kuka?

Teijo Pasanen, Olavi Kemilä ja Antti Uusitalo

 

Teijo Pasanen
myyntipäällikkö
Sonepar Suomi Oy

 

Olavi Kemilä
sähkökunnossapidon työnjohtaja
ViskoTeepak Oy

 

Antti Uusitalo
aluemyyntipäällikkö
ABB Oy

 

Mikä yritys?

ViskoTeepak Oy Ab on vuonna 1952 perustettu kuitusuolitehdas. Maailmassa on kaikkiaan viisi kuitusuolta valmistavaa yritystä ja ViskoTeepak pitää noin 30 % markkinaosuutta (v.2018). Pääkonttori sijaitsee Maarianhaminassa ja tehdas löytyy Hangosta. Suomessa yritys työllistää lähes 170 henkilöä. Toimintaa on myös Belgiassa ja Puolassa, Tsekeissä, Yhdysvalloissa, Hollannissa ja Meksikossa.

ABB Oy on johtava globaali teknologiayritys. Yritys yhdistää ohjelmistot sähköistyksen, robotiikan, automaation ja liikkeen portfolioonsa. Jo yli 130 vuotta menestyksekkäästi toimineen ABB:n tärkein voimavara on sen 105 000 ammattilaista yli 100 maassa.

 

Teksti:
Marja Apunen-Mäkelä / Sonepar Suomi Oy
Kuva:
Mari Sorsa / Sonepar Suomi Oy ja ViskoTeepak

SLO Koivuhaan valaistus toteutettiin Exaktorin Zenit -valaisimilla

SLO:n Koivuhaan myymälä muutti elokuun 2016 lopussa uusiin tiloihin Kehä III:n kupeeseen.

Helsingin Scandic Grand Central -hotelliin erikoishankintoja ja aikataulukriittisiä toimituksia

Projektissa mukana urakoinut Aro Systems Oy luotti valaisimien hankinnoissa ja kapean aikaikkunan toimituksissa pitkäaikaiseen kumppanuuteen SLO:n kanssa

Franklin Oy:n älykäs kodinohjaus bWise löytyy kaikista As Oy Linnahovin asunnoista

Älykäs kodinohjaus on pian rakentamisessa jo perusvaatimus